Nixie Posted April 16, 2025 Report Posted April 16, 2025 Ja sam mašinac, al mogu da pogledam. ? Šta bih rekao za Amira, isključivost bilo koje vrste je loša. Ne može samo merenje ili samo slušanje uz nipodaštavanje onog drugog. Treba koristiti i jedno i drugo. Meni je puno puta pomoglo merenje da otklonim neke mane za koje sam samo nagađao šta su tokom slušanja. Osnovna merna oprema danas nije skupa. Vlasnici sistema od par hiljada eur bi trebalo da nabave makar USB merni mikrofon, čak i onaj najjeftiniji sistem za merenje imedanse zvučnika od par stotina eur nije skup. I onda znaš sa čime imaš posla, barem što se zvučnika tiče. Svaki ozbiljan review bi trebalo da sadrži i merenje, a ne da bude samo prazna priča. Tu izuzimam posebne vrste zvučnika kod kojih je uglavnom problematično ustanoviti vezu merenja u sobi i onoga što se čuje, a to su veliki planarni zvučnic, podugački riboni, array sa puno drajvera i ta egzotika. Quote
mladenvr Posted April 16, 2025 Report Posted April 16, 2025 20 minutes ago, Dragan Penev said: Igrom slučaja ili ne, ETF, smer telekomunikacije. I te kako imam veze sa Microsoft, tako da smanji trolovanje i javi se da dođeš ako želiš da čuješ različite uređaje pa daj svoj sud. Nije neka hi class ali može da posluži. P.S. Pazi s kim se dopisuješ ovde i prepisuješ. Selo je malo, sve se zna i svi se znamo. Vidiš kako si došao sa pogrešnom pretpostavkom i uhvatio se jednog od najtežeg ali i najlepšeg fakulteta. Ima nad ovde dosta diplomiranih inženjera elektrotehnike, neki su i doktorirali. Uživaj! ? Igrom slučaja, smer Fizička elektronika ali se bavim telekomunikacijama inače. Generacija 2003. Kada smo se malo upoznali, možda bi lopta mogla da se spusti malo. Nasuprot mišljenju pojedinih, ni najmanje mi nije bila namera da trolujem. Quote
Iron man Posted April 16, 2025 Report Posted April 16, 2025 Svima koji slušanju daju prednost nad merenjima da postavim par pitanja: - Da li bi se vozili u avionu koji nije ispitivan u wind tunelu na izdžljivost jer eto ima lep aerodinamičan izgled? - Da li bi na most stavili čelične nosače ili aluminijumske jer eto lepše sijaju i bolje se čuje vetar kroz njih nego na onim čeličnim, proverenim na opterećenje? Quote
pollux Posted April 16, 2025 Report Posted April 16, 2025 55 minuta ranije, mladenvr said: Na osnovu blind testa ili? Za sebe mogu da pricam, da, a kao sto sam već napisao, nit je najskuplji bio najbolji nit je najjeftiniji bio najlosiji, ali po klasama je bila bas velika razlika. Quote
InSides Posted April 16, 2025 Report Posted April 16, 2025 Намера је неважна, можда је време престати хранити трола. Изем ти се у "дискусију" овог типа. Quote
pollux Posted April 16, 2025 Report Posted April 16, 2025 17 minuta ranije, Iron man said: Svima koji slušanju daju prednost nad merenjima da postavim par pitanja: - Da li bi se vozili u avionu koji nije ispitivan u wind tunelu na izdžljivost jer eto ima lep aerodinamičan izgled? - Da li bi na most stavili čelične nosače ili aluminijumske jer eto lepše sijaju i bolje se čuje vetar kroz njih nego na onim čeličnim, proverenim na opterećenje? Mozda si me pogrešnu razumeo, ja kao inzinjer i naucni radnik uvek dajem prednost merenjima, i sve svoje uredjaje detaljno testiram, (zvucnike sa testirao npr par meseci, kopao rupe na livadi od 1m dubine da bih merio, koristio najbolje brujel & kjaer mikrofone ,predpojacala hladjenja azotom da bi izbegao nazracivanje rasvete itd.) ali kao sto sam napisao ovo je sport kod koga nazalost 2+2 su retko 4. Quote
mladenvr Posted April 16, 2025 Report Posted April 16, 2025 9 minutes ago, pollux said: Za sebe mogu da pricam, da, a kao sto sam već napisao, nit je najskuplji bio najbolji nit je najjeftiniji bio najlosiji, ali po klasama je bila bas velika razlika. Hvala. Drago mi je da je rasprava krenula u normalnom smeru. Meni se kod Amira ne sviđa što prioritizuje merenja sa opremom vrednom par stotina hiljada evra u smislu da onda kaže, ko vam brani da se bavite istim metodama kao ja. Samo postoji ta činjenica da nema svako tolike pare za opremu za merenje. To je malo jajarski. Takođe je testirao Vistu Spark koju sam imao neko vreme na probnom slušanju. Ocene katastrofalne. Svi se posrali od reda po tom uređaju, meni sasvim lepo sviralo, doduše ja i nisam zahtevni korisnik. Quote
perodeformero Posted April 16, 2025 Author Report Posted April 16, 2025 Molio bih po drugi put moderaciju da pripomognu posebno "novim" članovima da se drže teme, a tema je SAJT POLOVNIHIFI.COM, i da se trolovanje verovatno onog bolida s LG mini linjom malo zauzda. Quote
pollux Posted April 16, 2025 Report Posted April 16, 2025 7 minuta ranije, mladenvr said: Hvala. Drago mi je da je rasprava krenula u normalnom smeru. Meni se kod Amira ne sviđa što prioritizuje merenja sa opremom vrednom par stotina hiljada evra u smislu da onda kaže, ko vam brani da se bavite istim metodama kao ja. Samo postoji ta činjenica da nema svako tolike pare za opremu za merenje. To je malo jajarski. Takođe je testirao Vistu Spark koju sam imao neko vreme na probnom slušanju. Ocene katastrofalne. Svi se posrali od reda po tom uređaju, meni sasvim lepo sviralo, doduše ja i nisam zahtevni korisnik. Njegova oprema nije uopšte impresivna u smislu ozbiljnih merenja. Imaš više domaćih proizvodjaca audia koji imaju nemerljivo ozbiljniju opremu za merenje od njega( navešću samo par da se ne ljute ostali Victor CES, MIR Audio...) Quote
Dragan Penev Posted April 16, 2025 Report Posted April 16, 2025 37 minutes ago, mladenvr said: Igrom slučaja, smer Fizička elektronika ali se bavim telekomunikacijama inače. Generacija 2003. Kada smo se malo upoznali, možda bi lopta mogla da se spusti malo. Nasuprot mišljenju pojedinih, ni najmanje mi nije bila namera da trolujem. Poptuno je nebitno šta si po struci trenutno. Prvi si prozvao ETF, dobio si odgovor. Sad te molim ili se vrati na temu polovnihifi ili stopiraj besmislenu priču. Ovde imaš dosta ljudi sa mnogo godina iskustva u hifi, tako da te molim najlepše ili probaj da poslušaš neki savet, predlog i ideju ili napusti forum ako misliš da nije za tebe. Quote
Vladimir Posted April 16, 2025 Report Posted April 16, 2025 On 3. 4. 2025. at 0:54, anubisgrau said: 55.000e za par NAT monoblokova NAT Audio Symbiosis New bači drogu! a ima i kefalo za marketing: https://www.kupujemprodajem.com/polovnihifi-com/svi-oglasi/651966/1 Eto da se vratimo na temu. Po meni, ovo je suludo. Što se marketinga tiče, kp izlog je sveden na samo jednu komponentu. Da li da u nastavku pljujemo cene, da li da se divimo uređajima koji su nedostupni za 99,9% srpske populacije... Molim za odgovor na pitanje: Koja je svrha diskusije o sajtu: polovnihifi.com? Možda da se pomogne firmi "Um caruje" d.o.o. u unapređenju marketinga (vidim da neki članovi poznaju vlasnika). Plašim se da će retko ko kupiti kokice i uživati u nastavku diskusije. Naravno, ako se sve (po ko zna koji put) okrene na vređanje i prepucavanje, možda se i pojede barem jedna tura kokica. On 2. 4. 2025. at 21:23, Dragan Penev said: Ko prvi pazari, neka javi utiske ? E, mislim da će ovo ići malo teže! Emotikon sve govori. Quote
pollux Posted April 16, 2025 Report Posted April 16, 2025 Ja sam konkretno kupovao sa predmetnog sajta. Mogu samo reci da je Uros (vlasnik), neko ko je imao sreću da proba vise uređaja nego verovatno gomila nas sa foruma zajedno i njegovo iskustvo je po tom pitanju dragoceno. Nisam u mogućnosti da probam 100 rectifier lampi na dacu koji koristim (probao sam 30ak), ali tudja iskustva na istom dacu mogu da mi daju odlične inpute da mnogo ne lutam. Sajt nije nastao nikako zbog marketinga ili trgovine već zbog prodaje viskova opreme jednog korisnika HiFi. Quote
perodeformero Posted April 16, 2025 Author Report Posted April 16, 2025 7 minuta ranije, Vladimir said: Molim za odgovor na pitanje: Koja je svrha diskusije o sajtu: polovnihifi.com? Odgovor na pitanje glasi, svi koji pratimo audio oglase na KP smo primetili čudne oscilacije na sajtu, potencijanu ponudu koja u principu mami svakog člana foruma, jer se ne radi o prodaji robe pokupljene u i ispred kontejnera po E.U., i moja radoznalost se odnosila na informacije o poreklu robe, ljudi koji to prodaju, jer se uglavnom svi znamo, i uostalom, lepo je da se nešto izdigne iznad svakodnevnih jednoličnih ponuda komercijalnog karaktera. Svakako mi NIJE bila ideja da se neuki ljudi hvale svojim neznanjem, i što je još gore, projektuju sve pomenuto na forum gde retko ko ima ispod 50 godina, i najmanje 30 godina aktivnog audio staža, pa mu je potrebno dodadno objašnjenje još jednog u nizu hifi nevernika. Takođe nije bila ideja da se meri čiji je veći, pominjanjem sopstvenog obrazovanja, niti dodavanja ulja na vatru u vidu beskorisnih klipova s yt. i sličnih vunovlačarenja. Ukratko, nije bila planirana bila kakva dugačka diskusija, osim jednostavnog prepoznavanja ljudi koje vole isto što i većina članova ovog foruma, ali je klasika, moralo da dođe do sjebavanja teme. Tol'ko!? Quote
Relco Mantis Posted April 17, 2025 Report Posted April 17, 2025 (edited) Jedan od problema i moje zapažanje, da maltene niko od većih distributera hifi( BM, M-Kabl, Player, Vox, Sretenovic, Audioplus i sl.) nemaju zglavan showroom, neki nemaju nikakav. Čak štaviše, uređaji i zvučnici koje imaju na sajtu ili nekakvom cenovniku što šalju na upit-nemaju na stanju. U nekom najvećem ličnom usponu euforičnom formiranja sustava, kupovine sprava, zvanja gore navedenih, bio sam šokiran tim podacima. "Nemamo sad, to samo po narudžbi, nemamo gde da vam to spojimo da čujete itd" Player u Novom Sadu na spratu neka neuslovna prostorija natrpana. Maza u stančiću. Sloba i Sretenović ništa a zastupnici mnogo jakih brendova i po spiskovima tone uređaja, zvučnika i kablova. Ne znam za ovaj sajt iz naslova teme niti vlasnika. Ušao sam na temu nebi li šta saznao,a najmanje o njemu? Edited April 17, 2025 by petarjovic Quote
sondek Posted April 17, 2025 Report Posted April 17, 2025 Pregledao sam još jednom detaljnije sajt. Hmmm tamo ima komada vrhunskog hifi-a koji bi na svakoj tački ove planete izazvali veliko interesovanje i među najiskusnijim audiofilima. Neke sam imao sreće da čujem u kućnim uslovima i zaista su vrhunski uređaji i u svom segmentu u svetskim razmerama baš izuzetni uređaji koji se ne viđaju svaki dan, već se čeka prilika godinu dana na sajam gde je po pravilu guzva i od slušanja slaba vajda. Umesto toga... Kiselo grožđe, prepucavanja jbg. naša posla. Kad sam video Apogee, to je nesto sto se svugde komentariše sa omg... I to se baš ne viđa baš svaki dan, firma koja izaziva kod svakoga ko zna nešto( ili bar želi da sazna) o panel im zvučnicima ništa drugo osim respect. Na moju veliku žalost baš nikad nisam uspeo da ih čujem uživo nešto kao nedosanjan san. Naravno ima i drugih stvari koje su van dometa mnogih od nas, ali ne znači da treba da nam proradi gen za kiselo grožđe, pljuckanje i beskrajni offtopic . Još jednom, sa srećom sajtu. Naročito što sam pročitao da su neke stvari date na probu. Quote
Filipescu Posted April 18, 2025 Report Posted April 18, 2025 Ево да пријавим слепи тест, урађен само због ради неверних тома на овој теми. Б систем у Суботици, звучници Линтон 85, кабловина коректна, појачало кембриџ 550а, стример еверсоло А6 МЕ, поређење између интерног дака у стримеру и weiss 204 са пликсир елите напајањем и стејтмент дц кабелом. Дакле рецимо дак у класи 500-600€ и дак са напајањем од 4500€. Систем хифи просек, никаква езотерија. Резултат 10 од 10. Разлика се чује и из клоње, не мора се бити у просторији. Quote
mladenvr Posted April 19, 2025 Report Posted April 19, 2025 Šta ću kad nema dugme. Like, like... Hvala Quote
zflazar Posted April 19, 2025 Report Posted April 19, 2025 41 minuta ranije, ab said: Клозетски тест, хахаххааааха idealno mesto za prijem vesti koje ne moraju biti ugodne i koje mogu poremetiti peristaltiku. Quote
sondek Posted June 10, 2025 Report Posted June 10, 2025 Delim pozitivno iskustvo... Odgovaraju na poruku praktično odmah, ponudili su isporuku, plaćanje na račun ili pri preuzimanju i na kraju mi besplatno isporučili u NS jer su se setili da su sutra na putu za Suboticu. Nije im bilo teško da svrate sa autoputa u NS i izgube bar pola sata u gradskoj guzvi... I to sve zbog žice od 30eur. 👍 Quote
Recommended Posts