Jump to content


Čišćenje ploča


zbrujic

Recommended Posts

4 sati ranije, shon3i said:

@Father

Moje iskustvo sa WD40 je isto pozitivno, i mislim da je WD40 must have u situacijama kada se radi neko digitalizovanje, a ploca nije u najboljem stanju ( a alterantive u tom trenutku nema tj druga ploca/kaseta itd.). Ako stignem za vikend probacu da napravim novu kopiju.. da vidim, da li se dogodila neka degradacija u zvuku nakon par meseci.

Ja sam tek na drugoj nedelji od prve probe. Hvala što si podelio iskustvo.

Tvoje iskustvo će biti korisno u smislu uticaja WD-a na vinil, nakon mesec dana od aplikacije.

Ja ipak dosta isušim i iščetkam vinil suvim filcom i karbonskom četkom nakon čišćenja sa WD-om, pa je strah od natapanja lepka vrha i nekakvog njegovog rastapanja nemoguća. Ako i ostaje neka mala mikronska količina, ona je duboko u brazdama i eventualno može da ima samo neki negativni uticaj na vinil u hemijskom smislu, ako poseduje neku agresivnu supstancu.

Sastav WD spreja bi mogao da analizira hemičar Sondek, pa eventualno da izvesti. Ali verujem da je on to već sve prozreo i bez gledanja.

Praktična proba je uvek bolja od rekla kazala krezubih baba okačenih o seoske tarabe.

Znači boli me uvo, da li će neko da skače u bunar za mnom. Ja skačem, pa javljam sa dna šta sam našao.

Gde vam je istraživački duh i avanturistički pragmatizam? U ostalom koji će vam, vi slušate samo Virgine ploče i prve otiske. Ne daj bože da pucne ili šušne nešto...

Ja slušam ploče i sa tavana i ploče od komšije iz podruma i ploče koje smrde na buđ i one kojima su omoti izguvernirani od prosutog vina na žurkama na kojma su uveseljavale gomile pozitivnih ljudi i kupim tu pozitivnu energiju i boli me uvo što se to nekoma ne dopada.

Dakle slobodno, neka vam se ne dopada šta ja radim sa mojim pločama i sopstvenim slobodnim vremenom. Ja ću vam svakako javiti da li su se brazde istopile i vrh otkinuo sa cantilivera kada se to desi.

Ja vas volim i dalje baš takve kavi ste i neka ste. I evo jedan smajli :)

:thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

@Froggy

Ti koliko shvatam zalivaš i nove ploče sa vodom pa ih posle slušanja sušiš po kući. Ne bih da ulazim koliko je to dodatno praktično na celu nepraktičnost vinila. Nije mi bilo ni tada, a ni sada jasno, zašto bi virgin vinile kvasio i slušao tako, ali ne bih ulazio u diskusiju, verujem da je u temi koja se time bavi sve to pedantno opisano.

Vidim da se podosta gubi suština inicijalnih misli i ideja ovde na forumu uopšte, pa da ponovim i pojasnim. Stari i dosta ofucani vinil sa poprilično surfice nois-a, su bili predmet mog interesovanja. Istraživao sam granice izvlačenja korisnih zvučnih informacija ovom metodom, a ujedno potiskujući prvobitno u velikoj meri prisutne anomalije izgrebanih i štrokavih od decenijske upotrebe vinila. Iznenadio sam se koliki procenat tako naizgled uništenih ploča lošim rukovanjem, zapravo krije zvučne "pulpe" nakon tretmana sa WD40 sprejem. Neke ploče čak ne pokazuju ni znake trajnih zvučnih oštećenja brazdi usled loše podešenih gramofona, pa je i muzika izvanredno očuvana.

Deterdžentska sposobnost spreja izvanredno čisti sve štroke i vraća sjaj, a mikronska lubrikacija koja ostaje u brazdama definitivno omogućava daleko manji stres trenjem na dijamant, povećava dinamički opseg zvučnog materijala i samim tim omogućava neuporedivo bolju reprodukciju.

Ostaje da se vidi u kojoj meri i da li uopšte WD40 nagriza vinil. Za to je potrebno vreme, strpljenje i odlučnost da se u tome istraje, pa i žrtvuje neka od ploča koja bi u nečijem slučaju davno već završila u kontejneru.

Link to comment
Share on other sites

Čale (;)), ploče niti zalivam, niti sušim po kući, već koristim malu skalameriju nekada davno poznatu kao "Lencoclean", a danas pod raznoraznim inkarnacijama drugih proizvođača (Wittner, Analogis, etc.).

Ovde imate opis i princip rada dotične spravice, koju neprekidno koristim još od kraja 1986. godine, bez ikakvih zamerki i negativnih posledica kako po ploče, tako i po iglu.

Inače, WD40 sam isprobao još pre 15-tak godina na jednoj do neslušljivosti izakanoj Pop mašini (Put ka suncu, uživo) i imalo je efekta - nije više preskakala i pucketanje se smanjilo, sasvim dovoljno da je digitalizujem i arhiviram. Baš ću za vikend da je izbunarim i proverim u kakvom je sada stanju.

A moj zajedljiv komentar nije bio upućen Vama, već jednoj individui koja više ne obitava na ovom forumu ali verujem da kibicuje s vremena na vreme, a koji je omalovažavao svaki vid slušanja ploča koji nije košer (bar po njegovom shvatanju).

Link to comment
Share on other sites

59 minuta ranije, Froggy said:

Inače, WD40 sam isprobao još pre 15-tak godina na jednoj do neslušljivosti izakanoj Pop mašini (Put ka suncu, uživo) i imalo je efekta - nije više preskakala i pucketanje se smanjilo, sasvim dovoljno da je digitalizujem i arhiviram. Baš ću za vikend da je izbunarim i proverim u kakvom je sada stanju.

U redu, nego mi se čini da smo i nas dvojica imali neki trenutak suprotstavljene diskusije oko vlažnog slušanja, pa rekoh eto sada mene na tapetu, samo sa druge strane. :rolleyes:

Znači skakalo se u bunar još mnogo ranije :D... Pa bilo bi od velike koristi zarad iskustva sa WD40 tretmanom, da se iznese iskustvo o eventualnoj degradaciji ili obrnuto kvalitativnoj gradaciji, tako dobro odležanog primerka vinila tretiranog ovim lubrikantom na bazi kako nalazim (kerosene-like mineral oil). Veoma bih bio zahvalan, da pronađete tu ploču sada, malo je suvo prebrišete i opišete zvuk i eventualno date procenu o stanju u ovom monetu, a 15 godina kasnije. Svakako bi bilo interesantno uporediti je sa snimkom od pre 15 godina, ako je još uvek u upotrebi.

Najlepše hvala! Nestrpljivo očekujem šta imate da kažete po tom pitanju. :thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

Malo sam istraživao na temu WD40 - Vinil interakcija. Izvukao sam suštinski važne činjenice. Suština je da PVC od koga se pravi Vinil pripada Amorphous porodici plastika na koje imaju hemijski uticaj osnovni elementi WD40 spreja. Ipak se PVC ne navodi u prvom pasusu izvedenom iz WD FAQ liste. Vinil je dodatno izmenjena struktura PVC-a dodavanjem atoma Clora u konačnu molekularnu strukturu Vinila, tako da je vrlo realno pretpostaviti da je moguća neka interakcija, ali bez realnog uzorka i zabeleženog iskustva ne može se izvesti apsolutno precizan zaključak u kojoj meri i u kom periodu bi se mogla dogoditi ili primetiti negativna degradacija brazde. Možda je pre moguće da se dogodi izvesna smoothing uglačanost površine, što opet može rezultovati drugačijim zvukom ili gubitkom nekog dela frq. opsega ili informacije.

Nisam živ da čujem @Froggy -jev izveštaj o vinilu tretiranom WD40 sprejem od pre 15 godina, ostavljenom negde po strani.

 

WHAT SURFACES OR MATERIALS ARE OK TO USE WD-40® MULTI-USE PRODUCT ON?
WD-40® Multi-Use Product can be used on just about everything. It is safe to use on metal, rubber, wood and plastic. It can also be applied to painted metal surfaces without harming the paint.
Polycarbonate and clear polystyrene plastic are among the few surfaces on which to avoid using a petroleum-based product like WD-40® Multi-Use Product.

----------------------------------------------------------------------------
Just like there are many metals, there are many plastics that are very different from one another. Overall, plastics can be divided into two basic groups:

Crystalline: Polypropylene, Polyethylene, Polyester (all types), Nylon
Amorphous: Polycarbonate, Styrenics (including ABS), PVC

The main ingredient in WD-40 is a light kerosene-like mineral oil, which is hydrocarbon based. Amorphous plastics and hydrocarbons don’t play well together: hydrocarbons will attack the chemical structure of amorphous plastics, breaking them down - essentially trying to “melt” them. In particular, Polycarbonate (PC) and Polystrene (PS). they are two named plastics on the WD-40 “do not use on these” list.
Crystalline materials are unaffected by the hydrocarbons in WD-40, you can spray them as much as you wish.

----------------------------------------------------------------------------
The bulk of the material used for post shellac-era records is a vinyl chloride-acetate copolymer. More than 80% of the material is the plastic polyvinyl chloride (PVC), the remainder of the bulk (the acetate polymer) being present to lower the processing temperature during the pressing of the record.
PVC (C2H3Cl) has an amorphous structure with polar chlorine atoms in the molecular structure. In this, PVC is different from other plastics which have only carbon and hydrogen atoms in their molecular structure (like Polyethylene). PVC, having the molecular structure where the chlorine atom is bound to every other carbon chain, is highly resistant to oxidative reactions. Other general purpose plastics with structures made up only of carbon and hydrogen are more susceptible to deterioration by oxidation.
 

Link to comment
Share on other sites

7 minuta ranije, Father said:

Nisam živ da čujem @Froggy -jev izveštaj o vinilu tretiranom WD40 sprejem od pre 15 godina, ostavljenom negde po strani.

(Vrlo) v(l)ažna (B)) napomena - dotični LP posle tretiranja nisam ni prao ni čistio četkom, samo sam ga ostavio neko vreme da koliko-toliko ispari WD40, a potom samo ubacio u papirni unutrašnji omot i vratio u izdrndani spoljni gatefold omot (nisam koristio ni spoljni ni unutrašnji PVC omot) i sklonio među neupotrebljive primerke i duplikate.

Ako za vikend zbog atmosferskih prilika ne budem imao sreće da grabuljam po dvorištu, pokušaću da ga među 3.000+ duplikata nađem, ali ako me vreme posluži, ne očekujte da ću gubiti vreme kopajući po tri-i-po metra svega i svačega.

Život je isuviše kratak da se ne uživa u jesenjim dvorišnim aktivnostima... lalab.gif

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
On 24.10.2016. at 13:23, shon3i said:

Ja sam od skora poceo da koristim Izopropil alkohol 1/4 sa 3/4 demi vode i malo fairy-a ili nekog drugog surfactant-a (Kodak photo flo 200) i to kao tecnost za knosti kadu. Primetio sam da odlicno pere i lako se susi, smanjuje rumble, hiss, crackle, essovanje...

Gde si našao izopropil? Treba mi isto za knosti da napravim

Link to comment
Share on other sites

3 minuta ranije, milos said:

Gde si našao izopropil? Treba mi isto za knosti da napravim

https://www.alexandar-cosmetics.com/sr/proizvod/izopropil-alkohol-od-99-pronail-948ml

Imaju tezgu u TC Stadion u BGD, neki stand na prvom spratu za nokte. Bar sam ja tu kupio pre 6 meseci.

Ali ih je bolje nazvati i proveriti.

Link to comment
Share on other sites

On ‎15‎.‎11‎.‎2018 at 12:46, Froggy said:

Ako za vikend zbog atmosferskih prilika ne budem imao sreće da grabuljam po dvorištu, pokušaću da ga među 3.000+ duplikata nađem, ali ako me vreme posluži, ne očekujte da ću gubiti vreme kopajući po tri-i-po metra svega i svačega.

Život je isuviše kratak da se ne uživa u jesenjim dvorišnim aktivnostima... lalab.gif

iiiiiii, koji vikend si imao na umu? Iskopa li petnaestogodišnje odležao vinila tertian WD-om? Ja evo strpljiv, ali kao što već rekoh tvoje iskustvo posle tolikih godina bi bilo pravi pokazatelj.

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, milos said:
On 10/24/2016 at 1:23 PM, shon3i said:

Ja sam od skora poceo da koristim Izopropil alkohol 1/4 sa 3/4 demi vode i malo fairy-a ili nekog drugog surfactant-a (Kodak photo flo 200) i to kao tecnost za knosti kadu. Primetio sam da odlicno pere i lako se susi, smanjuje rumble, hiss, crackle, essovanje...

Gde si našao izopropil? Treba mi isto za knosti da napravim

Mnogo stavljate Isopropyl alkohola.  Probajte sa manje trebalo bi da radi ( ili sa znatno manje ).

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, Father said:

iiiiiii, koji vikend si imao na umu? Iskopa li petnaestogodišnje odležao vinila tertian WD-om? Ja evo strpljiv, ali kao što već rekoh tvoje iskustvo posle tolikih godina bi bilo pravi pokazatelj.

Nađoh ga, još onomad.
Pustio sam ploču na gramofonu sa kojim obično testiram polovne ploče sumnjivog kvaliteta (Technics SL-D1 + Stanton 500 @ 3 mN), ali nisam imao živaca da slušam vatromet koji mi je u amanet ostavio Foksi (školski drug mog mnogo starijeg brata od ujaka, koji je voleo da arči ploče do granice slušljivosti), već sam samo spustio iglu na ploču i pustio da se ona vrti, a na drugom gramofonu stavio nešto što mi se u tom trenutku slušalo.
Posle trećine strane na vrh Stanton igle se nahvatalo sve i svašta, pa sam batalio dalje vrtenje i vratio ploču u omot.
Možda bi posle dva-tri kompletna prolaska igla i očistila iz brazdi 15-godišnju štroku, ali meni se nije gubilo vreme sa eksperimentisanjem.
Zato i nisam ništa referisao ovde, jer nisam hteo da iznosim poluinformacije.
Ko voli - nek' izvoli (da eksperimentiše)...

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, milos said:

deterdženta za suđe

od ovog, verovatno zavisno od vrste, hoce da nekad ostane mlecna boja ( pojavi se kasnije, kod mene od pola procenta ili kap dve na celu kolicinu u flasici, kad sam brisao neke fleke ).

 Razni recepti kao za kuvanje, valjda svako ima svoj, kad budem nesto muckao sledeci put sigurno necu stavljati deterdzent makar to bila i kap-dve kao sto sam uradio.

 

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Froggy said:

Nađoh ga, još onomad.

Hvala Froggy!

Obzirom da je ploča bila u urnisanom stanju i tada, ne čudi što pucketa ko badnjak. Rekao si da si je presnimio tada, pa sam mislio da si možda uporedio barem jednu pesmu sa snimkom od pre 15g. Očigledno je da nisi tada ribao filcom štroku iz brazdi, već samo razmazao WD, pa se sada sve podiglo na vrh.

Kod mene je sasvim drugi slučaj bar sa uzorcima čišćenim pre 3 meseca. Ne lepi se ništa na vrh i zvuk je ostao na istom nivou kvaliteta kao i posle čišćenja. Vrh igle potpuno čist.

:thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

16 sati ranije, Krca44 said:

od ovog, verovatno zavisno od vrste, hoce da nekad ostane mlecna boja ( pojavi se kasnije, kod mene od pola procenta ili kap dve na celu kolicinu u flasici, kad sam brisao neke fleke ).

 Razni recepti kao za kuvanje, valjda svako ima svoj, kad budem nesto muckao sledeci put sigurno necu stavljati deterdzent makar to bila i kap-dve kao sto sam uradio.

 

Da, svuda piše deterdžent bez aditiva, ali kako to naći kod nas je misterija, takođe neki recepti umesto deterdženta imaju ovo https://www.kupujemprodajem.com/Foto/Oprema-za-izradu-fotografija/Kodak-Photo-Flo-200-473ml-68433074-oglas.htm

ja uvek isperem u čistoj destilovanoj vodi posle vrtenja kroz Knosti sa recepturom tako da fleke ne bi trebale da budu problem

 

Link to comment
Share on other sites

Детергент се користи као сурфактант - исто и PhotoFlo - у основи, свако средство које слама површинску тензију воде (која се увек користи у процесу, не).

Једини проблем у томе је знати које средство има дуготрајне последице по винил. А то се тешко доказује у кућним условима - осим ако неко није спреман за дуготрајни експеримент.

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, milos said:

svuda piše deterdžent bez aditiva

Da, mislim i da se negde moze naci koji su to aditivi koje treba izbegavati.

Napravio sam soluciju ne toliko za pranje vec za skidanje fleka pomocu krpice, dakle 98% dest. voda, 1,5% Isopropyl, kap deterdzenta ( neki navodno bez stetnih aditiva, samo zaboravio detalje ).

Ocistio i to je radilo jako dobro samo posle nekog vremena primetim nesto mlecno, nije to fleka ali vidi se kad se pogleda ploca pod svetlom da necega ima ( recimo fleka u naznakama ).

Jedva se vidi posto je solucija vrlo blaga ali se ipak vidi da je se pojavilo nesto sto nije bilo ranije.

Nisam radio istu stvar koju i ti radis ali mislim da treba biti vrlo pazljiv u izboru deterdzenta ili zamene za isti.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...