Jump to content

Recommended Posts

Posted
3 sati ranije, Ljuba said:

punite se 20ak minuta i onda nastavite dalje

3 sati ranije, Ljuba said:

dva puta napunim za 15 minuta

Nastaviš li ovim tempom možda nećeš ni stajati.🚀

• Replies 527
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted
3 sati ranije, sondek said:

Nemoj se javljati kad bude baterija trebala da se menja. 😁 Kažu da dosta košta zabava, pa i to treba provući kroz obračun uštede. Još jednu stvar, sta se desava kad se zimi zaglaviš u nekom redu, a auto nemilice troši na grejanje. Drugar mi pričao da su Torontu ljudi imali mnogo problema tog tipa, jaka zima a zastoja u saobraćaju bude često. 

Ako sam dobro skontao na BYD je zamena baterija oko 1500EUR zavisno od modela, pa i nije neki trosak posle sedam godina, kao malo jaci veliki servis.

Posted
3 hours ago, Ljuba said:

Cena vožnje čak i sa javnim punjenjem je solidno jeftinija, u poređenju sa benzin/dizel, naročito uzimajući u obzir cenu koju plaćate u Srbiji. 

Za mesec dana koliko se vozim, prešao sam 2.000 kilometara, punio se puno po javnim punjačima i mislim da ću uštedeti bar 60% u odnosu na gorivo. Javljam tačno podatke, kada stigne račun za struju :)

Pitanje je šta se sada dobija korišćenjem EV, je l' to ušteda, performanse vozila, ili je osećaj zadovoljstva korišćenjem nove tehnologije ili sasvim nešto treće. Što se tiče performansi i zadovoljstva, verujem da su zagarantovane, ali što se tiče uštede, sigurno je ima sada, ali kasnije teško da će da nam dozvole da se vozimo jeftino... Sve dok se ne postigne kritičan broj EV, sve će biti u korist korisnika, posle toga, teško... 

Što se tiče novih tehnologija, uvek navijam da u tranzicionom periodu ima što više korisnika (bez mene 😃), i da oni budu ti koji će probijati led 💪.

Posted

Зато Србија сада полако мења парне локомотиве а нека пусти друге државе да тестирају магнетне возове и сл.

Posted
13 minuta ranije, Margione said:

Pitanje je šta se sada dobija korišćenjem EV, je l' to ušteda, performanse vozila, ili je osećaj zadovoljstva korišćenjem nove tehnologije ili sasvim nešto treće. Što se tiče performansi i zadovoljstva, verujem da su zagarantovane, ali što se tiče uštede, sigurno je ima sada, ali kasnije teško da će da nam dozvole da se vozimo jeftino... Sve dok se ne postigne kritičan broj EV, sve će biti u korist korisnika, posle toga, teško... 

Što se tiče novih tehnologija, uvek navijam da u tranzicionom periodu ima što više korisnika (bez mene 😃), i da oni budu ti koji će probijati led 💪.

Ima uštede i sada, a i biće, npr.nema motor i sve prateće sisteme, generator samo sa svojim dodacima. Besplatna struja.

Ono što je isto točkovi, prednji trap, zadnji trap....

Posted

Dok sam čekao da preuzmem auto sa servisa (ovlašćeni servis Škode) bacio sam pogled na cenovnik. Najskuplji radni sat je za Enyak. Ne bi me čudilo da su i delovi takvi. 

Posted

Da podelim samo neka svoja iskustva sa hibridima i EV vozilima.

Vozio sam 4god hybrid Lexus RX460h i smatram to najboljim resenjem (hybrid ne Lexus) za nase uslove. Motor je 3.5l v6 hybrid ,po gradu mi je prosecna potrosnja bila oko 6.5l. Desavalo mi se kad nije leto (pa se odmah zbog klime upali benzinski motor) da 4-5km ujutru ne ukljucije motor dok ne stignem do posla. To se naravno na auto-putu pretvaralo u nekih 10-11l potrosnje. Auto je kupljen u Srbiji u Toyoti i imao je garanciju na bateriju od 10g ili 150k km (naravno uz battery health check u servisu na 15k km). Baterija je crkla na 140k km u 8oj godini i zamenjena je u garanciji za novu. Dobra stvar kod Lexusa tj Toyote, je kad baterija crkne vozite normalno auto dok ne stigne zamenska, uz samo upozorenje na hybrid system. Kod drugara sa Cayenne plug in hybridom kad baterija crkne auto ne moze ni da se upali I košta 15k eur dok je u Lexusu znacajno jeftinija. 

Sad malo o EV. Uzeo sam na 4 meseca pre 3 godine Q4 e-tron,sa idejom da vidim koliko je praktican i eventualno kupim. Prvi utisci su bili sjajni, punjenje mi je u garazi na poslu besplatno, imao sam istu opciju na vise mesta u gradu za punjenje, pa nije bilo potrebe izvlaciti kod kuce u garazi prikljucak. Medjutim prvo duze putovanje na odmor je pokazalo sve svoje manjkavosti u tadasnjim uslovima. Krenuli smo optimisticki u Grcku na negde 780km od kuce. Auto sveze napunjen je pokazivao  620km koji su se brzo na 35 stepeni I na autoputu pretvorili u ispod 400, jedva smo stigli do Vranja gde je tada bio jedini brzi punjac u krugu od 100km. E sad tamo je na srecu bio samo jedan auto ispred nas tako da smo cekali samo sat vremena plus nasih 40 min punjenja. A onda jos jedna drama jer u Grckoj pre Soluna nijedan punjac nije bio u funkciji, plus smo se na granici tresli jer je klima prilikom 1h cekanja gutala bateriju. U Grckoj posle naravno nije bilo problema. Iste godine, mesec dana kasnije, u Hrvatskoj (gde je mreza na Jadranu odlicna) slican problem, turisticka sezona guzva, ispred Rovinja 6 punjaca 15 vozila ceka, kod Buja opet 4 punjaca 8 vozila, otisli kod Mire klopali( rascistice se kao) medjutim u povratku opet slicna situacija, 2h cekicanja. Vratio naravno auto.

Verujem da se situacija u poslednje 3 godine drasticno popravila ali mislim I dalje da je neki plugin hybrid bolje resenje.

Posted

Hvala za podeljeno iskustvo. Da li je auto imao toplotnu pumpu? Jer ako nije onda klima guta bateriju. 

Sada je situacija daleko bolja, recimo samo u pomenutom Rovinju imaš desetak punjača od 11 do 300 kwh... Skoro stalno su slobodni, osim onog kod Lidla. 

Screenshot_20250708_214709_com_xatori_Plugshare_MainActivity.jpg

Posted
59 minuta ranije, Ljuba said:

Da li je auto imao toplotnu pumpu? Jer ako nije onda klima guta bateriju

Stvarno ne znam,ako je to neka, nazovimo, standardna opcija, onda je verovatno imao jer je bio napakovan dodatnom opremom, jačom baterijom... 

Ove punjače u Grand parku sam najčešće koristio jer sam tamo bio smešten. Bilo je i tada gomila punjača u Rovinju, ali to je bio otprilike 15avg, ferragosto...

Sada je situacija sigurno bolja i na putu ka Grčkoj, a verovatno i u Makedoniji

Posted

Obavezno pogledati sledeće dokumentarne filmove:

Who killed the electric car? 

O najboljem General Motors automobilu koji je ikad napravljen EV-1 iz 1997 god ( koga su nazvali  the world's first perfect car) koji se nikad nije kvario, nije imao emisiju gasova,auspuh,ulje, nikad nisu morale da se menjaju kočnice, i naravno morao je namerno biti uništen od strane svojih tvoraca.

I obavezno od istog reditelja

Revenge of the electric car

Posted

Polovan EV star 2 godine iz premium klase, sa predjenih 20-30k km se prodaje za ispod polovine cene novog, sa sve popustima.

Tuku ko ne pazari 🙃

Ko ne veruje - nek baci pogled na mobile.de.

Posted

Pa da, zato što su uzeli subvenciju. Logično.

Ako sam ja sad uzeo PDV nazad i subvenciju, pa me auto koštao za trećinu manje - logično je da bi ga prodavao za maksimalno polovinu početne cene. 

Posted

Nisi pazljivo procitao. Napisao sam - sa sve popustima.

Iliti, auto ciji je MSRP 120k evra - recimo, vrlo dobro opremljen (=30k opreme) BMW iX se moze pazariti za 50k evra. I na tih 50k se jos odbija VAT.

Odavno me je matori naucio da niko nista ne poklanja - tako da, prodaje se tacno za onu cifru koju vredi - u ovom slucaju, koliko je upotrebljivo.

EV prica nije odrziva. Videcemo sta ce buducnost donesti...

Posted

Poznato je da su Srbi stručnjaci za fudbal i politiku, a i sve ostalo (i posebno električne automobile) - što ovaj forum i posebno tema dokazuju :)

Interesantno mi je da je toliko ljudi protiv EV i to svoje misljenje vrlo često zasnivaju na predrasudama (što bi rekao moj kum matematičar, nije ni čudo kada ne znaju matematiku ;) ). 
Najinteresantniji su mi vozači koji jednom godišnje odu na duže putovanje, a potežu argument dometa i brzine punjenja EV-a - za tu priliku rentiraj auto i ne razmišljaj o punjenju.
Priča o zameni i ograničenom veku baterije je deplasirana i opovrgnuta mnogo puta.

Odluka o nabavci EV je individualna i treba videti kako se uklapa u način upotrebe vozila.

U mom slučaju:
* EV je treći auto (mada po upotrebi realno prvi) i koristi se (skoro isključivo za) kratke vožnje 5-10 km po smeru (trebalo bi da svi znaju da su to najgori uslovi za benzinski ili dizel auto - ne mogu da postignu radnu temperaturu, povećano habanje i potrošnja goriva)
Za duže relacije vozi se benzin (prvi izbor) ili dizel (iznuđeno, nikako da ga prodam - niko neće da kupi VW :P ). 

* punjenje isključivo "u stanu" (ne bih "propao" da vozim na benzin, ali iz principa ne volim da plaćam lopovima ovolike akcize na gorivo).
Iako je neka prosečna nominalna "potrošnja" za moj EV 16-17KWH/100 km, u mojim uslovima eksploatacije to je često oko 11KWH/100 km.
Do sada smo samo jednom ili dva puta ušli u plavu zonu (EPS), pa možete izračunati cenu vožnje (plus gore pomenuto zadovoljstvo što ne plaćam akcize)

* žena ga obožava (tišina, ide kao metak, nema menjač - "one pedal drive" je super) - ok, to možda i nije dobro, pošto ona ima prioritet u korišćenju :(

Za kraj: žao mi je što nisam ranije nabavio EV

Posted
49 minuta ranije, Infidel said:

Priča o zameni i ograničenom veku baterije je deplasirana i opovrgnuta mnogo puta.

A sad poceo novi talas oko elektromagentnog zracenja, imamo nove strucanjake na drusvenim mrezama koji imaju neke aparate i mere, a onda Alvirko odradi zvanicno merenje, ali naravno to se instagram strucnjaku ne svidja i tako da Srbi sad imaju novi red fleg za EV a to je elektromagnetno zracenje

Posted

Реално, е-аути су супер и радо бих гањао један за сваки дан. Имам 10ак км до фирме, могао бих да га пуним кући ноћу, али... прелазим 40к км годишње, 10-12 пута до Србије, цирка 700км у једном смеру. Дизел гањам 150-160, потрошња до 5,5л. До Срб сам стижем испод 6 сати кад имам среће на граници, са мојима испод 7. Сад да купим један да би га жена терала, не дам 😁. А као трећи ауто немам где да ги турим.

IMG_20250709_131718_693.jpg

Posted
16 sati ranije, Ljuba said:

Da li je auto imao toplotnu pumpu? Jer ako nije onda klima guta bateriju. 

Klima je toplotna pumpa. Ne znam da li se koristi i za grejanje zimi? Bilo bi dobro, jer se na račun promene agregatnog stanja dobije mnogo više od uložene energije u kompresiju gasa. Nešto slabo pratim elektro vozila. 

Ja bih rado posedovao neki mali elektro autić, radije hibrid, za kuća-poso. Što manji to bolje, iz više razloga. Za duže putovanje full elektro auto jok, ovde na Balkanu uslova nema za to. Nema uslova ni za vožnju po gradu, ako nemaš kuću/garažu da ga puniš noću. Kod polovnih me strah što je  baterija skupa ako se mora menjati. To je verovatno povoljno samo u Kini.

Mislim da je budućnost tih naprava samo u zamenljivoj bateriji, ne u punjenju usput. Svako bi prihvatio bateriju kao zamenljiv deo, ako se menja  za par minuta, i ne brineš da li će da otkaže vremenom. To je naravno teško izvodljivo, jer bi se moralo standardizovati nekoliko baterija po kapacitetu, i da odgovaraju svim vozilima.

Posted

Mislim da su kompresori za klimu u automobilima i dalje obični kompresori koje pogone SUS motori preko elektromagnetnog kvačila (zato klima troši struju iako je suštinski na mehanički pogon), odnosno elektromotori kod električnih vozila. Isto tako, mislim da se toplotne pumpe ne koriste kod električnih automobila jer, iako manji potrošači, troše značajno više struje za grejanje od klasičnog grejača.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...