RADE Posted November 12, 2024 Report Posted November 12, 2024 23 sati ranije, Beat goes on said: "Medio" se odnosi na srednjetonac? Ne znam šta si gledao, ali je u pitanju širokopojasni Fostex FF165WK, tako da ide on mnogo više od 2kHz, poput većine njih od te sorte. Što se tiče donje ekstenzije, ide on niže kada ga staviš u bas-refleks, takva mu je i namena. U zatvorenoj kutiji se dobije znatno slabiji rezultat. Inače je dosta zaguljen za uparivanje i od gore i od dole. Što se podnostojećih tiče, ako bih ovu zapreminu rasporedio na jednu šlang podnostojeću kutiju, duboku svega dvadesetak centimetara, dobio bih duge stranice koje bi se teško spasle od rezonancija pod udarima niskih frekvencija u kompresiji. Ovako je sve mnogo kompaktnije, i zvučno i mehanički. Naravno da ide ali u odzivu izvan ose počinje da pada već posle 2 khz. Problem prema dole se rešava zapreminom. Problem prema gore....digresija....u onoj mojoj temi sam napisao, prvi kondezator veći od drugog u liniji visokog. Šta to znači, pa kao prvo da ima 24 db električno sa velikim Q faktorom jer ima veoma širok opseg i teško ga je lomiti. Širok opseg je dobio zbog horne a hornu je dobio zbog fizike. Ista stvar važi i sa FR koji takođe imaju širok opseg i teško se savijaju prema gore.Toliko o zaguljenosti. Saviješ ga ali se malo kasnije ponovo pojavi...ista stvar sa bas zvučnicima, ide do par kiloherca a savijaš ga na 100 hz. E zato postoje subovi koji idu do 500 hz i nemaju te probleme. 80 hz je magična frekfencija da sub postane nevidljiv, što se pozicije tiče. A ima toga i do kvaliteta samog bas zvučnika......muljavi su oduvek muljali. Quote
Beat goes on Posted November 12, 2024 Report Posted November 12, 2024 1 hour ago, RADE said: Naravno da ide ali u odzivu izvan ose počinje da pada već posle 2 khz. Problem prema dole se rešava zapreminom. Problem prema gore....digresija....u onoj mojoj temi sam napisao, prvi kondezator veći od drugog u liniji visokog. Šta to znači, pa kao prvo da ima 24 db električno sa velikim Q faktorom jer ima veoma širok opseg i teško ga je lomiti. Širok opseg je dobio zbog horne a hornu je dobio zbog fizike. Ista stvar važi i sa FR koji takođe imaju širok opseg i teško se savijaju prema gore.Toliko o zaguljenosti. Saviješ ga ali se malo kasnije ponovo pojavi...ista stvar sa bas zvučnicima, ide do par kiloherca a savijaš ga na 100 hz. E zato postoje subovi koji idu do 500 hz i nemaju te probleme. 80 hz je magična frekfencija da sub postane nevidljiv, što se pozicije tiče. A ima toga i do kvaliteta samog bas zvučnika......muljavi su oduvek muljali. Hm... devedeset, a možda i svih sto posto širokopojasnih ima probleme preko 2kHz, ne samo van, nego i u osi. A raja ih sluša, čak i bez ispomoći od gore i dole. Rekao sam da su zaguljeni, ali nisam rekao da nisam rešio probleme. Tako da su tvoja razmišljanja OK, ali sam ja sasvim zadovoljan krajnjim rezultatom. Quote
nesone Posted November 13, 2024 Report Posted November 13, 2024 On 8. 11. 2024. at 14:59, Ljuba said: Možda smo svi zevali jer se uređaji nisu sami zapakovali, preneli i raspakovali, pa su mnogi ostali u petak na montaži do ponoći... Možda nam AI pomogne i za to... Jednog dana... Video sam da ti nisi. Takodje i gospodin Martin ili Marten, koji je svojski sve objasnavao, danac koji radi za Sverige. U sobi BM. Profesionalac. E, tako se radi posao. Svaka mu cast. Quote
Ljuba Posted November 13, 2024 Author Report Posted November 13, 2024 Nisam zevao ili nisam ostao do ponoći? Quote
RADE Posted November 13, 2024 Report Posted November 13, 2024 gledam ove sve videe i fotke i onda se setim da sam i ja tu trebao biti.....ko zna zašto je to dobro ?.....mislim to što nisam bio.....opasna konkurencija, moram ja to malo bolje da osmislim. Quote
Borko Posted November 15, 2024 Report Posted November 15, 2024 On 11. 11. 2024. at 11:27, Beat goes on said: Srednji i visoki su potpuno analogni, dvosistemski deo, sa prirodnim padom odozdo, "audiofilski" koncipiran. Potrebna snaga pojačala je 8-15W. Plate amp radi isto što i u ostalim sabvuferima, ima DSP primenljiv samo na niskofrekventni deo, i kreira donju polovinu skretnice. Našao sam da je optimalno da rez bude na 150Hz, uz pad od 12dB. Ne znam da li sam pogrešno shvatio. Ne mogu sad da nađem, ali u ovom threadu si negde napisao da su visoki još i malo sniženi pomoću DSP-a. Ovde pišeš da DSP ne utiče na srednje i visoke, već samo na niske frekvence. Ne razumem to baš. Kakva je putanja signala? Iz izvora (neki streaming uređaj) signal ide u DSP unutar kutije, gde se podešavaju frekvence u digitalnom domenu, posle ide D-A konverzija pa na pojačalo D klase i iz njega na membrane oba basa ? Iz Šolajinog 300B pojačala ide analogni signal koji se povezuje na poseban ulaz skretnice samo za srednje i visoke ? Kako se digitalni signal iz izvora povezuje na ovo Šolajino pojačalo ? Imaš li neku skicu povezivanja ? Bilo bi jasnije. Inače, sve čestike, zvuk je bio savršen. Sedeo sam baš u prvom redu i ostao više od pola sata. Taj sweet spot valjda znači da se sluša samo direktni zvuk bez refleksija od zidova, nešto kao u "gluvoj" (anechoic) sobi. Opet, neki koji su imali prilike da u gluvoj sobi čuju zvučnike kažu da zvuče neprijatno i loše ? Quote
Beat goes on Posted November 15, 2024 Report Posted November 15, 2024 5 hours ago, Borko said: Ne znam da li sam pogrešno shvatio. Ne mogu sad da nađem, ali u ovom threadu si negde napisao da su visoki još i malo sniženi pomoću DSP-a. Ovde pišeš da DSP ne utiče na srednje i visoke, već samo na niske frekvence. Ne razumem to baš. Kakva je putanja signala? Iz izvora (neki streaming uređaj) signal ide u DSP unutar kutije, gde se podešavaju frekvence u digitalnom domenu, posle ide D-A konverzija pa na pojačalo D klase i iz njega na membrane oba basa ? Iz Šolajinog 300B pojačala ide analogni signal koji se povezuje na poseban ulaz skretnice samo za srednje i visoke ? Kako se digitalni signal iz izvora povezuje na ovo Šolajino pojačalo ? Imaš li neku skicu povezivanja ? Bilo bi jasnije. Inače, sve čestike, zvuk je bio savršen. Sedeo sam baš u prvom redu i ostao više od pola sata. Taj sweet spot valjda znači da se sluša samo direktni zvuk bez refleksija od zidova, nešto kao u "gluvoj" (anechoic) sobi. Opet, neki koji su imali prilike da u gluvoj sobi čuju zvučnike kažu da zvuče neprijatno i loše ? Otprilike si većinu dobro shvatio, samo da ispravim neke stvari. Visokotonac je malo utišan, ali ne DSP-om nego na pasivnoj skretnici. A sve da bi se dobio manje naporan zvuk pri glasnijem slušanju, i da bi bio u skladu sa "house curve" filozofijom. Putanja signala je sledeća: Iz izvora ide u pretpojačalo, iz kojeg je neophodno da budu dva izlaza. Jedan koji ide u snagaš za analogni deo zvučnika, u ovom slučaju smo imali integrisano pojačalo koje je igralo ovu ulogu. Ovo integrisano pojačalo je imalo i poseban izlaz iz pretpojačanja, koji je RCA kablom povezan sa pojačalom u kutiji. Pojačalo u kutiji sadrži integrisan DSP, dakle, tu nemamo neki poseban DSP uređaj. U pojačalo ulazi analogni signal a izlazi takođe analogni, ispeglani i pojačani signal. U ovom slučaju su izmerene i DSP-om doterane frekvencije do nekih 150Hz. Sedenjem u sweet spotu se dobija prezentacija basova očišćena od anomalija usled delovanja zatvorenog prostora. Znači, bez mumlanja i čujnih "rupa" u odzivu. Takođe, bez DSP-a ne bi, iz kompresionih kutija, bilo moguće izvući tako duboke i autoritativne basove (33Hz -3dB). Inače, sedenjem u sweet spot-u nismo oslobođeni uticaja refleksija od zidova. To što je sve dobro zvučalo imamo da zahvalimo tome što je svim segmentima posvećena ista pažnja, počev od izbora drajvera, do njihove implementacije. Quote
petarst Posted December 20, 2024 Report Posted December 20, 2024 On 5. 11. 2024. at 17:10, Roolieman said: Svaka cast za organizaciju i sadrzaj sajma. Ove godine sam odradio oba dana i uopste ne zalim. Da bi sve poslusao kako treba tako je i moralo biti. Utisci sareni, ali generalno mnogo je bolje bilo na 3cem spratu i u Auris Audio sobi na prizemlju. Prvi sprat, sem Teoharova me nije nesto spec impresioniralo, pogotovo Marteni koji su valjda i najskuplji bili na sajmu. Prvi dan je bila manja guzva a i muzika koju obicno ne slusam al je prijala promena. Najbolji utisak ostavila Linn/Fyne soba. U subotu bio sa vlasnikom takvog sistema, ciji je Linn strimer i svirao u toj sobi i covekom koji i sam pravi jako dobre zvucnike (M.Dragojlov) i svoj trojici je bio istovetan utisak da je to najbolji i najbolje izbalansiran sistem. Kome cena nije problem, ubitacan kombo. Odlicni utisci i iz Solaja sobe, pogotovo Imanis slusalice, ono je stvarno neka druga dimenzija zvuka, koja se tesko moze opisati dok se ne cuje. Istovetne slusalice su bile i na Auris pojacalu i prizemlju ali mi je bolje zvucalo na Solajinom. Jako prijatno iznenadjenje je NV audio/DN audio soba. Meni onaj zvuk iz transmisionih kutija, NV hibrid pojacala i Extreme 7 strimera posle Fyne/Linn sobe navise legao. Strimer se moze probati u NS sto cu svakako iskoristiti a mozda i pazariti. Konstruktor Djordje jako prijatan lik detaljno objasnio oko konstrukcije strimera (zasnovan RPI). Jedina mana po meni je sto nema digitalni izlaz za eksterni DAC, mada kaze da se to moze po narudzbi ugraditi. Ostali na 3cem standardno dobri, pisem dalje cim jos malo saberem utiske. pa kakav izlaz ima za eksterni dac? Quote
petarst Posted December 20, 2024 Report Posted December 20, 2024 On 5. 11. 2024. at 15:17, sondek said: Prijatelj mi je kupio baš tu kombinaciju(bez gramofona). Trebam da to odem da čujem kad se malo usvira. Kupio je i supetweeter. Na osnovu slike sam se malo bojao kako će to u manjoj sobi ali iskreno odusevii me je bas odličan srednji ton, a supetweeter dodaje fine detalje. On isto ima odličan gramofon ali cela ta kombinacija je zvučalo potpuno magično na sajmu. ? Žao mi samo što nisam poslušao i streamer. Gramofon je inače bio opremljen vrlo skromnom MM zvučnicom (u odnosu na ostatak sistema). Tim pre kompliment više za set up, a imenjak se nije ni obako obukao, naprotiv. Lepo znati da bi to bilo naravno još bolje sa nekim MC. To je inače bio školski primer kako se prezentuje Linn gramofon jer je po njima gramofon taj koji daje kvalitet zvuka, a tek posle zvučnica. Vrlo često su prezentovani gramofon sa At glavom od 50eur da tu svoju teoriju prikazu. Ukratko, bravo za Audio plus! Tako se sklapa sistem ?? Sto se gramofona tice, Igorovi gramofoni su impresivni .. Ako mislite na Tomu, da sam ja na njegovom mestu ulozio bih novac u novu sobu - stan. Quote
sondek Posted December 20, 2024 Report Posted December 20, 2024 Na njega mislim, al neverovatno mi je da još nisam stigao da odem. I ja sam pomislio to za sobu, a onda sam video na sajmu da to lepo moze da radi čak i u manjem prostoru. Quote
Roolieman Posted December 20, 2024 Report Posted December 20, 2024 1 sat ranije, petarst said: pa kakav izlaz ima za eksterni dac? Nema ga uopste. Mora se koristiti njegov interni DAC. Kontruktor je pomenuo mogucnost da se izlaz, SPDIF npr, uz dodatnu naknadu i ugradi. Quote
petarst Posted December 21, 2024 Report Posted December 21, 2024 On 20. 12. 2024. at 14:06, sondek said: Na njega mislim, al neverovatno mi je da još nisam stigao da odem. I ja sam pomislio to za sobu, a onda sam video na sajmu da to lepo moze da radi čak i u manjem prostoru. Bilo bi dobro, javite utiske. Quote
petarst Posted December 21, 2024 Report Posted December 21, 2024 On 20. 12. 2024. at 15:21, Roolieman said: Nema ga uopste. Mora se koristiti njegov interni DAC. Kontruktor je pomenuo mogucnost da se izlaz, SPDIF npr, uz dodatnu naknadu i ugradi. Da li uredjaj moze da radi kao streamer samo? I ako moze kako se nosi sa wiim ultra ili eversolo samo kao strimer. Quote
Nixie Posted May 10, 2025 Report Posted May 10, 2025 https://n1info.rs/biznis/beograd-ostao-bez-hotela-holidej-in-u-zgradu-se-useljava-banka/ Quote
zflazar Posted May 10, 2025 Report Posted May 10, 2025 Zatvoren je Holiday Inn. Gde ćemo ove godine slušati Eagles & Diana Krall? Quote
Ljuba Posted May 10, 2025 Author Report Posted May 10, 2025 Radisson Blu Old Mill, 22. i 23. novembar 2025. Quote
Relco Mantis Posted May 10, 2025 Report Posted May 10, 2025 Radisson🤨 Sobe male, barem ovi u Germaniji, bio sam u par navrata. Quote
Recommended Posts