sondek Posted August 6, 2025 Report Posted August 6, 2025 Mozda neki kršić za te kišne dane ajd'... Ali bio i ostao najbolji auto službeni auto, ako ga ogrebem biće ploča pun zid iz auto budžeta 🤟
Nixie Posted August 6, 2025 Report Posted August 6, 2025 1 sat ranije, Ljuba said: Sigurno ne lože blato. Određen procenat je prihvatljiv, samo ne treba preterivati. Ne znam kako je u Austriji, dal lože oni ugalj u opšte? Nas pritiskaju da batalimo ugalj odavno. Ne bi bilo loše, kad bi imali neku alternativu. Bio sam par puta na kopovima. U bivšoj firmi smo radili puno toga za Kolubaru. Čak i par onih velikih bagera. To tamo je baš gadno izgledalo pre 2 decenije. Mogu da zamislim kako sad izgleda.
Delija Posted August 7, 2025 Report Posted August 7, 2025 https://www.facebook.com/share/r/16zN38Ak9u/
Ljuba Posted August 7, 2025 Author Report Posted August 7, 2025 Ništa ne čujem od buke bembare. Ogluveh.
Ljuba Posted August 7, 2025 Author Report Posted August 7, 2025 https://www.facebook.com/share/r/14GoZGzebs6/
Nixie Posted August 10, 2025 Report Posted August 10, 2025 Ministarstvo zaštite životne sredine obustavilo je dodelu subvencija za kupovinu novih vozila koja imaju isključivo električni pogon za 2025. godinu, jer su sredstva za tu namenu iskorišćena pre isteka godine. 🙄
Ljuba Posted August 11, 2025 Author Report Posted August 11, 2025 Juče sam se vratio kući... Dugačka je Slavonija, a neki punjači ne rade... Uglavnom tri kraća punjenja (McDonalds i kafa), potrošeno 24 evra za ceo put. Krenuo sa 92%, stigao sa 24%. Struja u tržnom centru u Beogradu bila džabe, kao i struja u garaži (skoro džabe). Potrošenog vremena, a da nešto nismo jeli/pili ili išli u WC, možda 5 do 10 minuta. Sat vremena na granici, uz klimu sve vreme na 37C.
Filipescu Posted August 11, 2025 Report Posted August 11, 2025 Колико сати ти је требало од Бг до Љубљане, не рачунајући границу? Питам за друга
Willi Studer Posted August 11, 2025 Report Posted August 11, 2025 22 sati ranije, Nixie said: Ministarstvo zaštite životne sredine obustavilo je dodelu subvencija za kupovinu novih vozila koja imaju isključivo električni pogon za 2025. godinu, jer su sredstva za tu namenu iskorišćena pre isteka godine. 🙄 Odvojeno je samo milion i po evra, što i nije neka količina novca. Očigledno je bilo više interesovanja.
NShappy Posted August 11, 2025 Report Posted August 11, 2025 40 minuta ranije, Willi Studer said: Odvojeno je samo milion i po evra, što i nije neka količina novca. Očigledno je bilo više interesovanja. 27 minuta ranije, Nixie said: Očigledno je da ih boli uvo za EV. Da zaista žele da pomognu implementaciju i prihvatanje EV u Srbiji, bolje bi bilo da su taj novac usmerili na izgradnju infrastrukture za finansijski prihvatljivo masovno punjenje EV tamo gde korisnik ne može sam da se puni sopstvenom strujom. Dakle, kolektivno stanovanje i tako to... Bez mogućnosti punjenja EV bez previše cimanja za korisnika koji živi u kolektivnom stanovanju, nema ni EV masovnosti. Računicu za kupovinu EV i bez subvencije bi već svako nalazio za sebe, po potrebi. Svakako je u Srbiju stiglo više EV (bez subvencije) nego novih (sa subvencijama).
Ljuba Posted August 11, 2025 Author Report Posted August 11, 2025 2 sati ranije, Filipescu said: Колико сати ти је требало од Бг до Љубљане, не рачунајући границу? Питам за друга Kako misliš ne računajući granicu? Na granici laganih sat i 15ak minuta. Vožnja na tempomatu oko 125 kmh. Gužva neverovatna, klima gari jer je sve vreme napolju 37C. Što se tiče vremena punjenja: 10:53, 38:39 i 21:03. Totalno vreme punjenja: 70 minuta. Ukupno vreme vožnje, malo manje od 8 sati. Inače, nikada ni stigao za manje od npr 5 sati i 20 minuta. P.S. moj auto nema baš ultra brzo punjenje, samo do 100 kwh, a po Slavoniji au uglavnom punjači od 50 kwh. Trebalo bi uskoro nekoliko brzih da proradi.
Filipescu Posted August 11, 2025 Report Posted August 11, 2025 Благодарим. Па чекање на граници је промењиво, занимала ме ефективна вожња, плус пуњења. Пошто сам у околини Клагенфурта, до Суботице између 660-720км, зависности од изабране руте од Пеште до Су, није електро још увек за мене са овим временима пуњења...
sondek Posted August 11, 2025 Report Posted August 11, 2025 Maltene duže na punjaču nego na granici 😁 Zamišljam samo noćnu moru do Tasosa recimo, dokle dobaci sa jednim rezervoarom.
Ljuba Posted August 11, 2025 Author Report Posted August 11, 2025 Na putu imaš Ionity, to je jako brzo punjenje, naravno ako ti ga auto podržava. Kod Slavonskog broda treba da aktiviraju još jedno jako brzo mesto za punjenje. Evo kako bi ti izgledao put.
Ljuba Posted August 11, 2025 Author Report Posted August 11, 2025 Just now, sondek said: Maltene duže na punjaču nego na granici 😁 Zamišljam samo noćnu moru do Tasosa recimo, dokle dobaci sa jednim rezervoarom. Zavisi kako gledaš. Kada putujem sa porodicom uvek sednemo da jedemo, na primer u Meku, tako da otuda tih 38 minuta... Dakle, nismo mi čekali auto da se napuni, nego je auto čekao nas. Stvar organizacije. E sad, ako do Tasosa ne staneš da piškiš, onda ti čestitam na vrhunskoj bešici. 😂
Ljuba Posted August 11, 2025 Author Report Posted August 11, 2025 Zapravo, kada pogledam, ispade da smo za razliku u benzinu i struji, ručali besplatno.
sondek Posted August 11, 2025 Report Posted August 11, 2025 Ušteda je zapravo fantastična.. Ali to vreme punjenja treba lepo uklopiti u uobičajene pauze. Problem je realno ograničeni domet za bilo kakvo ozbiljnije putovanje, tipa 600-700km. Meni su deca na 600km ili 1000km. Srećom imam jeftin let do Milana za 30-tak eur.. Treba se nadati da se taj domet EV poveća vremenom, da cena malo padne, pa da se prelazi na struju. Nisi srećom predaleko i lep je put, do 500km još nekako...taman si na pravo mesto zbris'o.
Willi Studer Posted August 11, 2025 Report Posted August 11, 2025 Google Maps kaže da mi je potrebno 5h i 7min da stignem od Beograda do Ljubljane, ako krenem sada. Uz jednosatnu pauzu - ili dve polusatne - to je šest sati. Dakle ipak postoji vremenski trošak između 1 i 2 časa kada je u pitanju EV.
Ljuba Posted August 11, 2025 Author Report Posted August 11, 2025 Google ne zna da računa gužve na granicama.
Ljuba Posted August 11, 2025 Author Report Posted August 11, 2025 3 minuta ranije, Willi Studer said: Google Maps kaže da mi je potrebno 5h i 7min da stignem od Beograda do Ljubljane, ako krenem sada. Uz jednosatnu pauzu - ili dve polusatne - to je šest sati. Dakle ipak postoji vremenski trošak između 1 i 2 časa kada je u pitanju EV. Nemoj sada, kreni vikendom.
SomiKnight Posted August 11, 2025 Report Posted August 11, 2025 To sve deluje podnošljivo, pa čak i čekanje da se napuni vozilo, međutim šta se dešava kada stanete negde a nema mesta da se odmah prikačite već morate da čekate u redu? I kako to izgleda uopšte, čekaš 20 minuta da se neko skloni pa da se priključiš? To deluje kao blagi užas. Ok, ne dešava se sada, ali što više ljudi ima EV u jednom trenutku će stići i taj problem, a ukoliko ga niko ne prepozna na vreme da poveća kapacitete, šta onda? Tako da deluje kao dobra ideja da se odvraćaju ljudi od ideje nabavka EV jer možda baš ta osoba uleti ispred vas na slobodno mesto, a ne da ih ubeđujete kako je sve super jer možda ih i ubedite a to ne ide vama u korist.
Willi Studer Posted August 11, 2025 Report Posted August 11, 2025 Osam sati od Beograda do Ljubljane mi ne deluje podnošljivo. Sorry, not sorry.
Recommended Posts