Jump to content

Recommended Posts

Posted

Među svim audiofilima vladaju različita mišljenja pa sam odlučio da pokrenem ovu temu, da li su uvek vintage uređaji bolji od modernih uređaja ili možda to ipak nije tako?

Kao što znate u vintage uređajima nema čipova i integralaca kao u modernijim uređajima i samim tim su navodno moderniji uređaji kraćeg veka i u slučaju eventualnog kvara veće su šanse da se ne isplati popraviti moderniji uređaj dok su vintage uređaji navodno dugovečniji i veće su šanse da se mogu popraviti.

Posted

Све се може поправити само је питање исплативости као и набавке делова не везано за годиште производње.

Ипак сам за те старије производње јер ако ништа друго има их у простору!

Posted
2 hours ago, HMrules said:

...da li su uvek vintage uređaji bolji od modernih uređaja ili možda to ipak nije tako?

"Bolji" su nego sta - za majstore i svajsere.

Tako gledano, Yugo u dubokoj fazi polu-raspada je bolji od najnovijeg Aston Martin-a. :)

Posted

U vintage uređajima (ne mislim na svetleće primerke bez poluprovodnika) ima svega i svačega. I integralnih kola i hibridnih (STK) i kojeĉega. Postoje kompletno diskretno izvedeni uređaji, a takvi postoje i danas. Ono što se najviše ističe kod starih sprava, po meni je dizajn specifičan za to vreme.

Posted
54 minuta ranije, Iron man said:

Vintage : dizajn, lepota....

Savremeni: funkcionalnost, komfor, bolji zvuk

Evo navešću primer, da li bolje zvuči npr. neki Pioneer iz blue serije SA 608, 708, 610, 710 ili Harman Kardon HK 970, 980?

Posted

Ко може то да ти каже? Ако се теби више свиђа звук неког уређаја, тај за тебе боље звучи. Код другог може бити иста, слична или различита прича.

Posted

Meni se cini da za 1000e novi zvucnici i novo pojacalo ne mogu da pariraju vintage zvucnicima i pojacalu. Cak i da im treba osvezavanje, opet se isplati.
Sad je tih 1000e tako malo za novo...

Posted

I ti razni vintage uređaji, zvuk se dosta promeni kad se uradi refresh. Tako da, nema tu pravila. Prednost je naravno niža cena, osim za neke ishajpovane sprave. Mane znamo koje su. Razni kvarovi i problemi, jurenje servisera i nenadijum delova.

Posted

Pa dobro ako su novi bolji, što većina ovde misli, da li će i današnji novi imati isto dobru cenu kad omatore za nekih 30-40 godina.

Ja mislim da neće.

Posted

Ovaj vintage koji se prodaje na KP je uglavnom elektronski otpad skupljan po EU deponijama ili reciklažnim centrima a onda skrpan ovde bog te pitao sa kakvim komponentama. Vidi se to najčešće po netipičnim ogrebotinama, ne od korišćenja već kipovanja na gomilu.

Posted

Што би рекли, све је у очима посматрача. 

У већини случајеви ови модерни уређаји су су конструисани да се не сервисирају или 30% да могу!

Posted
1 sat ranije, HMrules said:

Evo navešću primer, da li bolje zvuči npr. neki Pioneer iz blue serije SA 608, 708, 610, 710 ili Harman Kardon HK 970, 980?

Da li "bolje zvuči" je subjektivna kategorija.  Podaci kažu sledeće

Pioneer SA-608 

45 watts per channel into 8Ω
from 20Hz to 20kHz
with no more than 0.02% THD 

Harman Kardon HK970

Power output: 80 watts per channel into 8Ω (stereo)

Frequency response: 10Hz to 110kHz

Total harmonic distortion: 0.07%

Apropo lepote

VintageFOtC4_oXsAcipB1?format=jpg&name=large

U suštini radio

300W  0.008% THD

Contemporary

Naim-Ci-Uniti-102-Main-e1717248781867.pn

Strimuje sve živo

Apple AirPlay 2, Bluetooth, Chromecast, Internet Radio, Qobuz, Spotify®Connect, TIDAL, UPnP™

2*150W

THD+N : <0,006 %

Posted

Taj pionir je umetničko delo vintage estetike koje se prevashodno posmatra kao slika ili skulptura dok je naim samo komad moderne elektronike. Neuporedivo.

Posted
1 sat ranije, giZ_Mo said:

Што би рекли, све је у очима посматрача. 

У већини случајеви ови модерни уређаји су су конструисани да се не сервисирају или 30% да могу!

Slažem se.

Pošto u mojoj firmi ima veliki broj televizora, koji se ujedno i servisiraju, mogu kao posmatrač da napišem da je situacija slična i ovde.

Cenim da postoji kauzalna veza izmedju nemogućnosti (limitiranog) servisiranja i kvaliteta zvuka kod novih uredjaja.

Posted
5 minuta ranije, vdzele said:

Pošto u mojoj firmi ima veliki broj televizora, koji se ujedno i servisiraju, mogu kao posmatrač da napišem da je situacija slična i ovde.

Ма да, ту се у принципу мењају модули или подсклопови..

Posted

Vintage vs new9e0c949b55d61c165de94e11575f37d9.jpg
Za 50 godina verovatno ce postojati dom u kome ce Pioneer jos uvek svirati, dok se pomenutog Harmana verovatno niko nece ni secati da je ikad postojao.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Posted

2019. godine sam kupio vizuelno odlično očuvano Harman/Kardon pojačalo HK680 za 250 evra i uložio još 120 evra za osvežavanje i zamenu kondenzatora. Ovo su merenja koja sam dobio posle servisa kao i par komentara:

1. Izlazna snaga po kanalu L or R = 98W na otporu od 8. Oma . THD=0,12%. 

Sa uključenim filterom u opsegu od 22hz do 22Khz izobličenja su THD = 0,015% 

THD(total harmonic distorsion) Izobličenja , Dobro

2. Izlazna snaga po kanalu L or R =145w na otporu od 4. Oma . THD=0,35%

Sa uključenim filterom u opsegu od 22hz do 22Khz izobličenja su THD = 0,045%

THD(total harmonic distorsion) Izobličenja , Dobro

3. Signal Šum SN koji sam izmerio je = 71db , u fabričkom je od 75 do 87db Ovo je takođe dobro.

4. Damping faktor i osetljivost dobra. Odstupanje 5%

5. Linearna karakteristika pojačanja od 45Hz do 61,1Khz sa odtupanjem od 0,3db

6. Nelinearno pojačanje u opsegu od 9Hz do 245Khz

Dc ofset na izlazu podešen i mirna struja po fabričkim parametrima

Preventivni pregled na 1 do 2 godine zbog starenja elemenata.

U napajanju su kondenzatori Mundorf 125c G*63

Iskreno, uživao sam u ovom pojačalu četiri godine i zamenio ga kada sam sakupio dovoljno novca za neko ozbiljnije pojačalo. 

Po meni, tada za 370 evra ili danas za 500-600 evra (koliko verovatno danas košta ova igrarija), bolje je kupiti neko pojačalo koje je bilo pre 25-30+ godina na dobrom glasu nego neko novo za te pare.

Posted

@Beast Ovo je jako lepo napisano ako je budžet raltivno mali ispod 500 eur repariran stari uređaj je bez konkurencije. Ako se već ide na staro, treba ići na neki  model više klase koji će se naći do 500eur i uložiti u kvalitetan refresh. 

Naročito kod firmi koje prezvakavaju po 40g iste uređaje menjajući im dugmiće.. I imaju fabrički servis. Poput naim. 

Nije sve sto je Vintage Pioneer/Marantz/Sansui koji pre svega osvajaju dizajnom, ima i vrhunskih Vintage uređaja iz domena high enda u koje se naročito isplati uložiti u refresh, a njihov aktuelni model kosta čitavo bogatstvo. Koristim recimo takav gramofon za koji postoji svaki i najmanji deo da se kupi Nov/Polovan na svakom ćošku ebaya. Čega imam da se bojim, motora koji je star kao i gramofon 37godina ali radi ? Pa za 100eur imam na svakom ćošku interneta da nađem polovan ili nov od svakog dilera. Ležaja, koji btw funkcionišu odlično? Ima ležaja koliko hoćeš samo par godina korišćenih za 100-200... Napajanja mozda, servis sitna para a i pun eBay nečijih viškova. Sve u 20-30% cene novih, a često još u garanciji. Ustede? Hiljade i hiljade eura... 

Al da manemo visoku klasu, evo recimo ceo ovaj komplet preamp sa Phono sekcijom, Tjuner i snagaš za 600-700funti. Servisabilan, fabrika radi servis za 50funti plus delovi ako nemate ovde nekog. Po meni neće preći 1000 sa servisom. Šta mozete novo da kupite za 1000funti. Krš, pa čak ni to. Pritom dizajn ukras stanu... Još ako se nađe i onaj njihov Vintage rack u kome izgleda kao da lebde ❤️

O ukusima ne vredi pričati, znam da mnogi ne vole taj dizajn, al i sami su napravili povratak starih uređaja uz mali redesign za one koji ih vole. 

Screenshot_20250319_102704_com_ebay_mobile_ViewItemActivity.jpg

2259597-182fbd29-quad-306-amp-quad-34-preamp-quad-fm4-tuner-and-quad-rack.jpg

Posted

Što se D class tiče, tu priča nije gotova, rekao bih da je tek na početku. Možda prevaziđe sve postojeće principe rada i konstrukcije, a možda i ne. Pratimo mi to već neko vreme. ?