Jump to content

Recommended Posts

• Replies 230
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Tako je dizajrano da je dsp primenjiv samo na niske frekvencije tj aktivne vufere? 

Da li ide analogna skretnica pre toga, pa srednji visoki sa pojačala a bas sa tog dsp plate ampa? 

Komercijalni uređaj ili samo jedam komad? 

Hvala ?

Posted (edited)
2 hours ago, tištos said:

Tako je dizajrano da je dsp primenjiv samo na niske frekvencije tj aktivne vufere? 

Da li ide analogna skretnica pre toga, pa srednji visoki sa pojačala a bas sa tog dsp plate ampa? 

Komercijalni uređaj ili samo jedam komad? 

Hvala ?

Srednji i visoki su potpuno analogni, dvosistemski deo, sa prirodnim padom odozdo, "audiofilski" koncipiran. Potrebna snaga pojačala je 8-15W.

Plate amp radi isto što i u ostalim sabvuferima, ima DSP primenljiv samo na niskofrekventni deo, i kreira donju polovinu skretnice. Našao sam da je optimalno da rez bude na 150Hz, uz pad od 12dB. 

Teško da je upotrebljiv izraz "komercijalni uređaj", eventualno ako bi se prodao neki komad. Inače, moguće je napraviti nov, istovetni primerak.

EDIT: Za donju granicu potrebne snage pojačala sam napisao 8W, toliko je bilo na sajmu, ali za one koji nikad ne "odvrću" toliko, upotrebljiva su i pojačala manje snage.

Edited by Beat goes on
Posted

Hvala ✌️ 

Hteo ssm da dodam dsp u svoj sistem koji bio bio i high paas low pass, itd, nešto kao minidsp, ali već nakon dan dva čitanja izgleda je konsenzus da se ništa ne dira u digitalnom domenu osim korekcije najnižih frekvencija, što i tvoj dizajn pokazuje. 

A za komercijalizaciju, šta znam nisam čuo a i da jesam nisam kompetentan, ali vidim ljudi pišu da im se sviđa, možda ima tržište ? 

A i mislio sam ako ima neki sajt da pogledam ..  

Posted
20 sati ranije, Beat goes on said:

U oba zvučnika po jedno ovakvo:

PWR-ICE125.png

Mislio sam da je sve na DSP.

Taj medio može još niže da ide, ali po papirima ne ide preko 2khz. Na koliko ga ukrštaš sa visokim.

Nije jasno ili sam nešto preskočio.....mislim, te kutije bi mogle biti i podnostojeće.

PS pre neki dan sam od 3 popodne do 3 ujutro proučavao DSP i pokušavao da shvatim gde ljudi greše....i nađem grešku ?.

U svom tom metežu od informacija, pošaljem mail autoru ARTA....da mi reši jedan od problema.....i nema odgovora....onda sam mislio da pišem amerikancima i odustanem.

Pošaljem mail jednoj beogradskoj firmi i oni reše problem. 

sada meni nije jasno jel to toliko jednostavno da neće niko da se smara ili je komlikovano pa i ne pokušavaju. ?

Posted
1 hour ago, RADE said:

Taj medio može još niže da ide, ali po papirima ne ide preko 2khz. Na koliko ga ukrštaš sa visokim.

Nije jasno ili sam nešto preskočio.....mislim, te kutije bi mogle biti i podnostojeće.

"Medio" se odnosi na srednjetonac? Ne znam šta si gledao, ali je u pitanju širokopojasni Fostex FF165WK, tako da ide on mnogo više od 2kHz, poput većine njih od te sorte.

Što se tiče donje ekstenzije, ide on niže kada ga staviš u bas-refleks, takva mu je i namena. U zatvorenoj kutiji se dobije znatno slabiji rezultat. Inače je dosta zaguljen za uparivanje i od gore i od dole. 

Što se podnostojećih tiče, ako bih ovu zapreminu rasporedio na jednu šlang podnostojeću kutiju, duboku svega dvadesetak centimetara, dobio bih duge stranice koje bi se teško spasle od rezonancija pod udarima niskih frekvencija u kompresiji. Ovako je sve mnogo kompaktnije, i zvučno i mehanički.

Posted
1 hour ago, Delija said:

Jos bolje bi bilo da su (sub)woofer-i u odvojenim kutijama.

Zašto bi bilo bolje?

Ako te kutije ne postaviš na razdaljinu od slušaoca koja je ista kao razdaljina srednjetonca od slušaoca, dobićeš papazjaniju fazno pomerenih zvukova, sve do nekih 300-400Hz koji se još solidno glasno čuju iz woofer-a. A čak i ako se neke od tih frekvencija fazno poklope, pitanje je kako će se to dešifrovati u našoj svesti, odnosno, kako će se "povezati" dva međusobno udaljena izvora.

Meni je ovako dobro.

Posted

Да, јер најбоље место за звучнике због звучне слике није увек и најбоље место за најниже тонове.

Posted

Istini za volju, nisam siguran u to od kojih frekvencija počinje uticaj na zvučnu sliku, moguće je da je to nešto više. Ipak, jednom sam pustio merni signal samo kroz woofer i čulo se to do solidnih visina. Naravno, čuo sam i odakle dolazi zvuk.

Mislim da upotreba DSP-a i sama činjenica da u startu imamo dva sub-a umanjuje potrebu za traženjem nekog idealnog mesta za njihov smeštaj. 

Posted
10 sati ranije, Beat goes on said:

Zašto bi bilo bolje?

Ako te kutije ne postaviš na razdaljinu od slušaoca koja je ista kao razdaljina srednjetonca od slušaoca, dobićeš papazjaniju fazno pomerenih zvukova, sve do nekih 300-400Hz koji se još solidno glasno čuju iz woofer-a. A čak i ako se neke od tih frekvencija fazno poklope, pitanje je kako će se to dešifrovati u našoj svesti, odnosno, kako će se "povezati" dva međusobno udaljena izvora.

Meni je ovako dobro.

Huh, ako moram da objasnjavam zasto bi bilo bolje... :rolleyes:

Nije ni ista razdaljina optimum. Ako pricamo o idealnim uslovima - trebalo bi da bas drajver bude malo blize slusaocu, zar ne? ;)

Imas DSP - Mozes da podesis fazu sub-ova. Malo nize i ostrije napravis "rez". Takav "nekomercijalan" tip zvucnika ako neko pazari, mikrofon u ruke i podesis mu optimalnu konfiguraciju za njegovu konkretnu "slusaonicu". To je ono sto treba da bude glavna prednost aktivnog sistema. Ako je sve fiksno, gubis pola prednosti aktive.

Nije mi cilj da ti pametujem - skidam kapu za spremnost da se zanimas uopste time na visem nivou od licnog. Samo razmisljam naglas - o resenju koje bi recimo mene zadovoljilo.

Pozdravljam apsolutno to sto DSP nista ne radi na srednjetoncu i visokotoncu. Kii Audio Three izmedju ostalog zbog toga (meni!) dosta losije zvuci. Generalno - neke stvari su malo bolje, ali dzabe kad ne valja ono najbitnije.

Posted
1 sat ranije, Beat goes on said:

Mislim da upotreba DSP-a i sama činjenica da u startu imamo dva sub-a umanjuje potrebu za traženjem nekog idealnog mesta za njihov smeštaj. 

Nije bas tako. Nazalost. Da je tako - bila bi mnogo laksa prica i sa klasicnim pasivnim zvucnicima - kojih, je li, ima dva :)

Ja sam konkretno imao malo srece - pa mi "radi" varijanta koja je i vizuelno prihvatljiva (da ne kazem WAF :D). Neretko bas i nece tako.

Kad pomenuh WAF - ima i toga da su ovakve "all-in-one" kutije dosta lepse - pogotovo kad bi se jos malo skockale.

Posted

Ja bih tu promenio par žica na plate ampu i nazvao ga svoijm zasnovanim na minidsp osnovi ? 

Napravio dobar sajt, fotografije, izbor finiša, furniri, gloss white itd, u pakovanju ide i merni mikrofon i uključena u cenu online pomoć u kalibraciji. 

Napucao neku cenu, platio par njih da urade pozitivan review i kupio mašinu za brojanje novca i čekao ? 

Znači odakle su sve moje neke doduše softverske proizvode nalazili, nisam znao ni gde su te zemlje. 

Nikada ne znaš šta može da bude

Posted

Ih ima da se bira. 

Umesto plavih staviš neke pletene unesto belih neke debele narandžaste. 

Zameniš kondemzatore sa istim ali druge boje, kažeš nešto standardno 'da sada se čuju zvuci koje nikada pre niste čuli, mora sve albume ponovo da sluša' 1/1 placebo upgrade vodič ?

Posted
1 minut ranije, tištos said:

Umesto plavih staviš neke pletene unesto belih neke debele narandžaste. 

Zameniš kondemzatore sa istim ali druge boje, kažeš nešto standardno 'da sada se čuju zvuci koje nikada pre niste čuli, mora sve albume ponovo da sluša' 1/1 placebo upgrade vodič ?

Реци да се шалиш!

Posted
1 hour ago, Delija said:

Nije ni ista razdaljina optimum. Ako pricamo o idealnim uslovima - trebalo bi da bas drajver bude malo blize slusaocu, zar ne? ;)

Misliš na bas drajvere na mojoj kutiji? Bliža ivica drajvera je na dvadesetak centimetara od prednje ploče. Nije idealno, ali je bolje nego subovi razasuti po sobi. Još uvek se te talasne dužine mere u metrima, pa 20cm ne znači puno.

2 hours ago, Delija said:

Imas DSP - Mozes da podesis fazu sub-ova. Malo nize i ostrije napravis "rez".

Kod tebe je sve jednostavno.? Kada su drajveri fizički odmaknuti, neke frekvencije budu u fazi, neke u kontra-fazi, a neke ni tamo ni ovamo. Koju ćeš fazu podesiti? Možeš podesiti fazu na mestu preseka, ali to nije dovoljno.

"Malo niže i oštrije" - pa ne može kako hoću nego kako zahteva drugi drajver. Niže i oštrije znači rupu na mestu preseka i loš prelaz na niže srednje.

Posted
1 hour ago, giZ_Mo said:

Реци да се шалиш!

da se šališ 

rekao sam, šta je sledeće ? 

.. 

zezam se naravno ako nije jasno, ali da bih pokušao da to komercijalizujem, ne šalim se.

Većina stvari na koje se ložimo su večinom marketing, prodaja lajfstajla i tako to, sve što u startu valja može fa se spakuje u neku priču i da se neko primi. A ako čovek to radi iz zadovoljstva, šta ima lepše nego hobi pretvoriti u posao. 

(sve to bazirano na tome da je više vas ovde izdvojilo taj zvuk među boljima, ok nisu samo zvučnici faktor, ali eto ne mogu da se kupe)

Posted
34 minutes ago, tištos said:

(sve to bazirano na tome da je više vas ovde izdvojilo taj zvuk među boljima, ok nisu samo zvučnici faktor, ali eto ne mogu da se kupe)

Mogu da se kupe, ali celu tu priču oko lajfstajla i pakovanja priče ostavljam za neki sledeći život. ? 

Ko je čuo, čuo. Ako će da kupi, OK. Ako ne, OK.