SavaRea Posted April 12 Report Posted April 12 Uređaji koje sam nabavio pre više od 50 godina kao vrlo mlad čovek su skromni po karakteristikama, ali su kupljeni krvavo skupljenim novcem od džeparca i rada preko leta. Tada sam se bavio i fotografijom pa sam nabavljao i fotoaparate. Ni sam ne znam kako sam to sve uspevao! Većina čitalaca ne zna da te robe nije bilo kod nas, bila je teško dobavljiva i vrlo skupa, a visoku carinu je bilo teško izbeći. Imao sam sreću da je otac mog drugara bio pilot na dugim letovima tako da su Singapur i USA bili zgodni za nabavku jer su cene bile niže nego u Evropi i što je još bitnije nisam plaćao carinu! Kasetofon niko nije imao u mom okruženju početkom 70-tih. Receivera je bilo, uglavnom Evropskih jer je jedan soliter pripadao ljudima koji su radili u inostranim poslovim pa donosili sebi. Nekako u to vreme se pojavio Ei Niš HSR 40, ubrzo ga je zamenio HSR 48 i to je bilo gotovo jedino što je moglo da se nabavi legalno. U pitanju su receiver Fisher 170 sa skromnih, ali za slušanje vrlo ugodnih 2x16 vati. Zvučnike sam u to vreme pravio uglavnom od Philips komponenti kojih je bilo u prodaji ili pozajmljivao prvu verziju AR 7 što je bila sjajna kombinacija. Kasetofon TEAC A-170 je sa dve glave, ali je radio lepo i stabilno. Dosta sam ga koristio. Obe sprave su u životu i posedujem ih i dan danas. Na Fisheru sam učio elektroniku pa sam ga prekopavao i razdesio. Slao sam ga tehnici u Radio Beogradu, ali nisu umeli da ga podese. Kasnije sam mu zamenio stereo dekoder koji sam uništio (prečestim podešavanjem na sluh, naravno ?!) modernom verzijom što i nije loše rešenje jer je separacija bolja. Kasnije sam imao signal generator, osciloskop i vobler jer sam se bavio radio stanicama i podesio ga u stotu što bi se reklo. Menjao sam i tranzistore snažnijim, ali sve je to bilo nepotrebno, no bio sam mlad i verovao da mogu da ga poboljšam. Sasvim dobro radi i dan danas (makar poslednji put kada sam ga uključio). TEAC sam u jednom trnutku malo zanovio sa par elektrolita, stavio malo bolju glavu, podesio ga i tako ostavio. Međutim, kada sam ga uključio posle dugog stajanja više nije radio. Kaiš mora da se zameni i sasvim sigurno dosta elektrolita. To će doći na red kada završim dva projekta koji su u toku. Slike su sa neta jer me je mrzelo da izvlačim sprave samo za slikanje, ali to je to. Drvene kutije su bile obavezne u to doba, a i lepo izgledaju. Quote
microfarad Posted April 12 Report Posted April 12 Lep vintage, lepa priča koja me vratila u mladost. Quote
sondek Posted April 12 Report Posted April 12 Moj prvi uređaj. Kupljen iz ličnog džeparca, naravno nije se imalo za ceo sistem odmah, pa sam ga par meseci slušao preko slušalica. Kad zatvorim oči i pokušam da ga se setim od pre 40g, prvo osetim specifični miris ulja i onda se setim rada VU metara. Bilo je i za oči i uši wow? Quote
Father Posted April 12 Report Posted April 12 Moj prvi dek osnovna škola Technics RS-B 105 drugi, početak srednje Technics RS-B 605 treći, kraj srednje Denon DRM-800 četvrti, tokom studija Aiwa AD-F800 Quote
zflazar Posted April 12 Report Posted April 12 Odrastao uz njega. Deda i repa, Tike tike tačke... Quote
yaki Posted April 13 Report Posted April 13 Moj prvi gramofon, LP ploče su grebale ivicu one plastike iznad selektora brzina pa ja to kuhinjskim nožem sastrugao. ? Prvi dek je bio neki horizontalni Philips. Posle je došla gomila kojekakvih Technicsa ali osećaj stavljanja kasete i pritiskanja onih velikih plastičnih dugmeta uz vesli ples VU metara ostao je urezan u emocijama za sva vremena. Prvi ozbiljniji komad HiFia je bio Ei HSR 140 sa ogromnim zvučnicima i ubrzo polomljenih plastičnih potenciometara i pregorelih sijalica. Neposredno pre ratova Ante Marković i konvertabilni dinar, pa odjednom u prodaji sve ono što nikad nismo imali. Celo popodne prethodnog dana i celu noć stajao u dugačkom redu ispred prodavnice nameštaja Expordrvo na NBG preko puta SIVa da bih tek sutradan oko podneva stigao na red i izbezumljen od sreće iz prodavnice izašao sa 4 Technics komponente.? Quote
Susurin Posted April 13 Report Posted April 13 Davno baš beše. 1978. godina i prvi uređaji, Marantz receiver 2252B, dek Marantz 5025B, gramofon Marantz 6170 i zvučnici Marantz HD660. Kupljeno od tadašnjeg zastupnika Velebita iz Zagreba na audio show u Sava centru. Quote
Relco Mantis Posted April 13 Report Posted April 13 1990.godine u robnoj kući mi tata kupio zvučnike ZVUCNICI NORSK AUDIO BALTIC 90 i neko ne sećam se Technics stereo pojačalo. Bio sam srećan kao mali majmun, ali avaj, nisam imao izvor zvuka. Posle par dana uzeo je satelitski risiver, antena parabola na krov i ostatak. Spojio sam rca interkonektom i gledao i slušao spotove s MTV music videos. Ubrzo dupli dek Aiwa i tuner Technics. Tu radosti nije bilo kraja. Stariji znaju euforiju snimanja muzike s tunera na dek i nervozu ako u toku pesme voditelj nešto reče ili uleti reklama? 1994.godina cd player Pioneer. I tako do današnjeg dana, od malih nogu u hifi, dok su drugari ganjali kola i motore. Quote
Relco Mantis Posted April 13 Report Posted April 13 Prevalio sam 50. godinu i znam da sam mator, al videvši prethodnike u temi kad su kupovali uređaje, još sam mlad? I da, Technics i Baltic 90 sam dobio kad sam bio 8.razred OŠ. Quote
SavaRea Posted April 13 Author Report Posted April 13 22 hours ago, mladenvr said: Pre više od 50 godina, a neki ovde imaju 40. Znam, zato sam i pokušao da objasnim kako je na početku ekspanzije hi-fi opreme bilo siromašno naše (jugoslovensko) tržište i kako je bila prava umetnost doći do nekog komada opreme. Kasnije su konsignacije prodavale dosta lepe opreme, ali morali ste da imate devizni račun koji ste mogli da otvorite jedino ako ste radili napolju ili dobijali dnevnice. Većina nas je kupovala devize na crnom tržištu pa davala prijateljima koji putuju da nam nešto donesu ili smo sami odlazili u druge zemlje. Quote
mladenvr Posted April 13 Report Posted April 13 33 minutes ago, SavaRea said: Znam, zato sam i pokušao da objasnim kako je na početku ekspanzije hi-fi opreme bilo siromašno naše (jugoslovensko) tržište i kako je bila prava umetnost doći do nekog komada opreme. Kasnije su konsignacije prodavale dosta lepe opreme, ali morali ste da imate devizni račun koji ste mogli da otvorite jedino ako ste radili napolju ili dobijali dnevnice. Većina nas je kupovala devize na crnom tržištu pa davala prijateljima koji putuju da nam nešto donesu ili smo sami odlazili u druge zemlje. Verujem da je bilo vrlo zanimljivo. Quote
Gorfili Posted April 13 Report Posted April 13 Super tema Hvala! Prvu muziku u životu slušao sam baš na ovom radiju. Djed ga je donio sa Sinaja, gdje je bio na misiji UN-a, 50ih. Uglavnom je služio za prenose fudbala vikendom.. Još ga imam, negdje na tavanu u roditeljskoj kući i ne znam u kakvom je stanju. Znam da je staklo puklo na sredini.. Prve kasete slušao sam baš na ovom deku (http://www.marcelstvmuseum.com/Philips EL3310 cassette recorder 1966 03.html). Imao sam i njegov originalni mikrofon, na malom žičanom stalku i mogao sam da snimam svoj glas. Dek još imam, ali sam ga od malih nogu otvarao i mučio, nema dugmad potenciometara i ovaj mali vu metar.. Unutra bi trebalo da je kompletan, ali koliko je uništen, ne znam... Prve ploče slušao sam na gramofonu iskra GR6, baš ovakav je bio, ali ne u koferu, nego kao uređaj sa pojačalom u drvenom kabinetu i dva mala drvena zvučnika. Nemam ga više. Odlučeno je da se baci, bez mog znanja Sjećam se da se često kvario i išli smo kod jednog kućnog prijatelja da ga popravlja. Tada sam prvi put u životu vidio lemilicu i onaj stari iskrin unimer. Tada sam i ja počeo krišom da otvaram električne uređaje.. sve što sam stigao... Prvi ozbiljniji audio bio je niški HSR HiFi 70. Kupljen je početkom 80ih. Još kao mali ugurao sam šaraf u ulaz za slušalice i pokvario desni izlaz. Postao sam svjestan šta je to u stvari tek na početku srednje škole kada su počele žurke i u to vrijeme sam prvi put obratio pažnju na natpis 'HiFi'. Probao sam da ga popravim tako što sam premostio osigurač na desnom kanalu i naravno uništio izlazne tranzistore. Nakon toga pokušavao sam sve, mijenjao sam sve komponente na desnom kanalu, ali nijesam uspio da ga popravim, a probao sam 1000 puta. Uvijek bi bio kratak spoj. Na kraju, poslije 4 godine sam uspio, kada sam zgulio sav lak sa PCB-a desnog kanala - negdje na ploči ispod laka bio je kratak spoj... Ali za to vrijeme radio je po žurkama sa paralelno spojenim zvučnicima na lijevom kanalu. Pojma nijesam imao o ofsetu i mirnoj struji tada, dva 2N3055 grijali su se toliko da su ostavljali opekotine ako se dotaknu, ali radio je i sahranio gomilu hitači i soni pojačala u to vrijeme. Bas je bio ubjedljivo najači. Predizlazne bc109/238/239 koji su u startu često crkavali promijenio sam sa nekim BD-ima i to je bila modifikacija snova, zvali su me na svaku žurku Tako sam i počeo da skupljam audio komponente i da pravim i popravljam... Još ga imam sa zvučnicima, na tavanu, ne znam u kakvom je stanju. Znam da sam iskidao prednji panel sa lijeve strane pored potenciometara, da bih ugradio 2 VU metra Quote
sondek Posted April 13 Report Posted April 13 Carina na uređaje iz Inostranstva 77%, nije bilo lako kupiti spravu. Uvek nam je neki parazit od države bio za vratom. Sećam se da da me je moj prvi Thorens (Td316) zbog toga basnoslovno koštao, ipak najveća je frka bila da li će mi kao maloletnom dati gramofon u Beogradu sa potvrdom o uplati. Na kraju je samo bilo pitanje "kako ćeš ti mali ovo da tegliš sam?". Čuj kako... ? Quote
Father Posted April 13 Report Posted April 13 Ako se vratim još malo nazad u vreme na zaista moj prvi uređaj bio je to GEC A5019H nasleđen od oca koji se ponovio mini linijom Hitachi M2 Mk2 Lo-D sa gramofonom koji je i dalje odličan i koristi moj brat od tetke. Hitachi HT-60S Quote
perodeformero Posted April 13 Report Posted April 13 2 sati ranije, sondek said: Sećam se da da me je moj prvi Thorens (Td316) zbog toga basnoslovno koštao, Nemoj iz jednačine da izostaviš i da je funta bila neviđeno jaka, i da je "vredela" tri marke, koja je bila ekstremno jaka. Quote
giZ_Mo Posted April 13 Report Posted April 13 sa gramofonom koji je i dalje odličan i koristi moj brat od tetke. Hitachi HT-60SОдличан грамофон, кад почињемо са радовима на побољшању, на српском апгрејд? Послато са M2006C3MNG помоћу Тапатока Quote
laky Posted April 13 Report Posted April 13 8 sati ranije, Susurin said: Davno baš beše. 1978. godina i prvi uređaji, Marantz receiver 2252B, dek Marantz 5025B, gramofon Marantz 6170 i zvučnici Marantz HD660. Kupljeno od tadašnjeg zastupnika Velebita iz Zagreba na audio show u Sava centru. Kada bi nasao za razumne novce ja bih taj komplet kupio. Quote
Father Posted April 13 Report Posted April 13 1 sat ranije, giZ_Mo said: Одличан грамофон, кад почињемо са радовима на побољшању, на српском апгрејд? Послато са M2006C3MNG помоћу Тапатока Ima par godina od kad mi je brat poslao gramofon da mu konstruišem protraktor za njega, podesim i očistim vrh na Technics EPC-U 25E koja je na njemu. Kada sam ga poslušao posle toga baš me je oduševio koliko je to bogato zvučalo. Osamdesetih sam bio u disco DJ robusnijem napaljenju pa sam drndao Technics SLQ-202 sa Shure M95ED. Hitachi mi je bio previše nežan za tadašnje igrarije... Quote
Krca44 Posted April 13 Report Posted April 13 Cuvam u steku Fisher katalog u kome se nalaze razne pa i nasa midi linija ( 35 cm sirina komponenti ) koju su matorci kupili za mene i sestru a koristio zapravo najvise ja. Gramofon, kasetofon, tuner, pojacalo i zvucnici, cca. 1984-te. Od prvih sopstvenih para sam kasnije pazario Teac V-5000 troglavi kaset-dek, Sony CDP-590, Technics SL-DD 300 gramofon, Technics pojacalo iz osnovne klase tipa drugi model od dna i neke Euromatic 200 zvucnike - ove zadnje dve stavke kupljene jeftino polovne ( skoro pa nove ali sa znacajno nizom cenom ). To se kasnije menjalo za kojesta. Quote
Gorfili Posted April 14 Report Posted April 14 On 4/13/2025 at 2:33 PM, laky said: Kada bi nasao za razumne novce ja bih taj komplet kupio. Evo ako baš želiš, nije neplativo: Marantz 2238B Receiver & 5025 Tapedeck in black in Baden-Württemberg - Heilbronn | Buy used Radio & Receiver | kleinanzeigen.de Quote
sondek Posted April 14 Report Posted April 14 Ima li sta ružnije od Marantz-a iz tih godina u crnoj boji ? Quote
Gorfili Posted April 14 Report Posted April 14 Mora da se šališ 5x je ljepši ovaj srebrno crni kontrast od bezličnog Alu sivog.. Plava skala opet ljepša na crnom panelu.. Meni se inače više sviđaju crne komponente, mada nijesam gadljiv ni na Alu srebrne, ali u ovoj Marantz varijanti, definitivno bih birao crni panel/srebrni potovi... Quote
Recommended Posts