david45 Posted October 22, 2024 Report Posted October 22, 2024 Pozdrav svim audiofilima interesuje me jedno pitanje. U toku snimanja na deku dali sa ploče ili cd-a ili sa kasete na kasetu koji je bolje koristi filter b ili c ili s,? Hvala unapred Quote
Nixie Posted October 22, 2024 Report Posted October 22, 2024 Probaš šta je bolje, ne vidim drugi način da to utvrdiš. Ja sam tradicionalno koristio Dolby C, al to je bilo jako davno i nisam imao ništa osim B i C. Dolby S nisam imao prilike da čujem, on se pojavio kasno, kad su već zavladali CD plejeri. Znam da je bio još neki DBX sistem za potiskivanje šuma tada, al to je izgleda bio promašaj. Jednom sam se sreo uživo sa tim, na nekom deku od ortaka, i zvučalo mi je čudno,a i on je preferirao Dolby C na toj mašini. Quote
giZ_Mo Posted October 22, 2024 Report Posted October 22, 2024 Најбоље резултате ће дати уво те након свих проба одлучити. Лично не користим ни један од тих, волим природни звук! Quote
Nixie Posted October 22, 2024 Report Posted October 22, 2024 Ma da, u nekim godinama šum postaje nečujan. ? Sad mogu ladno i na gramofon da se vratim. Quote
srdjan_cvetkovic Posted October 22, 2024 Report Posted October 22, 2024 Kad je kaseta dobra, ne treba ti nikakav reduktor šuma. Quote
giZ_Mo Posted October 22, 2024 Report Posted October 22, 2024 Kad je kaseta dobra, ne treba ti nikakav reduktor šuma.Вала баш Послато са M2006C3MNG помоћу Тапатока Quote
Nixie Posted October 22, 2024 Report Posted October 22, 2024 Meni sad nikaka redukcija šuma ne treba. ? Quote
giZ_Mo Posted October 22, 2024 Report Posted October 22, 2024 Meni sad nikaka redukcija šuma ne treba. А виски?Послато са M2006C3MNG помоћу Тапатока Quote
Iron man Posted October 22, 2024 Report Posted October 22, 2024 2 sati ranije, Nixie said: Znam da je bio još neki DBX sistem za potiskivanje šuma tada, al to je izgleda bio promašaj. Jednom sam se sreo uživo sa tim, na nekom deku od ortaka, i zvučalo mi je čudno,a i on je preferirao Dolby C na toj mašini. DBX nije potiskivač šuma već kompresor i ekspander dinamike. Odlična stvar. Traka ima manju dinamiku od signala koji se snima. Signal se komprimuje i snimi na traku tako da je između nivoa šuma i nivoa saturacije. Pri reprodukciji se ekspandujr na originalni nivo . Sada je bez šuma i neotsečen nivoom saturacije trake Propao je samo zato što je techniks to držao kao proprajitari a ne open sors sistem i drugi proizvođači nisu mogli da ga koriste. Tako su propali mnogi superiorni sistemi ( betamax, video2000, dcc,) Quote
Nixie Posted October 22, 2024 Report Posted October 22, 2024 Sećam se toga kao kroz maglu. Jes bio neki Tehniks dek sa tri glave, lep onako, ali zvučno ništa osobito. Ja sam neko vreme imao neki jeftini Marantz, pa Luxman K210, pa prešao na K260. Sa oba Luxmana sam bio jako zadovoljan. Izgledom vrlo slični (prednja ploča, VU metar) samo je ovaj 260 bio malo bolji, 3 glave, kvalitetniji zvuk. Nisam ih nešto često menjao, samo par komada za ceo život. ? PS Često se dešavalo da bude neki dek u gostima, tako da sam imao uvid tu i tamo o mogućnostima raznih sprava. Problem su često bile kasete snimljene na drugom deku, azimuth verovatno. Quote
kkinte Posted October 22, 2024 Report Posted October 22, 2024 Technics rsb 965 i 905 su imali dbx. Dinamika je bila super. Losa stvar je sto su trake snimane sa dbx ako se slusaju na deku koji to nema zvucale kao da slusate samo visokotonce. Basova ni za lek. Quote
Nixie Posted October 22, 2024 Report Posted October 22, 2024 Pa nije bilo kompatibilno sa bilo čim. Pogledao sam slike, jeste bio jedan od ta dva, sad koji, stvarno se ne sećam, slični su. Technics braonkaste boje svakako, sa 3 glave. Nisam bio impresioniran zvukom. Quote
Iron man Posted October 22, 2024 Report Posted October 22, 2024 14 minuta ranije, kkinte said: Technics rsb 965 i 905 su imali dbx. Dinamika je bila super. Losa stvar je sto su trake snimane sa dbx ako se slusaju na deku koji to nema zvucale kao da slusate samo visokotonce. Basova ni za lek. Normalno.Ako slušaš komprimovan zvuk na deku koji nema dbx to je bezveze. Reprodukovali smo trake snimane bez dbxa sa uključenim ekspanderom. To je bilo tako napumpan zvuk ko turbo luadnes, ali nama bilo interesantno. Quote
shon3i Posted October 22, 2024 Report Posted October 22, 2024 8 sati ranije, Iron man said: DBX nije potiskivač šuma već kompresor i ekspander dinamike. Odlična stvar Upravo su to i Dolby C i S, za razliku od Dolby B koji je ekvilajzer trik, Dolby C i Dolby S rade isto kompresiju i ekspanziju zvuka u regionima gde se najvise ocekuje sum. Ali takodje i povecavaju dinamiku, Dolby S snimak ima vecu dinamiku od CD znaci preko 90db U sustini kao i betamax, dbx u opste nije bio mnogo superioran, cak mozda u opste. Tako da je to na kraju ipak presudilo plus zatvorenost implementacije. Quote
空也 Posted October 22, 2024 Report Posted October 22, 2024 10 sati ranije, Iron man said: Propao je samo zato što je techniks to držao kao proprajitari a ne open sors sistem i drugi proizvođači nisu mogli da ga koriste. Istorija dbx-a, u pitanju je proizvođač profesionalne opreme: https://en.wikipedia.org/wiki/Dbx_(company) dbx danas: https://dbxpro.com/en/product_families Nije bio u pitanju nikakav zatvoren proprietary sistem, pored Technics-a dbx su na pojedinim modelima dekova koristili i TEAC/TASCAM, Marantz, Yamaha, itd. https://www.tapeheads.net/threads/dbx-equipped-cassette-decks.9521/ Quote
Nixie Posted October 23, 2024 Report Posted October 23, 2024 Sve je to neko davno prošlo vreme. Osim čiste nostalgije za prošlim vremenima i tim lepim mašinama, ne vidim razlog da se danas koristi snimanje na kasete. Quote
Parton Posted October 23, 2024 Report Posted October 23, 2024 3 hours ago, Nixie said: Sve je to neko davno prošlo vreme. Osim čiste nostalgije za prošlim vremenima i tim lepim mašinama, ne vidim razlog da se danas koristi snimanje na kasete. ok, čuli smo i prvi put...neko ne vidi razlog da ustane ujutru iz kreveta pa završi u depresiji...podržavam svaki hobi koji na bilo koji način nekog čini srećnim... Quote
Nixie Posted October 23, 2024 Report Posted October 23, 2024 Nemam ništa protiv. Moj komentar je bio više tehnički. Quote
Vladej Posted October 23, 2024 Report Posted October 23, 2024 I ja sam imao neke davne godine, čini mise 1984 Technics RS-M245X u paru sa SU-V3 pojačalom i Wharfedale Laser 130 zvučnicima. Prije par godina sam bacio kasete snimljene sa dbx-om kad sam čistijo šupu. Dok neke druge kasete (bez dbx) snimljene u to doba rade i danas na drugim uređajima. Quote
shon3i Posted October 23, 2024 Report Posted October 23, 2024 1 sat ranije, Vladej said: I ja sam imao neke davne godine, čini mise 1984 Technics RS-M245X u paru sa SU-V3 pojačalom i Wharfedale Laser 130 zvučnicima. Prije par godina sam bacio kasete snimljene sa dbx-om kad sam čistijo šupu. Dok neke druge kasete (bez dbx) snimljene u to doba rade i danas na drugim uređajima. Niste trebali, jer vec odavno imamo i softwersko resenje decodera za DBX-I i DBX-II http://www.anaxwaves.com/DxICodec/ http://www.anaxwaves.com/DxIICodec/ Quote
Djole & Petar Posted October 24, 2024 Report Posted October 24, 2024 Ono što je bitno za pokretača teme, je da se snimci odrađeni sa Doly B sistemom koji ima najmanju mogućnost redukcije šuma i najmanje menja dinamiku, mogu slušati i bez uključenog Dolby sistema. Dolby C i Dolby S već toliko utiču na snimak da se moraju koristiti pri repordukciji. Isto važi i za DBX, HIGH COM (razvijen od Telefunken-a, ozbiljan sistem za redukciju šuma), Super ANRS (razvijen od strane JVC),DOLBY SR za profesionalne sisteme itd... Dolby S je svakako najsuperiorniji sistem za redukciju šuma od navedenih Dolby sistema i svaki dekofil će ga sasvim sigurno preporučiti za korišćenje. Problem je što se on pojavio u eksploataciji prekasno, kada je era dekova i zapisa na magnetnu traku, polako počela da odlazi u prošlost. Sa druge strane mnogi dekofili na vrhunskim dekovima i pri korišćenju vrhunskih kaseta, kao što su kolege i napomenule, neće koristiti pomenute sisteme iako su im na raspolaganju, da bi dobili upravo ono što magnetni zapis trake može da pruži, bez primene ekspandera/reduktora šuma. Meni lično je bio veoma interesantan Pioneer-ov digitalni sistem za redukciju šuma - DIGITAL NR, u kombinaciji sa sistemom za korekciju zvuka na oštećenim kasetama npr usled zuba vremena, drugačijim azimutom i slično (isečeni visoki i slično) - FLEX sistem. Koristio sam ga na Pioneer dekovima novije generacije CT-W806DR i CT-670D, rezultati su bili neverovatni, ali to je, bar za mene, sada deo daleke prošlosti. Naravno ovaj sistem nema nikakve veze sa gore navedenim sistemima i on se koristi na već snimljenim trakama Quote
nkrgovic Posted October 25, 2024 Report Posted October 25, 2024 Ja sam JAKO davno imao kasete, ali, zar je preporucivo (ili moguce) koristiti Dolby B/C (ili S, to nikad nisam imao) sa normalnim kastema? Mogao bi neko pokretacu teme da preporuci da li da ide na hrom, ili, ako to jos ima - metal? Kako ide uopste preporuka - hrom za dolby C, metal za.... Davno je bilo, ja stvarno ne znam, ali mogao bi neko da napise ko se seca. Quote
giZ_Mo Posted October 25, 2024 Report Posted October 25, 2024 Иде да те долбије не користиш, беспотребно у кућним условима!Послато са M2006C3MNG помоћу Тапатока Quote
Djole & Petar Posted October 26, 2024 Report Posted October 26, 2024 Nema tu pravila, ako je dek ispravan njegov reduktor šuma/ekspander će raditi kako je predviđen na bilo kojoj vrsti kasete, bez nekih ograničenja ili preporuka. Poenta priče je imati što kvalitetnije kasete (bez ili sa što je moguće manje hissa/šuma, koje pritom nisu presnimavane previše) i što kvalitetniji dek pa će snimak biti kvalitetan i bez bilo kakvog sistema za redukciju šuma. Sve ostalo je na neki način lična percepcija i mislim da će svako imati neko svoje individualno iskustvo. Ja lično sam izbegavao sisteme za redukciju šuma, ali sam koristio jako dobre kasete uglavnom hromke vrhunskog kvaliteta, koje sam snimao na dobrom dekovima (koliko mi je budžet dozvoljavao?). Što lošiji dek i lošija kaseta, sasvim sigurno je da će primena nekog sistema za redukciju šuma, dati bolji rezultat, nego bez primene istog, ali uklanjanje neželjenog šuma, nije jedini parametar koji definiše dobar snimak. Dakle treba probati na opremi koju posedujete na raznim tipovima kaseta, pa u skaldu sa ličnom procenom odlučiti, uz sve napomene koje sam naveo u prethodnom i ovom postu. Quote
Recommended Posts