HMrules Posted February 23 Report Posted February 23 Otvorio bih ovu temu prvenstveno što nisam imao iskustva sa MC glavama i naravno kakva su vaša iskustva sa MC glavama i koliko ste zadovoljni tim glavama? Ono što znam je da zvuče još bolje od MM glava ali i da su naravno skuplje (koliko para toliko muzike ?), trenutno koristim AT 150MLX glavu sa VMN40ML iglom što je ekvivalentno novijoj AT 740ML glavi, preamp je Rega Fono MM MK3 i veoma sam zadovoljan sa zvukom ali pitao sam se kako bi npr. ploče zvučale sa MC glavom u mom sistemu? Pretpostavljam da bi svakako zvučalo još bolje ali sa druge strane MC glava bi bila previše za moj džep jer kada se igla istroši ne može se skinuti kao kod MM glave i staviti druga igla nego MC glava mora da se šalje na repair kod nekoga ko to radi, ko se time bavi u Srbiji i koliko to košta ali zaista ne znam, uglavnom iglu na MM glavi menjam u proseku na svake 3 godine. Quote
sweeT_Tooth Posted February 23 Report Posted February 23 Pretpostavljam da bi svakako zvučalo još bolje ali sa druge strane MC glava bi bila previše za moj džep jer kada se igla istroši ne može se skinuti kao kod MM glave i staviti druga igla nego MC glava mora da se šalje na repair О контре, постоје МЦ главе код којих може да се мења игла као резервни део а то су оне са хај аутпут излазом и прикључују се на обични ММ улаз.Послато са M2006C3MNG помоћу Тапатока Quote
HMrules Posted February 23 Author Report Posted February 23 imaju li neki high output modeli od Audio Technice? Quote
Zexx Posted February 23 Report Posted February 23 Treba ti otprilike 5 minuta da sam proveriš to što te zanima, AT nema u ponudi stotine MC modela, od čega su recimo 2-3 koja "upadaju" u budžet, ali lakše je da drugi gube svoje dragoceno vreme da bi ti dobio odgovor bez da se oznojiš... Quote
sweeT_Tooth Posted February 23 Report Posted February 23 31 minuta ranije, HMrules said: imaju li neki high output modeli od Audio Technice? Појма немам, вероватно има а можда и не, трба процуњати! ПС. шта би са Ротелом? Quote
zflazar Posted February 23 Report Posted February 23 High output MC nije way to go. Mislim, svakom je simpatično biće poput morske sirene, ali kad uđeš malo u materiju shvatiš da nije upotrebljiva ni kao riba ni kao devojka. Been there, done that (Benz Micro Silver HOMC, boronski kantilever, besni profil igle). Drugo: ne nasedati na lovačke priče da MC nužno bolje zvuči od MM. Pitanje je kao i u svakom budžaku našeg hobija dobra, inženjersko-tehnička podešenost/uklopljenost u sâmo okruženje ručica-gramofon, zatim dalja uklopljenost sa fono kabelom i fono preampom. Tehnička i inženjerska ponavljam, a ne bazirana na tom kako gaće koje dobro stoje komšinici mora da dobro stoje i mojoj ženi. To potonje je put u frustracije i finansijsku propast. Moj savet je da prvo iscediš do kraja opcije svog MM baziranog sistema, tek nakon toga da se baviš sa MC terra incognita. P.S. vidim da već dobro cediš MM koncept sa izborom vrhunske micro line zamenske igle, možda je sledeći korak da probaš još naći optimalan input load na svom fono preampu (mslm 47k i 110pF ili kolikogod nisu uvek kraj puta ni urezani u kamen parametri). Quote
Aoxomoxoa Posted February 23 Report Posted February 23 Upravo sam hteo da napisem nesto slicno. Ovo me podseca na rasprave o tranzirstorskim i cevnim pojacivacima...cevni kao zvuce toplo,isl...generalno,nije tacno da svaka cev svira bolje od tranzistora...sledi da nije tacno da svaka MC svira bolje od MM. Poenta je koliko se zeli uloziti u sistem. Rega phono MM je oko 250e,uglavnom prati vecinu MM na 47k i 100pF. Za MC je potrebno izdvojiti malo vise za glavu,i mnogo vise za predpojacalo...sa podesivim parametrima. Onda se dodje do cifre koja visestruko nadmasuje ostale komponente sistema. Ali ako novac nije opcija,moze se lepo igrati. @giZ_Mo Koje to,dobre, MC imaju zamenljivu iglu? Quote
sweeT_Tooth Posted February 23 Report Posted February 23 Пионир, ознаку накнадно пишем! Послато са M2006C3MNG помоћу Тапатока Quote
sweeT_Tooth Posted February 23 Report Posted February 23 Пионир, ознаку накнадно пишем! Послато са M2006C3MNG помоћу Тапатока ОваПослато са M2006C3MNG помоћу Тапатока Quote
microfarad Posted February 23 Report Posted February 23 Taj Pioneer si izvadio iz naftalina. Ne proizvodi se x godina. MC glave novije proizvodnje nemaju zamenjive igle. Quote
sweeT_Tooth Posted February 23 Report Posted February 23 2 minuta ranije, microfarad said: Taj Pioneer si izvadio iz naftalina. Ne proizvodi se x godina. Напротив, из кутије са иглама и потпуно је исправна а звук врх што су појединци чули у својим системима а питање је било које МЦ главе имају замењиву иглу, о годишту се није питало! Quote
yaki Posted February 23 Report Posted February 23 3 hours ago, zflazar said: Mislim, svakom je simpatično biće poput morske sirene, ali kad uđeš malo u materiju shvatiš da nije upotrebljiva ni kao riba ni kao devojka. Ovo ću zapamtiti i citirati ubuduće. ? Quote
sondek Posted February 23 Report Posted February 23 Sa MC ćeš sasvim sigurno dobiti bolji zvuk, ali moras imati na umu da ti treba i dobar preamp, dobra ručka i cela zabava neće biti jeftina. Moje je misljenje da ćeš vise dobiti ulaganjem istog novca u bolji gramofon jer nisam baš siguran da ćeš ispod hiljadarke da prođeš za MC avanturom. Toliko para ako uloziš u gramofon već si na jako dobroj spravi. Quote
Father Posted February 23 Report Posted February 23 Moje pitanje bi bilo na temu @HMrules zrelosti zvučne percepcije. Šta je to što te limitira u uživanju sa trenutnim MM-om. Quote
sweeT_Tooth Posted February 23 Report Posted February 23 4 minuta ranije, Father said: Moje pitanje bi bilo na temu @HMrules zrelosti zvučne percepcije. Šta je to što te limitira u uživanju sa trenutnim MM-om. Вала баш, ако је само радозналост онда ? Quote
Zexx Posted February 24 Report Posted February 24 U psihologiji se to zove "Attention Seeking". Quote
steve_pan Posted February 24 Report Posted February 24 Ova tema ima dosta veze sa sinergijom (sistem) celog gramofonom plus celog hifi sistema kao dodatak. Problem kod zvucnice ( glave) je to sto apsolutno niko ti nece posuditi da probas pre kupovine, a bez eksperimentisanja-probe niko ti ne moze reci kako ce to raditi. Jedino ako postoji opcija cuti vec neku kod prijatelja ili salonu-radnji..pa imati neki(mozda) utisak kako nesto moze zvucati ali i to je veliko pitanje da li bi priblizno odgovaralo na svom gramofonu. Moje licno iskustvo, posle velikog broja MM glava, prvi put kada sam presao na MC nije bilo povratka i tako do dan danas. Quote
sweeT_Tooth Posted February 24 Report Posted February 24 13 minuta ranije, steve_pan said: Moje licno iskustvo, posle velikog broja MM glava, prvi put kada sam presao na MC nije bilo povratka i tako do dan danas. Као кад' са мануелног пређеш на аутоматски мењач, повратка нема.... Quote
somilenko Posted February 24 Report Posted February 24 @HMrules jedna bitna napomena, za LOMC (ona verzija MC zvučnice na koju svi misle kada kažu MC zvučnica) ne možeš koristiti taj phono preamp koji imaš, tačnije možeš ali u kombinaciji sa step up trafoom ili da menjaš ceo phono preamp za neki sa MC stepenom, a da bi to imalo smisla, phono preamp sa MC stepenom mora da košta (cca 1000 e). Da bi LOMC zvučnica imala smisla, i ona mora da košta makar nekih 300 e ako imaš sreće (npr Denon DL-103), što je u startu cca 1300 e ulaganja sa neizvesnim rezultatom. Takođe, pitanje je da li ti je ručica gramofona odgovarajuća za LOMC glavu, koje imaju relativno nisku komplijansu. I da, dobri step up trafoi takođe nisu jeftini, računaj i tu cca 500 e ali mislim da to sa tim Rega phono preampom nema smisla... Quote
sondek Posted February 24 Report Posted February 24 Dođe se do MC sekcije za mnogo manje novaca, a i totalno je bzvz odnos dati 1000 eur za phonopreamp, pa koristiti zvučnicu od 300eur. Suštinska stvar je da se sa budžet gramofonom ne ide na MC... Ali verovatno deluje primamljiva ponuda uzeti recimo At oc9 za 350-400eur i preći na MC. Ko ima preamp sa obe fono sekcije i nije loš put, ali po meni je to jeftina ulaznica, a na izlazu ćeš da platiš... Btw. Kao sto već neko napisa, jednom kad pređeš na MC nikad nazad... Samo naravno pre toga odradiš ostalo. Quote
zflazar Posted February 24 Report Posted February 24 MC priča je pola fenseraj, pola ćorava koka. Uostalom kao i MM priča. Nemoš' izbeći značajno ulaganje u sebe pre svega. Posle toga šta je skupo šta jeftino mora vlasnik budžeta da proceni. ...ima anegdota o jednom građaninu Srednjeg Banata koji nakon što je kupio prvi Audi Q7 u njegovom srezu da ga je odneo odma' u servis da mu poisključuju sve te džidžabidže koje svetle i pište po instrument tabli... Quote
Iron man Posted February 24 Report Posted February 24 3 sati ranije, zflazar said: MC priča je pola fenseraj, pola ćorava koka. Uostalom kao i MM priča. Ma cela vinyl priča Quote
Recommended Posts