mladenvr Posted April 10, 2025 Report Posted April 10, 2025 Meni je jasno da postoje klase uređaja sa većim ili manjem broja ulaza, sa SE ili balansiranim, sa BT ili bez itd... Dalje, završna obrada nosi ozbiljnu cenu obzirom da uglavnom to nisu velike serije, posebno u zemljama koje teže većoj ekološkoj svesti. Ali ako se zvučno dostigao taj neki prag da su razlike praktično zanemarljive, treba to otvoreno reći. Ako je konstatacija pogrešna, danas je barem lakše nego ikada to potvrditi i jednom zauvek staviti tačku na tu famu zvanu blind test. Ovako se svodi na "veruj mi, ja znam, 40 godina se bavim ovim, imam najskuplju opremu ne može to da se poredi i sl...". Quote
Delija Posted April 10, 2025 Report Posted April 10, 2025 Druze moj, u pogresnoj se crkvi molis. Ima jedan drugi forum za tebe https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php Quote
gvlada Posted April 10, 2025 Report Posted April 10, 2025 Иди у неке хифи салоне и тражи им да ти пусте неколико система, ставиш повез преко очију и тестираш. Ако не чујеш разлику, срећан си. Quote
somilenko Posted April 10, 2025 Report Posted April 10, 2025 11 minuta ranije, mladenvr said: Meni je jasno da postoje klase uređaja sa većim ili manjem broja ulaza, sa SE ili balansiranim, sa BT ili bez itd... Dalje, završna obrada nosi ozbiljnu cenu obzirom da uglavnom to nisu velike serije, posebno u zemljama koje teže većoj ekološkoj svesti. Ali ako se zvučno dostigao taj neki prag da su razlike praktično zanemarljive, treba to otvoreno reći. Ako je konstatacija pogrešna, danas je barem lakše nego ikada to potvrditi i jednom zauvek staviti tačku na tu famu zvanu blind test. Ovako se svodi na "veruj mi, ja znam, 40 godina se bavim ovim, imam najskuplju opremu ne može to da se poredi i sl...". Ako ti je toliko stalo, zašto sam to ne uradiš ili barem probaš da poslušaš par uređaja, da ne pišeš napamet i da ne pokušavaš da raspolažeš tuđim vremenom. Quote
mladenvr Posted April 10, 2025 Report Posted April 10, 2025 Nema druge crkve, ili je nešto tačno pa makar koja crkva bila ili nije tačno. Ja sam amater početnik, imao sam dva daka sve ukupno i 3 pojačala. Sve u low endu. Zato je i glupo da ja radim test ili dajem neke konačne zaključke. Na kraju krajeva ima vas dosta iskusnijih, ne znam čemu ta odbojnost prema tom testu. Umesto da iskusniji daju potkrepljena mišljenja, šta imamo - bolje=skuplje... Quote
gvlada Posted April 10, 2025 Report Posted April 10, 2025 Ти имаш порив да докажеш како скупље није боље, из неког свог разлога. Зато се требаш сам посветити свом позиву и показати свима како се од шегрта постаје калфа. Quote
mladenvr Posted April 10, 2025 Report Posted April 10, 2025 Batali me spuštanja na lični nivo. Valjda je interes svih nas da govorimo o ovoj bolnoj temi. Inače će istinu davati oni koji imaju najskuplju opremu ili najviše upisa na forumu. Quote
InSides Posted April 11, 2025 Report Posted April 11, 2025 Ја бих се хтео укључити у дискусију, али да ми модерација прво намали број постова на форуму. Quote
Father Posted April 11, 2025 Report Posted April 11, 2025 Moje mišljenje je da je svaki nivo HiFi-a sasvim dovoljan onome ko u njemu uživa. Dobro je poznata izreka da je "od dobrog bolje samo ono bolje". I devojke kada "skratimo" su najbolje u datom momentu, ali već posle par pogleda naleti bolja ... Dakle, da bi se percepirao kvalitet nekog sistema potrebno je poznavanje onoga šta se traži od njega. Kao što je nekada šubara bila fascinacija mladom kobcu, prekaljenom sokolu će brazilka biti jedino uzbuđenje, pa će čak i tu da zamera na po kojoj nestašnoj dlačici ili izdanku ... You know what I mean? Quote
Margione Posted April 11, 2025 Report Posted April 11, 2025 Upravo pišem sličnu analogiju ?... Smatram da je hifi kao žena, pitanje ljubavi i potreba, ukusa i afiniteta, želje i maštanja, realnosti i nadanja... I, nije samo pitanje zvuka (kexa), već i neke hemije između hifi uređaja i tebe (vizuelnog doživljaja, uzbuđenja, mirisa, dodira) jer zvuk traži holistički pristup... Tako da je sa neke strane @mladenvr u pravu, blind testovi nemaju smisla, jer bi ti sa pola gore pomenutih brazilki bilo bolje sa povezom oko očiju, nego sa npr. Evom Longoriom, a sa druge strane, "skuplja" Longorija je zasigurno bolja riba od svih njih. I sada tu dolazimo do afiniteta pojedinaca, kao i pitanje novca, a ne i do samog odgovora, šta je zaista bolje. Quote
sweeT_Tooth Posted April 11, 2025 Report Posted April 11, 2025 2 minuta ranije, Margione said: blind testovi nemaju smisla, jer bi ti sa pola gore pomenutih brazilki bilo bolje sa povezom oko očiju, nego sa npr. Evom Longoriom, a sa druge strane, "skuplja" Longorija je zasigurno bolja riba od svih njih. Мени су и ове домаће добре са или без слепог теста ??? Quote
Delija Posted April 11, 2025 Report Posted April 11, 2025 32 minutes ago, Father said: Moje mišljenje je da je svaki nivo HiFi-a sasvim dovoljan onome ko u njemu uživa. Dobro je poznata izreka da je "od dobrog bolje samo ono bolje". I devojke kada "skratimo" su najbolje u datom momentu, ali već posle par pogleda naleti bolja ... Dakle, da bi se percepirao kvalitet nekog sistema potrebno je poznavanje onoga šta se traži od njega. Kao što je nekada šubara bila fascinacija mladom kobcu, prekaljenom sokolu će brazilka biti jedino uzbuđenje, pa će čak i tu da zamera na po kojoj nestašnoj dlačici ili izdanku ... You know what I mean? Ne kaze se slucajno - najveci neprijatelj dobrog je bolje. Quote
Margione Posted April 11, 2025 Report Posted April 11, 2025 6 minutes ago, giZ_Mo said: Мени су и ове домаће добре са или без слепог теста ??? Pa, kad nisi bio u Brazilu ?... šalim se, naravno... slično razmišljamo ? samo je atraktivniji post sa brazilkama ? Quote
sweeT_Tooth Posted April 11, 2025 Report Posted April 11, 2025 Pa, kad nisi bio u Brazilu ... šalim se, naravno... slično razmišljamo samo je atraktivniji post sa brazilkama Искрено мени је Куба увек на памети, мада рум баш нешто и не волим....Послато са M2006C3MNG помоћу Тапатока Quote
gvlada Posted April 11, 2025 Report Posted April 11, 2025 Молдеру требало 11 сезона и 2 филма да стигне до Калифорникације. Има времена. Quote
Vladimir Posted April 11, 2025 Report Posted April 11, 2025 12 sati ranije, gvlada said: Иди у неке хифи салоне и тражи им да ти пусте неколико система, ставиш повез преко очију и тестираш. Ако не чујеш разлику, срећан си. Dobro je što je većina aktivnih komentatora na ovom forumu 50+, a nemali broj čak i 60+, tako da bi u ovoj situaciji svi bili srećni. Quote
gvlada Posted April 11, 2025 Report Posted April 11, 2025 Наравно, увек си у балансу. Као млађи боље чујеш а немаш кинту за скуп хифи, као старији обрнуто... али си срећан. Quote
Vladimir Posted April 11, 2025 Report Posted April 11, 2025 2 minuta ranije, gvlada said: Наравно, увек си у балансу. Као млађи боље чујеш а немаш кинту за скуп хифи, као старији обрнуто... али си срећан. Nažalost, što bi Srbi rekli: Happiness Is A Process Not An Achievement Quote
Father Posted April 11, 2025 Report Posted April 11, 2025 2 sati ranije, Delija said: Ne kaze se slucajno - najveci neprijatelj dobrog je bolje. Baš tako, hvala na ispravci! zabagovalo se od ranog jutra. Čim pomislim na frizure ne znam šta govorim. Quote
pollux Posted April 11, 2025 Report Posted April 11, 2025 Iz mog ne mogu reci skromnog iskustva,za DAC je najmanje vazna implementacija cipa ili R2R (svi etablirani proizvodjaci znaju da lepo implementiraju cip), najvaznija je IV konverzija, pa vrsta izlaznih trafoa pa lampe (ako ih ima) Quote
microfarad Posted April 11, 2025 Report Posted April 11, 2025 Koliko para toliko muzike, uvek bilo. Pre neko veče smo slušali zvučnike 50k+ i pojačalo 20k+ kablaža 10k+. Na svaku numeru smo se ježili od količine emocija koju sistem daje. Nismo mogli da prestanemo da uživamo u muzici i ostali bezobrazno dugo u noć. Domaćin poseduje 5-6 zvučnika u rasponu od 5-10k. Zamenom sa istom postavkom aplifikacije i kablova sve je to zvučalo dosadno bez ijednog detalja da te takne da želiš da ih slušaš duže od par desetina minuta. Kakvi blind testovi, kakvi bakrači, ovde bi i najveći gluvaći čuli razliku. Početnici u ovome hobiju su srećni što ne umeju da prepoznaju tu razliku. Nekad je malo znanja i iskustva spas za novčanik, kada ti jeftin uređaj, zvuči kao skup. Quote
Vladimir Posted April 11, 2025 Report Posted April 11, 2025 2 minuta ranije, microfarad said: Kakvi blind testovi, kakvi bakrači, ovde bi i najveći gluvaći čuli razliku. Početnici u ovome hobiju su srećni što ne umeju da prepoznaju tu razliku. ou, ou, ou, ou - kakve teške reči za početnike u ovom hobiju koji su, uglavnom, mlađi ljudi i veoma su srećni što UMEJU da prepoznaju tu razliku. vraćam se na 50+ i 60+: Диплакузија (лат. Diplacusis echotica) Диплакузија је поремећај слуха који се карактерише различитим осећајем висине звука између ушију.[2] Објашњава се повећањем напетости базиларне мембране и другачијом подешеношћу механичких одлика чула. Одлика болести је флуктуација (варирање) слуха, пре свега узрокована порастом притиска у скали медији и скали вестибули, деловима унутрашњег ува, што мења ефикасност ширења звучног таласа и надражај чулних ћелија. Флуктуације слуха различите су код истог болесника, зависно о степену повишења притиска у пужу. Како болест напредује, трајно оштећење слуха све је веће, флуктуације мање, а током година болест поприма „зрели” облик, са устаљеним, лошим слухом и у правилу све мањим сметњама равнотеже. Дисхармонична диплакузија (лат. Diplacusis disharmonica) Дисхармонична диплакузија је појава да особа не чује исти тон једнако на оба ува. Ехо диплакузија (лат. Diplacusis echotica) Овај термин користи се за означавање појаве да се исти тон на једном уву чује пре, а на другом касније. Аутофонија Одзвањање сопственог гласа у уву носи назив аутофонија. Quote
sweeT_Tooth Posted April 11, 2025 Report Posted April 11, 2025 7 minuta ranije, Vladimir said: Диплакузија Аутофонија Додати и " Дихотомија"! Quote
gvlada Posted April 11, 2025 Report Posted April 11, 2025 Процес слушања музике није само просто "упијање" звучних таласа. После конверзије механичких таласа у струју (нервни импулс) зависи од искуства мозга у обради информација и састављању (звучне) слике коју шаљу чула. Тако да почетник нигде, па ни овде није у предности док не стекне искуство. Опет ако неко нема капацитет унутар лобање, џабе му и векови слушања. Имате пример Ђокића и Алкатраза, искуство превагне... тек је Грешник успео уз помоћ крема са амино-анаболицима. Quote
Recommended Posts