Denny Posted June 21, 2025 Report Posted June 21, 2025 Pozdrav svima, Novi sam ovde pa sam hteo da se ukratko predstavim i podelim svoj trenutni HiFi sistem. U muziku sam zaljubljen odavno, a kroz godine sam u skladu sa mogućnostima polako sklapao sistem koji mi prija i u kojem uživam svaki dan.Trenutna postavka izgleda ovako: Harman/Kardon HK 6650R pojačalo, Canton Karat 940 zvučnici, Canton AS-40 i AS-50 subvuferi Fiio K5 PRO ESS DAC Sennheiser HD 560S slušalice QED PERFORMANCE AUDIO 40i interkonekt Ground Zero kablovi Uglavnom slušam jazz, rock, elektroniku... a prostor u kojem slušam muziku je radna soba od 20ak kvadrata, akustički neidealna, ali šta je tu je biće vremenom bolje. Znam da je svaki sistem priča za sebe i da uvek ima prostora za napredak, ali meni ovo za sada jako prija. Rado ću podeliti više utisaka ako nekoga nešto zanima, a još radije da čitam i učim od vas koji imate više iskustva. Pozdrav još jednom svima i hvala što sam deo foruma! Quote
laky Posted June 21, 2025 Report Posted June 21, 2025 simpatican sistem verujem da se odlicno cuje kako su vezani sabvuferi i harman. Quote
gvlada Posted June 21, 2025 Report Posted June 21, 2025 Постави слику целог система, делије као да су звучници 15-20цм од пода. Quote
Spachek Posted June 21, 2025 Report Posted June 21, 2025 Ne deluje nego jesu, vidi se da su stalci bas tolikiSent from my SM-G990B2 using Tapatalk Quote
Delija Posted June 21, 2025 Report Posted June 21, 2025 Pre ce biti 10 cm - oni su visoki 51 cm. Za tu visinu - prenisko stoje. Quote
Denny Posted June 21, 2025 Author Report Posted June 21, 2025 Sabvuferi su vezani preko high level ulaza sa pojačalom. Zvučnici jesu 16-17cm od poda i na stalcima. Usmereni su prema fotelji za slušanje i nagnuti ka glavi slušaoca. Nožice od stalaka imaju podešavanje po visini pa ih je moguće na taj način nagnuti. Nema još mnogo prostora da se ide u visinu zbog nameštaja tj. radnog stola. Quote
gvlada Posted June 21, 2025 Report Posted June 21, 2025 Мораш се информисати око правилног положаја звучника у просторији. Без тога, џаба било који систем. Не обесхрабруј се, требаш само научити, размислити и прилагодити. Quote
gvlada Posted June 22, 2025 Report Posted June 22, 2025 Ако желиш добар звук, мораш им обезбедити вишље сталке да доведеш високотонце на висину ушију када седиш. Разлика у звуку биће еонормна. Исто тако траже неки слободан простор око себе. Уз то тепих испред звучника је пожељан. Quote
Denny Posted June 22, 2025 Author Report Posted June 22, 2025 Da li bi mogli vintage stalci poput ovih, mislim da bi njih mogao uklopiti: https://morediscounts.ru/product/393064993411 Kao što možete videti, prostora nema baš mnogo. Soba je mala i primarno se koristi za rad. HiFi tu, nažalost, mora da se šlepa. Nameštaj zauzima dosta mesta. Tepih već imam — onaj deblji, čupavi. Mora na pranje. Quote
sondek Posted June 22, 2025 Report Posted June 22, 2025 Muzika se moze slušati i uzivati u njoj bez obzira na zvuk... Ali je uzivanje svakako veće uz dobar zvuk. Za ove uslove radnog prostora je prikladniji i delotvorniji da se dobije bolji zvuk neki mali zvučnik sa zidnog stalka plus Woofer. Za ove postojeće svakako drugačiji raspored, ali kako rekoh ne mora uvek zvuk biti najbitniji... Al jbg kad smo hifi forum obrni-okreni ispašće tako. P. S. Uz jedan Canon sub-sat sistem mi je ostalo baš uctano odlično sećanje na prvi album dire straits uz neko druženje.. Pa pomislih tom prilikom posle par piva, "čemu uopšte skupi hifi?"... Isto tako i uz JBL. Naročito u neobaveznim druzenjima, za background muziku i sl. Quote
TurboMaximus Posted June 22, 2025 Report Posted June 22, 2025 Sistem može da bude i iza leđa, ako ima mesta. Quote
Nixie Posted June 22, 2025 Report Posted June 22, 2025 Da je dobar raspored zvučnika, nije. Ali ako nema drugih opcija ... čuti i trpi. Quote
Denny Posted June 22, 2025 Author Report Posted June 22, 2025 Planirao sam nešto tako slično, ali sa manjim zvučnicima, jer mi je želja da nabavim još jedne za B kanal – to mi je svakako u planu u budućnosti. Cantoni ostaju, jer mi se dopadaju i za sada ih ne planiram menjati. Iza leđa nema mnogo mesta; tu su vrata i sada dvosed sa kojeg slušam muziku. Quote
gvlada Posted June 22, 2025 Report Posted June 22, 2025 2 sati ranije, Nixie said: Da je dobar raspored zvučnika, nije. Ali ako nema drugih opcija ... čuti i trpi. Која је поента хифи ако је ћути и трпи? Боље соундбар онда. Quote
Krca44 Posted June 22, 2025 Report Posted June 22, 2025 Imas prostor levo iznad kostura i na mestu stampaca ( ako to taj beli aparat na stolu ) - probaj da improvizujes nekako slusanje sa tih lokacija pa ako izadje na znacajno bolje moze se razmisljati o zidnim nosacima. Sto se tice estetike daleko od idealnog i mozda neprihvatljivo ali znaces kad vidis. Alternativa su i zidni nosaci blize plafonu. Quote
Denny Posted June 22, 2025 Author Report Posted June 22, 2025 Što se tiče pozicioniranja zvučnika, imam dve opcije koje bih mogao improvizovati za probu: Opcija 1: Malo viši stalci — visokotonac je na oko 70 cm od poda. Zvučnici su blago usmereni ka slušaocu, odozdo nagore. (Visina ušiju u poziciji za slušanje je oko 100 cm.) Opcija 2: Zvučnici postavljeni (kao) direktno na zid — visokotonac je na oko 120 cm od poda. Zvučnici su takođe blago usmereni ka slušaocu, sada odozgo nadole. Quote
Recommended Posts