Vladej Posted June 19, 2025 Report Posted June 19, 2025 Zanima me ako je ste več pokušavali postaviti zvučnike u sobi po procesu sa takozvanim "anchor" zvučnikom? ili Quote
Nixie Posted June 19, 2025 Report Posted June 19, 2025 Vala mrdao sam ih svuda, u nekoliko stanova, i to mnogo pre tih klipova. Svaka soba je za sebe, ali ima nekoliko opštih mesta. Razmak zvučnika, zaokretanje, udaljenost od zidova i nagib unazad. Ako su zvučnici urađeni sa većom baffle step korekcijom, ne mogu ići blizu zidova. Bolja je dubina zvučne slike kada se izvuku napred. Refleksije od nameštaja i TV-a između zvučnika kvare dubinu zvučne slike. Naginjanje unazad menja dosta zvuk. Tepih debeli ispred zvučnika je obavezan. Itd itd ima puno stvari. Quote
sondek Posted June 19, 2025 Report Posted June 19, 2025 Interesantan video i lik, verujem mu sve do reči. Jako je čudno koliko vremena i novaca ljudi potroše u hifi i koliko malo u pozicioniranje zvučnika i često ni ne saznaju šta imaju u kući. Mislim da je 90% sistema koje sam slikane video po sajtovima postavljeno tako da ne daju uopšte dobar zvuk, izgledaju lepo.. ko u izlogu doduše. Ja sam imao drastično različitih rezultata u odnosu na podesavanja.. Do toga da sam u jednom momentu zbog klinaca, zivot ih okolnosti i natrpavanju prostora među zvučnicima potpuno upropastio zvuk. Imam bar 1000 rupa u parketu da posvedoče o tim procesima i podesavanjima. Sadašnji Esl su se šetali bar 3 godine..jbg upravo ova varijanta koju je kao najgoru naveo planar plus dosta stakla... Ali na kraju se dođe do zvuka, doduše završili su na 140cm od zida i u poziciji velikih slušalica da bi proradilo sve... A onda promeniš zbog žene tepih i ajd sve nanovo 🙃. Ono sto je interesantno je da ljudi potroše lakše hiljade eura, menjajući besomučno hifi, a pozicioniranje je besplatno... A pritom unosi veće benefite. Ko već ima viška para bolje da plati ovakvog lika nego da napucava ogromne pare ako već nije sklon igranju tog tipa. Ps. Najviše mi se svideo deo gde govori da se ne treba bazirati pažnja da su zvučnici u istom položaju već slušati. Ja sam krenuo od toga, ali na kraju ni ista udaljenost ni toe in nije najbolje rešenje Quote
Nixie Posted June 19, 2025 Report Posted June 19, 2025 10 minuta ranije, sondek said: Mislim da je 90% sistema koje sam slikane video po sajtovima postavljeno tako da ne daju uopšte dobar zvuk, izgledaju lepo.. ko u izlogu doduše. Da, ponekad je i smešno bilo kome ko se imalo razume u te stvari, ali to je taj marketing. Quote
Aoxomoxoa Posted June 20, 2025 Report Posted June 20, 2025 Ovo je ,takodje, kompromis supruga/prostor. Zvucnike mogu da izvucem napred,stalci nisu sa siljcima.Ali onda gubim na basu,zvucnicima prija uz zid. Razmisljam neki DIY dodatak,mozda neki panel fiksiran na zadnju stranu stalaka,kao sastavni deo. Deluje mi glupo,ali sa penzionerskim viskom vremena,nista me ne kosta da probam. Quote
Nixie Posted June 20, 2025 Report Posted June 20, 2025 Samo aktivni SUB a zvučnike napred dalje od zida. Quote
Aoxomoxoa Posted June 20, 2025 Report Posted June 20, 2025 Nemam gde.Sve je skockano u milimetar(presao iz veceg u manji stan),a stvari iste(umece ratovanja). Quote
Filipescu Posted June 20, 2025 Report Posted June 20, 2025 Ако помериш звучнике напред, убациш Рел Т зеро суб иза једног од звучника. Димензије су му цирка 20х20х20цм. Quote
Aoxomoxoa Posted June 20, 2025 Report Posted June 20, 2025 To je nekih 500e ? Morao bih prvo da probam kod mene. Quote
Delija Posted June 20, 2025 Report Posted June 20, 2025 Nezgodno je to sto se sub tesko proba "na brzaka" - potrebno je vreme sa bi se optimalno podesio. Quote
Filipescu Posted June 20, 2025 Report Posted June 20, 2025 55 minuta ranije, Aoxomoxoa said: To je nekih 500e ? Morao bih prvo da probam kod mene. Полован може и за доста мање. Ја сам га користио и са харбетима као твојима само СЕ верзија и са Боенике W5. Јако се лако уклапао и нестајао звучно. Quote
Aoxomoxoa Posted June 20, 2025 Report Posted June 20, 2025 Hvala svima.Nisam razmisljao o subu,jer Harbeth ima sasvim dobar bas,za onoliko koliko isporucuje.Plasio sam se da bi los sub pokvario sliku. Ali za nekih 200 evrica,rizikovao bih. Quote
Aoxomoxoa Posted June 23, 2025 Report Posted June 23, 2025 Kazu da visokotonac zvucnika treba da bude u visini usiju. Da li je do usiju( 68 godina),ne znam,ali sam zvucnike malo spustio.Razlog...kad su bili u (preporucenoj) visini,imao sam neke sibilante,ne mislim na onaj sssss,nego tonovi nisu bili cisti,bilo je nekih rezonantnih zvukova.Sada toga nema,mada je za mrvicu mozda smanjena rezolucija. Velike su mogucnosti podesavanja zvucnika u prostoru,pa se radujem daljim eksperimentima...kako ste rekli,ne kosta nista,a zabave na pretek. Quote
Nixie Posted June 23, 2025 Report Posted June 23, 2025 Sve zavisi gde su rez uradili (na kojoj je frekvenciji ukrštanje) i koliko je rastojanje drajvera vrtikalno i po dubini. Od toga zavisi kako im se fazno uklapaju drajveri kad se pomeraš vertikalno naviše ili naniže u odnosuu na zvučnik. Nađeš optimum tako kako si uradio. Treba eksperimentisati i sa nagibom zvučnika unazad, ako je izvodljivo. Što je niža rezna frekvencija, manji razmak između drajvera i veća udaljenost od zvučnika, manja je šansa neželjenih pojava (brda i dolina oko frekvencije ukrštanja). Kod visokotonaca postavljenih u osu basa, nema tih problema (Tannoy, KEF i slično) al zato ima drugih problema 😀. Quote
SUROKVL Posted June 23, 2025 Report Posted June 23, 2025 To sa zvučnicima u visini ušiju je jedna pogrešna generalizacija, zavisi od modela do modela. Ja recimo imam zvučnike gde srednjetonac treba da je u visini ušiju Quote
Nixie Posted June 24, 2025 Report Posted June 24, 2025 Sve zavisi od konstrukcije zvučnika. Treba naći optimalan visinski položaj, ali to nije uvek jednostavno. Quote
Recommended Posts