Willi Studer Posted August 6, 2025 Report Posted August 6, 2025 26 minuta ranije, skrstic said: Šta mi smeta ... nametanje kao zelena alternativa Zelena industrijska revolucija je prva koju je pokrenula politika a ne tehnologija.
NShappy Posted August 6, 2025 Report Posted August 6, 2025 55 minuta ranije, Nixie said: Grande pandu nešto pljuju, izgleda da se štedelo mnogo. Nije još išla na crash testove. Uf bre, pa kako ide na tržište ako nije bila na crash testovima?!? Pljuvačina je moderni hobi 90% posetilaca interneta, pogotovo onih koji imaju nešto da izjave, za javnost...
skrstic Posted August 6, 2025 Report Posted August 6, 2025 33 minuta ranije, Delija said: Sinu koji ne silazi sa Navaka si predlozio Zoe? Da. Što da ne?
NShappy Posted August 6, 2025 Report Posted August 6, 2025 To k'o kada bi nekom debelom 'merikancu baby boom generacije, koji jaše Harley Davidson, predložio da kupi Piaggio Liberty 125.
Ljuba Posted August 6, 2025 Author Report Posted August 6, 2025 1 sat ranije, Filipescu said: Пошто га нико није још споменуо, мени је први пик што се тиче ЕВ Renault Twizy. @Nixie 80-100км пређе са пуном бактеријом, паркинг му се лако нађе и није скуп за купити. Juče sam ga video u Beogradu.
Ljuba Posted August 6, 2025 Author Report Posted August 6, 2025 58 minuta ranije, Nixie said: Zavisi od vozila, nekima brzo pada cena, nekima ne. Nekad su razlozi racionalni, nekada baš i nisu. Katalizator, sonda, crevo za gorivo, akumulator, kaiši koji trule unutar motora, pumpa za ulje... to su sve reči koje više nikada neću čuti... da ne pominjem semeringe i plivajuće.
Nixie Posted August 6, 2025 Report Posted August 6, 2025 A druženje sa majstorom, najlepše od svega? 🤣
Father Posted August 6, 2025 Report Posted August 6, 2025 Ko štedi taj vredi, ko vredi taj je bogat, ko je bogat taj ne štedi. Trenutno je EV u sličnoj situaciji, dok se nešto značajnije ne promeni. PS: Mene M365 trotinetom mesečna voženja košta 10.53 dinara ... kuća-poso-kuća evo već šestu godinu ... češće je uživanje, ali ponekad je avantura. Ne košta ništa, a putuješ, isto kao i život in general.
MekiT_A Posted August 6, 2025 Report Posted August 6, 2025 6 hours ago, Ljuba said: Koje su slabosti? Osim rejndža koji neprestano pominjete. Sa aspekta mojih potreba (przog prelaženja velikih distanci u kratkom vremenskom periodu) to je već neprihvatljiva slabost. Na drugom mestu je infrastruktura, tj. mreža punjača koja presporo prati proizvodnju... Da ne bude zabune ja govorim o nedostacima isključivo električnim automobilima dok mi je, rcimo Plug in Hibridni dizel, sa autonomijom baterije od 50-70 km, za sada savršena kombinacija.
Ljuba Posted August 6, 2025 Author Report Posted August 6, 2025 1 sat ranije, Father said: Ko štedi taj vredi, ko vredi taj je bogat, ko je bogat taj ne štedi. Trenutno je EV u sličnoj situaciji, dok se nešto značajnije ne promeni. PS: Mene M365 trotinetom mesečna voženja košta 10.53 dinara ... kuća-poso-kuća evo već šestu godinu ... češće je uživanje, ali ponekad je avantura. Ne košta ništa, a putuješ, isto kao i život in general. Jao, pa kad stavim električni trotinet u gepek od električnog auta 😎😂
Dragan Penev Posted August 6, 2025 Report Posted August 6, 2025 4 hours ago, Ljuba said: Ta priča "koliko autu padne cena posle 3 ili 5 godina" se stalno ponavlja za svaki novi auto. U životu sam kupio do sada 4 nova auta i ni na jednom ne mogu da kažem da sam izgubio puno para, naprotiv - najviše sam love izgubio kada sam kupio auto star 6 godina. U jednoj godini sam izgubio 4.300 evra. Pa kad kupuješ Forda
srdjan_cvetkovic Posted August 6, 2025 Report Posted August 6, 2025 5 sati ranije, Nixie said: Ko će to da vodi i održava, sa ovim zakonom o javnim nabavkama pitam se, pošto vidim da na svim javnim objektima to predstavlja veliki problem. Ganci 😂
Father Posted August 6, 2025 Report Posted August 6, 2025 25 minuta ranije, Ljuba said: Jao, pa kad stavim električni trotinet u gepek od električnog auta 😎😂 Kad bi mi samo izmislili fast charger za trodžu, to bi bila prava renesansa mikro mobilnosti.
Infidel Posted August 6, 2025 Report Posted August 6, 2025 Konkretno: Poslednjnih 150+ km gradska/prigradska (grad srednje veličine) - prosečna potrošnje 9,5KWh/100 km. To je konkretno: ako se puni danju, zelena tarifa: 10,92 din/KWh - 103,7 din/100km ako se puni noću, zelena tarifa: 2,73 din/KWh - 25,93 din/100km ako se puni danju, plava tarifa: 16,40 din/KWh - 155,8 din/100 km ako se puni noću, plava tarifa: 4,10 din/KWh - 38,95 din/100 km (Napomena: Poslednja 2 meseca, pre toplotnog talasa nismo izašli iz zelene...) Za neku opštu "matematiku", koristiti prosečnu potrošnji 11-12KWh/100km lokal, 16-18KWh/100km auto put.
Nixie Posted August 6, 2025 Report Posted August 6, 2025 Meni je po gradu prosek oko 20km/h, to je pre za E trotinet ili E bajs, nego za kola. 🤣 Tu blizu firme je punjač za E1 bus, ne znam koliko stoje na punjenju, nisam pratio. To funkcioniše dobro izgleda.
Ljuba Posted August 6, 2025 Author Report Posted August 6, 2025 1 sat ranije, Infidel said: Konkretno: Poslednjnih 150+ km gradska/prigradska (grad srednje veličine) - prosečna potrošnje 9,5KWh/100 km. To je konkretno: ako se puni danju, zelena tarifa: 10,92 din/KWh - 103,7 din/100km ako se puni noću, zelena tarifa: 2,73 din/KWh - 25,93 din/100km ako se puni danju, plava tarifa: 16,40 din/KWh - 155,8 din/100 km ako se puni noću, plava tarifa: 4,10 din/KWh - 38,95 din/100 km (Napomena: Poslednja 2 meseca, pre toplotnog talasa nismo izašli iz zelene...) Za neku opštu "matematiku", koristiti prosečnu potrošnji 11-12KWh/100km lokal, 16-18KWh/100km auto put. To bre!!!
Ljuba Posted August 6, 2025 Author Report Posted August 6, 2025 1 sat ranije, Father said: Kad bi mi samo izmislili fast charger za trodžu, to bi bila prava renesansa mikro mobilnosti. U Austriji svi novi projekti za zgrade zahtevaju punjač za auto sa jedne strane, a sa druge priključak za punjenje električnih bicikala i trotineta.
sondek Posted August 6, 2025 Report Posted August 6, 2025 Kum mi zivi u Austriji. 90eur karta koja obuhvata sve prevoze neograničeno mesečno osim aviona. Brzi voz, autobus, tramvaj, metro... Putuje na posao oko 100km. Presluša jedan album sa Tidala tamo-vamo. Izađe ga 3 evra dnevno prevoz. Ako pozeli na neko jezero ili alpe sedne u voz i drugi voza. Prodao auto. Održavanje, benzin i struja dzabe. Ekologija MAX. Naša varijanta: Slično tome drugar u NS radi u Bgd, iz Novog Sad 36-37min, izađe na Novom Beogradu da mu Prokop ne padne na glavu i električni bajkom brže na poslu nego pola Beograda. Kad se uželi neko od njih vožnje ima rent a car.
srdjan_cvetkovic Posted August 6, 2025 Report Posted August 6, 2025 15 minuta ranije, sondek said: Kum mi zivi u Austriji. 90eur karta koja obuhvata sve prevoze neograničeno mesečno osim aviona. Brzi voz, autobus, tramvaj, metro... Putuje na posao oko 100km. Presluša jedan album sa Tidala tamo-vamo. Izađe ga 3 evra dnevno prevoz. Ako pozeli na neko jezero ili alpe sedne u voz i drugi voza. Prodao auto. Održavanje, benzin i struja dzabe. Ekologija MAX. E, ovo je život. Šta bih dao da mogu da izađem iz kola i da me non-stop neko drugi vozi.
sondek Posted August 6, 2025 Report Posted August 6, 2025 Ja sam takođe rešio da to uradim. Bajk plus jeftin taxi u NS. Manje će da košta nego limeni krš.Pl. Zamajac 800, nove gume 75000din, akumulator 18000. Indikator crkla turbina pa nije crkla, al se samo tako ponaša, samo 100eur. Šofer šajbna kamenčić mali samo 450, kočnice diskovi, osiguranje ... Ta idi bre da se vozam taksijem do kraja veka.Auto je bre najveće zlo posle vucića u ljudskoj civilizaciji. Bajkovi i vozovi rules 🚲
Ljuba Posted August 6, 2025 Author Report Posted August 6, 2025 3 sati ranije, Nixie said: A struja, odakle im toliko struje? Sigurno ne lože blato.
Recommended Posts