Margione Posted December 12, 2024 Report Posted December 12, 2024 Ispijajući svoj Capucho razmišljam da bi bio red da se i za zaljubljenike espresa sa Foruma pokrene tema o ovom globalnom fenomenu. ? Aparat koji koristim unazad 3-4 godine je najosnovniji model Beka, i mogu bez ikakvog ustručavanja da ga preporučim za sve koji su planirali da možda uključe ovakvu vrstu kućnog aparata u svoj dom. Ima naravno boljih, ali će ovaj za male pare zasigurno praviti espresso koji će vam ulepšati početak dana. Espresso koji koristim u poslednje vreme je Pellini №46, gde pakovanje od 250g u Italiji košta manje od 4e. Inače, u Italiju bih se bez razmišljanja preselio samo zbog njihovog kulta ispijanja espresa. Ima li u gradu neko mesto gde se ispija dobar espresso? Quote
Margione Posted December 12, 2024 Author Report Posted December 12, 2024 Italijani, bar ovi sa severa, često kapućino zovu Capucho... Ti kažeš one capuchino, oni ti uzvrate uno capucho, i tako usvojih ja naziv za kapućino ? Quote
Aleksandar75 Posted December 12, 2024 Report Posted December 12, 2024 1 sat ranije, Margioni said: Aparat koji koristim unazad 3-4 godine je najosnovniji model Beka, i mogu bez ikakvog ustručavanja da ga preporučim za sve koji su planirali da možda uključe ovakvu vrstu kućnog aparata u svoj dom. Ima naravno boljih, ali će ovaj za male pare zasigurno praviti espresso koji će vam ulepšati početak dana. Espresso koji koristim u poslednje vreme je Pellini №46, gde pakovanje od 250g u Italiji košta manje od 4e. Inače, u Italiju bih se bez razmišljanja preselio samo zbog njihovog kulta ispijanja espresa. Audiofilska priča...izgleda da ti je tamper bolji od aparata ? Za početak čini mi se da je u pitanju pressurized portafilter (ako nisi radio neki DIY zahvat), pa ne bih ulazio dalje u ''iznutrice'', dosta ograničavajući faktor...ne kažem da ne može da se napravi pristojan espreso, ali treba dosta ''gimnastike'' Quote
Aleksandar75 Posted December 12, 2024 Report Posted December 12, 2024 33 minuta ranije, InSides said: Шта је Capucho? Kafa uništena penom od mleka ? Quote
InSides Posted December 12, 2024 Report Posted December 12, 2024 ОК, ја имам као могућност за кафе са млеком, али ретко их користим. Мој "setup" је на препоруку драгог пријатеља који се тиме бави годинама - знајући ме довољно, препоручио Silvia-у и рекао заустани овде. Еспресо скоро 99% времена на ову машину, ретко експериментирам са врстама кафа, најчесто Illy Classic или Lavazza Crema & Aroma (за млечне кафе). Quote
Margione Posted December 12, 2024 Author Report Posted December 12, 2024 10 minutes ago, Aleksandar75 said: Za početak čini mi se da je u pitanju pressurized portafilter Jeste naravno, i zbog toga na ovakvom aparatu, da ne kažem jeftinom i pravim espresso sa mlekom ili capuchino ? Quote
Margione Posted December 12, 2024 Author Report Posted December 12, 2024 16 minutes ago, Aleksandar75 said: Kafa uništena penom od mleka ? Tako, nekako ?... Quote
Margione Posted December 12, 2024 Author Report Posted December 12, 2024 9 minutes ago, InSides said: Еспресо скоро 99% времена на ову машину, ретко експериментирам са врстама кафа, најчесто Illy Classic или Lavazza Crema & Aroma (за млечне кафе). Ovo je ipak dosta ozbiljniji aparat, kao i pomoćni pribor, koji verovatno košta kao sam moj aparat ? Quote
Margione Posted December 12, 2024 Author Report Posted December 12, 2024 26 minutes ago, Aleksandar75 said: Audiofilska priča...izgleda da ti je tamper bolji od aparata ? Nije tamper ? Ručna presa za ceđenje. Made in Turkey ? Quote
Aleksandar75 Posted December 12, 2024 Report Posted December 12, 2024 Dobar ''hobi'' za eksperimentisanje sa ''parametrima''...kvalitet zrna, nivo prženja, granulacija, temperatura pare, pritisak na portafilteru, vreme ekstrakcije... Quote
InSides Posted December 12, 2024 Report Posted December 12, 2024 21 minuta ranije, Margioni said: Ovo je ipak dosta ozbiljniji aparat, kao i pomoćni pribor, koji verovatno košta kao sam moj aparat ? Имао сам срећу да набавим непосредно пре пандемије, у току које су цене апарата отишле бар 30% горе. Заједнице љубитеља кафе су горе од наших. Quote
Gorfili Posted December 12, 2024 Report Posted December 12, 2024 @Margioni Hvala za temu! Moj set je Gaggia Classic Caffe i fenomenalan je.. Inače jurim taj Rancilio Silvia da kupim i probam, pa ću zadržati onaj koji mi se više sviđa.. Ne mogu da pošaljem slike jer još nijesam sredio kuhunju u novom stanu, pa je moj steup još u paketima... ali biće... Inače kafa Illy Classic u zrnu, obavezno sa mlinom, bitno je da je svježe samljevena... Od skoro dođoh do profi mlina Quamar, tek treba da ga probam.. Evo jedna slika sa mreže.. Quote
Margione Posted December 12, 2024 Author Report Posted December 12, 2024 ? Ah, mlin... Srećom kod mene nema mesta u kuhinji, ni za veći aparat, niti mlin... inače bi bilo dosta veselo u kući ? Quote
InSides Posted December 12, 2024 Report Posted December 12, 2024 1 sat ranije, Gorfili said: Moj set je Gaggia Classic Caffe i fenomenalan je.. Inače jurim taj Rancilio Silvia da kupim i probam, pa ću zadržati onaj koji mi se više sviđa.. Искрено, Силвија је супер, али не знам колико је боља од Gaggia Classic-a. Нарочито ако додаш PID контролер за Класика. Мој је млин Rancilio Rocky - ради изванредно, нарочито за цену - мада сам размишљао о Mignon-у веома кратко. Quote
Iron man Posted December 12, 2024 Report Posted December 12, 2024 Moj kafemat je izabran nakon nekog testa gde je proglašen za best baj. Entri level ali ima i espreso i penu i paru, i zagrevanje šoljica...Sve za kapućino i espreso. Ali mi je zato mlin kao da ga je dizajnirao Dieter Rems Ali ne . To je proizvod Ex Yu firme Mikron Prilep. E šta se nekad pravilo u tamnici naroda. Mlevenu kupujem lavazzu Crema ili Hausbrandt ali teško nalazim Najbolje u zrnu pa samleti pre nego se pravi kafa. Tada tražim Tchibo ili Jakobs Quote
Father Posted December 12, 2024 Report Posted December 12, 2024 Vi koji imate mlinove probajte sledeću foricu. Uzmite zrna za dve kafe ili duplu dozu. Zrna pre mlevenja poprskajte vodom vrlo ovlaš, kao kada prsnete nekoga sa vlažnom rukom. Sameljite ovu količinu i odradite postupak kao i uvek. Blago ovlažavanje zrna pre mlevenja bi trebalo da umanji kiselost i gorčinu Robuste, a da pojača čokoladnu notu Arabike. Ublažava se jačina ali se dobija na gustini i slatkoći napitka. Probajte bez dodavanja šećera ili mleka, čist espreso. Ja koristim SAECO model Vienna već 20 godina. Jednom zamenjena matična ploča, drugi put u servisu odrađen stručan pregled i čišćenje svega što korisnik ne može redovnim održavanjem da dohvati. Quote
Gorfili Posted December 12, 2024 Report Posted December 12, 2024 1 hour ago, InSides said: Нарочито ако додаш PID контролер за Класика. Hvala puno za ovo, nijesam imao pojma da je moguće... Quote
InSides Posted December 12, 2024 Report Posted December 12, 2024 А тек да видиш ово. https://gaggiuino.github.io/#/?id=home Quote
Gorfili Posted December 13, 2024 Report Posted December 13, 2024 Fali mu mali printer da štampa sve ove parametere da se proučava dok se pije kafa.. Hi-co-Fi Bing Videos Quote
Father Posted December 13, 2024 Report Posted December 13, 2024 Super je sva ova procedura kada ti dođe 4-5 ortaka i svi hoće tvoju vrhunsku kafu u isto vreme. Tada sam shvatio da mi treba automatska mašina. Kanister za vodu, mlin za kafu i đubravnik, sve u funkciji na jedan klik. Život je postao mnogo jednostavniji. Quote
Father Posted December 13, 2024 Report Posted December 13, 2024 Možda upgrade-ujem u GAGGIA Anima Classic čak je sada jeftinija nego moja pre 20 godina, kada sam je kupio. Da li će da poživi toliko, biće vrlo zanimljivo za proveriti. Quote
Willi Studer Posted December 13, 2024 Report Posted December 13, 2024 Kada u Italiji barmen kaže "kapućo" (cappuccio), znajte da je s juga. Iskreno, privlači me ideja espresa kod kuće, ali za mene je espreso stvar izlazska iz kuće, kafića, šanka i društva. Za tri do čeitir espressa dnevno, mislim da ta mašina ne bi radila dovoljno da se dobije kvalitet. U međuvremenu, volim za promenu da popijem moku. Nedavno nabavljena kafetijera Alessi La Cupola (dizajn: Aldo Rossi). I da proširim malo temu na moku, ima kod Italijana urbana legenda da se kafetijera nikada ne pere deterdžentom jer to menja ukus kafe. To posebno važi za aluminijumske kafetijere. Ljudi, vi treba da vidite koliko su njihove kafetijere musave! Naravno da perem kafetijere posle svake kafe i garantujem da ne menja ukus kafe. Što se tiče same kafe, stalno sam između različitih vrsta Lavazza i nikako da probam Hausbrandt. Quote
Gorfili Posted December 13, 2024 Report Posted December 13, 2024 1 hour ago, Father said: Tada sam shvatio da mi treba automatska mašina. Kanister za vodu, mlin za kafu i đubravnik, sve u funkciji na jedan klik. Život je postao mnogo jednostavniji. vinyl vs streaming Quote
Mingus,Mingus Posted December 13, 2024 Report Posted December 13, 2024 Sta uzeti za expreso/kucna varijanta/ a da ne mota da se koriste kapsule. Quote
Recommended Posts