Jump to content

Recommended Posts

Posted

Da li neko od kolega ima iskustva sa "eBay International Shipping" dostavom robe sa Ebay-a u Srbiju? 

Zainteresovan sam za artikal koji košta $60, za koji je poštarina oko $25, i jedina shipping opcija koju američki prodavac nudi je taj "eBay International Shipping". Ok, nemam ništa protiv, može "eBay International Shipping", vidim da se tu koriste usluge DHL-a što znači da će paket biti ocarinjen, nemam problem sa tih dodatnih 32% na cenu, ali bih zaista želeo da izbegnem onaj "ozgloglašeni" DHL Express servis kojim bi me transakcija na kraju izašla kao sv. Petra kajgana.

Elem, u kojoj meri mogu da budem siguran da eBay neće koristiti DHL Express servis da mi dostavi poručeni artikal? 

Posted

Ja sam se jednom opekao sa DHL-om i izbegavam ih u sirokom luku. Skoro sam hteo da porucim neku test plocu koja je bila preko tih 50 evr, elem prodavac mi se ponudio da naznaci vrednost mnogo manju i rekao da necu imati problema. Shiping je bio

DHL Paket International

Bio sam skeptican ali na kraju pristanem. Stiglo mi preko nase poste bez problema, e sada da li je to isto sto se tebi nudi nisam siguran, uvek mozes da pitas prodavca da ti stavi vrednost manje, neko zeli to da uradi a neko i nece.

Posted

Pa stigo ti paket. Gde je tu opekotina?:blink:

Ja sam par puta dobijao paket preko tih poznatih distributera i svaki put je bilo super. Brzo , efikasno,...

1. Par patika sa SportDirecta, Naručene u petak, kurir DHLa doneo na vrata u sredu. Šiping uračunat u cenu, bez karine.

2. Par Arylic streamera. Došlo za par dana. Kurir me zvao da isporuči, kad je čuo da sam na poslu a ne kod kuće, došao na posao i isporučio mi.:thumbsup2

3. Audience zvučnici, FedEx odradio svu papirologiju oko uvoza u Bgu dovezo mi na prag .  Kalifornija-Niš za 4 dana.

Posted
12 sati ranije, Iron man said:

Kalifornija-Niš za 4 dana.

Ih bre Siroma, al ga pretera. Pa tol'ko treba za lokalnu pošiljku Kalifornija-Havaji

Posted
14 minuta ranije, Iron man said:

Ne znam. Pogodilo se da su odma uvatili avion za Frankfurt.Sutradan za  BG pa carina i AKSom za Niš.

Ček, ček, nešto tu ne štima. Kakav AKS? Ako je FedEx u pitanju, trebalo je da ti dostavi FLYING CARGO YU, a to traje i traje i traje...

Posted
3 minuta ranije, Vladimir said:

Ček, ček, nešto tu ne štima. Kakav AKS? Ako je FedEx u pitanju, trebalo je da ti dostavi FLYING CARGO YU, a to traje i traje i traje...

71-LLFldx4-RL-SL1500.jpg

Posted
11 sati ranije, Vladimir said:

Sve sam platio FedEx-u (karinu i porez. Odnosno poslao ovlašćenje da mogu da ocarine u moje ime)  podigli sa aerodroma  i poslali AKSom. AKSu sam platio  tu sumu koju su FedEx-ovci platili za carinu. Verovatno im bilo lakše da angažuju AKS nego da šalju svoj kombe sa jednom  kutijom u Niš

Još čuvam papirologiju sa sve Swiftom uplate Audienceu. Nemoj je maltretiraš da tražim i da ti pošaljem kopiju.

Posted
19 minuta ranije, Iron man said:

Nemoj je maltretiraš da tražim i da ti pošaljem kopiju.

Siroma,

ova tema je otvorena da se pomogne korisnicima usluga "international shipping"-a, a tvoj post je uprostio priču. Naime, 99,9% ljudi u Srbiji ima negativno iskustvo sa FedEx-om, ali ne sa njima direktno, već sa posredničkom firmom Flying Cargo Yu. Molim te samo da nam objasniš kako si izbegao posredničku firmu, jer da je nisi izbegao procedura je morala da potraje ihaha (a da ne pričamo o pedesetak evra troškova njihove posredničke usluge). Nije da ti ne verujem, ali bi bilo korisno da tvoje, nadam se, pozitivno iskustvo podeliš sa nama i da i mi imamo to u vidu kada se radi o pošiljkama preko FedEx-a.

Posted

Vladimire,

Ova tema jeste otvorena da pomogne ali ti ne pomažeš već suprotno, širiš pogrešne informacije. Tvojih 99,9% 'nezadovoljnih' FedEx-om potiče od ne poznavanja domaćih propisa pri uvozu robe a ne rada bilo koje kompanije. FedEx je najduže prisutan u domaćem transportnom / logističkom segmentu privrede. Umesto da otvore svoju kancelariju, FedEx koristi ovlašćenog zastupnika - agenta. Nešto slično distributeru, u audio svetu. Drugi opet otvaraju domaće firme pod imenom matične kompanije, ako za to imaju interesa. 

Dakle, ništa neobično da avio pošiljka, pogotovu iz USA gde se podaci o robi za transport prijavljuju minimum 24 ili 48 sati pre fizičkog utovara u transportno sredstvo, stigne na destinaciju i isporuči u najkraćem roku. Ako su sve radnje pri uvozu / carinjenju uredno izvršene i sve dažbine plaćene.

Koliko je učesnika u lancu transporta je apsolutno nebitno, sve dok svako radi svoj deo posla profesionalno.

Posted

dj.niče,

Moja intencija je bila samo da ukažem na (blago rečeno) loš način poslovanja posredničke firme. Znači, ne FedEx-a. Nezadovolstvo je zbog firme FLYING KARGO YU. Kod njih je zastoj i samo sam hteo da saznam način kako ih zaobići. Siguran sam da ne širim pogrešne informacije. Pored svoj lošeg iskustva i internet je pun negativnih ocena i komentara na njihov račun. Zbog toga očekujem da saznam kako je sa njima u lancu, odnosno ukoliko su uspešno izbegnuti, postignuto vreme isporuke od samo četiri dana.

P.S. Ne poznavanje domaćih propisa je mnogo manji problem od nepoznavanja gramatike.

Posted

A be Vlajče, evo Dj Nik me preteče.

Kad se sve radi lege artis, jes da ispadne skuplje ( nema burgijanja sa krivotvorenom cenom, zaobilaženja carine i PDVa,...)ali je sve brzo i lako.

Poslao sam upit Audienceu za kupovinu, rekli su "Može ali šiping FedEx-om" , nisam ni smeo da pomenem štelovanje cene. U FedEx cenu uračunato i osiguranje. Da se nešto desi pošiljci, deklarisana cena bi bila isplaćena kao iznos štete i tu nema burgijanja. Poslali mi broj prijavljene pošiljke i rekli da će me obavestiti kad FedEx preuzme pošiljku. Odmah me ovde kontaktirao FedEx i tražio da potpišem papire  ( ovlašćenje) da oni ocarine pošiljku. ( Samo bi mi trebalo da moram da idem na aerodrom da lično carinim pošiljku. ) Od obaveštenja da je pošiljka krenula do isporuke prošlo 4 dana. Nikakav Flying Cargo Yu nije učestvovao u priči. AKS mi doneo zvučnike, platio sam iznos carine i PDVa  ( o iznosu me FedEx obavestio unapred da spremim pare). 

Drugi slučaj, Na treću porudžbinu od Arylica ( 2 streamera , externi dac) častili me džabe šipingom (sami  izabrali FedEx). Ne znam odakle su slali ( sad imaju distributivni centar u Evropi).  Zvao me kurir FedExa da je ispred stana. Kad sam rekao da sam na poslu, najljubaznije pitao za adresu  i došao na posao da mi isporuči. ( Baš sam se zabrinuo da će da ga vrati u centralu pa ću morati da ga jurim). Došao u malom Caddy-ju sa FedEx logom na njemu. Nikakva Flaying Cargo Yu nije učestvovao u isporuci.

Posted
31 minuta ranije, Iron man said:

A be Vlajče, evo Dj Nik me preteče.

Nego da se mi vratimo temi, kako ne bismo širili dezinformacije.

Siroma,

napisa naširoko kao da se pravdaš (nema burgijanja sa krivotvorenopm cenom, zaobilaženja carine i PDVa,...), a moje pitanje je bilo kratko i jasno: Kako, odnosno da li se može zaobići posrednička firma? Dakle, da li je to tebi uspelo, jer pominješ direktnu komunikaciju sa FedEx-om i to kancelarijom u Srbiji (ako sam dobro razumeo).

Priložiću prt scr njihovog sajta ovde, gde se vidi da potenciraju posredničku firmu i ne vidim mogućnost direktnog kontakta.

fedex.jpg

Posted

Da li sam ih izbegao možda i nisam. Možda je Flaying cargo špedicija koja radi za FedEx ili u ime FedExa

Evo sad sam pogledao korespodenciju i video da mi se oni obraćaju kao FedEx tim (evo potpisa)

Srdačan pozdrav od Vašeg FedEx tima,

Ali je mail poslat sa firme @flying-cargo.rs

:roll:

Bilo je brzo i expeditivno. Nisam imao osećaj da flajing kargo zavlači ili prolongira

Posted
On 1. 4. 2025. at 8:23, steve_pan said:

Ja sam se jednom opekao sa DHL-om i izbegavam ih u sirokom luku. Skoro sam hteo da porucim neku test plocu koja je bila preko tih 50 evr, elem prodavac mi se ponudio da naznaci vrednost mnogo manju i rekao da necu imati problema. Shiping je bio

DHL Paket International

Bio sam skeptican ali na kraju pristanem. Stiglo mi preko nase poste bez problema, e sada da li je to isto sto se tebi nudi nisam siguran, uvek mozes da pitas prodavca da ti stavi vrednost manje, neko zeli to da uradi a neko i nece.

Kada je DHL Paket International, to ide preko Deutche Post, jer je ona vlasnik DHL-a.

Kad je DHL Express, to je kurirska služba i sledi globa od nekih 4.500 za usluge DHL-a oko carinjenja + 32% državi za carinu i pdv, pošto tako poslat paket ide kroz regularno postupak carinjenja.

Posted
2 sati ranije, Iron man said:

Da li sam ih izbegao možda i nisam. Možda je Flaying cargo špedicija koja radi za FedEx ili u ime FedExa

Evo sad sam pogledao korespodenciju i video da mi se oni obraćaju kao FedEx tim (evo potpisa)

Srdačan pozdrav od Vašeg FedEx tima,

Ali je mail poslat sa firme @flying-cargo.rs

:roll:

Bilo je brzo i expeditivno. Nisam imao osećaj da flajing kargo zavlači ili prolongira

Flying Cargo je zastupnik FedEx-a, pošto FedEx ne posluje direktno na našem tržištu, kao npr. DHL. I UPS ima zastupnika isto.

Posted

Neskor ti je skoro pa odgovorio odmah nakon tvog pitanja sa detaljima kupovine. eBay Intl. Shpng. je pomoć, usluga, servis koji se nudi prodavcima sa teritorije USA, za robu sa teritorije USA radi lakše organizacije transporta i izvoza. Oni (eBay) preuzimaju prodatu robu sa tvojih vrata (ili je odvezeš do njihovog punkta) i tvoj posao kao pošiljaoca je završen. Paketi se šalju u sabirne centre (Hub-ovi, zavisno od destinacije) i odatle zbirno transportuju ka opet nekom prijemnom Hub-u. Ovo svakao nije 'ekspes kurir' servis jer su oni i značajno skuplji. Verovatno će stići USPS-om (USA pošta)

E sad, odgovor na pitanje iz prvog posta. Našim carinskim propisima unazad 20-tak godina rekao bih, odbačena je mogućnost da sam, lično popunjavaš uvoznu carinsku deklaraciju već to mora da uradi u tvoje ime (i za tvoj račun) ovlašćeni carinski posrednik. Naravno da on to neće raditi bez nadoknade i tu je tarifa 35-40 eura za trčanje do carinika i dobijanja pečata odobrenja itd itd. Carinski posrednik preuzima i odgovornost za deklarisanu robu pa i time pravdaju tarife.

Sa tih $60+$25 upadaš u sumu podložnu carinjenju a opet zavisi od robe (kako je deklarisana na pratećoj dokumentaciji) hoće li se zaista cariniti, zahtevati puna uvozna deklaracija ili ništa od toga. Klackalica. Tarifni stav ovaj, onaj, podgrupa ...

Posted

Ako imas nekoga u Nemackoj, da ti tamo posalju, a taj da ti uprti paket na neki bus, to je mozda najbolja i najjeftinija opcija. Ne podlezes carini nikako
Iz UK sam na ebay kupio pojacalo. Pogledao sam cenu dostave za 3 zemlje u kojima sam imao opciju preuzimanja paketa. Za Srbiju je dostava bila 80€ (plus carina i pdv, naravno), za Svajcarsku 35€ a za nemacku 6€ !!! Moja pretpostavka je da je slanje paketa DHL-om za Nemacku 6€ jer je UK tada jos bila u EU.
Naravno da sam prodavcu dao Nemacku adresu. Platio sam jos 30€ vozacu autobusa i paket stigao za 10 dana u Srbiju bez glavobolje. Jos mi vozac kaze - sta ti je ovo? Cini mi se da je nesto skupo, pa sam ga odvojio ovamo u stranu da se ne tumba

Sent from my SM-S918B using Tapatalk