Jump to content

Recommended Posts

Posted

Dvoumim se izmedju ova dva. Drugar je skoro jurio nov TV, pa i mene sad svrbi.... Gde sam sa razmisljanjima:

• Jurim 65", malo mi je 77" previse gledam sa malo manje od 3m
  • Sony kod nas prakticno nema na stanju - ne u regularnoj radnji sa garancijom.
  • Sony je, list price, preko 50% skuplji.
  • Sony je, navodno, nesto bolji. Nemam gde da vidim da uporedim....
  • Panasonic, koliko ja znam, nije los. Stavise.
  • Bitno mi je da imam streaming aplikacije - koliko god moze. Koristim Netfix, Disney+, Max, Prime Video, CrunchyRoll, Showtime. Znacilo bi mi da mogu da ih koristim direktno sa TV-a.
  • Treba mi HDMI koji ima eARC, plus jos recimo 3 ulaza najvise.
  • LG ne bi uzimao - ovo nije tema za raspravu.

Voleo bi da cujem misljenja i savete. Sony je duplo skuplji da li je bar 10% objektivno bolji ili pricamo o nijansama? Ima li jos neki input.

Posted

Panasonic koristi LG Oled MLA panel koji je odličan i baca vrlo jako max osvetljenje za vrlo živu HDR sliku. Sviđa mi se što Panasonic obično odlično kalibriše TVe pa tu nema šta dalje da se dira.

Sony koristi Samsungov QD-Oled koji nema beli subpixel kao LG paneli i generalno baca nešto živopisnije boje. Kad se to sabere sa Sony procesiranjem slike koje je baš nekako atraktivno (viđao na prethodnim modelima ali ne baš na ovom) to lako može da bude najimpresivniji Oled u ovom trenutku.

Što se smart platforme i podrške servisa tiče, sećam se da Panasonic nije baš među najjačima, tj. među slabijima je. Netflix i Disney će biti svakako ali za ovo ostalo je pitanje. Crunchyroll sam prilično siguran da ne podržava. A Sony, Samsung i LG bi trebalo svi da imaju. Proveri svakako.

Inače sam i ja korisnik LG C1 poslednje 2.5 god. i nemam jedan loš utisak o njemu. Pogotovo o smart platformi koja radi kao sat sa Max, Netflix i Disney+. Vrhunski gejmerski TV takođe. Mislim da su LG obično jako dobro balansirani u smislu cena-hardver-softver (mislim na Olede, jeftinije LCD ne bih komentarisao). Ali ako ima gde da se nađe a cena nije problem, ja bih taj Sony najrađe.

Posted

Сони користи самсунгове а самсунг лг олед панеле. :)

Бурн ин се код самсунг и сони тв показао на неким тестовима више него код других. Треба проверити.

Posted

Hvala na konstruktivnom odgovoru @Aibo . Ja sam prvo gledao Sony, i meni je delovao nijansu bolje - ali ih nema. Jedino sto ima kod nas je 55" model, 65" je listed u jednoj radnji ali ga nema na stanju - da ne spominjem da je cena 550,000RSD za uredjaj koji ima EU list price 3000 EUR.

Panasonic ima na stanju i cena je u skladu sa preporucenom. Zato ga i gledam. Dodatno, imam lepa iskustva sa njihovim televizorima do sad.

LG servis je katastrofa, jednostavno ne uzimam vise LG. Imam nekoliko njihovih uredjaja, sami po sebi su OK, ali ako se ista desi odlepim. Zato ih izbegavam - i to se nece promeniti.

Jesi li poredio Panasonic i Sony? Da li je razlika zbilja odlicna? Ovo sto glvada prica za burn-in je isto argument, koliko vidim, za Panasonic? Platforma mi je resiva - imam eksterni uredjaj koji koristim, samo sam hteo da vidim mogu li bez njega. Ako ne - ostace i on nije problem.

Posted

Ja imam osnovni model Panasonic OLED, serija 980 i zadovoljan sam. I  pre njega imao sam 2 kom plazma TV, koji i dan danas odlicno rade. Zato sam i kupio Panasonic OLED.

Poseduje sledece: 

https://eng-au.faq.panasonic.com/app/answers/detail/a_id/49354/~/oled-tv-normal-regular-panel-maintenance-modes

Burn in nisam imao. Citao sam da je potrebno vise sati ( 5h i vise) da je staticna slika.

Posted

@nkrgovic Nisam nikada imao prilike da ih poredim jedan pored drugog. Najbliže što sam bio tome je da sam video jedan pored drugog ta dva tipa OLED panela ali jedan ustvari bio u LG-u a drugi u Soniju. U tom smislu QD-OLED je malo koloritniji u određenim HDR situacijama, ali to nije razlika na nivou da ćeš primetiti da ti išta fali kada ne gledaš u oba direktno. Sony takođe ima takvu obradu slike da izgleda blago oštrije kada stoji direktno pored Panasonica ili LG-a. Tako su naštelovali algoritme, da naglase sve sitne detalje u slici. Kada spazim tu izraženu čistinu meni je super ali opet, ne fali mi na Panasonicu ili LG-u kada Sony nije direktno pored. Motion interpolation ako koristiš (meni su obavezno uključeni na nekom medium podešavanju) im je do skoro bio najbolji. Moj LG C1 već na medium podešavanjima unosi blage artifakte u vrlo brzo pokretne scene (npr. kamera prati motor koji brzo prolazi pored stubića od ograde neke). Većina ljudi to ne primati ali jednom kada spaziš onda uvek vidiš. Malo straiji Panasonic OLED, oko 5god, kod druga je to radio slično kao i LG - ne dobro kao Sony. Međutim, sada se procesorksa snaga pojačala, svi su na tome radili puno. Znam da su i LG i Samsung primetno popravili motion algoritme. Ne znam za Panasonic na žalost. Pretpostavljam da su i oni.

Sa druge strane, drug ima ~5 god star Panasonic OLED i kada se ne traži dlaka u jajetu, slika je odlična. OS je malo spor i nema podršku za Max npr. (ex HBO) ili Crunchyroll i sl. ali ako imaš eksterni smart uređaj i nije ti problem da ga koristiš - to nije problem. 

Za kraj, priznajem da sam ja pomalo Sony fan ali cena kod naših prodavaca od skoro 5000€ je kriminalna i ne bih ga kupio za taj novac nikada. Delom zato što je puno i razlika u kvalitetu slike nije tolika a delom zato što ne volim da se osećam kao ovca na šišanju. Na KP kod "uvoznika" sa severa i A95L 65-ica je 2900€ najpovoljnija i to je nekih 100~200 skupje od Panasonica. To je već druga priča i tu bih išao na Sony. Ovako iz prodavnice na Panasonic definitivno.

.

.

.

Jasno mi je da ne želiš LG ali dodajem i ovo jer me uhvatio tok misli a možda nekom drugom koristi. LG G4 65-ica je 1900€ na KP. To je takođe premium OLED sa MLA panelom i odličnom smart platformom. Ako ispadne neka glupost i ne mogu da ostvarim garanciju uopšte - mogu da kupim drugi potpuno nov - ukupna cifra bi izašla na 3800 što je i dalje manja cena od jednog legalno kupljenog Sonija u našoj prodavnici. Super su garancija i dobar servis - ali se postavlja pitanje da li to stvarno vredi tačno 2.5x više.

Posted

Generalno Panasonic TVi imaju najprirodniju sliku. Kvalitet izrade je takodje odlican. Multi-media sposobnosti su uglavnom bile prosecne do losih. Ipak te standardne Apps je posedovao: Netflix, Amazon Prime, YouTube, ... Najnovija serija Panasonic OLED modela, Z95, Z93, itd. ima ugradjen FireTV cime je multi-media problem resen. Takodje najbolji modeli poseduju Technics audio koji radi dobro.

Taj model MZ2000 je nesto starijii model. U svakom slucaju odlican izbor.

Posted
On 6. 9. 2024. at 21:42, nkrgovic said:

Mea culpa. QLED nije QD-OLED, samo "trgovacko ime". Ne razumem se ja u ovo... ? Ali hvala.

Samsung ima QLed modele I QD Oled modele

Oled modeli imaju oznake S95D, S90D, proslogodisnji modeli imaju samo na kraju C umesto D.