Jump to content

Recommended Posts

Posted

Pozdrav svima, 

Da li među forumašima ima vlasnika električnih automobila? Gde se punite? Koje aplikacije koristite? 

Da li koristite usvirane kablove? 😁😎

• Replies 527
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted
9 hours ago, Ljuba said:

Pozdrav svima, 

Da li među forumašima ima vlasnika električnih automobila? Gde se punite? Koje aplikacije koristite? 

Da li koristite usvirane kablove? 😁😎

Prvih pola sata se zagreva punjač, nakon toga tek može "ozbiljno" da se puni auto. Poželjno je da auto prilikom punjenja bude odmaknut od zida barem metar, najbolje da nema nikakvih zidova.

Posted

https://emobilnost.rs/mreza-punjaca/

Ne znam koliko pomaže mreža javnih punjača ili si mislio na nešto za punjenje u kućnim uslovima?

Već vidim postulate:

-auto mora biti njemačko

-struja od komšije koji je na moru ili sa strujomera koji je zaglavljen na "nižoj tarifi"

-kablovi obavezno usmereni

...nastavite niz. ..

🙃

Posted
1 sat ranije, zflazar said:

Ne znam koliko pomaže mreža javnih punjača ili si mislio na nešto za punjenje u kućnim uslovima?

Već vidim postulate:

-auto mora biti njemačko

-struja od komšije koji je na moru ili sa strujomera koji je zaglavljen na "nižoj tarifi"

-kablovi obavezno usmereni

...nastavite niz. ..

🙃

Hvala, za Plugshare već znam. Nećemo njemačko, oni hoće naš litijum. 

Posted

Probaću ukratko:

postoji dosta lokacija gde je moguće punjenje, negde i besplatno (autoput Su-Bg-Preševo, na par lokacija).
Dosta je sporih punjača (pojedini tržni centri, do 22KW - recimo Delta planet Niš). Za ove sporije mora da imaš svoj kabl.

Za besplatne punjače ne možeš biti siguran kada ćeš doći na red, pogotovu ako su u blizini gradova (taksisti na pr).
Koristim Orion eMobility aplikaciju, rezervacija ne radi, bar kod mene :(

Ostaje mreža "bržih" punjača na pumpama, recimo pojedine OMV punme ili u tržnim centrima (BIG recimo).
Uglavnom je punjenje do 150KW, cena je najčešće po minutu (plus start fee), tako da je prilično neisplativo, ako auto ne može da podrži punjenje preko 150, jer punjenje ne "izađe" malo. 

Zflazar je podelio koristan link,  evo ga ponovo (može da se desi da neki punjač nije u funkciji, nije baš ažurno):

Posted

Rekao bih da je ekipa na forumu mahom 45+ pa sam racunao da su svi imali prilike da se igraju, ali i da su zavrsili sa igranjem automobilima na baterije jos kad su bili mali. Kako stizu neke (zene bi rekle - lude) godine, ocekivano je da se pojavi interesovanje za kabriolete, copere (vetar u onome sto je ostalo od kose i tako to), mlade cure... Nikako nije za ocekivati da neko od cirka 50 god. ponovo pozeli auto na baterije.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Posted
1 sat ranije, Infidel said:

@Georgekg

Ako misliš da je tvoj post duhovit, grešiš.
Meni deluje kao običan flame...

Pa nije probao. Mir, tišina, automatik, ubrzava kako ti želiš, voziš se skoro za džabe, nema skupih servisa... Slušaš muziku, a ne motor. Ne dimi, ne gušiš se u garaži, nije vreo tokom leta od motora... Ne znam šta je downside? Ne čuje se? 

Posted

Punjač kod Ikea.

Drugar kupio Teslu, u Holandiji, malo je reći da sam oduševljen, sigurno da mi je to sledeći auto. Ozbiljan je tip, dugo je pratio i proučavao, ništa drugo nije za preporuku, još nisu preležali dečije bolesti.

Osećaj je čudan, kad se startuje kao da ste u igrici, ništa se ne čuje, nikakvih komandi nema, sve tačskrin. Lepi za sedišta. Autopilot.

Čudo.

Posted
3 minuta ranije, Relco Mantis said:

Ozbiljan je tip, dugo je pratio i proučavao, ništa drugo nije za preporuku, još nisu preležali dečije bolesti.

Ozbiljan tip, proucavao, ne ide bas zajedno sa kupiti teslu ;) 

Posted
44 minutes ago, Ljuba said:

Pa nije probao. Mir, tišina...

Nije problem buke u autu motor - vec zvucna izolacija (primarno otpor/trenje kotrljanja tockova). Kad se ne cuje motor - to jos vise dolazi do izrazaja.

Posted
26 minuta ranije, Margione said:

Verujem da je za grad idealno voziti neko električno vozilo, ali nisam siguran da bih se usudio na duži put njim, ili grešim? 

Grešiš. Punjača imaš svuda i to solidno brzih. Nije poenta čekati da se auto napuni do 100%, jer se sporo puni iznad 70%... Nego, punjenje 20 minuta dok odradiš wc i kafu, pa ideš dalje. 

Posted
15 sati ranije, Margione said:

Verujem da je za grad idealno voziti neko električno vozilo, ali nisam siguran da bih se usudio na duži put njim, ili grešim? 

Рекао бих да ово јесте тачно. Колега у прошлој фирми тражио да му се узме електро ауто, да му не би скидали паушал са плате који је стандардан за ауте са моторима са унутрашњим сагоревањем. Добио Шкоду ениак, са јачом батеријом, по фабрици 670км прелази са пуном батеријом. Кад је преузимао ауто у Немачкој, пут до куће у Аустрији, неких 700км му је трајао 2 сата дуже него пре тога. У току зиме је то изгледало тако, да са батеријом на 80% направи круг од 250км и онда мора да га пуни. Пошто човек ради у продаји и покрива 2 регије, радни дан му се делимично своди на планирање где ће да пуни ауто и упознавање мреже пуњача у Аустрији. Најгоре му је падало кад дође на пуњење, па мора да сачека 1-2 човека испред себе итд. После неких 6 месеци је тражио да мења за сагоревача...

А и цене пуњења стално расту, тако да од 10ак људи које познајем са електро аутима, једини који је задовољан је лик са фирмом за уградњу соларних панела и инсталација. Човек себи направио брзи пуњач са соларним панелима и "точи" скоро џабе. Али и он за дужи пут има дизела...

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...