Jump to content


Čišćenje ploča


zbrujic

Recommended Posts

22 minuta ranije, Lupita said:

Zdravo drugari, 

Imate li ideju gde u BG-u kupiti karbonsku četkicu za čišćenje ploča, poput Projectove? Kumica hoće da obraduje muža, pa mi se obratila za pomoć. Znam da je bilo u Pinball Wizardu, ali oni se zatvaraju. Uputila sam je i na Player, ali ne znam da li oni imaju. Još neka sugestija? 

 

Pa neka kupi Pro-ject-ovu.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Tehnicki stylus bi trebalo da se odnosi samo na dijamant (vrh) ocito su anglosasi analogiju uzeli od pera za pisanje, a ondak je needle ceo sklop stylus, cantilever i sta tu vec ima... pa bi trebalo onda i po ``naski`` ako kazes stilus da mislis samo na дајмонд... valjda se zato taj batica kojeg si citirao buni.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Hvala za preporuke. Ovu project cu zaobici, za nju sam i znao da ima da se nadje kod nas ali nije mi bila zanimljiva jer sam procitao dosta losih recenzija. Jedni kazu brzo propadne, drugi cak da u slucaju male nepaznje postoji mogucnost da propisno izgrebe plocu, itd. Citajuci te recenzije sam i naleteo na onu Audioqest, i zato sam i pitao da li ima da se nadje na nasem trzistu.

 

Ali kako ocigledno da nema, onda cu verovatno kupiti jednu od ove dve.

http://www.kupujemprodajem.com/Karbonska-cetka-za-LP-ploce-ANALOGIS-4512288-oglas.htm?filter_id=72953357

http://www.kupujemprodajem.com/Karbonska-cetka-ala-DECA-SuperExstatic-15164465-oglas.htm?filter_id=72953357 
 

Link to comment
Share on other sites

Meni izgleda kao da su sve te cetke apsolutno iste i da se samo naknadno brendiranje razlikuje na njima. Odnosno, da imas izbor izmedju dve klase - prve (10-15 eur) u koju spada i project i analogis i stagod drugo nadjes od brendova i druge (20-30 eur) koje imaju ovaj filcani/somotni sundjercic izmedju dva reda karbonskih vlakana.

Ja posedujem jednu iz ove prve klase i ponekad se pojavi neki cudan osecaj kada cistim odredjene ploce, kao da teze prelaze vlakna preko nekih ploca/brazda.. Ako neko ima specificno iskustvo ili preporuku za odredjenu cetku, ili nacin koriscenja, bilo bi korisno da podeli sa ostalim kolegama, hvala.

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, treciprogram said:

Meni izgleda kao da su sve te cetke apsolutno iste i da se samo naknadno brendiranje razlikuje na njima. Odnosno, da imas izbor izmedju dve klase - prve (10-15 eur) u koju spada i project i analogis i stagod drugo nadjes od brendova i druge (20-30 eur) koja ima ovaj filcani/somtni sundjercic izmedju dva reda karbonskih vlakana.

Ja posedujem jednu iz ove prve klase i ponekad se pojavi neki cudan osecaj kada cistim odredjene ploce, kao da teze prelaze vlakna preko nekih ploca/brazda.. Ako neko ima specificno iskustvo ili preporuku za odredjenu cetku, ili nacin koriscenja, bilo bi korisno da podeli sa ostalim kolegama, hvala.

Nisu iste, kod nekih je ocigledna razlika, samo sto se primeti tek kada se koristi. Najbolje kada bi ti neko preporucio ko je probao, pa tacno zna sta valja, i sta da zaobodjes.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Interesantno je na reklami, ali ono After je posle usisavanja i pranja u šamponu 100%.

Ja od nedavno svoju carbonsku četku vrlo malo, ovlaš prsnem alkoholom pa onda pokupim najfiniju prašinicu sa ploče, koja je naravno besprekorno čista, osim one fine prašinice koja napada od odomota i dok se stavi na disk ... neverovatna je učinkovitost ovakvog čišćenja. Naglašavam da ovako postupam samo sa izuzetno čistim pločama i nije zamena za raznorazna ribanja musavih ploča ko što je na ovoj čudesnoj reklami.

3957986.jpg

Inače moja četka je neopisivo fina i lagana kao dlake na peru. Sve ove sa oglasa mi deluju mnogo deblje i grublje? Nisam ove nove imao prilike da vidim pa onako nagađam?

Link to comment
Share on other sites

Alkohol je iz prodavnica što se može kupiti u plastičnoj flaši od 1 litar Etanol 96% sa crvenom etiketom.

Ne oštećuje ploče ali prste hoće da sasuši. Takođe je izuzetan za čišćenje pozlaćenih RCA kontakata I činčeva. Toplo preporučujem.

Neke štrokavije ploče čistim sa rastvorim 1/3 destilovana voda + 1/3 tečnost za prozore (plava) sa alkoholom + 1/3 ovaj alcohol. Nakon čišćenja somotnim filcom na suđeru obavezno završavam čistim alkoholom sa drugim jastučićem od filca I na karaju karbonskom četkom u blago alkoholisanom stanju. :D naravno mislim na četku!

Pred svako puštanje ploče vrlo malo navlažim četku alkoholom sipanim u neku bočicu sa sprej rasprašivačem I sa njom pokupim najfinije mikronske čestice prašine sa već besprekorno čiste ploče.

Nestaje naelektrisanje I najfinije pucketanje ... nastaje tišina. Ima I ploča često američki originali koji su od toliko lošeg vinila da im nema pomoći, pa se konstantno čuje neki šum vinila. Čitao sam o tome da su mešali zbog uštede reciklirani vinil sa novim vinilom pri topljenju u presu ali nije se odrazilo na tišinu vinila na najbolji način .... duga priča!

Link to comment
Share on other sites

taj 96% yebe kevu pločama ultramegamaksimalno-ni slučajno NE koristiti za čišćenje! Ko ne veruje nek kupi neku cecinu ploču pa nek proba,ima da mu nariče ko uz logorsku vatru.Ovo kupljenje prašine ,a i čišćenje treba da se radi suvom karbonskom četkom ali bez pritiskanja.Pritiskanjem se samo stroka utabava u brazde.

Link to comment
Share on other sites

Bukvalno urniše ploče.Govorim o 96% i o čišćenju,o tom površinskom bajanju pojma nemam.Svojevremeno zbog silnog eksperimentisanja tekućinama Linn je u svoja uputstva napisao da većina tečnosti za čišćenje prave vise stete nego koristi i da je bolje ploču i nečistiti,pa nakon slusanja ocistiti iglu.Alkohol,taj cist je naravno isproban kad smo jos bili teenageri pre 30g i znam kakve su pucketave ploče posle toga bile.Od toga gora je samo mokra reprodukcija.Kad naletite na neku čistunicu koja pucka ko badnjak računajte da je bila kod nekog alkoholnog higijeničara.Bio dosta moderan sport to čišćenje svim i svačim.

Link to comment
Share on other sites

Alkohol onaj apotekarski i ovaj nisu isti, cak ni ne mirisu isto. I ja imam ista iskustva sa alkoholom koji se prodavao u bocicama od 100 ml u apotekama tokom osamdesetih, ali etanol koji sam predlozio je potpuno druga supstanca.

Apotekarski medicinski alkohol i etanol 96% nisu ista stvar.

Link to comment
Share on other sites

Ja sam inzenjer hemijske tehnologije,a zena mi je farmaceut pa najbolje da me podučiš malo sta je 96% etanol šta je "apotekarski" i sta se po bočicama prodaje.Sklanjajte to čudo od ploča ili ga razblazite i to sa destilovanom vodom.70% vode je po meni neka mera.

edit:ja ga ni tako ne koristim,nikakav alkohol ne ide na moje ploče.Da ne ispadne još neka preporuka.Samo oprez,da se makar razblaži.Pri kupovini polovnih ploča zaobiđem sve sa tragovima čišćenja

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...