Jump to content


"D"


m-tech

Recommended Posts

Porucio sam delove dan-dva posle tvog prvog posta, poslati su negde iz Engleske.

Zanima me moze li se malo podici snaga, bez promena vrednosti komponenata (do oko 120w)?

Imam tu negde torusna jezgra iz Cometa precnika oko 3cm (zaboravio sam tacnu oznaku, pogledacu), sigurno se mogu koristiti za pocetak?

Ako se pojacalo koristi za sub, verovatno je lakse uraditi izlazni filter?

Zivim u centru, blizu autobuske stanice...

Link to comment
Share on other sites

Pa ako vezes zvucnike od 4 oma ( i malo promenis filtar, kao sto sam rekao ) mozes ocekivati vise od 100W na napajanju od 35V. Ja trenutno koristim stabilisani ispravljac od 28V ( ne moze da da vise ) i zvucnik od 8 oma ( jer mi je filter prilagodjen za tu otpornost ). Mislim da nece biti problema ( odnosno nista ne treba menjati na semi ) ako podignes napajanje za nekoliko volti.

Verovatno ne mozes koristi ta torusna jezgra iz Cometa ( sigurno mislis na one sive toruse ? ). U klasi D kalem ima ulogu filtra. Kao i kod svakog drugog filtra: ako je jezgro od feritnog materijala mora imati procep ( air gap ), u suprotnom odlazi u zasicenje. Mozes koristiti toruse od drugih ( kombinovanih ) materijala. Primer za to je torus u PC napajanjima ( zuto/beli ), ali on nije bas preporucljiv, mada mozes da probas. On nije namenjen za visoke frekvencije i ima veliki Al ( oko 100nH/T^2 ). Znaci moras da namotas najmanje 30 navojaka da ne bi otisao u zasicenje. Ovih 30-ak navojaka donose induktivnost od 90-ak uH, sto znatno snizava frekvenciju filtra.

Ja sam isprobao ove toruse. Ne znam koliko su uticali na kvalitet zvuka ( a filtar najvise utice na zvuk ), ali su se ne zdravo grejali, pa sam brzo odustao od njih.

Ako se pojacalo koristi za sub, verovatno je lakse uraditi izlazni filter?

Link to comment
Share on other sites

Nisam nikad cuo za ovo drajversko kolo. Koliko vidim, ima integrisan oscilator sto je za pohvalu. Mada to treba uzeti sa rezervom jer ne znamo kako radi ? Na papiru je jedno, a u praksi drugo. Npr. kolo HIP4080 ima ugradjen komparator na ulazu, ali sam citao da taj komparator ima neke nedostatke, pa ga treba izbegavati.

Nikada nisam video da je napravljen bridge pojacavac sa jednim half-bridge drajverom. Teoretski je moguce, ali ne znam kako to u praksi radi.

Nema povratne sprege ? Vec zamisljam kako radi ?

A sto te uopste zanima ova sema ? Sema pojacavaca klase D ima koliko hoces a ti mi pokazao ovu koja me bas zbunila.

Evo i jednog ozbiljnijeg pojacavaca: http://www.irf.com/technical-info/refde ... udamp1.pdf

Link to comment
Share on other sites

Pa, ne znam. Ako cela stvar moze da se kupi za 7 eura, onda i treba probati ( mada je to ona najslabija verzija iz datasheet-a ). Steta sto se kolo ne moze kupiti posebno.

Koncepcija kola je drugacija od ostalih, pa tek citajuci datasheet pocinjem da shvatam neke stvari.

Ipak, ima dosta oprobanih sema sa IR2110 ( koje kosta 200din ), pa mislim da se necu mnogo zadrzavati na zxcd1000.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...