Jump to content

Recommended Posts

• Replies 269
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Evo da i ja pohvalim još jednom rad kolege Turbomaximus. Izvanredna polica koja je imala odličan efekat po zvuk sistema. U planu je da vremenom uzmem još jednu jer je pored nje druga polica (ova crna) koja je vidljivo i funkcionalno značajno lošija, a nosi lampaše(snagaš nije tu trenutno) , uređaje kojima polica isto utiče na zvuk. Turbomaximusova polica je vrlo laka sto i jeste preporuka za moj gramofon pa se mozda zato i uklopila, uglavnom svi obrnuto idu na masivnost. On je Audiofil istančanog ukusa koji te efekte po zvuk polica izučava godinama, da ne kažem decenijama. Montažu mi je on obavio i nakon toga, objasnio za naknadno podešavanje i predložio i apgrejd koji me ne bi ništa koštao. 

IMG_20250405_095122_edit_19930967932917.jpg

Posted
On 2. 4. 2025. at 21:39, Father said:

Ja u petak opet idem na sesiju još par ispravljačica i nekoliko mrežnih Lan kablova...

Ovakva prilika da se steknu iskustva sa nekim pikanterijama je vanserijska i neponovljiva.

Ovde na forumu uvek sve mora da se okrene na zajebanciju i omalovažavanje.

Posto pretpostavljam da su sve ispravljacice inicijalno kupovane za Lampizator DAC i to neki od najjacih modela, neka ti daju sledece lampe da probas ( ja sam kod sebe isprobao oko 40ak najboljih ispravljacica):

1. USAF 595

2. Brimar U52

I najbolja U18/20 bilo ko britanskog proizvodjca

U nekoj srednjoj klasi gledaj GZ34 Mullard ili Phillips

Posted

@pollux hvala!

Probe su slušane na modelu Atlantik. Bilo je oko 6 različitih ispravljačica uz Westinghouse od prošlog vikenda koja nas je oduševila. Nisam vodio računa koje su lampe bile u pitanju, jer je vlasnik beležio utiske i rangiranje za svaku, ali smo izdvojili još jednu vrlo bliskog zvuka kao Westinghouse čijeg brenda se samo sećam. Za izlazne su odabrane za kupovinu Siemens i Phillips.

Svaka ispravljačka lampa je donosila neki svoj karakter u zvuk, a Phillips je celo veče ostao na izlazu.

Posted
2 sati ranije, Father said:

@pollux hvala!

Probe su slušane na modelu Atlantik. Bilo je oko 6 različitih ispravljačica uz Westinghouse od prošlog vikenda koja nas je oduševila. Nisam vodio računa koje su lampe bile u pitanju, jer je vlasnik beležio utiske i rangiranje za svaku, ali smo izdvojili još jednu vrlo bliskog zvuka kao Westinghouse čijeg brenda se samo sećam. Za izlazne su odabrane za kupovinu Siemens i Phillips.

Svaka ispravljačka lampa je donosila neki svoj karakter u zvuk, a Phillips je celo veče ostao na izlazu.

Ja bas imam malo bolji model Golden Atlantic Trp, sa preampom, i display-om, predpostavio sam da su za DAC, ako jos nije sve zavrsio, neka proba ove koje sam naveo. pozz

Posted
Just now, pollux said:

Ja bas imam malo bolji model Golden Atlantic Trp, sa preampom, i display-om, predpostavio sam da su za DAC, ako jos nije sve zavrsio, neka proba ove koje sam naveo. pozz

A koje izlazna pentode je izabrao? Tu tek postoji OGROMNA razlika.

Posted
3 sati ranije, Father said:

Za izlazne su odabrane za kupovinu Siemens i Phillips.

47 minuta ranije, pollux said:

A koje izlazna pentode je izabrao? Tu tek postoji OGROMNA razlika.

Posted
10 minuta ranije, pollux said:

Ok brand, ali koja je pentoda?

Zaista ne znam, potraži na sajtu šta je od Phillipsa i Siemensa ponuđeno a odgovara za Atlantic dac.

Posted
On 4/5/2025 at 12:44 AM, anubisgrau said:

hvala, jes fakat izašla neka plinius oprema no nisam pretpostavio da to ima veze

Nema na cemu ?

Ja sam trebao odmah lepo da stavim link.

On 4/4/2025 at 6:10 PM, microfarad said:

Kolega dobro obavešten kao uvek. 

Pozdrav! 

Pratim na casu ?

:wave2

Posted
On 4/3/2025 at 2:39 PM, anubisgrau said:

kad smo već kod nameštaja koji je ono beše član ovde pravio kvalitetne hifi police od punog drveta?

image00010.thumb.jpeg.b7cd2259871458823c8d0fce75105962.jpegimage00009.thumb.jpeg.a10633980e599e654b71efd806b08ee2.jpegimage00005.thumb.jpeg.08d23e69ed866d40674edf5ff95452b4.jpegPre par meseci po mojoj porudzbini mi je kolega sa foruma @SUROKVL iz Zemuna  napravio policu za vrlo kratko vreme. 

Posted

Računam da onaj ko ima da izdvoji 20k za dak neće da kupuje polovno. To mi sa jeftinijim kartama jurimo polovnjake.

Pokušavam i da shvatim koliki je napredak u odnosu na dak iz kategorije 500e.

Posted
31 minutes ago, mladenvr said:

Računam da onaj ko ima da izdvoji 20k za dak neće da kupuje polovno. To mi sa jeftinijim kartama jurimo polovnjake.

Zašto da ne kupi polovan? U garanciji je, a niža je cena za par K eura u odnosu na nov. Pri tom da uzmeš nov, koštala bi dostava, carina...

Zvučna razlika... mislim da je bespredmento pričati o tome za uređaje u ovom rangu.

Posted
7 sati ranije, mladenvr said:

Zamislimo uporedni test DAC-ova od 20k i od 0,5k (evra, dolara, nebitno). Priključenje na identični sistem koristeći identične kablove (strujne, audio itd.). Pretpostavimo da u svetu nađemo 200k zaljubljenika u dobar zvuk i od njih metodom slučajnog uzorka odaberemo 1.000 članova žirija. Tu  već nastaje problem: u starosnoj strukturi žirija, zdravstvenom stanju (posebno stanju slušnog aparata), iz kog dela sveta dolaze i samim tim imaju kulturološki lokalne poglede na muziku koju prihvataju više ili manje i, generalno, koliko su zaista sluhisti (nažalost ljudi sa apsolutnim sluhom su na nivou statističke greške u samo 0,01% svetske populacije). Ima, sigurno, još mnogo otežavajućih stvari po objektivnost koje ne mogu isključiti ličnu subjektivnu percepciju.

Odaberemo, recimo samo jednu pesmu i to u FLAC, AAC i MP3 formatima. DAC-ovi su iza paravana. Žiri ocenjuje šta se bolje čuje za svaki format ponaosob.

Po zakonu velikih brojeva rezultat će biti 50,8%:49,2% u najboljoj varijanti za jedan ili drugi DAC, što znači da bi možda i DAC od 0,5k evra mogao da dobije više od 50% glasova (odnosi bi bili približni ovome u svakom ponaosob ocenjivanju formata).

Po završenom testu, upitate one koji su glasali da im mnogostruko jeftiniji DAC bolje zvuči i zašto su tako glasali, većina bi odgovorila: „Nije prvi put da mnogostruko jeftinija komponenta nadsvira skuplju.“ Ovo smo imali prilike da pročitamo nebrojeno puta i na ovom sajtu/forumu.

Oni manje sujetni bi odgovorili: „Ukusi su različiti, reče đavo i sede u koprive“.