InSides Posted May 28, 2025 Author Report Posted May 28, 2025 Ствари ескалирале. Него, ако има интереса око даљег развоја ручице (који, упозоравам биће спор), можда нова тема? Quote
somilenko Posted May 28, 2025 Report Posted May 28, 2025 Što da ne, biće sigurno zanimljivo i korisno. Quote
sweeT_Tooth Posted May 28, 2025 Report Posted May 28, 2025 47 minuta ranije, InSides said: Него, ако има интереса око даљег развоја ручице (који, упозоравам биће спор), можда нова тема? Значи пређосмо на тз. flexure bearing! Quote
sweeT_Tooth Posted May 28, 2025 Report Posted May 28, 2025 То му дође као ово: upload images online Quote
zflazar Posted May 28, 2025 Report Posted May 28, 2025 Crven ban! 🤣 Zaslužuje svakako novu temu. Quote
Scorpio(DDMF)! Posted May 28, 2025 Report Posted May 28, 2025 Postovi izdvojeni u novu temu, na zahtev pokretaca. Quote
brijac Posted May 28, 2025 Report Posted May 28, 2025 Scarlet 😊 Nemam nikoga ko ide dole u skorije vreme. Mogu poruciti sacmu pa kad neko bude uhvatio put pod noge da ponese. Quote
InSides Posted May 29, 2025 Author Report Posted May 29, 2025 Хвала, јавим ако успем да набавим. Quote
InSides Posted May 29, 2025 Author Report Posted May 29, 2025 Пар скица прве верзије док се нова верзија моделира. "Цев": Вертикални лежаји: Основа ручице: Противтег: Комплет: Quote
sweeT_Tooth Posted May 29, 2025 Report Posted May 29, 2025 Примећујем да је угао носача лежаја и рупа за главу исти у односу на осу симетрије ручице!Послато са M2006C3MNG помоћу Тапатока Quote
nkrgovic Posted May 29, 2025 Report Posted May 29, 2025 Od cega je pravis, mislim cime stampas? PFTE? Quote
sweeT_Tooth Posted May 29, 2025 Report Posted May 29, 2025 Вероватно ПЛА.Послато са M2006C3MNG помоћу Тапатока Quote
pollux Posted May 29, 2025 Report Posted May 29, 2025 2 sati ranije, InSides said: Пар скица прве верзије док се нова верзија моделира. "Цев": Вертикални лежаји: Основа ручице: Противтег: Комплет: Ovo izgleda ludilo Quote
InSides Posted May 29, 2025 Author Report Posted May 29, 2025 Под претпоставком да ради хахахаха! Quote
pollux Posted May 29, 2025 Report Posted May 29, 2025 3 sati ranije, InSides said: Под претпоставком да ради хахахаха! Ma nije bitno da li radi kad tako dobro izgleda ☺️ Quote
pollux Posted May 30, 2025 Report Posted May 30, 2025 Ova toja rucka, nazovimo je Kobra jer mi tako izgleda, a verovatno ce i da ujeda, lici na 4point konstrukciju. Sta si od kamenja mislio na utore? Quote
InSides Posted May 30, 2025 Author Report Posted May 30, 2025 22 sati ranije, nkrgovic said: Od cega je pravis, mislim cime stampas? PFTE? PLA, јер је то једино безбедно за домаћу употребу. PLA наводно није дугорочно стабилан, али и то (стабилност) је део овог експеримента. Једина ствар око које сам реално забринут у оквиру дуготрајности је флексибилни лежај. Али могу се десетак отштампати и онда мењати по потреби. 3 sati ranije, pollux said: Ova toja rucka, nazovimo je Kobra jer mi tako izgleda, a verovatno ce i da ujeda, lici na 4point konstrukciju. Sta si od kamenja mislio na utore? Никако Кобра - то више постоји и је део инспирације. Нек остане безимена за сад. Око утора, идеја је било све штампати на принтеру - део фотографија и то приказује. И то је неки експеримент, али сам у међувремену прешао на флексуре. Мучи ме сад VTA механизам. Да то скинем, па идемо даље. Quote
sweeT_Tooth Posted May 30, 2025 Report Posted May 30, 2025 3 minuta ranije, InSides said: PLA, јер је то једино безбедно за домаћу употребу. Ето, као да сам знао! Quote
Margione Posted May 30, 2025 Report Posted May 30, 2025 4 hours ago, pollux said: Ova toja rucka, nazovimo je Kobra jer mi tako izgleda, a verovatno ce i da ujeda Zaista liči na kobru... a ja vidim sliku bogomoljke (velike smeđe), tako da se Mantis nameće kao ime ove ručice 😀, a i ona zna da ebe kevu 😁 Quote
sondek Posted May 30, 2025 Report Posted May 30, 2025 1 sat ranije, InSides said: Мучи ме сад VTA механизам. Да то скинем, па идемо даље. Ja sam baš pomislio da se VTA podesava imbus ključem kroz onaj prsten, od toga bolje i ne treba osim ako želiš da moze da se podešava i uzivo. Ja generalno volim ta arhaična rešenja po sistemu odvrni podesi zavrni. Mada bi bilo sjajno da moze i live da se podešava. Čim kažeš mehanizam verovatno je tako nešto. Ajd malo pojasni za nas sto slabo razumemo... Mozda i jesi ali nisam baš pri koncentraciji ovih dana, ubi me pos'o. Quote
zflazar Posted May 30, 2025 Report Posted May 30, 2025 Glupo pitanje: jesi razmišljao da ležajevi budu čelični? Quote
sweeT_Tooth Posted May 30, 2025 Report Posted May 30, 2025 2 sati ranije, InSides said: Мучи ме сад VTA механизам. Да то скинем, па идемо даље. Обзиром да ће све бити 3Д моделинг, простудирај цртеж, веома је лако направити и радиће 100%! https://www.halder.com/eng/PM/Standard-Parts/Machine-Elements/Tapered-Shaft-Elements/Tapered-Shaft-Hubs-with-lock-nut-stainless-steel/25050.0330 Quote
sweeT_Tooth Posted May 30, 2025 Report Posted May 30, 2025 А такође и овако нешто што наравно треба прилагодити димензијама вертикалног стуба са лежајевима! Quote
InSides Posted May 30, 2025 Author Report Posted May 30, 2025 3 sati ranije, Margione said: tako da se Mantis nameće kao ime ove ručice Хах, није то лоша идеја уопште. 1 sat ranije, sondek said: Ja sam baš pomislio da se VTA podesava imbus ključem kroz onaj prsten То јесте примарни механизам, али можда док се развија ручица и променим тип вертикалног стуба па онда то није више опција. 1 sat ranije, sondek said: Ja generalno volim ta arhaična rešenja po sistemu odvrni podesi zavrni. Ово је брзо решење. И лењо решење. Али класични слепи завртањ је ужасно решење зато што помера стуб из вертикале и генерално се губи стабилност. Чак и да не радим прецизнији механизам, у плану ми је да прерадим тај слепи завртањ у класичнију стегу која рамномерно стеже стуб. Иначе, овако нешто покушавам уклопити за VTA: Окретањем прстена се подиже централни део. Е сада... ја бих и да има овај механизам, и да задржим клизаћи SME mount. Кад је бал, нек је маскенбал, не? 1 sat ranije, zflazar said: Glupo pitanje: jesi razmišljao da ležajevi budu čelični? Питање је сасвим разумно и далеко од глупог. Али одговор је проблематичан зато што: Прво ми је ограничење да се цела ручица може штампати, да се једино неки завртњи морају набавити; Металне флексуре су ужасно скупе на комад, а ја не планирам комерцијализацију овога. Quote
Recommended Posts