petrovicivan Posted April 21, 2025 Report Posted April 21, 2025 Nabavio sam B&W CDC 8 (biwire kablove, 8 je verovatno 8 žica) jer već imam biwire komponente B&W CM7 i Cyrus aPa7. Sve komponente imaju 4 konektora tako da se po 2 žice grupišu zajedno. Pitanje je da li su par jedna do druge ili unakrsno 1&3, 2&4, itd. 1. Jedan kabl (plus ili minus) Na kablu su u krug poređane 4 crvene i 4 plave žice (recimo da je to ipak crna) i sada kod povezivanja pošto će po 2 žice ići na jedan konektor na zvučniku ne znam da li da idem redom ili unakrsno, da umotam u spiralu prve dve crvene pa onda treću i četvrtu, ili prva i treća, druga i četvrta? 2. Visoki ili basovi Kada to uradim treba da odlučim kako će biti povezani visoki i basovi. Opet isto pitanje, redom ili unakrsno? visoki - crveni (1&2) i crni (7&8), basovi - crveni (3&4) i crni (5&6) visoki - crveni (1&2) i crni (5&6), basovi - crveni (3&4) i crni (7&8) Intuitivno pretpostavljam da mora da bude isto na oba nivoa, unakrsno-unakrsno ili po redu-po redu Quote
gvlada Posted April 21, 2025 Report Posted April 21, 2025 Ако немаш два појачала по звучнику, иди на single wire и направи џампер са високих на ниске. Quote
zoranzu Posted April 21, 2025 Report Posted April 21, 2025 Kod tako rasporedjenih zica u kablu,nista ne dobijaš ukrstanjem. Licno bih spojio,zbog rasporeda snaga 1,2 3 za + bas 6,7,8 za - bas 4 za + visoki 5 za - visoki Quote
gvlada Posted April 21, 2025 Report Posted April 21, 2025 Тај кабл није уопште намењен bi wire повезивању. Quote
Dragan Penev Posted April 22, 2025 Report Posted April 22, 2025 10 hours ago, gvlada said: Ако немаш два појачала по звучнику, иди на single wire и направи џампер са високих на ниске. nesto ovako Quote
gvlada Posted April 22, 2025 Report Posted April 22, 2025 Теоретски да. Више волим одвојене џампере. Quote
TurboMaximus Posted April 22, 2025 Report Posted April 22, 2025 3 sati ranije, Dragan Penev said: nesto ovako Ni slučajno! Quote
TurboMaximus Posted April 22, 2025 Report Posted April 22, 2025 Jedno godinu dana sam se pitao šta sam zasrao. U zajedničkom konektoru signal ide u oba smera. Quote
gvlada Posted April 22, 2025 Report Posted April 22, 2025 Увек сам имао одвојене џампере, тако да нисам ни тестирао утицај заједничког конектора. Quote
Dragan Penev Posted April 22, 2025 Report Posted April 22, 2025 1 hour ago, TurboMaximus said: Jedno godinu dana sam se pitao šta sam zasrao. U zajedničkom konektoru signal ide u oba smera. Ima smisla. Quote
Nixie Posted April 22, 2025 Report Posted April 22, 2025 Signal uvek ide u oba smera. To je naizmenična struja. Taj kabl mi je čudan. Očekivao bih da su žice naizmenično složene po obimu. Plus - minus - plus - minus i tako redom. Može se to prepraviti. Uzmeš termo bužir crveni i crni i označiš ih tako. Onda nema dileme kako ih povezati. Kao Audio Quest Type 8. To je dobar kabl. Quote
sweeT_Tooth Posted April 22, 2025 Report Posted April 22, 2025 8 minuta ranije, Nixie said: Signal uvek ide u oba smera. To je naizmenična struja. А зато су увек две жице! ? Quote
sweeT_Tooth Posted April 22, 2025 Report Posted April 22, 2025 Ма да, једна жица за један а друга за други смер...Послато са M2006C3MNG помоћу Тапатока Quote
Nixie Posted April 22, 2025 Report Posted April 22, 2025 Tesla je to reŝavao drugačije nekako. ? Jedna žica za svaki smer, to je DC struja. Nemo da unosiš zabunu. Quote
TurboMaximus Posted April 22, 2025 Report Posted April 22, 2025 41 minuta ranije, Nixie said: Signal uvek ide u oba smera. Ali ne istovremeno. Quote
sweeT_Tooth Posted April 22, 2025 Report Posted April 22, 2025 10 minuta ranije, TurboMaximus said: Ali ne istovremeno. Наравно, прво један а мало касније други....јел сам погодио? Quote
petrovicivan Posted April 22, 2025 Author Report Posted April 22, 2025 On 21. 4. 2025. at 22:21, gvlada said: Ако немаш два појачала по звучнику, иди на single wire и направи џампер са високих на ниске. Imam 2 Cyrus aPA7 i svaki ima po 4 konektora 3 sati ranije, Nixie said: Taj kabl mi je čudan. Očekivao bih da su žice naizmenično složene po obimu. Plus - minus - plus - minus i tako redom. Može se to prepraviti. Uzmeš termo bužir crveni i crni i označiš ih tako. Onda nema dileme kako ih povezati. Kao Audio Quest Type 8. To je dobar kabl. 22 sati ranije, zoranzu said: Kod tako rasporedjenih zica u kablu,nista ne dobijaš ukrstanjem. Licno bih spojio,zbog rasporeda snaga 1,2 3 za + bas 6,7,8 za - bas 4 za + visoki 5 za - visoki @NixieKada sam pogledao Type 8 kapiram na šta si mislio. To je Circular Design: https://www.noushouse.com.au/brochures/Audioquest/type8.pdf @zoranzu ima smisla kada već nije ukršteno kao kod Type 8. Probaću Quote
petrovicivan Posted April 22, 2025 Author Report Posted April 22, 2025 Još jednu zanimljivu stvar sam našao. Pošto na više stranih foruma pominju da je bolje vezati + na visoki i - na basove, našao sam i odakle ta priča: https://chord.co.uk/speaker-cable-guide/ As a general rule, the treble connections are usually reckoned to produce better sound quality than the bass connections. However, in many cases, we find that a diagonal connection produces the most musically coherent sound. To do this, connect the positive (+) speaker cable to the positive treble connection and the negative speaker cable (-) to the negative bass connection. So in effect, the cable is connected diagonally. This is quick, easy and fun to do and the results are easy to hear. Quote
sweeT_Tooth Posted April 22, 2025 Report Posted April 22, 2025 Ето, све је лепо описано те пробај.Послато са M2006C3MNG помоћу Тапатока Quote
gvlada Posted April 22, 2025 Report Posted April 22, 2025 Cyrus aPA7 је моно појачало, има једно појачало у себи. Може имати и 16 конектора позади, не мења број појачала. Quote
TurboMaximus Posted April 22, 2025 Report Posted April 22, 2025 4 sati ranije, giZ_Mo said: Наравно, прво један а мало касније други....јел сам погодио? Jok. Quote
sweeT_Tooth Posted April 22, 2025 Report Posted April 22, 2025 Jok.Штета, зезнута ствар очигледно Послато са M2006C3MNG помоћу Тапатока Quote
Recommended Posts