Jump to content

Recommended Posts

Posted

Pozdrav.
Nabavio sam nedavno Kef Reference 101 kutije (najmladji model sa banana terminalima) te iako sam dobio vrlo dobar stage i rafiniran zvuk instrumenata, zenski ali cesto i muski vokali su sibilantni, neprirodni i suskavi i kvare inace odlicno balansiran zvuk

Pojacalo: hibrid TAGA HTR-1000CD
Kablovi zvucnicki: Micca pure copper speaker vire
DAC: schit Modi 3
Interkonekti: 6N OCC silver plated copper cables
Izvor: HTPC libreelec i windows dual boot

Navodno midrange bi trebao biti rafiniran i nezamoran kao kod srodnika ls3/5a ali kod mene je jedino midrange zamoran.

Moze li savet kako da smanjim ostre i tanke vokale (body je warm i sasvim ok)

• Replies 101
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted
13 minuta ranije, perodeformero said:

stari ferofluid u visokotoncima.

Ovo će pre da uguši visoke. Možda je neko iščistio ferofluid iz visokog pa je sada neobuzdan. To nije na odmet odraditi s'vremena na vreme (zamenu ferofluida). Period nisam siguran da preporučim.

Ja bih najpre krenuo odatle. Lekovit je to poduhvat i u vidu zaštite samog visokotonskog drivera. Ne košta previše, usput se nacentrira i pregleda.

Posted

Isprobat cu na drugom pojacalu ali sa sibilantnim vokalima muku mucim godinama.

Ne znam dali je do polozaja zvucnika u sobi (zvucnici na duzem zidu razmaknuti 3 metra odmaknuti oko 40 cm od zida a sve zajedno cine istostranicni trougao sa pozicijom za slusanje) ili je do prljave struje ( ruter je takodje vrlo blizu) ali zenski glasovi nisu nikada zvucali prirodno a mogu ih slusati samo ako ubacim equalizer
Soba je 25 m2 a sa desne strane je kuhinja u produzetku.

Cak su i wharfdale diamondi 9 zvucali harsh i tanko u vokalima

Sent from my SM-G985F using Tapatalk

Posted

zvucnici nisu kao na slici zakrenuti prema glavi vec su direktno okrenuti prema zadnjem zidu pod 90 stepeni jer kada iz zakrenem prema glavi zvuk je vrlo svetao. takodje sa desne strane se nalazi otvor od kuhinje sirine 120 cm. soba je takodje pravougaona i zvucnici su na duzem zidu

Posted

Mislim da je taj model prilično linearan. Ako su kondenzatori u skretnici ispravni, ne  verujem da je do zvučnika taj problem. Pojačalo je hibrid sa ECC83. Možda tu treba tražiti problem?

Posted

kefovi su tu samo par dana pa nisam stigao isprobati druge amplifikacije ali u mojoj sobi nikada nisam dobio realisticne zenske vokale i uvek se cini da visoki midrange strsi par decibela u odnosu na ostatak spektra.
Recimo odredjene vise frekvencije se cuju izrazenije i nisu lokalizirane cesto u zvucnoj slici nego se cuju kao da dolaze direktno iz zvucnika

Posted

Pojacalo je hibrid 75 wati 4 ohma i ima vrlo rafiniran zvuk sa vrlo dobrom dinamikom za relativno male pare a zvucnici su 8 ohma pa mozda je neki mismatch. Lampe u delu predpojacala su : JJ Electronic ECC83S (12AX7) koje sam postavio jer sam sumnjao da je do lampi (mnogo se manje griju nego originalne no name)

Posted
2 sati ranije, Class_G said:

Interkonekti: 6N OCC silver plated copper cables

Probaj sa čisto bakarnim interkonektima, možda ublaži te viskoke.

Posted

Mislio sam na preporuku cistih bakarnih kablova do 100 eura (nisam vidio prethodni post za za promenu pojacala) trebam poceti quotati

Moguce je do pojacala. Kazu za ove cevi u preampu da su harsh u visokim ali ovo mi je prvo pojacalo sa lampama pa ne znam dali harsh preamp lampe mogu zvucati kao tranzistorski harsh sound . Ponovo neki tvrde da razlike nisu uopste drasticne.

Imao sam i neki diy pass labs klon u A klasi sa tannoyima i problem sa ostrinom vokala je tu.

Trenutacno sve je smooth i transparentno sem uglavnom zenskih vokala koji su ostri digitalni, neprirodni i zamarajuci a muski mogu proci ali ih nebi nazvao smooth

Posted
1 hour ago, Nixie said:

Probaj neko drugo pojačalo. Idi putem eliminacije dok ne utvrdiš gde je problem.

1 hour ago, zek said:

Probaj sa čisto bakarnim interkonektima, možda ublaži te viskoke.

Ovo je jedini način. Ja bih, isto prvo krenuo od bakarnih kablova, kao najjeftinija opcija, pa onda pojačalo, i eventualno dac (ne znam kakav karater ima schiit)

Posted

Ti zvučnici su iako maleni vrlo zahtevni. Da ne ulazim dalje u specifikacije ali osetljivost im je 81db. Sto znači da im treba odličan amp. Ali svojim karakterom otkrivaju i sve ostale mane i prednosti sistema. Nemaju u svom karakteru taj sibilantni ton vokala. On potiče od negde drugo. Treba proveriti sa drugim ampom, ali još pre sumnjam na izvor zvuka. Imao sam vrlo sličan zvučnik skoro 20g u kući, 83db.imam i sad Harbeth sa tim kef visokotincem... Ni traga od sibilanata. Traži pored ampa i odličan izvor zvuka jer ne sminka već je vrlo realističan pa sto bi englezi rekli Garbage in Garbage out. Imao sam godinama takav los zvuk sa CD dok je gramofon bio savršen. Nisam nikakvu kolekciju CD imao zbog toga. Dok nisam kupio dac koji je bas te sibilante i ostale digitalitise resio. Tad sam intenzivno krenuo u kupovinu CD, iako je gramofon ostao glavni izvor. 

Ideja da se srebrni kablovi zamenu bakarni je takođe dobra. Pravili su mi haos u sistemu u to vreme. Nisu stvarali taj problem ostrine i sibilanata, pasivna su komponenta, ali su ga povećavali. I zvučnički i interkonekt. Čak je i skupi Nordost koax bio zamenjen bakarnim. Ti kablovi uopšte nisu bili loši, naprotiv... Samo u drugačijem sistemu. Recimo danasnjem koji imam sa lampaški ampom i Esl. Zao mi je sto nisam sačuvao taj Nordost . 

Drugim rečima imaš ok zvučnike ali im ostatak sistema negde ne odgovara, uz malo probe i igranja naćićeš ono najbolje od njih. Mnogi ostaju uz ls3/5a standard i zvučnike slične tom kefu ceo život, u malom prostoru su sjajni. 

Posted

The spectrum of sibilants is that of narrow band noise in the high frequency range (5-10 kHz) and therefore their perception is the first to be affected by hearing loss with age (PRESBYCUSIS). Sibilants may be unvoiced (i.e. without pitch) or voiced (i.e. with an added vibration of the vocal cords). 

Znači nešto se dešava u zoni dejstva visokotonca. Možda neki problem postoji u sobnoj akustici, mada u tom opsegu  je to malo verovatno. Može se probati sa improvizovanim dampiranjem prostorije, čisto da se detektuje ako ima problema. Jedan snimak frekventnog opsega na mestu slušanja bi to otkrio odmah ako postoji.

Ti KEF basići od 5" su imali breakup mode koji se morao ukloniti skretnicom da se dobije čist zvuk. Takođe i neki drugi modeli, recimo čuveni B139 je imao hrkjuš na kraju opsega. B200 nešto manje. Ostavi li se tako bez notch filtera, vrlo je iritantno. Zanimljivo je da se dešavalo i sa drugim zvučnicima i pojačalom, tako da sumnjam i dalje da je do zvučnika.

Pošto pojačalo kao hibrid nema izlazni transformator nego tranzistorski izlazni stepen, takođe otpada mogućnost da mu izlazna impedansa nije usklađena sa zvučnicima. ECC83 imaju veliko pojačanje (mu=100), i sa tim može biti problema, ali njihov zvuk se retko opisuje kao oštar, uglavnom je obrnuto. Čudno je da se nove lampe manje greju od starih. ECC83/12AX7 koja bilo ima uvek istu specifikaciju za grejače i to 300mA na 6,3V ili 150mA na 12,6V zavisno od toga kako se vežu dva odvojena filamenta.