Jump to content

Recommended Posts

• Replies 128
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted
3 sati ranije, brijac said:

Do 200e, neki ad1865 sa lps i xing u30 modul (ili bilo koji wm8804 hardware -192khz). Svirace bolje nego ista od ove run of the mill zezancije. Ali gube se silni dugmici i estetika, danas ne daj boze da dac samo radi zapravo sta mu je namena 😁 A moze i nesto polovno sto je bilo viseg ranga, ima vec preporuka. Najbitnija stvar kod ovih pa fakticki mobilnih cipova je ne koriscenje internih filtera, sto u ovako jeftinim uredjajima postaje misaona imenica zbog cenovnog ranga, i rezanja budzeta. 

Sto se tice sut karte, firma je prodata. I gurali se drugi ideali. Mojne odma najcrnje, nema mesta toksicnosti gde joj mesto nije. No info je tu, pa ko ga kako percipira :)

gde ima drugar trazi ad 1865 ili 1861

Posted
16 minuta ranije, brijac said:

Iskreno ne znam kako bih mogao ovako nesto da sastavim za ove pare. Prvenstveno zbog kucista. 

Materijal je toliko, možda i više.

Ima kod Kineza i neka varijanta AD1865 sa tube izlazom, ali nemam nikakvih informacija da li to valja ičemu. 

Posted
6 minuta ranije, Willi Studer said:

Mislim da u 2025. stvarno ne treba kupovati DAC koji nema USB ulaz, osim ako niste die-hard I2S aficionados.

Spomenih ovo zbog spdif konekcije sa strimerom, ukoliko sam skapirao iz druge teme to je preferencija. Sto se tice i2s, i usb konekcija u vecini dacova je konverzija u i2s, ili sam format koji je u skladu sa cipom. Uvek moze ovakvom uredjaju pasti upgrade u vidu xing u30 usb>i2s plocice za ~50e (xing licenciraju za solidno skupe dac uredjaje). Ja spdif ne koristim licno, ali ako se koristi, wm8804 je najbolja stvar ikada stvorena za tu konekciju. 

9 minuta ranije, Nixie said:

Materijal je toliko, možda i više.

Ima kod Kineza i neka varijanta AD1865 sa tube izlazom, ali nemam nikakvih informacija da li to valja ičemu. 

Ne znam, obicno cevni izlazni stepeni na jeftinijim dacovima su losi. Jeftine cevi, sklepan sklop. Radje opamp nego ne proverena cevna sklopka u ovom rangu, bar se zna sta se ocekuje donekle. 

Posted
39 minuta ranije, brijac said:

hvala upitno kvalitet delova i nadogradnja ima samo kox.

Posted

Do 200e vredi obratiti pažnju na Fosi Audio ZD3. Onako fabrički zvuči sasvim OK i nosi se fino sa Fiio K11 R2R i SMSL D6s. To su mi skupa 3 omiljena za taj novac. Međutim, Fosiju se može menjati opamp i napajanje pa ima i solidno mesta za igranje kad zasvrbi. iFi belo i Sparkos mu npr. baš fino leže.

Posted
27 minuta ranije, laky said:

hvala upitno kvalitet delova i nadogradnja ima samo kox.

Tesko da moze jare i pare :) Da je tako, kupali bi se u lepom zvuku za sicu. Nista ovi stancajuci kinezi nemaju bolji kvalitet delova. Sto se tice upgrade-a, moze i usb, moze i opamp, moze i pasiva lako za pocetnika (posto se spominje upgrade) nije smd. 

Posted
1 sat ranije, brijac said:

ukoliko sam skapirao iz druge teme to je preferencija

U pravu si, međutim pored koaksijalnog treba stvarno da ima i USB, da za pola godine ne bi morao da se kupuje DAC ispočetka.

Posted

53 minuta ranije, Willi Studer said:

U pravu si, međutim pored koaksijalnog treba stvarno da ima i USB, da za pola godine ne bi morao da se kupuje DAC ispočetka.

Ima USB/SPDIF konvertera, ali mislim da u toj varijanti ima previše konverzija signala. Ja lično sebi napravih USB DAC bez drugih ulaza. Za malo više para dodaju se lako SPDIF i TOSLINK ulazi, ali ne koristim to praktično u opšte poslednjih godina.

Posted

Mislim da @Aibo ima dosta iskustva sa gomilom testiranih dac uređaja, i jednostavno treba poslušati njegov savet za kupovinu nekog konvertera u cenovnom rangu. Možda bi bilo interesantno da nam napiše ukratko po 3 svojih favorita do npr. 100, 200 i 300e... i da ostane ovde kao neki priručnik za manje iskusne u hifi vodama. Inače, priznajem da sam veliki fan iiWi Reviews kanala, i načina na koji Srboljub opisuje zvuk testiranih uređaja. Svaka čast za postignuto! 💪

Posted

I ovde se izvinjavam što sam ga smarao u pm... Odgledao sa i ja solidan broj snimaka sa njegovog kanala, zbog toga mi je na prvu loptu i zapao za oko K11 R2R, uzeću njega verovatno, kod nas je i dalje jaka cena, oko 190e, dok na Aliju oko 120e što se skorz isplati rizikovati carinu, koju se nadam da neće naplatiti, ali to je druga tema.

Posted
3 sati ranije, brijac said:

Tesko da moze jare i pare :) Da je tako, kupali bi se u lepom zvuku za sicu. Nista ovi stancajuci kinezi nemaju bolji kvalitet delova. Sto se tice upgrade-a, moze i usb, moze i opamp, moze i pasiva lako za pocetnika (posto se spominje upgrade) nije smd. 

ma sve ok vredi i da je duplo ad1865 definitivno bestbay

Posted

Dobar je Eversolo Z8. Mnogo bolji od onih jeftinih Topinga i Smsl. Malo ima viška visokih, ali ostalo nije loše za full tranzistorski uređaj. Ne zvuči dosadno. Zvuk ima neku dubinu, nije flat. Voleo bih da je malo basovitiji. Malo ću se poigrati USB kablovima.

Posted
3 hours ago, supermarkomare9 said:

I ovde se izvinjavam što sam ga smarao u pm... Odgledao sa i ja solidan broj snimaka sa njegovog kanala, zbog toga mi je na prvu loptu i zapao za oko K11 R2R, uzeću njega verovatno, kod nas je i dalje jaka cena, oko 190e, dok na Aliju oko 120e što se skorz isplati rizikovati carinu, koju se nadam da neće naplatiti, ali to je druga tema.

Fiio K11 je trenutno kod mene nekoliko dana. Dao mi je drugar da probam. Veoma interesantan uređaj, moram da nampomenem da sam ga samo kratko probao u sistemu i da ga pretežno koristim kao pojačalo za slušalice. U odnosu na Earmen Colibri ne zaostaje ni malo, štaviše veoma lep i prijatan zvuk. Testiran je na Meze Alba slušalicama.
Tako da se iskreno razmišljam da kupim jedan za mene, da se nađe.

Posted
5 sati ranije, supermarkomare9 said:

zbog toga mi je na prvu loptu i zapao za oko K11 R2R

2 sati ranije, Dragan Penev said:

Fiio K11 je trenutno kod mene nekoliko dana.

Radi se o dva potpuno različita uređaja ... 🙃

Posted

Eversolo  Z8 DAC se može preporučiti. Dobro svira, ali pasuje za tamnije zvučeće  sisteme. Nakon zamene Supra USB kabla sa Audio Quest USB kablom, svetlina je ostala, a zvuk postao tvrđi, to je bio pogrešan smer. Proba sa Hama jeftinim USB kablom, malo je smanjila količinu visokih i dodala basa, ali mi je zvuk postao nekako manje zanimljiv. Onda sam vratio Supra USB i uzeo umesto lampaša, tranzistorski preamp i u njega ubacio MUSES 02 opamp, koji je poznat po mekanijem zvuku. Ta kombinacija je bila najbolja od svega. Malo sam se poigrao sa filterima, to nije donelo neke meni bitne razlike, sve zvuči slično. Zadržao sam se na nekom laganom filteru. Ono što dodaje još malo visokih je prelaz na viši sampling rate, tako da sam se zadržao na 44.1khz. DSD nisam testirao, nije mi zanimljivo. Ovo je do sada najbolji DAC sa Sabre ES9038 čipom koji sam čuo.

Mislim da je dobra kupovina za nešto malo preko 700eur. To je moja preporuka i pokretaču teme, da ne baca 200eur za te jeftinoće, nego da se malo protegne za višu klasu. Mislim i dalje da je ulazni uređaj najbitniji u sistemu. Preživeće sigurno i po neki upgrade sistema, a ima i izlaz za slušalice.

Posted

Potpuno je besmisleno raditi bilo kakvu recenziju fabričkog uređaja na DIY sistemu, šta je tu tačno referenca osim ličnog ukusa?

Posted

Pa sve jedno dal je DIY ili fabrika, svuda će biti drugačije. Ono što sam čuo dosta se slaže sa drugim recenzijama. DAC ima malo svetliji i otvoreniji zvuk, ali generalno nije loš kao neki drugi koje sam čuo. Referenca su mi dva DIY daka, DDDAC sa PCM1794A i AD1862. AD1862 je minimalistička verzija samo sa USB ulazom, i materijal izađe ko pola Eversolo daka, možda malo više jer je sve poskupelo za godinu dana. A DDDAC moja verzija sa 8 DAC čipova, materijal košta puno više od Eversolo.

Posted

Direktno poređenje sa AD1862 pokazuje da Eversolo Z8 ima tanji bas. Opet napominjem, nije za sisteme sa otvorenim zvukom. Ako imate viška basa a fali malo na gornjem delu spektra, onda pasuje.