supermarkomare9 Posted May 12 Report Posted May 12 Nisam našao temu za dac-ove, ako ima, slobodno ovu obrišite. Koji dac bi bilo dobro upariti sa wiim pro streamerom da ima nekog smisla? AKM dac iz wiim pro plus modela mi nikako nije legao, a kada se već "spuštam" na pro model, bilo bi dobro razmišljati i rešiti i to u dogledno vreme. Ne bih da pominjem budžet, već me interesuje ispod kog uređaja nema smisla ići? Bitno mi je da se bolje čuje od integrisanog Wolfson DACa iz Onkya i AKM-a iz wiim pro plus-a. Takođe da je ulaz u dac optika ili coax a izlaz rca. Ostatak sistema: Onkyo A9130 i Kef Q350. Quote
Willi Studer Posted May 12 Report Posted May 12 Chord FPGA. Kreni od modela Mojo, koji se sada može naći na oglasima za 300 evra, pa nastavi dalje, to jest naviše, ako ti se bude dopala igra. Quote
supermarkomare9 Posted May 12 Author Report Posted May 12 @savudin SMSL SU-1 znam da ga svuda preporučuju, ali me brine kako će mi leći uzevši u obzir da ima isti AKM kao wiim pro plus. Btw, koje napajanje je okej za tako neki uređaj, verujem da ga ne daju u pakovanju. Quote
srdjan_cvetkovic Posted May 12 Report Posted May 12 I od mene preporuka za bilo koji Chord DAC. Svojevremeno sam koristio prastari Chord Qute HD DAC (prvi u nizu iz cele serije), bio prezadovoljan kako svira, a kada sam kupio Devialet i uporedio njegov DAC sa Chord-om bilo je 1:1, pa sam Chord prodao isključivo zato što mi je bio višak (i prodat je za 2 sata od postavljanja oglasa za tržišnu cenu, bez pitanja i cenjkanja). Quote
savudin Posted May 12 Report Posted May 12 11 minutes ago, supermarkomare9 said: @savudin SMSL SU-1 znam da ga svuda preporučuju, ali me brine kako će mi leći uzevši u obzir da ima isti AKM kao wiim pro plus. Btw, koje napajanje je okej za tako neki uređaj, verujem da ga ne daju u pakovanju. Ispod SU-1 po mom mišljenju ne bi trebalo ići, iznad je nebo granica. Nisam čuo nikad dac iz pro plus, ali rekao bih da će su-1 bolje raditi zbog, verujem, bolje implementacije tog čipa. Odlično radi sa linearnim napajanjem, koje opet diže cenu celog paketa. Quote
Margione Posted May 12 Report Posted May 12 1 hour ago, supermarkomare9 said: ali me brine kako će mi leći uzevši u obzir da ima isti AKM kao wiim pro plus. Ako ti ne odgovara AKM onda je za tebe preporuka neki dac sa Cirrus Logic čipom koji, možda nema visoku preciznost kao AKM, ali ga karakterišu muzikalnost, topao, prirodan zvuk sa širokom zvučnom slikom. Jednom rečju, old school... Quote
sondek Posted May 13 Report Posted May 13 Rega da, oko 300 eura ako ako još uvek moze da se nađe polovan za lep detaljan, a lak zvuk. Ili malo bolji ifi, ne sećam se modela ali bio je njihova "viša klasa" oko 45o eur. Skroz ozbiljan dac. Da ne koristim streamer sa dac-om sa kojim sam zadovoljan verovatno bi mi nesto od toga bio izbor. Verovatno nebi trazio skuplju mamiparu. Quote
somilenko Posted May 13 Report Posted May 13 11 sati ranije, supermarkomare9 said: Nisam našao temu za dac-ove, ako ima, slobodno ovu obrišite. Koji dac bi bilo dobro upariti sa wiim pro streamerom da ima nekog smisla? AKM dac iz wiim pro plus modela mi nikako nije legao, a kada se već "spuštam" na pro model, bilo bi dobro razmišljati i rešiti i to u dogledno vreme. Ne bih da pominjem budžet, već me interesuje ispod kog uređaja nema smisla ići? Bitno mi je da se bolje čuje od integrisanog Wolfson DACa iz Onkya i AKM-a iz wiim pro plus-a. Takođe da je ulaz u dac optika ili coax a izlaz rca. Ostatak sistema: Onkyo A9130 i Kef Q350. M2Tech, nešto od starijih, polovnih iz KP ponude... DAC iz kockica EVO I ili II ako se nađe u ponudi. Ako nađeš i njihovo napajanje za njih, još bolje a može i Young prva serija ako je polovan u budžetu. Chord je dobar predlog takođe ako uloviš nešto povoljno. BTW, AKM u različitim uređajima svira drugačije, kao i svaki drugi D/A čip, mnogo je do implementacije... Quote
boki78 Posted May 13 Report Posted May 13 Извињавам се покретачу теме ако мало скрећем са исте али замолио бих за савет, у вези DAC-a наравно. Наиме имам S.M.S.L. SU-1 и са рачунаром је везан путем његовог USB кабла, дакле и напајање и подаци иду преко истог кабла. Знам да је боље да се одвоји напајање и да не иде са рачунара, исто тако ако сам добро разумео USB улаз је бољи од оптичког и коаксијалног за звук? Да ли има сврхе узимати неки USB адаптер или нешто слично и раздвојити напајање и податке, ако има да ли неки препоручујете? Или је можда боље и једноставније ако је исти квалитет ићи на неки од друга два улаза за звук а USB оставити само за напајање? Хвала на одговорима! Quote
shinbojan Posted May 13 Report Posted May 13 Jel igde u Srbiji moguce probati dacove uzivo, u radnji? I ja cu uskoro birati nesto novo (trenutno koristim Modi 2u), a ne bih da dajem velike pare za nesto sto mi se mozda nece svideti, a i verovatno nece moci da se proda. Quote
Willi Studer Posted May 13 Report Posted May 13 DAC-ove je moguće probati kao i sve druge komponente u radnjama i salonima koji ih prodaju. Quote
sondek Posted May 13 Report Posted May 13 Dok ne probaš kod kuće, ta proba ne znači skoro pa nista. Quote
supermarkomare9 Posted May 13 Author Report Posted May 13 Gore pomenuti Chord modeli (osim Mojo) su cenovno skuplji nego moj amp+zvucnici+sub, dok je Mojo malo ispod pola puta ka toj ceni... ne znam, ali mi ne izgleda nekako realno da dac platim više nego amp, verujem da bih više dobio sa jeftinijim dac-om i boljim amp-om nego ovako. Kada sam prešao sa Pioneer VSX nekog avr-a na Onkyo utisak je bio wow, ista situacija kada sam prešao na kef q350, wow efekat, ali na primer kada sam prešao sa chromecast audia na yamahu wxad10, koja iako je entry level streamer koštala je 4x cenevno u odnosu na ch audio i utisak je bio meh, bolje ali marginalno. Zato bih pre išao na neku pristupačniju opciju koja bi imala smisla u odnosu na wiim pro dac, kao na primer preporuka sa SMSL SU1, nešto ispod čega ne treba ići... Pomenuta je i Rega i M2Tech ne pronalazim nigde na našim oglasima, problem jer jer sam ograničen na uređaje koji se mogu naći kod nas (radnje/oglasi). Neko je pomenuo da bi mi, na osnovu mog pisanja, legao Cirrus Logic cip ali ne vidim u kojim se dac-ovima dobavljivim kod nas može pronaći. Vidim i Fiio K11 sa ESS9018 i R2R verzija sa nekim custom dac-om u saradnji sa Zidoo-m koliko sam uspeo da iskopam. Jel imao neko priliku da čuje neki od datih modela? Quote
Nixie Posted May 13 Report Posted May 13 Moj drug ima SMSL SU9n, nije loš za te novce. Ima malo "masniji" zvuk u odnosu na moje DIY dakove i generalno mirniju prezentaciju. Al ko će unapred znati šta se kod tebe uklapa u sistem bez neke probe. Quote
brijac Posted May 13 Report Posted May 13 1 sat ranije, boki78 said: Знам да је боље да се одвоји напајање и да не иде са рачунара, исто тако ако сам добро разумео USB улаз је бољи од оптичког и коаксијалног за звук Dobro si razumeo Dobra usb implementacija ce uvek biti bolja od dobre spdif. Pogotovu danas kada je wm8804 i wm8805 obsolete, i nema vise tako dobrog cipa u trenutnoj proizvodnji. Ako mozes, razdvoj napajanje, dobar zvuk i napajanje preko racunara ne idu u isti kos. Marko, pusti neki budzet koji imas, pa onda u skladu sa time. Razmatraj i diy varijantu, ako neko ima u steku ili je voljan da ti skocka. Quote
supermarkomare9 Posted May 13 Author Report Posted May 13 Uzevši u obir vrednost mog sistema, ne bih išao preko 200e, ako se nešto uklopi ispod toga super. Nisam spominjao na početku da vidim koji bi to bio neki minimalni ulaz gde smsl su1 ima smisla, vidim da je svuda baš ishvaljen i jeftin (trenutno 7k na Ali-ju) ali bih ga preskočio. Da bih skockao, tj da mi neko skocka, diy varijantu, verujem da bih trebao da poslušam solidno više dac uređaja da bih video šta mi leži i dalje to razrađivao. Mislim da je bolje neka komercijalna varijanta koja može da se posluša i potencijalno vrati prodavcu, ako je online kupovina. Quote
somilenko Posted May 13 Report Posted May 13 3 minuta ranije, brijac said: Dobra usb implementacija ce uvek biti bolja od dobre spdif. Istina ali u traženom cenovnom rangu (kontam do cca 200 e) teško da se može naći dobra USB implementacija pa bih se ja na njegovom mestu koncentrisao na SPDIF... M2Tech sam napisao da vrebaš, bio je EVO 1 DAC na prodaju na forumu jedno vreme, ne znam šta se do kraja desilo sa tim... Ako je prodavac sa foruma, možeš i probu da dogovoriš... Quote
Green Posted May 13 Report Posted May 13 Khadas je svojevremon slovio za dobro "budget" rešenje : https://www.khadas.com/tone Quote
srdjan_cvetkovic Posted May 13 Report Posted May 13 27 minuta ranije, supermarkomare9 said: Uzevši u obir vrednost mog sistema, ne bih išao preko 200e, ako se nešto uklopi ispod toga super. Nisam spominjao na početku da vidim koji bi to bio neki minimalni ulaz gde smsl su1 ima smisla, vidim da je svuda baš ishvaljen i jeftin (trenutno 7k na Ali-ju) ali bih ga preskočio. Da bih skockao, tj da mi neko skocka, diy varijantu, verujem da bih trebao da poslušam solidno više dac uređaja da bih video šta mi leži i dalje to razrađivao. Mislim da je bolje neka komercijalna varijanta koja može da se posluša i potencijalno vrati prodavcu, ako je online kupovina. Smsl m300 mk2 Quote
deyan Posted May 13 Report Posted May 13 Koristim wiim pro i s.m.s.l m300se sa Cirrus Logic CS43141 čipom.Ja sam zadovoljan.Povezan je coaxialnim kablom klotz, jedino što imam i linearno napajanje za dac in strimer.Da smo bliže pa da se i proba. Quote
Recommended Posts