Jump to content

Recommended Posts

Posted

Upravo tako, sve posle streamera je 100 babica kilavo dete. Čim svaka žica, ili tip veze zvuče drugačije to je siguran znak da je to tako. Naravno, uz uslov da je Dac u streameru dobar. 

• Replies 203
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Na drugom forumu sam pisao komponenete koje ima moj brat, Denon pojacalo , isto i SACD plejer DENOn,kao i network streamer DENON . Sve naj od DENON-a i zasto tu treba DAC? Ok ajde kupim neko pojacalo vintage, za 80 evra, pa eto tu da upotpunim zvuk , kupim DAC, ali za ove High-end uredjaje od nekoliko hiljada evra, ne vidim niti jedan razlog kupovine posebnog DAC-a. 

Posted

Неко не користи дак од 100е а стример који сам свира као његов дак кошта више него сам тај дак. Осим тога, увек је боље раздвојити компоненте.

Posted

Da bi se imalo samo više problema sa različitim vezama i gubicima koje one donose. Ozbiljna firma može da napravi streamer sa odličnim dac-om. Samo jedna nepotrebna mamipara. Kupi kabl, kupi dodatno napajanje jer ugrađeno ne valja ništa... Što bi kod mene u banatu rekli sečenje repa keru iz više puta da ga manje boli. Napravi to ko svet, imaj dobar korisnički softver, prikači žicom ili preko wifi na mrežu i interkonektom na amp i vozi. 

Posted

Takođe sam više za dobar streamer/dac + amp kombinaciju, ali na žalost u ulaznoj klasi toga nema i zato se oseti razlika sa eksternim dac-om, na dosta recenzija hvale CA MXN10 kao streamer sa super dac-om, nisam imao prilike da čujem, ali verujem da pristojno zvuči, pa od toga na dalje se verovatno može polako pronalaziti kršten uređaj po tom pitanju.

@slavke1976 Vidim da je tvoj strimer sličnih specifikacija kao moj stari WXAD10, samo je full width, i mogu reći da sam bio zadovoljan kako je ta Yamahica zvučala, bolje od Wiim Pro i Pro plus, samo je bila siromašna sa opcijama.

Posted

Od all in one sta sam cuo a da je jako lepo svirali su Naim Atom i Uniti Plus, al to def nije niskobudzetna varijanta. Po meni bolje uzeti neki dedicated strimer sa dobrim napajanjem, ako ne treba ekran i fancy izgled allo digione signature sa linearnim napajanjem ima vrhunski zvuk, probao sam ga na raznim DAC, ali je na kraju bar meni najbolje legao zvuk R2R dacova. I na laiv uDAC i na holo audio spring je vrhunski legao. Mana mozda sto ima samo spdif izlaz, pa se koristi njegov clock.

Posted

Linn streamer koji ja koristim može da se polovan nađe za 700eur, ako nema i snagaš u sebi što je nešto skuplja verzija uređaja. Smešne pare za zvuk koji nudi. 

Posted

Da ne bude da reklamiram svoga konja... Ne znam koliki je budžet, nebitno... Atoll MS120 odlično radi svoj posao. I upravo sličan setup, CD plejer sam vezao na strimer i udri. 

Ima novo, ima polovno... Nisam pratio od početka pa neću da ulazim u tuđ novčanik. Takođe ovo gore što je neko pisao Cambridge Audio isto lepa i pristojna priča. 

• 1 month later...
Posted

Поздрав свима на форуму.

Нађох ову тему, па да се надовежем јер и ја имам сличну дилему.

Имам следећи систем:

Интегрисано појачало Rotel RA-05

Кутије: JBL Control SB-5 (два сателита и вуфер)

Дак: FX Audio Audio X-6.

Планирам да променим дак, и имам две опције на уму: Topping E-70 и Topping E-70 Velvet.

Са тим у вези два питања:

1. Ако купим јефтинији и слабији дак Topping E-70, да ли ће се на мом систему осетити разлика у односу на постојећи дак ?

2. Да ли ми се у односу на мој систем исплати купити скупљи и бољи дак Topping E-70 Velvet ?

Унапред хвала на одговорима.

Posted

E70 je višestruko skuplja sprava, zneči osetiće se razlika svakako. E70 Velvet ima AK DAC čip, dok je E70 rađen sa Sabre. Nekako mi se javlja da je ovaj sa AK bolji, a to je i aktuelni model. Trebalo bi to poslušati eventualno, ali ja bih uzeo noviji i bolji model svakako, bez obzira na trenutni sistem. Sistemi imaju tendenciju da se menjaju, pa je bolje imati što bolji izvor zvuka za kasnije. 

PS

Na jednoj temi je nedavno pominjan problem sa osetljivošću tih E70/E70 Velvet na određene smetnje iz mreže. Uključenje LED svetla, ventilatora i veš mašine u kupatilu je izazivalo varničenje prekidača i kao posledicu imalo zaluđivanje te sprave i prekide u reprodukciji. Možda zbog toga treba razmotriti neki drugi model DAC-a u toj cenovnoj kategoriji? Siguran sam da ih ima puno kod brata Sija.

Posted

Од самог чипа не зависи звук колики од уклапања са и аналогног дела после чипа. Што не проба новија Fiio и сл R2R решења?

Posted

Imao sam prilike da probam nekoliko DAC čipova u potpuno istoj konfiguraciji analognog dela sa istim napajanjem svih sklopova, sa istim opamps, istim USB/I2S čipom, istim pasivnim komponentama i mogu ti reći da zvuk zavisi kako od čipa tako i do ostatka sklopa, napajanja, ožičenja itd. Čak imam i temu o tim isprobavanjima. 😄

Posted

Ja sam pokretač te teme sa tim problemom kod E70 Velvet :D

Pre Velveta sam imao nekoliko ulaznih DAC uređaja počev od SU1 i E30II preko K11 R2R i BR15 R2R do Fosi ZD3 sa Burson V7V (i Ifi napajanje) i ovoga sada E70 Velvet, i Velvet je definitivno sonično superiorniji od svih pomenutih, najbliži mu je Fosi ZD3 "napucan" dok se ne pređe na USB vezu, preko USB-a je osetno klasa iznad svih pomenutih. Neko moje iskustvo na mom sistemu.

Što se tiče problema, ne bih to nazvao "problemom", više je kao povišena osetljivost na lošu instalaciju preko COAX-a :D. Jer sam i pre njega sam imao problema sa "pucanjem" kod Fosi ZD3 i kod Wiim Ultre, pri promenama pesme, pucne, kao da se nakupi neko naelektrisanje, kod Wiim Ultre sam to rešio okretanjem viljuške, dok je kod Fosija ostalo prisutno povremeno, tako da je ovde veći problem u strujnoj instalaciji kod mene, nego kvalitet samog DAC-a, to što secne muzika na ms kada se upali svetlo/mašina u kupatilu nije realan problem, više me je tu brinulo da ne može oštetiti uređaj nego što mi je to omelo uživanje. Ali svakako je trenutno rešenje optika dok ne vidim šta zeza u instalaciji.

Isto tako kako je meni legao Velvet, neko je baš ovde pisao da mu je suv i nezanimljiv, tako da bi svakako valjalo probati.

Posted

Imao sam i slušao E70 Velvet više od dve godine, bez i jednog problema u funkcionisanju. Ne mislim da je model sa Sabre čipom slabiji, po meni je još jedna opcija u smislu sinergije u sistemu, problem je što ćeš  teško moći da ih čuješ, uporediš i utvrdiš koji se bolje uklapa u tvoj sistem. Bio sam zadovoljan zvukom E70V i prodao sam ga iz razloga što ekipa u Toppingu nije bila raspoložena da menja firmware i omogući DSD direkt opciju, dok su npr SMSL i Gustard na zahtev, želju nekih korisnika na forumima, izbacivali novi firmware sa tom opcijom. Trenutno imam SMSL D200, koji je po meni u istoj klasi sa E70V, u nečemu bolji u nečemu ne ali više prija mojim ušima i bolje se uklapa u moj trenutni sistem, drugi razlog je ROHM čip, koji je uvek direkt za DSD.

Posted
4 sati ranije, marivoje said:

Ja sam pokretač te teme sa tim problemom kod E70 Velvet :D

E pa ja sam stariji čovek i brzo zaboravljam. 🤣

Posted

Ако сам добро схватио поенту, Velvet је боља опција, само је питање како ће се уклопити у мој систем.

P.S. Има ли неко да за извор користи Линукс ?

Posted

Da, po meni E70V je dobar izbor, moj sistem je ok ali ništa posebno, E70V sam nosio kod drugara i tamo je u ozbiljnom sistemu radio dobro, odlično dok su npr E30 i E50 pokazali sve mane, što nije neobično za jeftine DAC-ove.

Slušam na svim računarima koje imam samo linux, na desktop PCu HQP embedded, na laptopu albumplayer i aprenderer. Prethodnih nekoliko dana sam dodao i mini PC kao NAA. Sa dva rpi3 sam probao opciju host i target i rezultat me iznenadio koliko je dobar zvuk. Kao host aprenderer, SCREAMALSA kao protokol za mrežnu komunikaciju, na target rpi radi aplayer i kao DDC neki hifiberry za coax i optički izlaz. Mogu da kažem da kombinacija dva rpi3 zvuči ravnopravno i u više parametara bolje od kombinacije HQPe + NAA, pri tome je sav softver besplatan.

Posted

AI odgovor:

"

Репродукција DSD (Direct Stream Digital) аудио формата (.dsf и .dff фајлова) на Кубунту 24.04 је прилично једноставна, јер систем долази са PipeWire аудио подсистемом који изворно подржава DSD.

Међутим, стандардни KDE плејери (попут Elisa) немају напредну подршку за слање сировог DSD сигнала на спољни DAC. У зависности од тога да ли користите екстерни USB DAC који подржава Native DSD / DoP или желите да систем конвертује DSD у PCM "улету" за обичну звучну карту, ево најбољих решења.

1. Најбржи графички аудиофилски плејери

За директно пуштање DSD фајлова у графичком окружењу без компликованих подешавања, најбоље је користити један од ова два плејера:

Опција А: DeaDBeeF (Препорука)

DeaDBeeF је изузетно лаган и моћан плејер (сличан foobar2000 са Виндовса) који има одличан уграђени додатак за DSD.

1. Инсталирајте га из званичних складишта:

sudo apt install deadbeef

2. Идите у **Edit -> Preferences -> Sound**.
3. За **Output plugin** изаберите **ALSA output plugin**.
4. За **Device** изаберите ваш екстерни USB DAC (избегавајте `default` или `pulse/pipewire` излаз ако желите чисто битовско слање—**Bitperfect**).
5. Под ставком **Plugins** пронађите *DSD Player* где можете подесити да ли се ради конверзија у PCM (ако немате DAC са DSD подршком) или се пушта чист DoP (DSD over PCM).

### Опција Б: Strawberry Music Player
Модеран форк чувеног *Clementine* плејера, потпуно прилагођен аудиофилима.
1. Инсталација:
   ```bash
sudo apt install strawberry
  1. У подешавањима под ставком Backend изаберите GStreamer или директан ALSA излаз за ваш DAC, што омогућава слање високорезолутивног звука без уплитања системског миксера.

2. Како пустити Native DSD преко PipeWire-а (Конзола)

Ако имате квалитетан USB DAC, PipeWire долази са алатом pw-play који може изворно (Native) да пошаље DSD сигнал на уређај.

Прво проверите да ли ваш DAC пријављује DSD подршку систему. Укључите DAC и покрените:

Bash

cat /proc/asound/card*/stream0

Потражите у испису формат као што је DSD_U32_BE или слично. Ако постоји, ваш DAC подржава Native DSD на Линуксу.

За директну репродукцију из терминала користите:

Bash

pw-play -d путања_до_фајла.dsf

(Застава -d експлицитно говори PipeWire-у да пошаље DSD стрим без икакве конверзије).

3. Напредно решење: MPD (Music Player Daemon) + Cantata

Ако већ имате велику колекцију DSD музике на екстерном диску или локалној мрежи, најстабилније аудиофилско решење за Линукс је MPD у комбинацији са KDE клијентом Cantata.

1. Инсталирајте их:

sudo apt install mpd cantata

2. Уредите MPD конфигурацију (`/etc/mpd.conf` или локалну у `~/.config/mpd/mpd.conf`) тако да ALSA излаз гађа директно ваш хардвер без ресемпловања. На пример:
   ```text
   audio_output {
       type           "alsa"
       name           "My External DAC"
       device         "hw:1,0"       # Промените број у зависности од ваше звучне карте
       dsd_usb        "yes"          # Омогућава DoP (DSD over PCM) ако затреба
       auto_resample  "no"
   }
  1. Покрените Cantata клијент, повежите се на локални MPD и имаћете савршен приказ и репродукцију свих DSD и FLAC формата са минималним кашњењем и без икаквог губитка квалитета.
    "

Evo комплетног водича за DSD audio репродукцију на Kubuntu 24.04:

DSD Audio на Kubuntu 24.04

Кључни проблем

PipeWire и PulseAudio не подржавају DSD — они све претварају у PCM. Да би DSD радио нативно, мора се комуницирати директно са DAC-ом преко ALSA хардверског излаза (hw:0,0, hw:1,0 итд.). NativeDSD

Kubuntu 24.04 користи PipeWire као подразумевани audio сервер (уместо PulseAudio). Kubuntu Forums

Два приступа

1. Нативни DSD (захтева компатибилан DAC)

DAC мора бити UAC 2.0 компатибилан — то је практично правило, са неким изузецима. XMOS-базирани уређаји генерално добро раде. NativeDSD

Најбоље решење је MPD (Music Player Daemon):

bash
sudo apt install mpd mpc

Конфигурација у /etc/mpd.conf — кључно је искључити PipeWire/PulseAudio слој и директно адресирати хардвер:

audio_output {
    type        "alsa"
    name        "My DAC"
    device      "hw:1,0"       # провери своје уређаје са: aplay -l
    dsd_usb     "yes"          # за DoP (DSD over PCM) ако DAC не подржава нативни
}
2. DoP (DSD over PCM) — ширља компатибилност

Ако DAC не подржава нативни DSD, MPD може слати DSD преко PCM оквира (DoP режим) — подржава га много više уређаја. NativeDSD

Алтернативе: Конверзија у FLAC

За конверзију .dsf или .dff фајлова у FLAC може се користити dsf2flac, а затим репродуковати у било ком плејеру. Delightly Linux

bash
# Инсталација dsf2flac:
sudo apt install dsf2flac   # или компајловати са GitHub-а

Неки стручњаци наводе да је FLAC 24-bit/96kHz квалитативно еквивалентан DSD64 — тако да конверзија не мора значити губитак. Delightly Linux

Препоручени плејери за DSD

Плејер DSD подршка Напомена
MPD + Cantata/Kodi нативни најбоља опција
DeaDBeeF лаган, добра DSD подршка
Audacious ⚠️ само преко конверзије
Elisa (подразумевани) нема DSD
VLC ⚠️ само DXD/FLAC

Практичан prvi корак

bash
# Провери своје audio уређаје:
aplay -l

# Инсталирај MPD:
sudo apt install mpd mpc cantata
  • 3 weeks later...
Posted

@marivoje

Marivoje vidim ode i Velvet na doboš a bio sam skoro spremen da isečem vene i iscepam košulju mada ga nisam slušao. U svom sistemu. Šala mala.😀

Pitanje je koji DAC sad koristiš?

Posted

@ivanp Hahahaahah prihvata se 😀 Ne ide ništa dalje, otišao i amp na doboš, samo nije još odobren oglas. Realno sam bio zadovoljan velikom većinom DAC-ova koje sam imao, tako i Velvetom, koji je superioran u odnosu na ostale, ali rasprodajem sve i idem na "all in one". Jer otkako sam krenuo u jurnjavu sa uređajima prestao sam da slušam muziku. Najviše sam uživao na prvom sistemu sa Yamaha stimerom i Onkyo pojačalom, iako zvuči lošije nego sve posle toga, taj osećaj se ne može vratiti, a sve se više bavim glupostima, menjam kablove, način konekcije itd, sve su komponente odvojene, i to je igranka bez kraja 😀 Iako dosta superiornije zvuči u odnosu na prvi sistem nema tog uživanja. E sada da li će biti Amp Ultra, Eversolo Play, Marantz M1, videću, prvi sam čuo, ostale moram čuti, tako znam da ću biti zaključan i da nema eksperimentisanja.

Btw, čuo sam Kef R3 Meta sa CA CXA81 MK2, u solidno tretiranoj sobi, i baš sam bio pozitivno iznenađen, možda nešto slično sklopim u budućnosti, do tada ovako 😀

@Aibo Probao sam BR15 koji je na papiru kao K13 R2R, sviralo je to lepo, ali mi je bolje legao Velvet, sve u svemu, oba sviraju lepo.