Jump to content

Recommended Posts

Posted

Dobar dan svima, 

Vec neko vreme gledam gramofone, zvucnike, pojacala i sve sto bi moglo da mi izbije pare iz dzepa. :)

Toliko je opcija a nisam siguran sta bi bilo pamento uzeti (jer se moje slusanje muzike svodilo na kompjuterske zvucnike) a voleo bih da udjem u svet vinila.

Prvo sam se nekako navukao na Roksan Attessu bundle koji je imala jedna prodavnica (u BGu), pa sam hteo na tome da baziram i ozvucenje. Ne znam jel smem da imenujem doticnu prodavnicu. :) 

Pa sam onda upao u analiziranje drugih gramofona, zvucnika, do te mere da vise ne znam sta hocu i mozak mi se pretvorio u kashu. Tom prilikom bih vas zamolio za malu pomoc.

Elem, prostorija gde bi se nalazila oprema je oko 30m2. Gramfoon i zvucnici bi bili postavljeni u cosku sobe. Gledao sam bookshelf zvucnike jer je soba, old-school sto bi se reklo, sa dva regala (starije kolege ce verovatno znati na kakve regale od punog drveta mislim). U jednom od tih regala bih stavio celu opremu. Ima poprilicno veliku supljinu, da se tako izrazim i dve policice pri vrhu. Medjutim, ako mi u nekom momentu dune, mozda bih se resio istih i oslobodio prostor za celu opremu - mada nisam siguran kako bi ukucani reagovali na to. :D Ono sto me plasi je ako bih postavio i zvucnike i gramofon jedno do drugog mogu da izazovem vibracije i onda sijaset drugih problema.

Budzet koji sam spreman da izdvojim je do 3k evra. Nisam gadljiv na polovno ali bih gledao da uzmem novo ako mogu (sto zbog garancije, sto zbog potencijalne kupovine na rate, pa sebe da rasteretim malo - mada to nije problem). 

Ono sto jos uvek ne znam oko gramofona su, prednosti i mane full automatika naspram manuelnih. Kao totalnog nuba, mozda bih sebe postedeo da potencijalno ostetim plocu ako uzmem manuelca. A opet...

Kao sto rekoh, gledao sam Roksan Attessu, Dual CS618Q, neke Pro Ject-ove (mada citajuci gomilu komentara na Redditu sam se malo odaljio od te zamisli), Rega P3, cak mi je i neki Technics SL1500 usao u razmatranje (mada mi se ne svidja taj izgled), Thorens TD403 DD... Gledao sam i Rekkord F400 (doduse u jednoj prodavnici u Hrvatskoj). 

Naravno, kao sto rekoh, otvoren sam i za druge sugestije.

Sto se tice amp-a... Tu tek nemam blage veze.

A zvucnici, uh... Gledao sam i Elac, Dali, Triangle, Monitor Audio, B&W... totalna mi zbrka u glavi. Ali razumem da kada bih nasao gramofon i sve sto treba da bih mogao tek onda da razmisljam o zvunicima i potencijalno odem u neku radnju i zamolim ih da iste testiram. Razmisljao sam da izdvojim do 1000e za zvucnike - sto znaci da bi ostalo oko 2k za ostatak. 

Ono sto bih najvise slusao je jazz, rock i klasiku, pa u skladu sa tim mozda da idu neke preporuke.

Hvala vam najlepse i ako treba jos nekih detalja, javnite. :) 

• Replies 239
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

3k eura za gram amp i zvučnike??? I to novo???? Nemoj da daješ tolike pare ni u ludilu!!! Ako baš hoćeš, da slušaš vinil, iako su ploče danas skupe čak i polovne. Znači skup hobi. Kupi jedan dobar Vintage komplet (pojačalo, tuner, deck, gramofon, hifi rack, zvučnici) za 500-600eura. Em bolje će da svira, to jest, biće bolji zvuk od bilo čega NOVOG. 

Posted
35 minutes ago, microfarad said:

3k eura za gram amp i zvučnike??? I to novo???? Nemoj da daješ tolike pare ni u ludilu!!! Ako baš hoćeš, da slušaš vinil, iako su ploče danas skupe čak i polovne. Znači skup hobi. Kupi jedan dobar Vintage komplet (pojačalo, tuner, deck, gramofon, hifi rack, zvučnici) za 500-600eura. Em bolje će da svira, to jest, biće bolji zvuk od bilo čega NOVOG. 

U redu, hvala na savetu. 
Jel generalno pratite takve stvari na KP ili da se orijentišem više na forume i pratim ako nešto interesantno izadje?

Koji bi tvoj predlog bio za takav neki setup (ako ne trazim mnogo)? :)

Posted

Nadam se da nije Sneško Belić, ne ide to ime za ložača...ima ih u poslednje vreme više nego u toplani?

Idi u radnju i uklopi u manje novaca sistem od Rege. Imaju sve sto ti treba, solidne gramofone, ampove sa fono sekcijama i solidne zvučnike. Za početnike koji hoće novo dosta. 

Iako se slažem sa kolegama da je za početnika koji će da stavi gramofon i zvučnike u kredenac u ćošku sobe budžet prevelik. 599 evra u polovnjacima prava je mera dok se ne proveri da li je to uopšte za tebe. Ostatak do 1000, na berzu pa u ploče. 

Posted
7 minutes ago, sondek said:

599 evra u polovnjacima prava je mera

Novi zvučnici za hiljadarku ne mogu biti greška, amp ako je vintage, obavezno refresh, pa sve ostalo... ja bih tim putem...

Posted

Imam u garaži trenutno jedan set up za 300-400eur. Marantz amp sa fono sekcijom i energyesm4 i još na to dodati neki gramofončić za 200.. Eto na tako nesto sam mislio. Da ne razumete pogrešno, nisu sprave moje niti su za prodaju. Lako se pređe na bolje, ako uopšte bude želje. Mnogo ljudi jako brzo digne ruke od ploča, uglavnom su razlozi kupovine većinom čisto hipsterske prirode... hobi uopšte nije jeftin. lako se promeni ako bolest uzme maha.. 

Posted

Pre neku godinu sam video čoveka na ulici,  tako srećan izraz se retko viđa, oprezno nosi kutiju veliku sa gramofonom novim novcijatim,  piše Thorens. ? 

Dok dođe kući, pa raspakivanje, pa čitanje uputstva (uglavnom se preskače, čuj uputstvo za gramofon), pa smeštaj na predviđeno mesto, podešavanje i prvo slušanje, kakvo je to samo zadovoljstvo.

Da je barem pisalo Technics, pa i da ga razumem. ?

Posted

Nije lose dati savet na forumu, makar i bilo ko pitao. Da pocnemo:

• Svidelo mi se sto je napisao @Nixie - lepo je kupiti novo nekad. A znaci i garancija.
  • Polovan HiFi je kao polovan auto - ako nisi majstor, mozes lako da kupis problem.... Moze super da se kupi, a moze i da se izgubi mnogo.
  • Ako hoces amp, gramofon i zvucnike, verovatno ti treba i streamer. Razmisli o tome.
  • Obidji par radnji i vidi sta ima. Poslusaj sve zajedno, pitaj u prodavnici za savet. HiFi radnje treba da daju i savete.
  • Ako hoces, obidji i neku radnju koja nema gramofone, pa vidi da uzmes tamo pojacalo i zvucnike a gramofon negde drugde.
  • U nacelu sve moze da se uzme u tri (cetri sa strimerom) radnje. A moze i u jednoj.
  • Ako uzimas u jednoj, pitaj za neki popust - makar da pokrije kablove.
  • Zvucnici u regalu nisu sjajna ideja - ali ako mora.... Napomeni to pri kupovini. Jako ti suzava izbor, sto mozda i nije lose.
  • Ako imas budzet 3000, odvoj 2500 kao osnovu, pa da predjes malo preko. Sve sto ostane ce lako otici na ploce. :)

Cisto moja 0.02 EUR.

Sve da je i troll post, lepo je napisati nesto konstruktivno na forumu.... Nekome ce da znaci.

Posted

Lepi su Thorensi, ko voli taj vintage look, ima onaj TD1500 liči na TD150/160 legendarne, ali je jača malo cena od ovog budžeta. Ima i svetogrđa, Thorens direct drive. Ne znam stvarno koliko je to za preporuku, jeftiniji Thorens-i?

Posted

3000 evra nije mali novac, i ako se od starta sve dobro isplanira, pravilno uradi i pametno izabere, dobice se sasvim pristojan stereo hifi sistem, sa sve vrlo dobrim gramofonom.

Kada kazem pravilno, tu pre svega mislim na polozaj zvucnika. Ako ce biti u cosku prostorije, u startu sve gubi smisao, i tada je 3000 evra bacanje novaca. Pozeljno je da zvucnici budu na kracem zidu prostorije (ako je pravougaona), po mogucstvu centrirani u odnosu na sredinu tog zida, i izbaceni u prostor (vecina zvucnika to trazi za svoj optimum).

Druga stvar, oko izbora zvucnika. Nije isto ako ce u prostoriji ostati ti regali, i ako nece. Ako ostanu, oni sami ce biti izvor nezeljenih rezonancija, te stoga treba ici na nesto umerenije - neke bookshelf kutije (sa stalcima), koji ce se postaviti u prostor (dakle ne u regale - ako tako bude, 3000 evra je takodje bacanje novaca). A ako se izbace regali, onda je to zavidan prostor (30 kvadrata) koji treba lepo popuniti zvukom, i tada se mogu ubaciti i vece floorstand kutije, a zidove se mogu popuniti policom za ploce, policom za hifi, garniturom, foteljama, tepihom, slikama, zavesama, ukrasima, cvecem... No, ovo je vec komplikovanije, i moze dodatno da kosta u odnosu na planirani budzet (polica za ploce, polica za hifi) - ali itekako ima smisla, ako pricamo o kvalitetnom stereo hifi zvuku.

Uglavnom, pre svega isplanirati, pronaci prostor za zvucnike, i tek onda ih birati.

Sto se tice polozaja gramofona, najbolje je da bude izolovan (zidnom konzolnom policom). No, moze da stoji i u regalu, na komodi..., ali ne na nekoj pregradnoj tankoj polici, vec na gornjoj debljoj (u slucaju komode), ili na nekoj nosecoj (u slucaju regala). Takodje je pozeljno da ne stoji na istoj povrsini gde stoji pojacalo (ono moze negde ispod, ne daleko, zbog gramofonskog interkonekt kabla koji ne treba da bude duzi od 1,2-1,3m). Takodje treba predvideti i polozaj zvucnika u odnosu na pojacalo, zbog zvucnickih kablova (da ne budu tipa 4-5m dugacki - sto kraci, tim bolje).

Sto se tice izbora samih uredjaja, ja bih fokus stavio na izbor zvucnika. Njih bih prve kupovao, i za njih bih predvideo pola budzeta (cca. 1500 evra). Generalno jako dobro resenje jesu novi zvucnici (garancija, mogucnost slusanja u salonu bez obaveze kupovine, i sl.). Ali je po mom misljenju jos bolje resenje pronaci zvucnike koji nisu mnogo stari (do 5-6 godina), pazeni i ocuvani, od prvog vlasnika (ne preprodavca), gde mozes za 1500 evra kupiti zvucnik klase npr. 2500 evra, u takvom stanju da verovatno godinama neces morati da mislis o njima. No, ovo nije lako pronaci. Treba biti strpljiv, i nadave oprezan (u moru svakojakih "postenih" prodavaca koji ordiniraju na trzistu). Takodje je kod kupovine zvucnika najbolje ako ih mozes probati u svom prostoru (zato potragu krenuti od lokala, ako trazis na KP, gde ce prodavac biti voljan da ih donese kod tebe). A ako to nije moguce, onda proba kod prodavca, sa muzikom koju poznajes (poneses svoj CD, fajlove, vinil...). Takodje, za probu ti treba pojacalo - posto ga nemas, pokusas negde da pozajmis za probu zvucnika (napisi odakle si, mozda ti i neko sa foruma za tu svrhu izadje u susret). Ili dogovoris sa prodavcem zvucnika da ponese njegovo pojacalo sa kojim je terao zvucnike, ako bi proba bila kod tebe...

Kada izaberes zvucnike, biras pojacalo. Mislim da je u tvom slucaju (u odnosu na budzet) najbolje resenje da pronadjes neko starije integralno pojacalo sa dobrom phono sekcijom (bez phono sekcije gramofon ne moze da radi), koje je vec strucno refresovano/osvezeno (raspitaj se medju domacim serviserima, ili ovde na forumu, malo-malo nude se takvi primerci (i mimo KP)). Postoje ovde forumasi koji znaju u kojim takvim starijim pojacalima su phono sekcije posebno dobre (ja znam da je takav Hitachi HA6800, imao sam ga, bio je i osvezen, prodao ga pre 2-3 godine za 250 evra). I da, ovde bih odredio budzet 400 evra.

Sto se tice gramofona, stavio bih budzet 700 evra. Za taj budzet bih potrazio neki servisiran vintage japanac (Pioneer, Sansui...), sa direct-drive pogonom, i najbolje ipak bez automatike (ona donosi komfor, ali i potencijalnu glavobolju, ta mehanika ili elektronika zahteva odrzavanje), sa ruckom koja ima VTA podesavanje... Ovde bih ti svasta jos mogao pisati (ne mora nuzno japanac, moze i englez, skot, svaba...), kao i pola foruma, tako da otom-potom. Uglavnom, tako neki gramofon za 700 evra je sigurno superioran u odnosu na nove u ovom cenovnom rangu, na tankim mdf plocama, i sl. Bitno je da bude vec servisiran (ima toga kod nas, ko to radi, priprema i prodaje). Mimo gramofona za zvucnicu bih odvojio cca. 250 evra, gde za taj novac imas zaista dobar izbor novih MM glava.

Dakle, 1500 + 400 + 700 + 250 = 2850 evra. Ostane 150 evra. Za te novce bih kupio solidan par zvucnickih kablova (solid-core).

I to je to. Povezes sve (neko ti podesi gramofon, verovatno sa foruma ako nemas nekog u svojoj okolini), i uzivas. Normalno, pripremis mesecno 100-200 evra za ploce, obilazis berze, online pijace (KP, Kupindo), otvoris i nalog na Discogs-u (pa da si informisan o cenama, i da te ne mogu lako preveslati ovi nasi preprodaci (inace poznati po prenaduvanim cenama), plus sto mozes kupovati ploce i po belom svetu, nekada je shipping npr. iz Nemacke jeftiniji nego lokalni u Srbiji, a ploca 3 puta jefitnija nego kod nas).  

Sto se tice striminga, to ces lako naknadno resiti, za par stotina evra.

Uglavnom, ukoliko se zeli kvalitetan stereo zvuk, treba se potruditi malo vise, jer budzet ne resava sve, iako nije mali. I treba strpljenja.

Siguran sam da na forumu ima potpuno suprotnih misljenja i koncepata u odnosu na ovo moje skromno... Tako da, kolege izvolite.

Posted

Ako nemaš ni jednu ploču kući, sugerisao bi ti da izbegneš gramofon.

Strimer kao izvor zvuka je vrlo dobra solucija. Imas neke s preamp a i imaš all in one, tu ti onda trebaju samo još zvučnici i zvučnički gajtan.

Za tvoj budžet možeš iskombinovati sjajan sistem.

Posted

Samo bi dao glas za novo, u radnji ti povežu jedne zvučnike, druge, jedno pojačalo, drugo, čak i ako si početnik moćićeš da oceniš koliko ti se koji zvuk sviđa, šta je vredno doplate a šta ne. I na kraju čuješ tačno tu kombinaciju koju bi kupio. Za kupovinu polovnog treba veće slušalačko iskustvo, pogotovo ako zvučnike i pojačalo kupuješ na različitim mestima. I još je teže da kažeš ne ako se lomiš, jer si došao kod čoveka u kuću pa već u startu osećaš neku vrstu obaveze. Dok je u radnji normalno da dođeš za par dana kad se slegne pa da tražiš da ti puste nešto treće.

Neki te odgovaraju od gramofona. U suštini neki strimer jeste praktičniji izbor, i to ne treba da zaobiđeš. Postoji šansa i da bude već ugrađen u pojačalo. Ali gramofon je neka druga vrsta slušanja i zabave. Kupovina novih ploča je veliki udarac za budžet, ali ako kupuješ polovne na limundu ili berzama, za ne tako velike pare ćeš brzo skupiti 20-30 ploča, a posle kad se pročuje dobijaćeš ih i na poklon, kupovaćeš na putovanjima ili koncertima, biće skroz druga vrsta muzičkih uspomena.

Posted

Hvala svima na odgovorima, isčitaću ih pažljivije u toku noći (troje dece, preko dana ne stižem da odgovorim)… Čisto da sprečim dalje kancerogene postove da sam trol. 

Kao što sam napomenuo u postu, imam već duže vreme želju da se rešim tih regala a ovo će me dodatno pokrenuti da to i realizujem.

Posted

Slazem se oko prednosti u slucaju kupovine novog - to je svakako brzi i laksi "put". Ali i kupovina polovnog ima svoje (neke druge) prednosti. Pitanje je koliko je neko spreman da se posveti tom "putovanju". I upravo tu lezi osnovna razlika, izmedju trenutnog hira i dugorocnog hobija.

A sto se tice slusalackog iskustva, ono se mora sticati, te se od necega mora krenuti. Ako je iskustvo slabije, onda su i kriterijumi slabiji, i mogucnost greske i nezadovoljstva znatno manja, te je moj savet novajlijama da se ne opterecuju previse, vec da uzivaju u trosenju svog novca na nesto sto im cini zadovoljstvo u tom trenutku. Vremenom ce uciti i formirati svoje kriterijume, i naravno natrositi se novaca i novaca u ovom hifi putovanju, nikoga od nas to nije zaobislo. ;) 

Nego, to oko osecaja neke vrste obaveze (kada se udje u kucu prodavca), mislim da je ipak do samog prodavca. Licno s vremena na vreme prodajem kojekave hifi igracke, naravno svakodnevno i kablove, i mozda tek svaka 5. ili 10-ta poseta musterije mom domu rezultuje kupovinom. I pri tom svaku musteriju (bez obzira da li hoce da mu perem 2 gramofonske ploce, ili potencijalno kupuje kabel od 1000 evra) docekam isto - kafa, rakija, muzika, opustena prica, podrazumevana prezentacija. I svakome odmah u startu naglasim da nema obaveze kupovine. Postavim se prema kupcu onako kako bih voleo da se prema meni postavljaju drugi prodavci. Nazalost, dosta privatnih prodavaca nije takva, nedostaje susretljivosti, ljubaznosti, strpljenja... Da je drugacije, ovaj hobi bi nam svima bio jos lepsi i laksi.

Posted

Ne znati ništa o HiFi a srljati u gramofon od 3000€ je put u propast.

Iz više razloga.

Ući u gramofon i 2024.g je ko da ideš u četnike 1945.g

Gramofon od 3000€ ne sme da bude prvi gramofon. Treba da se "ispeče zanat" na bar dva , tri prostija (jeftinija) modela eda bi znao šta hoćeš da dobiješ od vinilnog zvuka. I da naučiš da upotrebljavaš gramofon.

Bez medijuma ( ploča) ulaz u ovaj sport je katastrofa. Nikad nećeš doći ni blizu kolekcije koja će ti pružiti delić uživanja koliko može strimer i ostatak.

My  

5249868.png

Posted
17 minuta ranije, Iron man said:

Ne znati ništa o HiFi a srljati u gramofon od 3000€ je put u propast.

Iz više razloga.

Ući u gramofon i 2024.g je ko da ideš u četnike 1945.g

Gramofon od 3000€ ne sme da bude prvi gramofon. Treba da se "ispeče zanat" na bar dva , tri prostija (jeftinija) modela eda bi znao šta hoćeš da dobiješ od vinilnog zvuka. I da naučiš da upotrebljavaš gramofon.

Bez medijuma ( ploča) ulaz u ovaj sport je katastrofa. Nikad nećeš doći ni blizu kolekcije koja će ti pružiti delić uživanja koliko može strimer i ostatak.

My  

5249868.png

Još kad bi malo koncentracije uključio u praćenje teme video bi da nije suma za gramofon, već za ceo novi sistem 3k, od čega 1000 za zvučnike. 

Posted

Pogledao sam na brzinu koliko kosta Regin komplet. Na popustu gramofon sa zvučnicom, amp sa fono sekcijom i zvučnici oko 1200eur. Prava mera za nov sistem za početnika. Uvek su ti njihovi sistemi zajedno bili dobro uklopljeni i zvučali bolje u kompletu nego odvojeno, a novo je novo. Nebi bilo loše dodati sub da se dobije i malo kvalitetnijeg bass-a. Ostane tad solidno para za ploče, i mozda neki od ovih jeftinih streamera kao dodatni izvor zvuka uz neki streaming servis i dopunu internet radija sto je sve ispod 2k, znači trećina na ploče. Streaming dobro dođe ne samo kao dodatni izbor zvuka i muzike, već i kao pomoć u odabiru ploča koje su skupe. Naravno kreće se od jeftinijih ploča.  U inat ovim "ometačima signala", svako od nas ima bar 3 ploče viška na poklon da se progura početak kolekcije. Eto od mene nakon slika odabranog sistema tu je 10 ploča. 

Posted
1 minut ranije, sondek said:

Tipično, nebi ti palo napamet da se izvineš na nepažnji sto si omanuo za 300% , već ćeš nastaviti...

Ne nego da je i 3000 i 1200 za gramofon, meni neprimereno za prvu vrtilicu