Jump to content

Recommended Posts

Posted

Могу ли замолити за предлог 5.1 система уз који се може уживати у МУЗИЦИ и филмовима.

Питам зато што некада давно купио Logitech z-5400, и то завршава посао за филмове (прави довољну буку :D). Али се при слушању музике осети да то није то. Зато и размишљам да узмем нешто озбиљније и сваки предлог је добродошао. Звучници би били у просторији 5х5m, тако да ми не требају звучници од 1000W, ни Z-5400 нисам никада пустио преко половине. Рецимо да би буџет био до 1000 евра и да ми савршено одговарају и половни звучници. 

Можда би прво требао питати неке најосновније ствари:

- да ли гледати трос-ситемске звучнике за сателите или су и дво-системски довољни (обзиром да ће бити посебан woofer)

- шта се од марки звучника препоручује (Yamaha, Bower&Wilkins , JBL, JVC, DALI, KEF...), евентуално шта спада у средњи, а шта у горњи сегмен по квалитету звука

- да ли гледати већ готове системе (типа: Yamaha NS 525/555, Bower&Wilkins HTM61, Dali Zensor 5.1) или гледати класичне HiFi звучнике (типа Yamaha NS-1000MM) па од таквих правити 5.1 систем.

- Да ли неко има искуства са споменутим системима (Yamaha NS 525/555 или Bower&Wilkins HTM61/683, Dali Zensor 5.1 )?

- које звучнике гледати: bookshelf, подностојећи...

Може предлог и за рисивер, али је он последња ставка.

Унапред хвала на сваком предлогу

Posted
6 minutes ago, microfarad said:

Receiver je prva stavka. Od njegovog kvaliteta u mnogome zavisi i  kvalitet zvuka za muziku. 

Odabereš Receiver pa dalje pričamo koje bi kutije se uklapale. 

У рисивере се уопште не разумем. Можда су ми Yamaha-ини интересантни, или ми се чини да их хвале као поуздане. Али нека буде и то половно, типа 100-200 евра, па шта предлажете?

Posted

Risiveri i 5.1 ili više kanala su nezamenljivi u smislu doživljaja filmova i koncerata koji su urađeni u 5.1

Risiver 100-200e su na prelazu između ozbiljnijih polovnih i omih entry level skroz . Z ataj novac , a da ima ARC, Lan ili WiFi i da važe za pouzdane su Sony STR-dn 840 ili 850 ili Denon 1100w, Denon x2000....

Zvučnike treba planirati da centar i frontovi budu iz iste serije. Da frontovi budu samostalno kompetentni za stereo režim rada i muziku.

Da ne zamarimo prostoriju, budžet i druge mogućnosti....

Mislim da ne mora da se uloži puno para u sasvim solidan 5.1 sistem. Ja uvek volim da sklapam tako nešto sa dobrim polovnim komponentama.

Posted
8 minutes ago, Dr Roadstar said:

Risiveri i 5.1 ili više kanala su nezamenljivi u smislu doživljaja filmova i koncerata koji su urađeni u 5.1

Risiver 100-200e su na prelazu između ozbiljnijih polovnih i omih entry level skroz . Z ataj novac , a da ima ARC, Lan ili WiFi i da važe za pouzdane su Sony STR-dn 840 ili 850 ili Denon 1100w, Denon x2000....

Zvučnike treba planirati da centar i frontovi budu iz iste serije. Da frontovi budu samostalno kompetentni za stereo režim rada i muziku.

Da ne zamarimo prostoriju, budžet i druge mogućnosti....

Mislim da ne mora da se uloži puno para u sasvim solidan 5.1 sistem. Ja uvek volim da sklapam tako nešto sa dobrim polovnim komponentama.

Можда је требало да напоменем да би и музика и филмови ишли преко рачунара, где је Sound BlasterX AE-5, што значи повезивање са рисивером једино преко:

3 x 3.5 mm 5.1 Line-out
1 x TOSLINK Optical-out (вероватно је ово боља варијанта повезивања)

Шта тачно значи:

Zvučnike treba planirati da centar i frontovi budu iz iste serije.

Да ли то у старту значи да треба заборавити класичне HiFi звучнике типа Yamaha NS-1000MM (обзиром да за њих нисам видео да постоји адекватан централни звучник)?

А шта значи:

Da frontovi budu samostalno kompetentni za stereo režim rada i muziku.

Да ли то значи да треба гледати тро-системске звучнике?

И унапред бих замолио за било какав пример, да знам барем шта одприлике тражити.

Унапред хвала

Posted
8 minuta ranije, rashomon said:

Можда је требало да напоменем да би и музика и филмови ишли преко рачунара, где је Sound BlasterX AE-5, што значи повезивање са рисивером једино преко:

3 x 3.5 mm 5.1 Line-out
1 x TOSLINK Optical-out (вероватно је ово боља варијанта повезивања)

Da , trebalo je. Optika za muziku sa kompa sasvim ok i preporuka. Za filmove ima par ograničenja u odnosu na HDMI. Slika ide sa kompa ili sa TV-a ( da li se TV koristi kao player ) ? 5.1 Line out iz zvučne kartice....Jedino da ide u risiver preko MultiCh Input. Nemaju ga svi risiveri....I ako imaju, RCA je ulaz . Ispravite me ako grešim.

11 minuta ranije, rashomon said:

Да ли то у старту значи да треба заборавити класичне HiFi звучнике типа Yamaha NS-1000MM (обзиром да за њих нисам видео да постоји адекватан централни звучник)?

Ne treba ih zaboraviti , ako moraju i odgovaraju Vam, kompromis na mestu srednjeg je sasvim moguć. Ako birate sistem od nule, gledati da budu isti.

13 minuta ranije, rashomon said:

Да ли то значи да треба гледати тро-системске звучнике?

Ni to ne mora da znači, zavisi od prostorije, sopstvenih želja i ukusa. Dvo sistmske vs trosistemske kutije je tema bez kraja verovatno ?

Poslao sam Vam poruku PM kao primer.

Posted
6 minutes ago, Dr Roadstar said:

Da , trebalo je. Optika za muziku sa kompa sasvim ok i preporuka. Za filmove ima par ograničenja u odnosu na HDMI. Slika ide sa kompa ili sa TV-a ( da li se TV koristi kao player ) ? 5.1 Line out iz zvučne kartice....Jedino da ide u risiver preko MultiCh Input. Nemaju ga svi risiveri....I ako imaju, RCA je ulaz . Ispravite me ako grešim.

Тренутно слика иде (из графичке) преко DisplayPort-a на ТВ, а звук (из звучне) преко 3 x 3.5 mm 5.1 Line-out у Logitech z-5400 (могло би се пребацити да иде преко TOSLINK-а). Из ТВ-а иде TOSLINK ка z-5400, тако да и не користим звучнике на ТВ-у. Значи рисивер треба имати 2 оптичка улаза. Барем нешто разјасних :D

Posted
4 minutes ago, Dr Roadstar said:

Da li TV ima ARC?

ТВ је Panasonic plazma gt50e и има HDMI (ARC).

Али већ рекох да пуштам филмове и музику са рачунара, те ми логичније да се повезује звучна картица са рисивером. Или грешим?

Posted

200e malo za ozbiljan receiver. 

U principu omer je pola/pola. Znači receiver 400-500e i 5.1 zvučnici 500-600e. Govorimo o polovnom. 

Zvučnike bih kupio od iste firme:frontovi centralni sub i zadnji. 

Posted
28 minutes ago, microfarad said:

Za muziku i filmove bih izbegao PC. 

Који је добитак у пуштању филмова са интернета у односу на пуштању BluRay rip/remux са рачунара? Гледам искључиво 1080p, јер ми не подржава ТВ 2K/4K. На страну што са рачунара увек могу да нађем и пустим превод.

Исто и за музику, шта фали слушати flac са рачунара? Музику слушам док радим за рачунаром. Не знам шта је алтернатива, да користим Spotify?

37 minutes ago, microfarad said:

200e malo za ozbiljan receiver. 

Шта се подразумева под "озбиљним рисивером?

Не желим да неко погрешно схвати, али за рисивер сам мислио да је довољно да подржава 5.1 систем звучника и да има своје кодеке (AC3, DTS, DolbyDigital, DolbyDigital Atmos ...). Шта још треба да гледам код рисивера?

Posted

Problem je u tome što bi mi sve unapredili, ako je TV, zašto nije 4K, zašto ima ARC, a ne eARC....

Ako je risiver, onda da ima 4K, NET, Spotify, Internet radio, Tidal, Airplay, mmmm sve...

Ali nekada treba napraviti dobar sistem po mogućnostima realnim. Od budžeta 500-600e dodjemo do 1000 i + za čas?

Muzika sasvim ok preko optike sa kompa.

Filmovi ok sa kompa ali preko HDMI i zvuk preko HDMI ARC ( tu ide samo do 5.1, za ostalo mora eARC ).

To je sve ok, moja preporuka je filmove puštati sa servera na TV, ako to podržava Home Network ( kao Smart Share kod LG ) ili iz Playera samog TV-a, preko servera na računaru. Jednino što prevod mora biti nadjem prvo i imati isto ime kao fajl filma itd. Da ne pričamo što stariji TVei ne puštaju nove fajlove .mkv i slično...

Posted
17 minuta ranije, rashomon said:

Који је добитак у пуштању филмова са интернета у односу на пуштању BluRay rip/remux са рачунара?

Нема неког добитка осим удобности. Ако ти функционира садашњи метод, продужи га користити.

Слажем се са већином овде, планирај бар пола буџета на рисивер, и то полован. То што ти је телевизор само FHD не значи ништа осим да ако планираш да купиш нови рисивер када купиш нови ТВ.

Поента рисивера је да се користи како преклопник сигнала, тако да мора имати већу (или исту) пропусност од крајних корисника (ТВ у овом случају).

Имаш и нови Денон рисивер за око 500 евра који поддржава и 8K, Atmos и мрежне сервисе (AVC-S670).

Звучници више по укусу.

Posted
47 minuta ranije, rashomon said:

Који је добитак у пуштању филмова са интернета у односу на пуштању BluRay rip/remux са рачунар

Nema dobitaka, a na nekim streaming servisima su bitrejti toliko skrnavi da mi se gadi da ih pustim (MAX npr u basic varijanti koju sam dobio uz supernovu).

Jeste praktično da se zavališ uđeš u app i pustiš šta želiš ali isto je i sa npr plex-om pošto si poskidao na hdd šta ti se gleda dok je razlika u kvalitetu dupe glava (ako skidaš remuxe pogotovu), pre svega u slici ali ni malo zanemarljivo, ogromna razlika je između streaming i loseless zvuka sa remuxa.

Posted

Može i preko PC, u mom slučaju jedna konponenta manje. 

Prevod mi nije bitan za Engleski i Španski. 

Kod receivera pored HT mogućnosti najbitniji je pojačavački deo. Od njega zavisi kvalitet zvuka. Na mom Pioneer SC LX 85 izlazi su digital ICE POWER. 

Tvoje pitanje je bilo dajte neki savet za kutije 5.1 od 1000e a riciever neki od 100e. Tu je kvalitet zvuka upitan. 

Posted

Ако хоћеш пристојан систем за музику и филмове, мораш гледати новији авр са хдми и подршком за атмос.

Маранц 7009 је био скоро за 500е на КП, одличан за филмове, пристојан за музику. Још бољи ако касније додаш снагаш уз њега. Звучнике према просторији, можеш мањег габарита уз два суба временом.

Стримин сервиси су неупоредиво слабији у односу на ремукс издања, како по слици а још више по звуку. Ремукс је копија пуног блу реј издања, 1080е или 4К, слика је 35-45 мбит 1080р и дупло за 4К, звук Truhd/Atmos или DTS-X, 18-22 мбит. Стриминг сервиси нуде 20-25 мбит слику за 4К а звук је компресовани dolby digital са atmos опцијом.

Posted
18 hours ago, gvlada said:

Ако хоћеш пристојан систем за музику и филмове, мораш гледати новији авр са хдми и подршком за атмос.

Маранц 7009 је био скоро за 500е на КП, одличан за филмове, пристојан за музику. Још бољи ако касније додаш снагаш уз њега. Звучнике према просторији, можеш мањег габарита уз два суба временом.

Стримин сервиси су неупоредиво слабији у односу на ремукс издања, како по слици а још више по звуку. Ремукс је копија пуног блу реј издања, 1080е или 4К, слика је 35-45 мбит 1080р и дупло за 4К, звук Truhd/Atmos или DTS-X, 18-22 мбит. Стриминг сервиси нуде 20-25 мбит слику за 4К а звук је компресовани dolby digital са atmos опцијом.

Ух, отворих тему како би видео шта је свету звучника Мерцедес/Лексус, шта Тојота/vw, а шта Дачија. А испаде да су звучници потпуно небитни него да треба гледати рисивере.

Разумем да постоје рисивери и од по 1000 и кусур евра, али мени не треба за стриминг, нити ме интересује Netflix/HBO... нити имам услова у стану да правим Атмос систем. Треба ми рисивер који ће звук из рачунара (тј. звучне картице - Sound BlasterX AE-5) пренети на звучнике. Јасно ми је да hdmi има већи пропусни опсег и да је потребан за Атмос озвучење. Али мене интересује 5.1 и било би превише давати још 300 и кусур евра за нову звучну картицу да звук слао преко hdmi уместо оптичког излаза.

Предложени Marantz SR7009 који ми делује overkill. Не мислите ваљда да треба и излаз из видео картице слати на рисивер па одатле на ТВ? Ако и то треба, онда треба да тражим и подшку за HDR10+ и upscalling 8K... и том списку већ нема краја.

Неко је предложо Sony STR-DN840 или Yamaha RX-V4A (V6A ако има баш повољно, или неки Yamaha RX-A770/A86x)... може ли нешто у том рангу?

И изнад свега могу ли замолити за предлог звучника који би уз то ишли, за собу 20-25m2 (стан у згради коју не планирам да срушим док гледам филм/слушам музику).

Унапред хвала на предлогу

Posted

Купи 5 канални снагаш и активни суб. Повежеш директ из звучне аналогно, са компа регулишеш јачину. Купи звучнике за остатак новца.

Posted
21 sati ranije, gvlada said:

Купи 5 канални снагаш и активни суб. Повежеш директ из звучне аналогно, са компа регулишеш јачину. Купи звучнике за остатак новца.

Koliko je realna kontrola jačine preko pomenute kartice direktno u snagaš...?

Kartica ima 3 izlaza, mislim da su 3.5mm...

Posted

Исто колико је реално да аналогно повезује звучну карту са ав рисивером.

Може, радиће... треба бити опрезан да не оде звук на 100%...

Posted
1 hour ago, gvlada said:

Исто колико је реално да аналогно повезује звучну карту са ав рисивером.

Нисам разумео зашто би се звучна картица повезивала са А/В рисивером аналогним конекторима, када картица има оптички излаз (1 x TOSLINK Optical-out)?

Можда се не разумемо. Мислио сам да квалитет звука зависи првенствено од звучника, па тек онда рисивера. Типа, лоши звучници ће и на најбољем рисиверу звучати лоше. Плус стално излазе нове генерације рисивера, тј. са новим кодецима/функцијама. Оно што је данас топ, за пар година ће бити осрење, а за 10 године ће бити превазиђено/застарело. Чини ми се да нема толико промена код звучника, они који су били топ пре 10-20 година и даље су врхунски. Зато сам и питао прво за звучнике.

Али да пробам овако да питам, када би узео неки полуозбиљан рисивер, тип Yamaha RX-V6A или предложени Marantz SR7009, које би онда звучнике требао да гледам (за просторију од 20m2)?

Posted

Буџет није велики за хифи суроунд систем. Сваки ав рисивер је исувише велики компромис, тако да само код топ модела има неког смисла узимати и за филмове и за музику. За 500е једино се може 7009 наћи а да је пристојно урађен. Има новијих модела, богатијих форматима, истих са појачалима, скупљих. Узети јефтин авр и било које звучнике, дате паре, ништа спец. Што се тиче спдиф, исувише инфериоран стандард данас за вишеканални звук. Може стерео 192/24 макс а сурр компресовани дд/дтс. Једино из графичке преко хдми да се шаље битстрим па да авр ради посао. Много већи пропусни опсег и број подржаних формата.

Posted
2 sati ranije, rashomon said:

Нисам разумео зашто би се звучна картица повезивала са А/В рисивером аналогним конекторима, када картица има оптички излаз (1 x TOSLINK Optical-out)?

Upravo tako, ja sam na to mislio...Objasnio si da ti je dovoljno 2ch stereo i 5.1 u osnovnim formatima , što preko optike je ok.

Posted

Sound BlasterX AE-5 даће бољи звук аналогно него преко спдиф. Аналогно плејер са компа може сам обрадити хд звук и послати на њен дак, док би преко спдиф ишао мп3 квалитет долби дигитал формата. Ако се не размишља више од стандарда 90-их, доста је соундбар.