bratsaja Posted February 24, 2025 Report Posted February 24, 2025 Vec 7-8 godina imam zvucnu kartu asus essence stx II 7.1 i do sinoc je sve savrseno funkcionisalo.Odjednom se culo jedno tup iz zvucnika i vise nema zvuka ni na jednom zvucniku.Zvuk radi iz spdif izlaza ali na rca izlazima vise nema nicega.Najverovatnije je kvar u pitanju jer sam probao sve moguce kombinacije i eliminisao sam avr kao uzrok tako da ostaje samo kartica.Zvuka nema ni sa njene daughter board na kojoj se nalaze rca izlazi za surround. Sta sada raditi,da li postoji neko ko servisira ove stvari?Ako nema servisa,sta kupiti?Mozda neki eksterni dac sa opcijom za 5.1 zvuk ako postoji u budzetu kao sto je i essence stx2 bio,znaci do nekih 300E ili ponovo neku 7.1zvucnu ali koju?Najradije bih opet kupio istu karticu ali nema. Quote
Nixie Posted February 24, 2025 Report Posted February 24, 2025 Dajem prednost eksternom DAC-u, nije vezano za taj PC ako ga budeš menjao nekad. Quote
gvlada Posted February 24, 2025 Report Posted February 24, 2025 Који 5.1 дак постоји до 300е? За те паре 5.1 једино неки полован авр да узме, преко хдми или мреже да шаље на њега. Пробај опампове да замениш. Quote
Nixie Posted February 24, 2025 Report Posted February 24, 2025 Ima raznih po ebaju, sa SPDIF, TOSLINK, USB i HDMI ulazima. Neki imaju i Bluetooth. Za kvalitet zvuka ne znam, nisam se sretao sa bilo čime što ima više od dva kanala. Možda ima nešto kod domaćih prodavaca, treba proguglati malo. Postavlja se pitanje šta je precrklo na postojećoj kartici i zbog čega. Da li je problem u kartici ili u napajanju njenom sa PCja? Ne bih zabadao bilo koju novu zvučnu karticu dok se ne utvrdi u čemu je problem. Možda je potrebna reinstalacija drajvera ili tako neki zahvat? Quote
gvlada Posted February 24, 2025 Report Posted February 24, 2025 Колико вреди стерео дак од 1500 дин са кп толико и овај 5.1 од 4500 дин. Ова звучна, нарочито са додатном картицом није била уопште јефтина. Quote
bratsaja Posted February 24, 2025 Author Report Posted February 24, 2025 10 hours ago, gvlada said: Који 5.1 дак постоји до 300е? За те паре 5.1 једино неки полован авр да узме, преко хдми или мреже да шаље на њега. Пробај опампове да замениш. Probao sam ali ne radi.Avr ne bih menjao,yamaha dsp a1 jos uvek zvuci odlicno ali nema hdmi. Quote
bratsaja Posted February 24, 2025 Author Report Posted February 24, 2025 Dac od par hiljada nije opcija inece ne bih kupovao essence stx 2.Kartica ne pokazuje nikakvu neisparvnost osim sto nema zvuka na cincevima,a s/pdif radi normalno.Drajvere sam menjao,brisao,normalno se butuje komp,cakcu releji na kartici ali nema zvuka na rca.U sredu ide kod majstora na dizalicu pa videcemo sta ce biti.Ne znam zasto su proizvodjaci odustali od kvalitetnih zvucnih kartica,da li je hdmi prevazisao sve pa svi koriste avr kao 5.1 dac? Quote
gvlada Posted February 24, 2025 Report Posted February 24, 2025 Да, најелегантније решење за вишеканални звук. Ван компа квалитетан уређај обрађује звук. Quote
Iron man Posted February 24, 2025 Report Posted February 24, 2025 Da nisi nešto softwerski zahebao? Neki disable, neka aplikacija ga uzaptila,... Quote
bratsaja Posted February 25, 2025 Author Report Posted February 25, 2025 Sve moguce kombinacije i softverski i hardverski sam probao,ispitao pojacalo....i definitivno ne radi kartica.U jednom trenutku se culo bas jako bum iz zvucnika i tada je ispustila dusu.Sve se ponasa najnormalnije ali iz nje nema zvuka.Sada slusam preko optickog izlaza koji i dalje radi ali nemam 5.1.Mozda se na kraju,zavisno od rezultata servisiranja,odlucim i za neki polovan avr sa hdmi. Quote
Gruja Posted February 25, 2025 Report Posted February 25, 2025 Koliko vidim ta Yamaha DSP A1 može da dekodira surround zvuk (Decodes Pro Logic, Dolby Digital, and DTS), preko tog spdif kabla. Isto, za spdif izlaz na Asus STX piše S/PDIF coaxial output: Connect to the external digital decoder, digital speaker system, and home theater system, outputting digital audio including PCM, Dolby Digital, DTS and WMA-pro. Znači surround zvuk bi mogao da ide tom putanjom. Pogledaj šta imaš u plejeru, vidi da li ima neka bypass opcija da propusti enkodovani signal na spdif izlaz. Ili guglaj nešto tipa "encode surround on windows and send to spdif". Nisam nikad probao takvu vrstu veze pa ne mogu da ti pomognem, ali bi na tom mestu probao taj način da osposobim. Quote
Delija Posted February 25, 2025 Report Posted February 25, 2025 Ne razumem zasto je ikada za 5.1 koristio analogne izlaze - uz AVR. STX softver cak omogucava kodiranje bilo kog izvora u AC3. Quote
gvlada Posted February 25, 2025 Report Posted February 25, 2025 Аналогно звучна може сама обрадити и послати тзв хд звук док преко спдиф је ограничен на мп3 верзију долби дигитал или цд верзију дтс. Quote
Delija Posted February 25, 2025 Report Posted February 25, 2025 AC3 640 kbps je za ovaj (a i mnoge druge) surround sistem sasvim ok. Da ne pominjemo DTS 1509 kbps. Quote
gvlada Posted February 25, 2025 Report Posted February 25, 2025 АС3 иде до 384, дд+ до 640... мп3... Quote
bratsaja Posted February 25, 2025 Author Report Posted February 25, 2025 Iz nekog meni nepoznatog razloga nikad nisam uspeo preko spdif da dobijem 5.1 zvuk,cak i kad gledam film za koji sigurno znam da ima šestokanalni audio kod mene svira stereo.Najlakse mi je bilo da iz zvucne spojim preko cinceva na ulaz u yamahu i tako dobijem 5.1,a i cini mi se da je za muziku lepsi zvuk iz asusa,što opet moze da bude autosugestija usled potrosenih skoro 300e za stx2. Quote
Iron man Posted February 25, 2025 Report Posted February 25, 2025 Spdif prenosi suround samo kompresovan kao AC3/DTS Quote
Delija Posted February 25, 2025 Report Posted February 25, 2025 3 hours ago, gvlada said: АС3 иде до 384, дд+ до 640... мп3... Nemas pojma imenjace Ne siri dezinformacije ? https://en.m.wikipedia.org/wiki/Dolby_Digital BTW, kada sam pomenuo kodiranje - ovde je konkretno rec o Dolby Digital Live - DDL, sa tacno 640 kbps. Quote
Delija Posted February 25, 2025 Report Posted February 25, 2025 2 hours ago, bratsaja said: Iz nekog meni nepoznatog razloga nikad nisam uspeo preko spdif da dobijem 5.1 zvuk,cak i kad gledam film za koji sigurno znam da ima šestokanalni audio kod mene svira stereo.Najlakse mi je bilo da iz zvucne spojim preko cinceva na ulaz u yamahu i tako dobijem 5.1,a i cini mi se da je za muziku lepsi zvuk iz asusa,što opet moze da bude autosugestija usled potrosenih skoro 300e za stx2. Najbolja varijanta je Media Player Classic sa LAV filterima - ukljucis pass-through. Za sve ostalo, ukljucujuci igre - u Asus podesavanjima ukljucis gore pomenuti DDL. Quote
gvlada Posted February 25, 2025 Report Posted February 25, 2025 34 minuta ranije, Delija said: Nemas pojma imenjace Ne siri dezinformacije ? https://en.m.wikipedia.org/wiki/Dolby_Digital BTW, kada sam pomenuo kodiranje - ovde je konkretno rec o Dolby Digital Live - DDL, sa tacno 640 kbps. Све је то лепо у теорији, у пракси се дд појављује са макс 384к вероватно ради штедње, као што је дтс 768к. Исто тако дд+ иако може више иде на 640к. Углавном се дд+ и користи код стрим сервиса. Quote
bratsaja Posted February 26, 2025 Author Report Posted February 26, 2025 Pored beatstreaminga koji se aktivira u yriver i na kompu bilo je potrebno i na yamahi selektovati pored ulaza i odgovarajuci efekat da bi se dobio 5.1 zvuk,hvala Gruji sto me je usmerio u tom pravcu.Sad svira u krug ali kao i svaki mp3 brunda i zvoni.Stx ce kod majstora pa ako moze da se popravi-ok,ako ne najverovatnije cu se opredeliti za kupovinu dac-a za slusanje muzike,a za filmove je dobar i ovaj spdif. Quote
gvlada Posted February 26, 2025 Report Posted February 26, 2025 Ако шаљеш 5.1 звук не треба ти "ефекат". То је само да из стерео сигнала развлачи на све звучнике. Quote
Gruja Posted February 26, 2025 Report Posted February 26, 2025 @bratsaja Ako nemaš uputstvo za taj risiver - ima ga onlajn: https://de.yamaha.com/files/download/other_assets/6/313916/DSP-A1.pdf Meni se čini da bi spdif kabl trebao da ide u DVD ili u LD (laser disc) ulaz - razlikuju se nešto podržani formati u zavisnosti od ulaza. Od strane 45 pa na dalje se bave detaljnije programima i efektima. Ako sve podesiš kako treba, kad pustiš običan stereo zvuk treba da dobiješ normalan zvuk iz prednjih kanala, nikako da ti stereo zvuk baca nešto po ostalim zvučnicima. A za surround pusti neki od channel testera, da proveriš da je svaki kanal otišao na ispravan zvučnik, a ne da risiver nešto preko efekata razbaca običan stereo signal na sve zvučnike, znači ne treba da ti budu concert hall i slični efekti uključeni. Mislim da je program br. 12 - "DTS surround" to što ti treba jer bi on trebao sam da detektuje da li je ulaz običan PCM ili neki od surround formata (strana 54). Quote
bratsaja Posted February 26, 2025 Author Report Posted February 26, 2025 Spdif sam prebacio u dvd vcr,pustim film u dts 5.1 formatu i ako ne ukljucim efekat pro logic zvuk je obican stereo.Kad ukljucim ovaj efekat na displeju napise dts digital surround i zvuk zaista bude 5.1(uz sumnju da na zadnje zvucnike samo baca eho prednjih ali to jos moram da isproveravam),a sa centralnog lepo izlaze dijalozi.Ako uz ovaj pro logic efekat pustim stereo zvuk dobijam zvuk u krug sa svih 5 zvucnika sto meni nije slusljivo.Znaci svaki put kad pustam film moram da trazim i odgovarajuci efekat i kad pustam muziku moram da ga gasim i opet nisam siguran da je to pravi zvuk kako ga je reziser zamislio,a da nije simulacija 5.1. Upravo zbog puno puno izgubljenog vremena i ispitavanja svega ovoga sam se opredelio da kupim stx2+daughter bord sa dobrim analognim izlazima za 5.1 i yamahu koristim samo kao pojacalo.Ako servis kartice ne uspe(nada umire poslednja)verovatno cu se pocastiti nekim risiverom sa hdmi ulazom koji ce celu stvar uprostiti,a kasnije mozda i neki dac za istancano stereo uvo. Quote
Recommended Posts