NShappy Posted July 4, 2025 Report Posted July 4, 2025 Iako jesam pristalica EV, moram priznati da je jedini smisao EV danas neko ko će da ga puni sporohodno noću kod kuće, i koji sa jednim tim noćnim punjenjem može da preveze svoj tipični vozački dan bez dopunjavanja. Eventualno 1-2-3x godišnje neki duži put, uz nešto više cimanja i gotovo bez finasijske uštede na tom dužem putu. Države, ne samo kod nas, potpuno ignorišu problem koji imaju stanovnici kolektivnog stanovanja. Dakle oni koji nemaju mogućnost da se pune u sopstvenoj režiji. Bolje bi bilo da silne novce za subvencije za kupovinu EV usmere u sistematsko rešavanje mass punjenja tamo gde individualno punjenje ne može da se reši, i da to bude po cenama koje su u skladu sa cenama struje, a ne s' potrebama za zaradom vlasnika parkinga koji je eto, tu montirao i punjač. Ovaj problem je dosada koliko toliko rešila samo Norveška, a rešava ga sistematski i Kina. Ostali su još daleko. Dakle, dok se ne reši problem masovnog individualnog punjenja po potrebi većine vozača, neće biti ništa ni od masovnosti EV. Znam dvojicu koji u Srbiji imaju EV, kao drugi auto, žive u kućama u blizini velikih gradova sa vožnjom 80-150km dnevno, 5-7x nedeljno. Skromniji EV oni će da otplate za 5-6 godina. I samo njima EV ima smisla. ... ... ... Sve ostalo, tehnološki, energetski i ekološki, za normalnu dnevnu upotrebu, EV su superiorni u odnosu na SUS. Da, ima tu i tamo neki EV kiks, i sa mehnikom i sa baterijama, but jbg, svaka tehnologija na početku 'oće da štuca.
Filipescu Posted July 4, 2025 Report Posted July 4, 2025 Није проблем кад технологија оће да штуца, већ кад оће да изађе бели дим, понекад праћен и ватрометом ...
Father Posted July 4, 2025 Report Posted July 4, 2025 Moja iskustva sa električnim prevoznim sredstvom je čisto zadovoljstvo i uživanje. Mesečno me punjenje trotineta košta 24 dinara. Apsolutno sam siguran u vreme odlaska i dolaska sa posla za šta ga uglavnom i koristim. Ne stignem ni da se ugrejem na ovim vrućinama od klimatizovanog posla do kuće. Komšija kupio neku Teslu sport verziju, fabrički upgedeovane baterije i zaboravih čega još i još ne skida dečiji blaženi osmeh sa lica kada me vidi na trotinetu i ja ga pitam "kako baterijska tranzicija". Svako jutro se viđamo na parkingu Ja evo kotrljam 16.600km sa fabričkim prvim motorom i prvom baterijom. Skoro sam provalio da ima veze "Faza" kako se utakne punjač. Godinama trubim o tome u HiFi-ju, a tek posle 6 godina probao na punjaču i došao do ovog saznanja.
Relco Mantis Posted July 4, 2025 Report Posted July 4, 2025 Ma mi kasnimo u svemu i svemu novom tražimo dlaku u ja... EV po svetu standard, posebno u Kini i skandinavskim državama. 2019.godine sam kupio Nissan Qashqai dizel s automatskim menjačem u Nemačkoj, brat mi tamo živi i radi, kad mi je poslao slike da vidim odmah mi se svideo i ja mu kažem kapariši stizem za par dana. Vrtim slike i vidim automatski menjač, odmah sam ga nazvao i kažem neću taj ne valja, pita on što, ja kažem ima automatski menjač, svašta mi je rekao, seljačino i sl.i ubedio me da ga kupim. Tako i za EV kod nas. Btw.automatski menjač je još fama u Srbiji😁
Zexx Posted July 4, 2025 Report Posted July 4, 2025 Samo kod onih koji nikad nisu vozili auto s automatskim menjačem, znači većina...
Father Posted July 4, 2025 Report Posted July 4, 2025 Moja žena vozila Polo automatik, kupljen nov u Švajcarskoj, ne pitajte za varijantu. Trošio 13l/100km. Nikad više VW 😂
brijac Posted July 4, 2025 Report Posted July 4, 2025 Posle automatika nikad vise manuelac Nije to frka ni servisirati toliko. Samo obratiti paznju pri kupovini. @Father to je bila neka ozbiljna dresina. Moje vozilo sa mnom i punim rezervoarom ima preko 2.5t, automatik, dizel 2.5, trosi od 10 do 12l po gradu (trenutan prosek 10L, dosta manje "divljam"). Na autoputu 7.5l, i to samo 5 brzina.
srdjan_cvetkovic Posted July 4, 2025 Report Posted July 4, 2025 Samo neko ko nikada nije vozio automatik može da kaže da je auto sa manualnim menjačem bolja opcija. I ja sam tako mislio, glupan, dok nisam prvi put seo u automatik...navikeš se iz odmah i počeneš da uživaš u vožnji, a po gradu je milina za voziti kada više nema drndanja menjača non-stop.
Ljuba Posted July 4, 2025 Author Report Posted July 4, 2025 Evo jedan poučan snimak za sve koji nemaju EV. https://www.instagram.com/reel/DLfL4cUoxoY/?igsh=amZrZDd1cWo3d2Zo
Georgekg Posted July 5, 2025 Report Posted July 5, 2025 Kad smo kod instagrama, evo jos malo pouke vezane za "cistu energiju" i spasavanje planete upotrebom elektricnih vozila.https://www.instagram.com/reel/DLVD7HqN342/?igsh=MTMxcjlibTZhbnEzbw%3D%3D
Georgekg Posted July 5, 2025 Report Posted July 5, 2025 [mention=43276]Georgekg[/mention] Ako misliš da je tvoj post duhovit, grešiš. Meni deluje kao običan flame...Ne znam zasto mislis da bi bilo sta od ovoga sto sam napisao moglo biti duhovito. Bio sam mrtav ozbiljan. Na zalost. Pa nije probao. Mir, tišina, automatik, ubrzava kako ti želiš, voziš se skoro za džabe, nema skupih servisa... Slušaš muziku, a ne motor. Ne dimi, ne gušiš se u garaži, nije vreo tokom leta od motora... Ne znam šta je downside? Ne čuje se? Barem ti, kao mod, ne bi trebalo da dajes ovakve pausalne izjave, obzirom da se ne poznajemo, pa nikako ne mozes znati da li sam vozio (ili se vozio u) EV ili nisam. To sto ne delim tvoje ili necije odusevljenje znaci da nemam iskustva sa EV?Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Georgekg Posted July 8, 2025 Report Posted July 8, 2025 Ja nisam mod, ja sam admin.U tom slucaju, jos gore zvuci ono sto si napisao.Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Willi Studer Posted July 8, 2025 Report Posted July 8, 2025 On 4. 7. 2025. at 20:19, srdjan_cvetkovic said: Samo neko ko nikada nije vozio automatik može da kaže da je auto sa manualnim menjačem bolja opcija. Ajde uradi šaltovanje iz četvrte u treću sa međugasom na automatiku, da te vidim.
brijac Posted July 8, 2025 Report Posted July 8, 2025 38 minuta ranije, Willi Studer said: Ajde uradi šaltovanje iz četvrte u treću sa međugasom na automatiku, da te vidim. Ja imam kickdown na automatiku, toj ti to, odma djipne EV cupa, sve to stoji, ali razlika je ta sto ja svratim do pumpe, natankam 80L za 2min (i skoro pa isto me izadje novcano) A isto EV iscrpi bateriju kada ga gazis (plaid kod tesle, ozbiljno ludilo). Secam se pre ojha godina, dosao Deni u goste (serbian lesson guy na yt), sa teslom (model s ako se secam dobro), vala od 0-100 i tad je bila makina koja je lepila za sediste. I danas, ali fosil je tata i dalje. Pogotovo modernija fosilna kola koja isto tako dobro cupaju i sa automatiskim menjacem. Pored toga sto se ne prica o tome koliko elektromagnetnog zracenja ima u EV vozilima (nema smisla ulaziti u diskusiju oko toga). Kao i sve, kompromis, nema savrsenog resenja
srdjan_cvetkovic Posted July 8, 2025 Report Posted July 8, 2025 Vidi…cenim svačije iskustvo i način kako neko koristi i sigurno uživa u vožnji, ali za mene je automobil sredstvo koje mi služi da stignem relativno brzo i konforno iz tačke A u tačku B. A automatski menjač mi to omogućava podižući konfor. I to je to, ništa više. Zato je meni, a verujem i mnogim drugima automatski menjač nešto što olakšava vožnju. Ti očigledno koristiš auto na nešto drugačiji način i automatik ti nije apsolutno bolji od manuelnog, meni jeste.
Ljuba Posted July 8, 2025 Author Report Posted July 8, 2025 Razumem da je svima najveća briga domet električnog vozila, ali samo da pojasnim. Nije poenta da čekate sat vremena da vam se auto napuni do 100%, nego da dok odradite toalet i kafu, punite se 20ak minuta i onda nastavite dalje. Ako vozim 120-130, meni je realan domet 400 km, što znači da na relaciji Ljubljana-Beograd, mogu da se na primer jednom ili dva puta napunim za 15 minuta i da stižem laganica. Cena vožnje čak i sa javnim punjenjem je solidno jeftinija, u poređenju sa benzin/dizel, naročito uzimajući u obzir cenu koju plaćate u Srbiji. Za mesec dana koliko se vozim, prešao sam 2.000 kilometara, punio se puno po javnim punjačima i mislim da ću uštedeti bar 60% u odnosu na gorivo. Javljam tačno podatke, kada stigne račun za struju
sondek Posted July 8, 2025 Report Posted July 8, 2025 Nemoj se javljati kad bude baterija trebala da se menja. 😁 Kažu da dosta košta zabava, pa i to treba provući kroz obračun uštede. Još jednu stvar, sta se desava kad se zimi zaglaviš u nekom redu, a auto nemilice troši na grejanje. Drugar mi pričao da su Torontu ljudi imali mnogo problema tog tipa, jaka zima a zastoja u saobraćaju bude često.
Ljuba Posted July 8, 2025 Author Report Posted July 8, 2025 Ne živim u Torontu, a seti me se za 8 godina kada mi istekne garancija na bateriju.
sondek Posted July 8, 2025 Report Posted July 8, 2025 Prodavaj ti to kad krene u prvi razred 😁 To se i vozi tako, dok je u garanciji. Posle se šalje u zemlje trećeg sveta poput Srbije.
Willi Studer Posted July 8, 2025 Report Posted July 8, 2025 Meni je hit da Gen Z automatski menjač zovu PRNDL.
perodeformero Posted July 8, 2025 Report Posted July 8, 2025 Zar nije lakše, lepše i bolje voziti se letećim automobilima, posebno taxijima, umesto tom strujom i automatskim menjačima, tkz. prndlima?
Filipescu Posted July 8, 2025 Report Posted July 8, 2025 30 minuta ranije, Willi Studer said: Meni je hit da Gen Z automatski menjač zovu PRNDL. Генијално
Recommended Posts