zflazar Posted June 18, 2025 Report Posted June 18, 2025 drage kolege Forumaši, u nekom neformalnom razgovoru povela se tema o navedenom pojačalu kao lepom push-pull all-rounderu. Da li imate neku informaciju o njegovoj nabavljivosti na neizvesnom tržištu polovnih hajfaj uređaja, odnosno gde i kako bi se to moglo i poslušati u radiusu od 100km oko NS? Našao sam u nekoj starijoj temi i o mogućnosti da se kod konstruktora može napraviti i face lift pojačala. Da li imate neku informaciju o tome ili da se obratim direktno gospodinu Tiboru? Quote
Krca44 Posted June 18, 2025 Report Posted June 18, 2025 Obrati se direkt Tiboru, to je najbolje resenje. Takodje bih preporucio dodatne otvore na bokovima radi boljeg hladjenja, mada to verovatno kosta vise.... ako je uopste moguce. Moguce je i da Tibor mozda ima neki info o nabavci polovnog komada, tako je mislim bilo ranije ( zavisno od periodicne situacije ). Quote
Nixie Posted June 18, 2025 Report Posted June 18, 2025 Čini mi se da je jedan komad bio nedavno na KP. Brzo se prodao. Quote
zflazar Posted June 19, 2025 Author Report Posted June 19, 2025 Hvala drugari na odgovorima, puno ste pomogli! Quote
nkrgovic Posted June 19, 2025 Report Posted June 19, 2025 Mozes da napises i koju rec, kako o nekoj (indikativnoj) ceni tako i o utiscima ako ih ima.... Ovo je HiFi forum Quote
skrstic Posted June 19, 2025 Report Posted June 19, 2025 19 sati ranije, zflazar said: drage kolege Forumaši, u nekom neformalnom razgovoru povela se tema o navedenom pojačalu kao lepom push-pull all-rounderu. Da li imate neku informaciju o njegovoj nabavljivosti na neizvesnom tržištu polovnih hajfaj uređaja, odnosno gde i kako bi se to moglo i poslušati u radiusu od 100km oko NS? Našao sam u nekoj starijoj temi i o mogućnosti da se kod konstruktora može napraviti i face lift pojačala. Da li imate neku informaciju o tome ili da se obratim direktno gospodinu Tiboru? Jesmo ovo beše slušali kod Igora @SuperFi? Quote
Nixie Posted June 19, 2025 Report Posted June 19, 2025 Ja sam slušao kod Krce manji model i kod Crnog veći model, dual mono i duplo jači od ovog sa 4xEL84. Sve duplo, IEC, selektori, prekidači, 8xEL84, potenciometri itd. Konačni sud nemam, sistemi su bili potpuno drugačiji od mog, sobe itd. Da je bilo kod mene, sve bih rekao šta mi se sviđa a šta ne. Jedini smisao komentarisanja vidim u slučaju da je sve isto, pa se zameni samo taj jedan uređaj. Kad je sve različito, onda mi je to nemoguća misija, ne znam koliki je recimo deo pojačala u svemu. Quote
Zexx Posted June 19, 2025 Report Posted June 19, 2025 U našem sportu toliko palamuđenje gde napišeš dosta informacija i uglavnom ništa konkretno obično znači da ti se nije svideo zvuk i da pokušavaš da ostaneš "politički korektan" prema domaćinu... Quote
Nixie Posted June 19, 2025 Report Posted June 19, 2025 Krca je tada imao problema sa bivšim zvučnicima. Izmerio sam ih i jeste bilo problematično. Ovaj drugi je zvuĉao odlično sa mojim dakom onim najslabijim prvim koji sam pravio (Pavouk AD1865). Samo to je drugi model pojaĉala, nije ovaj iz uvodnog posta. Nije bilo prilike da bilo šta od toga donesem u svoj sistem. A kod mene su zvučnici da kažem malo veći i basovitiji od ovih koje sam slušao. Quote
Krca44 Posted June 19, 2025 Report Posted June 19, 2025 Pointe Sima je po mom misljenju bio bolji aparat od recimo pre/power AN nulte serije ( EL84 PP ) , bolji od nekih drugih lokalnih osnovnih modela sa EL34 ( PP ), neutralniji sa manje basa od onog sto je Solaja pravio gde je driverska cev takodje EL84. Ovaj model kasniji, za 20 godina rada nisam slusao, ovde su neki ljudi to pojacalo hvalili, jedan clan ga je imao pre par godina pa prodao dalje. Moje je generalno misljenje da Sindric pravi solidne i relativno neutralne cevne aparate. Quote
Krca44 Posted June 19, 2025 Report Posted June 19, 2025 2 minutes ago, Nixie said: Krca je tada imao problema sa bivšim zvučnicima. Secam se sada, ta slusna sesija ako je uopste bila sa tim kutijama nije merodavna, naime zvucnici su tu dominirali. Te su kutije otisle i sada radi sa Pioneer CS-801 horn hibridima zadovoljavajuce za mene ( Mica Grozni je to slusao pa moze napisati vise - kod mene je soba ogranicavajuc faktor pa imam wall of sound sto meni ne smeta ). Jos mogu reci da to pojacalo ne moze da gura 12" bas na JBL43xx ( onaj najpopularniji tro-sistemski model koji ima Kurshum ) - dakle nije bas za kutije koje traze snaznu kontrolu i to bi bila neka mana tog modela Jubilee. Jubilee 20 nisam slusao, tu je svasta drugacije ( VAS i obrtac faze sa drugim cevima ) - sem toga ima cevno ispravljanje & induktor u napajanju i trafoi su na 2-C jezgrima, kvalitetniji - da sam mogao pazario bih tada kad je to bio aktuelan aparat mozda i bez slusanja. Quote
zflazar Posted June 19, 2025 Author Report Posted June 19, 2025 Hvala na odgovorima, hajfaj je poput osvete, najbolji je kad se servira hladan, na pun stomak. Bićete obavešteni o razvoju događaja ako ih bude. Takođe u mom sistemu će biti dugo toplo leto, o tome ćete isto biti obavešteni 😘 Quote
Nixie Posted June 19, 2025 Report Posted June 19, 2025 50 minuta ranije, Krca44 said: Secam se sada, ta slusna sesija ako je uopste bila sa tim kutijama nije merodavna, naime zvucnici su tu dominirali. Jeste, to su bili oni Alegreto, tada smo ih slušali i premeravali uzduž i popreko. Imali su tada i one prekide spoja (lemnog) kod onih šrafova, potpuno nemerodavno za bilo kakvo zaključivanje osim da nešto nije u redu. Quote
Krca44 Posted June 19, 2025 Report Posted June 19, 2025 6 minutes ago, Nixie said: Alegreto Da - odose kod Sax-a za neku simbolicnu cifru. Promenio sam kondove u skretnici za blokove i imao sam problema dva : inzinjeri u startu nisu bas idealno uklopili kompresioni sa hornom i midbass - sem toga dobri snimci su zvucali dobro ali sve ostalo .... nisam na kraju bio zadovoljan. Ipak ucinili su mi ogromnu uslugu time sto su me naveli na horne a potom sam imao nevidjenu srecu da nadjem i pazarim Pioneer-e koji su ovde bili oglaseni sest meseci. Kad se nakanim promenicu kondove za F&T bipolarce i gotov sam sa zvucnicima. Quote
Nixie Posted June 19, 2025 Report Posted June 19, 2025 Brka je to verovatno već preradio sve odavno. 😁 Quote
Krca44 Posted June 19, 2025 Report Posted June 19, 2025 Odmah je on prepakovao moj prototipski rad sa blokovima koje sam mu dao i nekim koje je imao. Quote
Nixie Posted June 19, 2025 Report Posted June 19, 2025 Taj tvoj lampaš realno nije za moje osrednje efikasne zvučnike. Onaj veći verovatno jeste, ali je promenio vlasnika pa ga nikad nisam čuo ovde u mom okruženju. Quote
Krca44 Posted June 19, 2025 Report Posted June 19, 2025 Moze on da radi i sa 86dB efikasnim kutijama ( 8" / 8 Ohm-a ) samo se izlazni stepen i trafoi zesce zagreju - konkretno neki Akai krsh dvo-sistemci. Sa nekima sigurno ne moze kao ti veliki JBL 12" basovi. Ovi moji Pioneer-i imaju 12" midbas ali to je driver znatno osetljiviji tj. lakse se pokrece od JBL basa. 12" Maxi Single ploce za klubove - kad pustim moze to da gruva za diskoteku ( i moj ulaz ceo + komsije ) sto se tice basa. Puno zavisi od drajvera za bas-midbas, skretnice... od zvucnika - dok se ne proba ne moze da se zna sigurno. Kad se pogleda koje su tipicne mane osnovne klase PP pojacala kod ovog pojacala ima generalno samo manje basa ispod 100 Hz otprilike - to je ( meni ) puno bolje od zasecerenih zenskih vokala, prenaduvanog nekontrolisanog basa, lenjog pojacala koje moras da otpanjis.... Quote
pollux Posted June 20, 2025 Report Posted June 20, 2025 Drugar je imao stariji verziju ovog Pointe Sima ne Jubilee, sa ruskim 6n14n, radilo je jako dobro na sirookopojasnim zvucnicima, a onda se prebacio na manje osetljive zvucnike I onda je prepravio na 6n15n (nisu interchangable) i to je opet dobro radilo. Provericu da li jos ima to pojacalo da ti da na probu @zflazar. Quote
Krca44 Posted June 20, 2025 Report Posted June 20, 2025 Ovaj moj amp je orignalno dizajniran oko ruskih cevi 6N23P-EV i 6N14P-EV. 6N14P-EV nominalno ima 2W vecu max anodnu disipaciju u odnosu na EL84 pa kad se iste stave rade na maximumu napona/struje i traju oko tri-tri i po godine ( slusanje svaki dan, prosek oko 6h do 8h ). Lazare ako zelis mozes dobiti na probu i moj komad, da cujes kako to zvuci jer ga zbog letnjih uslova trenutno ne koristim. Samo bi morao nekako organizovati transport u NS ( nemam auto ). Ipak moja preporuka bi bila Sima 20 jer je ipak to noviji model, ovaj moj je pravlljen originalno jos 2007.> godine a kod mene je od 2012.-te ( moj primerak je kasniji u seriji, bilo je nekih promena mesta delova ). Verujem da je mozda bitna razlika ( sem vec navedenih koje nisu male ) kod mog modela u odnosu na ostale pre i kasnije to sto postoji regulacija HV - jedino nisam siguran da li ona radi sve ukljucujuci i izlazni stepen ( Ultra-Linear ) ili samo ulazne / driver cevi ( 4 kom ). P.S. U relativno skorijem razgovoru sa gospodinom Sindricem rekao mi je da kako je vreme prolazilo tako se gomilalo iskustvo & znanje i pravio je sve bolja i bolja pojacala a sada u penziji radi samo custom SE i da su njegovi izlazni trafoi sada boljji nego ikad ranije. Quote
Father Posted June 20, 2025 Report Posted June 20, 2025 Kada je Krca bio kod mene da posluša i kupi te Pioneer kutije, zamolio sam ga da ponese svoje pojačalo i posluša ih uz veću sigurnost u ono šta dobija kompletnom sinergijom. Zvuk je bio izvanredan, slojevit i vrlo prostorno bogat sa potpuno povezanom zvučnom slikom i vrlo organski prezentovan. Smatram da su pojačala vredna pažnje i da se treba vešto i iskustveno pristupiti pravoj kombinaciji i razmotriti sve tehničke podatke i preporuke konstruktora, pogotovo što sam shvatio da je pristupačan za komunikaciju i dodatne informacije. Quote
Krca44 Posted June 20, 2025 Report Posted June 20, 2025 Kad dodju na red nabavljam 6N14P-EV, ima ih trenutno jeftino - nazalost 6N23P-EV su znacajno poskupele i zapravo postase retke. Kod Father-a akustika prostora bila je idealna za Pioneer kutije, meni fali bar pola metra na bokovima sa svake strane ( metar bocno sa svake strane bio bi idealan ). Quote
Nixie Posted June 20, 2025 Report Posted June 20, 2025 Ja sam uzeo neke standardne 6N23P i jako dobro zvuče. Nisu ni bile nešto skupe. Iz Ukrajine. Quote
Krca44 Posted June 20, 2025 Report Posted June 20, 2025 Paaa iskreno ne zanima mene zvuk primarno u ovom konkretnom slucaju, na prvom mestu. Zanima me tehnicka ispravnost i trajnost primarno, pa tek onda moze da se slusha zvuk. Verovatno cu da pazarim i ja neke 6N23P od Bugarina, samo je pitanje vremena. Propustio sam period kad sam mogao da kupim Siemens original ECC88 za normalne pare ( oko 25 Eu komad ). Trenutno mi se totalno smucila kupovina delova sto ukljucuje i cevi ( msm nakanio sam se da pazarim jos 4 komada E186F i par americkih 6SL7 i potom skupljam pare za izlazne PP trafoe... i dve metalne kutije da konacno krenem u zavrsnicu sa onim sto me zanima ). Quote
zflazar Posted June 22, 2025 Author Report Posted June 22, 2025 Hvala momci, puno ste mi pomogli. Za leto će pojačalo izbora uz sadašnji Cosmos biti Audiophonics. Stay tuned... 😘 Quote
Recommended Posts