Vladej Posted January 31, 2025 Report Posted January 31, 2025 Dakle gledam streamer za sistem u dnevnom prostoru. Pojačalo je Marantz PM7005 i zvučnici Elac DBR62. Korisnici ja i moja supruga (oboje vrlo blizu 60). Zašto to naglašavam? Zato što moja supruga uglavnom sluša par internet radio stanica tipa Jazz24, Swiss Jazz, RAD CAP Bossa Nova i slično. A ja pored toga i Tidal i različite rock internet stanice. Zato mora biti upotreba jednostavna i moguća bez telefona i obavezno sa displejem. Gledao sam Wiim Ultra ili Eversolo DMP A6 G2, a i polovni CXN V2. U živo sam detaljno video i slušao CXN kod poznanika, a Wiim Ultra u dućanu. Sa Eversolo nemam nikakva iskustva. Htio bi jednostavan uređaj, u stilu "Set it & forget it". Imam i digitalnu flac kolekciju muzike na USB ključu malo više od 100GB, koju sada slušam preko CD plejera (Marantz CD6007), koji ima svoja ograničenja i koliko sam video CXN to zna puno bolje. Šta predlažete? Quote
Roolieman Posted January 31, 2025 Report Posted January 31, 2025 CXN v.2 sam imao i to je lepo sviralo, za softver isto nemam zamerke. Nisam koristio eksterni nosac podataka pa tu nemam iskustva. Jedino sto bih rekao da i polovni sada kostaju vise od WiiM ultra a ipak se radi o starijem strimeru pa bih to izbegao ako nista drugo zbog softverske podrske. Sada imam allo digione signature sa linearnim napajanjem i to perfektno svira i radi, ali sigurno nije user friendly opcija koju trazis. Razmisljao sam o oba strimera koja gore pominjes za drugi sistem (sad vidim da je Eversolo izbacio i G2), ali se jos ne odlucujem iz razloga sto meni treba samo strimer, DAC i preamp mi je visak, pa i mene zanimaju utisci ljudi koji su ih probali i uporedjivali. Quote
srdjan_cvetkovic Posted January 31, 2025 Report Posted January 31, 2025 4 sati ranije, Vladej said: Dakle gledam streamer za sistem u dnevnom prostoru. Pojačalo je Marantz PM7005 i zvučnici Elac DBR62. Korisnici ja i moja supruga (oboje vrlo blizu 60). Zašto to naglašavam? Zato što moja supruga uglavnom sluša par internet radio stanica tipa Jazz24, Swiss Jazz, RAD CAP Bossa Nova i slično. A ja pored toga i Tidal i različite rock internet stanice. Zato mora biti upotreba jednostavna i moguća bez telefona i obavezno sa displejem. Gledao sam Wiim Ultra ili Eversolo DMP A6 G2, a i polovni CXN V2. U živo sam detaljno video i slušao CXN kod poznanika, a Wiim Ultra u dućanu. Sa Eversolo nemam nikakva iskustva. Htio bi jednostavan uređaj, u stilu "Set it & forget it". Imam i digitalnu flac kolekciju muzike na USB ključu malo više od 100GB, koju sada slušam preko CD plejera (Marantz CD6007), koji ima svoja ograničenja i koliko sam video CXN to zna puno bolje. Šta predlažete? Koristio sam WiiM Pro i što se tiče funkcionalnosti može da se kaže da je set it and forget it. Nikad ni najsitniji bug, radi kao sat. Koristio sam i Eversolo v1, ne mogu ni njega da kudim, radio je kako treba, ali imao sam problem sa jednim update-om firmvera, pa sam morao da se vraćam u rikverc da bi sve radilo kako treba. CXN nisam koristio, ali znam kolege koji ga sa zadovoljstvom troše već dosta dugo i ne planiraju zamenu. Mislim da su sva tri okay ako gledamo funkcionalnost, ali bih nekako prednost dao novijim uređajima, čisto zbog toga što će verovatno duže biti upotrebljivi, iako bih se ovako na neviđeno kladio da Cambridge ima najbolji zvuk. Quote
Susurin Posted February 1, 2025 Report Posted February 1, 2025 Davno sam imao tog Marantz 7005 neko krace vreme i koliko se secam imao je jako upotrebljiv DAC. WiiM Ultra je sasvim dovoljan za vas sistem i najbolji odnos kvalitet cena za nov uredjaj. Mozete koristiti njegov DAC ili ako vam bolje zvuci Marantz DAC onda vam WiiM moze sluziti kao transport. Quote
bojan87 Posted February 1, 2025 Report Posted February 1, 2025 Koristio sam CXN v2 neko vreme, slušanje internet radio stanica je bilo jednostavno uz pomoć daljinca ili upravljanjem direktno na uređaju. Naravno bilo je potrebno jednom samo u aplikaciji ubaciti stanice i napraviti listu favorita. Za Tidal je već potreban telefon da se pokrene, posle je moguće kretati se po plejlisti uz pomoć daljinca ili opet na samom uređaju. Aplikacija mi je svakako radila dobro, upotrebljiva je i laka za korišćenje. Nisam imao problema i prekida u strimovanju, jedini problem sam imao upravo sa korišćenjem eksternog USB skladišta, nisam nikako mogao da ga učitam kako treba, ali nisam nešto zalazio dublje u problem, možda je to bio izolovan slučaj sa onim što sam ja koristio. Nedavno sam od drugara uzeo Wiim Pro Plus na probu baš zbog koliko sam pročitao dobre aplikacije i raznih mogućnosti povezivanja i strimovanja, jer moj integrisani strimer radi sa mconnect aplikacijom koja nije baš poslednja reč tehnologije pa bi mi značilo malo intuitivnije korišćenje i mogućnost korišćenja preko Alexa asistenta. Nažalost Wiim Pro Plus je kao strimer zvučao primetno lošije od mog integrisanog strimera koji god da je metod povezivanja (uređaj Gato Audio DIA-250S NPM), ali je aplikacija zaista odlična, više mi se svidela od Cambridge aplikacije i uživao sam u korišćenju tako da mislim da je Wiim Ultra dobar uređaj za taj novac, a i kao što je kolega već pomenuo CXN v2 je skuplji čak i kao polovan pa mi Ultra deluje kao bolja kupovina. Quote
microfarad Posted February 1, 2025 Report Posted February 1, 2025 Wiim ultra apsolutni best buy. Quote
nikolino Posted February 5, 2025 Report Posted February 5, 2025 Ako ces da koristis interni DAC Marantz-a, onda Wiim Pro Plus. Wiim Ultra izgleda lepse, ne verujem da je po zvuku nesto bolji. Ako ces DAC od streamera, onda Cambridge AXN10 ako ces da stavis na pojacalo ili MXN10 ako ti stoji malo dalje, odvojeno. Ja sam kupio Eversolo A6 Master, jer su Wiim Ultra i A6 bili nedostupni u prodavnici, a tu mi je odgovaralo da malo podelim na rate, jer sam se istrosio za jos neke komponente. Moj razlog zasto A6 Master umesto Wiim Pro Plus je izgled, odnosno display. Medjutim, stativa. Sa preko 2,5m udaljenosti sa mesta slusanja, ne vidim nista na tom displeju. Mozda je vizuelno lepo kad se ukljuci VU itd. ali funkcionalno nista korisno. 4 puta je skuplji od Wiim-a. Daljinski je svakako nemocan da se sve preko njega odradi. Mora aplikacija, a na daljinski da se brzo reaguje, ako te neko pozove, da mozes da pauziras, smanjis itd. bez da ides na app. Ali nema izbora izmedju servisa itd preko daljinskog, sto je slucaj i sa ostalim strimerima koje gledas. Znaci setovanje telefonom, a onda daljinskim moze da se ide kroz listu napred-nazad, smanji, pojaca ili ugasi... Ono sto moze samo na daljinac je neki android box, Xiaomi ili EON od SBB-a. Tu pregled stanica, pesama itd. imas na TV-u. Kvalitet zvuka... Imam utisak, iako je digitalno povezan i EON i Eversolo, da je zvuk sa Eversolo-a bolji, ali ne bih da se zakunem. Kada pustim analogno sa Eversolo-a, zvuk je malo drugaciji, jer se zaobilazi interni DAC Marantz-a. Meni je licno lepsi, ali je to mozda stvar ukusa i kombinacije ostalih komponenti. Odlucite da li vam treba bolji zvuk ili lakse koriscenje. Npr. moja zena muziku slusa dok nesto radi po kuci i njoj je ta razlika u kvalitetu nebitna, vec da sto lakse pusti nesto. Otac ne cuje 100% na jedno uvo, tako da moze da slusa i mono. Jedini ja obracam paznju na kvalitet, ali to kosta. Quote
Vladej Posted February 5, 2025 Author Report Posted February 5, 2025 Meni je recimo bitno, da žena može sa daljinskim, da promeni stanicu na internet radiju, jer če samo to slušati. Ne znam ako je to moguče kot CXN-a? Ja nemam problema za appom na telefonu za strimer. A za daljinski na Wiimu znam više manje neupotrebljiv. Šta sve čovek radi, samo da je mir u kući. ? Quote
Gile Posted February 5, 2025 Report Posted February 5, 2025 Na CXN V2 je moguće promeniti stanicu internet radija daljinskim koliko se sećam. CXN 100 recimo nema daljinski kao standardnu opremu, doplaćuje se. Aplikacija StreamMagic je odlična na iOS platformi. Quote
Iron man Posted February 5, 2025 Report Posted February 5, 2025 55 minuta ranije, Vladej said: Meni je recimo bitno, da žena može sa daljinskim, da promeni stanicu na internet radiju, jer če samo to slušati. Ne znam ako je to moguče kot CXN-a? Ja nemam problema za appom na telefonu za strimer. A za daljinski na Wiimu znam više manje neupotrebljiv. Šta sve čovek radi, samo da je mir u kući. ? Zašto neupotrebljiv? Za suprugu ima 4 predefinisane stanice da menja, i da pojačava i stišava Za hakere ima sve, i voice controll, i izbor ulaza i sledeća pesma , prethodna pesma ( radi i na Spotify i sa lokalne mreže),.... Quote
nikolino Posted February 5, 2025 Report Posted February 5, 2025 Moze da menja stanice, ali prvo mora da odabere telefonom internet radio i onda prebacuje po listi. Bez telefona mogu uredjaji koji imaju displej, sto dodje i logicno, i onda se menja na samom uredjaju, opet ne na daljinski. Ne znam da li neko zna neki streamer koji moze sve daljinskim. Mnogi proizvodjaci su bili ograniceni menijima i opcijama preko daljinskih i onda su uglavnom presli na aplikacije preko telefona. Quote
Iron man Posted February 5, 2025 Report Posted February 5, 2025 Telefonom odabereš 4 stanice i memorišeš. Jednom kad nabaviš WiiM Posle toga daljinskim biraš jednu stanicu od te 4. Ako ne valja onda kupi ženi kuhinjski radio. Šrafi se ispod visećeg elementa kuhinje Quote
Gile Posted February 5, 2025 Report Posted February 5, 2025 19 minutes ago, nikolino said: Ne znam da li neko zna neki streamer koji moze sve daljinskim. Mnogi proizvodjaci su bili ograniceni menijima i opcijama preko daljinskih i onda su uglavnom presli na aplikacije preko telefona. CXN V2 (sem početnog setupa), Pioneer N30/50/70 (nema support za internet radio više, al je top kao dac, upnp/dlna renderer i AirPlay target). Quote
sondek Posted February 13, 2025 Report Posted February 13, 2025 Ne znam sto je mana ako se kontroliše uređaj preko telefona. Kod nas u kući svako ima svoju aplikaciju i slusao ko kad hoće, iovako nam je već svima telefon stalno pri ili u ruci. Tu su sve funkcije, lepše izgleda, više informacija, lakše se koristi... Mojih 2c Quote
Vladej Posted March 26, 2025 Author Report Posted March 26, 2025 Evo na kraju sam ipak nabavijo polovni Cambridge CXN V2. Za sada upotrebljavam njegov DAC dok ne kupim dobar coax kabel pa ču kasnije da isprobavam koja se kombinacija bolje čuje. Quote
DejanM Posted March 28, 2025 Report Posted March 28, 2025 Imam Wiim Ultra i Eversolo DMP-A6 ME. Oba rade jako dobro, app im je odlican i imaju set funkcija koji je priblizan. Za Vas sistem ja bih isao ipak sa Wiim Ultra varijantom jer je jeftiniji a zvuk koji daje je dobar. Jednostavan je za namestanje, ima mogucnost da se zakaci disk sa muzikom direktno u uredjaj tako da ispunjava Vase osnovne zahteve. Quote
Vladej Posted March 28, 2025 Author Report Posted March 28, 2025 Kao što sam napisao gore, sada imam CXN V2. Na prvih par slušanja mi je ok. Nisam jedino još uspijo shvatiti kako ga ubediti da prikazuje pravilno metadata od muzike na eksternom disku...Sent from my SM-A515F using Tapatalk Quote
Zexx Posted March 28, 2025 Report Posted March 28, 2025 Tako što će ti muzika na eksternom disku biti tagovana kako valja. Quote
Vladej Posted March 28, 2025 Author Report Posted March 28, 2025 Svakako, samo nisam još našao u čemu je razlika u tagovima onih albuma gde se metadata lepo vidi i onih gde to ne radi.Sent from my SM-A515F using Tapatalk Quote
srdjan_cvetkovic Posted March 28, 2025 Report Posted March 28, 2025 Isto kao što ni ja nisam provalio zašto mconnect neke tagovane vidi okay, druge vidi ofrlje, a treće ne. Ali se ne zamaram, folder view i vozi, ne obazirem se više. Quote
SomiKnight Posted April 9, 2025 Report Posted April 9, 2025 U smislu suzbijanja modova sobe koristio bi se peq, dakle samo da spusti gain sa visokim Q, zanima me koje su karakteristike PEQ dela kod wiim uređaja? Tj. koliko je maksimalan gain, na slikama stoji -12db čini mi se, da li je to maksimum ili može još više od toga? Takođe koji je maksimum za Q faktor? Koliko vidim wiim je baš jedan od retkih koji uopšte ima ovu opciju, hifiberry ima ali to i nije baš najsretnije rešenje, eversolo isto bi trebalo da ima ali kažu da kada se koristi onda radi resampling. I naravno ima RME ali on je baš preskup. Rešenje za džabe je Equalizer APO, probao sam ovo i radi ok, mada nisam baš ok sa instalacijom programa među sistemske aplikacije a delo su jednog čoveka, radije bih neki uređaj da to radi. Takođe wiim je malo bezveze što nema usb ulaz pa se na pc kači preko optike. Tako da pitanje je za peq karakteristike wiim uređaja ko ima da napiše, a takođe ako postoji neki drugi predlog za strimer ili dac koji ima peq u sebi. Quote
Miccko Posted April 9, 2025 Report Posted April 9, 2025 Od strimera PEQ ima Fiio S15, DAC sa EQ Topping D50 III, D90III discrete, Centaurus i Fiio K19. Ako si na windows Album player podržava VST plugin i tu imaš ogroman izbor besplatnih a i onih što se plaćaju, ja sam koristio TDR Nova. Quote
SomiKnight Posted April 9, 2025 Report Posted April 9, 2025 Hvala, od predloženih uređaja, svi su preskupi, osim D50 ali on ima peq samo na usb ulazu na žalost. VST mi se ne dopada, vezan je za software, bolja varijanta je Equalizer APO koji radi na sistemskom nivou, mada kažem iako je besplatna varijanta hteo bih da je izbegnem, a i ne rešava skroz problem jer imam i drugi izvor sa tv-a tj firesticka koji ne bi mogao da regulišem. Čekam da vidim wiim kakve ima parametre, na primer pomenuo sam rme ali koliko vidim ima maksimum q vrednost od 5, ništa preko toga, to mi se ne sviđa, a za wiim nisam uspeo da nađem maksimalnu vrednost na netu. Ispade wiim najjeftinije potencionalno rešenje, osim možda hifiberry dsp varijante ali i on onda ima samo jedan ulaz. RME digiface ima totalmix sa 3 peq vrednosti, ali mislim da je i tu maksimum za Q jednak 5. Quote
SomiKnight Posted April 11, 2025 Report Posted April 11, 2025 Nisam uspeo da nađem ništa bolje od wiim, pa sam kupio wiim ultra. Pa evo da postavim ovde odgovor na moje pitanje, peq ima karakteristike: FREQ: 10hz - 22khz GAIN: -12db - +12db Q FACTOR: 0,1 - 24,0 Možda bi mogao gain da bude malo bolji, ali q je odličan, u odnosu na rme koji ima max 5 (neki uređaji su dobili do 9,9) ovo je odlično. TV se lepo povezuje preko hdmi a pc ide preko optike, radi sve ok, i peq lepo smanji modove sobe, sve u svemu odličan uređaj, bukvalno za ove pare nema ništa bolje, a ni za dosta veće pare nema ništa bolje koliko sam upoznat. Quote
Recommended Posts