Jump to content

Recommended Posts

• Replies 269
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

O ukusima ne treba raspravljati, al ja kad vidim to zlato bacam peglu. Ako me išta nervira na mom preamp to su ti zlatni spotovi i selektori. Da ću ih negde da se hromiraju da ih ne gledam više. 

Posted
12 hours ago, Vladimir said:

Zamislimo uporedni test DAC-ova od 20k i od 0,5k (evra, dolara, nebitno). Priključenje na identični sistem koristeći identične kablove (strujne, audio itd.). Pretpostavimo da u svetu nađemo 200k zaljubljenika u dobar zvuk i od njih metodom slučajnog uzorka odaberemo 1.000 članova žirija. Tu  već nastaje problem: u starosnoj strukturi žirija, zdravstvenom stanju (posebno stanju slušnog aparata), iz kog dela sveta dolaze i samim tim imaju kulturološki lokalne poglede na muziku koju prihvataju više ili manje i, generalno, koliko su zaista sluhisti (nažalost ljudi sa apsolutnim sluhom su na nivou statističke greške u samo 0,01% svetske populacije). Ima, sigurno, još mnogo otežavajućih stvari po objektivnost koje ne mogu isključiti ličnu subjektivnu percepciju.

Odaberemo, recimo samo jednu pesmu i to u FLAC, AAC i MP3 formatima. DAC-ovi su iza paravana. Žiri ocenjuje šta se bolje čuje za svaki format ponaosob.

Po zakonu velikih brojeva rezultat će biti 50,8%:49,2% u najboljoj varijanti za jedan ili drugi DAC, što znači da bi možda i DAC od 0,5k evra mogao da dobije više od 50% glasova (odnosi bi bili približni ovome u svakom ponaosob ocenjivanju formata).

Po završenom testu, upitate one koji su glasali da im mnogostruko jeftiniji DAC bolje zvuči i zašto su tako glasali, većina bi odgovorila: „Nije prvi put da mnogostruko jeftinija komponenta nadsvira skuplju.“ Ovo smo imali prilike da pročitamo nebrojeno puta i na ovom sajtu/forumu.

Oni manje sujetni bi odgovorili: „Ukusi su različiti, reče đavo i sede u koprive“.

druže, ja da sam pisao ne bih to bolje uradio :)

Posted

Treba samo uzeti u obzir da se u svakom rewiew kad se da neka ocena u nastavku rečenice napise i "za svoj cenovni rang". Po meni taj posao uopšte nije lak. Ja recimo nikad ne bih mogao da ga radim. Slusam neki jeftin iređaj nista posebnog zvuka uređaj i treba da napišem da je dobar, super, odličan... a godinama slusam nesto bolje. Tu treba imati jako dobar pregled situacije u cenovnom i kvalitativnom rangu. Iskreno, mislima da nema tih para za koje bi ja taj posao radio. To baš traži odricanje i kontrolu u odnosu na lične standarde.  Respect za Srbu ?

Naravno da se 10x skuplji uređaj neće čuti 10x bolje, to je iluzija... Ali da nema razlika i to vrlo bitnih nebi to niko plaćao. Kako cena ide gore sve manje razlike se sve vise plaćaju, ne brinite da to ne znaju ljudi koji kupuju vrhunsku hifu samo kad već imaš nešto odlično pa čuješ bolje proradi adrenalin. 

Posted

Разлику најбоље покаже када после звучно бољег, послушаш звучно слабији систем.

Posted
16 minutes ago, gvlada said:

Разлику најбоље покаже када после звучно бољег, послушаш звучно слабији систем.

Upravo tako. Meni se pre 3 godine desilo da sam došao skroz smoren posle sajma kada sam pustio svoj bivši sistem ?

Posted

Što se više krećem u Hi-End okruženjima sve više nailazim na fenomen "nadrealne" prezentacije i zvuka. Posle toga kada odeš bilo gde gde je realna i prirodna prezentacija imaš utisak da nešto nije u redu.

U početku neverovatna rezolucija i jasnoća svega, instrumenti i glasovi tako ukoričeni, naglašeni halovi i efekti prostora ... upecaju i solidno iskusne uši, ali već posle par zanimljivih trackova može se izvesti jasna anamneza "preteranosti". Nažalost ovaj zvuk je postao poprilično trendi i ušao je u uši mnogima, a ne pomaže ni trend modernog snimanja i masteringa.

Posted

Pa ne toliko Marten. Meni je npr. Marten sa Nagrama od pre par godina bio nešto najbolje što sam čuo. Kad već licitiramo brand-ovima, pre bih istakao ANSUZ sa galanterijom letvi, kablova i svičeva. Skoro neprimetno, ali lagano te uvuku u tu neku akustiku agresive, integrišući jedno po jedno... ali da ne širim priču. :D

Posted
3 hours ago, sondek said:

Naravno da se 10x skuplji uređaj neće čuti 10x bolje, to je iluzija... Ali da nema razlika i to vrlo bitnih nebi to niko plaćao. Kako cena ide gore sve manje razlike se sve vise plaćaju, ne brinite da to ne znaju ljudi koji kupuju vrhunsku hifu samo kad već imaš nešto odlično pa čuješ bolje proradi adrenalin. 

https://www.dw.com/sr/zašto-je-banana-pričvršćena-lepljivom-trakom-prodata-za-62-milliona-dolara/a-70865183

Posted

Чуо сам системе од више хиљада и више десетина хиљада еура, не могу рећи да су свирали испод фантастичног. Можда срећа да су то врсни аудиофили, али јефтинији системи звучно ту немају шта да траже. 

Posted
3 sati ranije, sondek said:

Je se odmorim čim kući uključim muziku posle Sajma ?

Sajam ume da umori ako promašiš temu, odnosno ideš da slušaš muziku ?

Posted
2 minuta ranije, zflazar said:

Sajam ume da umori ako promašiš temu, odnosno ideš da slušaš muziku ?

Lepo rečeno, vidim se sa dosta dobrih drugara sa istom dijagnozom i dan je već uspeo ?

Posted
2 sati ranije, mladenvr said:

Svi smo ih čuli. A da li su ikada testirao uređaje gde nisi znao koliko koštaju?

Нисам те среће да ми поклањају хифи уређаје и опрему.

Posted
3 sati ranije, mladenvr said:

Da bi se oprale pare. Nema veze sa vezom tekst. 

Jebga, neke stvari su "stvar" prestiza, i definitivno sto je veci rang to je sve veci "diminishing returns" iliti ponaski sve manje za ulozeno. Nekome i tih par % znaci, i ne haju dati za to. Da dacovi sviraju bolje od kineza od 500e, o da. Veca je razlika od dobrog daca za 4k u odnosu na taj od 500e, nego od 20k u odnosu na taj od 4k itd. 

Nema diskusije vezano za cenu napomenutu, toliko kosta sprava i to je. Neko hoce voli moze da plati. Cenovni rangovi :) Gledas bang for buck u skladu sa novcanikom i toeto. 

Posted

Sve je to meni jasno. Na yt možeš da pronađeš porođaj u reci, bračni par koji koristi jedan brijač da bi uštedeli novac... Samo ne možeš da pronađeš audiofile u blind testu, to je mit u rangu jednoroga.

Posted

Ок, не верујем да има разлике у квалитету вожње и удобности између скупљих и јефтинијих аутомобила. Да ли си расположен да ти лично тестираш и пренесеш утиске? Наравно, blind test.

Posted

Čekaj bre, ako je razlika toliko očigledna i bespredmetna, to bi trebalo da je lagana šetnja parkom... Što je to problem da se napravi??? Evo može Srba kao čovek kroz čije ruke prolazi toliko opreme da napravi test. Direktno sa 50k pratilaca ide na 100k... Sigurno neće biti problem da se razlikuje Sabre i AKM...

Posted
2 sati ranije, brijac said:

nego od 20k u odnosu na taj od 4k itd. 

Ovo se uopste ne bi slozio, i to pricam na licnom primeru i cak vecinom o istom brendu.

Posted
48 minutes ago, mladenvr said:

Čekaj bre, ako je razlika toliko očigledna i bespredmetna, to bi trebalo da je lagana šetnja parkom... Što je to problem da se napravi??? Evo može Srba kao čovek kroz čije ruke prolazi toliko opreme da napravi test. Direktno sa 50k pratilaca ide na 100k... Sigurno neće biti problem da se razlikuje Sabre i AKM...

Uhvatio si se u diskusiju sa "opasnom" ekipom ovde. ?

Sabre i AKM se razlikuju svakako. Iz prve ruke ti kažem, kao neko ko nema previše iskustva ali imam uređaje sa Burr Brown, Sabre i AKM čipom. Svaka kombinacija zvuči drugačije. Ali ne znači da je jedna lošija od druge. Stvar je ukusa i uha koje sluša.

I nije samo čip onom što svira u DAC-u, kad si već pomenuo čip. Ima tu svašta nešto, zar ne?

Pa na kraju krajeva plaća se i brend i ime, kao i obično.