Jump to content

Recommended Posts

Posted

Molio bih za savete, predloge... Šta bih mogao da pokušam? 

Kao računarske zvučnike koristim Focal Alpha 50. 

Nakon što sam se nedavno preselio u zimsko prebivalište, iz zvučnika, uvek kad su aktivni (gase se nakon 15 minuta neaktivnosti), dolazi visokofrekventni konstantan ton koji se čuje i pri tišem slušanju muzike. Izuzetno je iritantno; u meri u kojoj ih čak radije i ne koristim. 

Isti zvučnici na istoj lokaciji prošlih sezona nisu imali ovaj problem (iz ovih kutija, istina, uvek dolazi neki šum, ali ništa blizu ovome). 

Šum nije vezan za signal iz zvučne kartice. I bez kablova ga ima. 

Svi uređaji (PC, periferije i monitori) su mi na istoj utičnici. U sobi nemam ruter, a wifi ruter je daleko preko 10m. (ovo sam na netu pronalazio kao moguće uzročnike) 

U odnosu na prošlu godinu, novi su monitori (display), ali njihovo isključivanje iz struje ne redukuje predmetni šum. Novi je i UPS, ali isti UPS je korišćen i na drugoj lokaciji. 

I novo je da je preko leta tabla sa osiguračima (onim starim, s licnama) zamenjena novom s automatskim osiguračima. 

U ostatku je sve isto kao i ranije. 

Šta bih mogao da probam? 

Unapred se zahvaljujem na predlozima. 

Posted

Malo sam prelistao internet, ti zvučnici su problematični izgleda sami po sebi. Taj stariji model ima klasično napajanje (transformator) i pojačalo u AB klasi. Ovi noviji imaju SMPS napajanje i pojačalo u D klasi.

Izvora tog pištanja može biti dosta, ne verujem da neko hoće time da se bavi. Jedino da probaš da otkriješ izvor te smetnje ako dolazi spolja, premeštanjem zvučnika na neko drugo mesto, na drugu fazu itd.

Posted

Обзиром да су звучници мањих димензија Ја бих однео код неког пријатеља или већ .... и то исто пробао!

Posted

Ako pojačalo nije dovoljno stabilno, ili nije pravilno uzemljeno, hvataće svaku šušku. I onda sve zavisi šta ima okolo od smetnji, i kako to moduliše samo pojačalo pa se pojavi u čujnom opsegu. Ako je samo beli šum, onda je verovatno previše pojačanja. Kako bilo, sve to zahteva ulazak u šemu i izmene.

PS

Ne bi takođe trebalo da je PC uzemljen na kućni GND i zvučnici, a vidim da ima IEC konektor sa sva tri pina. Možda je unutra posredno uzemljeno, i to je pitanje. 

Posted

Ја да се питам (а очигледно да се не питам ) пустио бих кутије да пиште или већ како се манифестује и онда бих ишао по кући/стану и буквално гасио потрошаче једног по једног или прво бих угасио "све" потрошаче вађењем каблова из утичница/продужних и као што се већ види кренуо да их укључијем или већ. Мора да се појави разлог.

Наравно биће негодовања укућана ал' сума сумарум 10. минута!

Послато са M2006C3MNG помоћу Тапатока

Posted

Zamena osigurača teško da ima veze. Traži dalje, UPS, PC, TV (LED sijalice???) itd. Ako se smetnje šire putem mreže 230VAC, može pomoći RFI filter da se doda samo za te zvučnike. Ako se šire tzv. etrom, tu je malo teža situacija.

Posted

Ja sam na jednoj utičnici imao nekakav tihi "prašteći "buzzing šum koji se čuo kada su mi halogena svetla koja su svaka pojedinačno imala svoj nezavisni 12V trafo bila stišana na modularnom regulatoru jačine svetla. Kada je svetlo u punom sjaju (pot odvrnut do kraja) nije se ništa čulo. Električar mi je taj novo uvedeni zidni šuko povezao na istu fazu gde mi je i plafonska rasveta. Premestio sam glavni napojni kabl za sistem na drugu šuko utičnicu u istoj prostoriji i prestao sam da imam pomenuti problem.

Ja bih posiključivao sve potrošače u kući (frižider, zamrzivač, vešmašinu, neonke, Led svetla ...) na pola sata izvukao iz zidnih utikača i tako dok su odspojeni poslušao da li se javlja predmetna smetnja. Ako je ne bi bilo onda bih kačio jedan po jedan uređaj dok ne bih utvrdio koji uređaj izaziva smetnju.

Posted

Izgleda da sam pronašao krivca - LED monitori. 

Prvo sam otkrio da isključivanje iz struje gasi šum (samo gašenje monitora na on/off taster nije ništa menjalo). A posle i da šuma nema ni kad rade monitori, ali kad ne koristim njihov USB hub. Ima li smisla?