DejanM Posted March 28, 2025 Report Posted March 28, 2025 Inresuje me kakav je zvuk Wiim Pro Plus sprave kada se koristi i kao preamp i kao DAC - znaci kada se zakaci direktno na pojacalo ili aktivne zvucnike ? Kakav je u poredjenju recimo sa Wiim Ultra ? Quote
snatch Posted March 28, 2025 Report Posted March 28, 2025 21 minuta ranije, DejanM said: Inresuje me kakav je zvuk Wiim Pro Plus sprave kada se koristi i kao preamp i kao DAC - znaci kada se zakaci direktno na pojacalo ili aktivne zvucnike ? Kakav je u poredjenju recimo sa Wiim Ultra ? Ja sam ga koristila preko optičkog kabla na Fiio K5 Pro Ess dac/headamp i preko analogne veze na Primare I22 i u oba slučaja sam prezadovoljna za te pare. Evo dva moja posta gde sam opisala i jedan i drugi tip korišćenja: Nemam iskustva sa Wiim Ultra. Quote
DejanM Posted March 28, 2025 Author Report Posted March 28, 2025 @snatch - hvala na informaciji. Pomogla mi je da donesem odluku. Quote
DejanM Posted April 1, 2025 Author Report Posted April 1, 2025 Treba mi za vikendicu u Srbiji neki izvor zvuka. I onda sam dosao na ideju da uzmem ovaj streamer i da na njega zakacim aktivne Adam zvucnike. Jednostavan sistem koji bi sluzio samo za streamovanje sa Amazona i Spotify. Quote
marivoje Posted May 9, 2025 Report Posted May 9, 2025 Prelomio i uzeo Wiim Pro Plus nakon odgledanih mnogo recenzija gde je većina bila u fazonu da dosta bolje zvuči Pro Plus od običnog Pro modela. Posle Yamahe WXAD10 očekivao sam solidno poboljšanje uzevši u obzir da ima dac kao običan Pro i razočarah se na kraju, totalno drugčije zvuči, malo su više naglašeni visoki tonovi, ali je manja zvučna slika i separacija... Ne znam da li sam pogrešio pri podešavanju negde, ali ne bi trebalo. Povezan je sa pojačalom preko RCA kabla. Ima li ga još neko, i kako je zadovoljan u odnosu na neki strimer klase ispod. Nije specijalno pomogao room correction, malo sam uspeo da ispravim sa EQ po mom ukusu, ali i dalje mi "nije to to", Dobio sam ono što sam hteo, dosta bolji app, Chromecast i Tidal Connect, ali ne i kvalitet zvuka koji sam očekivao, bar za nijansu bolji.. Ostatak sistema amp Onkyo A9130, zvuk Kef Q350, sub Wharfedale WH-D8, svi kablovi su QED Performance/Profile. Quote
Parton Posted May 9, 2025 Report Posted May 9, 2025 imam yamahu i wiim pro...wiim sam uzeo iz istih razloga...iskreno, nisam ih previše direktno upoređivao ali onako po sećanju ( što nije baš idealno), ne bih rekao da su dramatične razlike...možda yamaha ima nešto puniji zvuk, ali ovo ostalo je manje više isto...sumnjam inače u te priče da je pro plus znatno bolji od pro... wiim pro koristim sa pro-ject dac box s2+...ako imaš mogućnost da probaš neki externi dac na pozajmicu možda ti bude jasnije na čemu si... Quote
marivoje Posted May 9, 2025 Report Posted May 9, 2025 Pro plus sam uzeo samo iz razloga da bi bilo sve "all in one", malo bolji dac od baznog Burbrown-a i bolje opcije strimera, da sam imao prilike da ga čujem ranije, verovatno bih uzeo samo Pro. Trenutno sam spojio preko optike Dac na dac iz Onkya koji zvuči bolje (isto bih dobio i da sam uzeo običan pro 😃). Poigraću se još malo narednih dana iz razmisliti, možda ga budem i vratio, koliko znam, rok je 14 dana za online porudžbine. Svakako me mrzi da jurim neki eksterni dac, ne ulaže mi se više i ne eksperimentiše dalje u trenutnoj situaciji... Quote
Delija Posted May 10, 2025 Report Posted May 10, 2025 Moraces neki solidan DAC da dodas. Sve su to igrackice - kojima je streamer deo I bolji od ocekivanog za tu cenu. Quote
Dragan Penev Posted May 10, 2025 Report Posted May 10, 2025 Ako mogu da se nadovežem... @Vlada Jovanović mi je pozajmio njegov Wiim Ultra. Lepo to svira ali kad se stavi externi DAC, u mom slušaju Earmen Tradutto, to je skroz druga pesma. Ili u opciji preko USB na Atoll DAC u pojačalu. Tako da kao što @Delijareče, za malo ozbiljnije slušanje mora i malo ozbiljniji DAC. Quote
marivoje Posted May 10, 2025 Report Posted May 10, 2025 Slažem se, nije mi se ulagalo u ozbiljan dac, ali sam očekivao sa pro plus barem malu razliku u odnosu na wxad10 a ne razočarenje 😃 Tako da ću zameniti Pro Plus sa običnim Pro i koristiti Onkyo Dac, neki Wolfson mislim da je (koji zvuči bolje nego WXAD10), dok ne bude sredstava za eksterni dac... Quote
Maga Posted May 10, 2025 Report Posted May 10, 2025 Bivsa vlasnica WXAD10 ovde, presla na Wiim Pro Plus. Yamahu sam poklonila bratu pa mogu samo na osnovu godinu dana starih secanja da pricam. Da, prvi utisak jeste bio da je Yamaha bila bolja. Valjda su usi bile naviknute na nju. Onda sam procackala po DAC filterima. Ne secam se sa kojim setingom je Wiim inicijalno dosao, ali jesu bili prenaglaseni visoki (u odnosu na Yamahu). DAC filter je, posle igranja i isprobavanja, namesten na NOS. To mi je zvucalo najugodnije i najprirodnije iako se verovatno dinamika za neku mrvicu smanjila. Ali po pitanju sirine i dubine zvucne slike, Wiim je od starta oduvao. S druge strane, sticajem okolnosti sam promenila i lan kabl bas u toku promene strimera (nista fancy). Zamenila i kabl za napajanje malo kasnije, opet nista fancy. Tako da... izmenjaj kablove, igraj se.... Svakako nam oboma ostaje u nekom momentu prelazak na daleko ozbiljniji DAC. Quote
diviner Posted May 10, 2025 Report Posted May 10, 2025 15 hours ago, supermarkomare9 said: Prelomio i uzeo Wiim Pro Plus nakon odgledanih mnogo recenzija gde je većina bila u fazonu da dosta bolje zvuči Pro Plus od običnog Pro modela. Posle Yamahe WXAD10 očekivao sam solidno poboljšanje uzevši u obzir da ima dac kao običan Pro i razočarah se na kraju, totalno drugčije zvuči, malo su više naglašeni visoki tonovi, ali je manja zvučna slika i separacija... Ne znam da li sam pogrešio pri podešavanju negde, ali ne bi trebalo. Povezan je sa pojačalom preko RCA kabla. Ima li ga još neko, i kako je zadovoljan u odnosu na neki strimer klase ispod. Nije specijalno pomogao room correction, malo sam uspeo da ispravim sa EQ po mom ukusu, ali i dalje mi "nije to to", Dobio sam ono što sam hteo, dosta bolji app, Chromecast i Tidal Connect, ali ne i kvalitet zvuka koji sam očekivao, bar za nijansu bolji.. Ostatak sistema amp Onkyo A9130, zvuk Kef Q350, sub Wharfedale WH-D8, svi kablovi su QED Performance/Profile. Slušajući savete jednog člana @srdjan_cvetkovic, nikad više ništa ne kupujem bez slušanja. Posebno ne nakon xy odgledanih recenzija... Quote
marivoje Posted May 10, 2025 Report Posted May 10, 2025 @Maga Ostaće ovde još neko vreme, poigraću se pa ću videti, možda je takav utisak jer sam očekivao nešto što nisam dobio a osećam kao i da sam ono što sam imao izgubio... Svakako imam rok još 10ak dana za povrat. @mladenvr Rado bih voleo da u okruženju imam barem jednu osobu koja voli muziku u ovom smislu pa da možemo da menjamo komponente i probavamo. U prodavnicama je teško slušanje, a pogotovo je maltretiranje poneti ceo setup i tu zauzimati prostor dok dobro ne oslušneš za entry level uređaj. Sve u svemu, onoliko hvalospeva u recenzijama su totalno nerealni, pogotovo Darko audio gde je testirao sa Kef zvučnicima i dao mu ocenu 6/10 a običnom pro 2/10 🤣 Sve u svemu, možda i legne, samo sam ga dan testirao, ali na prvu loptu... Quote
diviner Posted May 10, 2025 Report Posted May 10, 2025 36 minutes ago, supermarkomare9 said: @Maga Ostaće ovde još neko vreme, poigraću se pa ću videti, možda je takav utisak jer sam očekivao nešto što nisam dobio a osećam kao i da sam ono što sam imao izgubio... Svakako imam rok još 10ak dana za povrat. @mladenvr Rado bih voleo da u okruženju imam barem jednu osobu koja voli muziku u ovom smislu pa da možemo da menjamo komponente i probavamo. U prodavnicama je teško slušanje, a pogotovo je maltretiranje poneti ceo setup i tu zauzimati prostor dok dobro ne oslušneš za entry level uređaj. Sve u svemu, onoliko hvalospeva u recenzijama su totalno nerealni, pogotovo Darko audio gde je testirao sa Kef zvučnicima i dao mu ocenu 6/10 a običnom pro 2/10 🤣 Sve u svemu, možda i legne, samo sam ga dan testirao, ali na prvu loptu... Ne znači ti ni slušanje u radnji (osim ako nisu sluške), lepo natenane u svom prostoru. I to više dana. Prvi osećaj (ponekad i drugi i treći) ume da prevari. Evo moj doživljaj sa pojačalom. Neša lično je bio kod mene, doneo pojačalo. Lepo se ispričali, konsultovali, dogovarali. Dobio sam neki rok 10-14 dana da razmislim. Nothing can beat that... Quote
marivoje Posted May 10, 2025 Report Posted May 10, 2025 @mladenvr Slažem se, zato će i svirati još koji dan pa ćemo videti... Quote
marivoje Posted May 10, 2025 Report Posted May 10, 2025 Čitam po stranim forumima i navodno dosta bolje zvuči sa boljim rca kablom, navodno moj Qed profile 1 (0.6m) nije dovoljan da prenese taj nivo detalja, dok je sa istim kablom wxad10 zvučao super, ima li smisla probati sa tim? Quote
gvlada Posted May 10, 2025 Report Posted May 10, 2025 Наравно, бољи кабл (не увек скупљи) даје бољи звук. Quote
marivoje Posted May 10, 2025 Report Posted May 10, 2025 @gvlada To je logično, nego mi je čudno da isti kabl daje pristojan zvuk na WXAD10 dok je za Wiim Pro Plus navodno usko grlo, to me interesuje, da li je tako nešto uopšte moguće? Uglavnom ako mi kabl nije dobro radio, nije na svim izvorima... Quote
gvlada Posted May 10, 2025 Report Posted May 10, 2025 Најбољи кабл је неутралан тј не утиче на сигнал, у пракси је то немогуће. Све зависи од уклапања и синергије, преноса сигнала. Сваком променом у систему увек сам мрдао и звучнике (не претерано), тражио бољу позицију. Некада се испоставило да на новом месту је бољи звук са новом компонентом него на старом са претходном. Утицај кабла се најбоље примети када су звучници добро позиционирани. Quote
Delija Posted May 11, 2025 Report Posted May 11, 2025 Ko god je krenuo kablovima da popravlja "pokvaren" zvuk - obrao je zelen bostan 🙃 Kablovima se optimizuje vec dobar zvuk. Quote
marivoje Posted May 11, 2025 Report Posted May 11, 2025 Baš zato i kažem , nikada nisam osetio boljitak da sam ja mogao da primetim na mom sistemu i zato mi to nije bio realan taj argument za kabl. Quote
gvlada Posted May 11, 2025 Report Posted May 11, 2025 Опет то не значи да треба кренути од жице за пружање веша. Данас добар брендирани кошта много. Quote
srdjan_cvetkovic Posted May 11, 2025 Report Posted May 11, 2025 Imao sam WIIM Pro i po meni, što sam i napisao, vredi tih 150€ kao strimer, kao DAC ne, klasičan “kinez” sa klasičnim mainstream low budget digitalnim zvukom…tj. njesra. Kao strimer radi bez greške, aplikacija je odlična, stabilna i funkcionalna. Koliko vidim, “najmlađi” i najmoćniji WIIM Ultra može da se koristi i kao DAC. Quote
Recommended Posts