Jump to content

Recommended Posts

Posted

Imam karbonsku koju standardno koristim, ali na zadnjem putovanju u Japan sam sebi uzeo somotsku, pise na njoj Audio Technica - kako god, kineska cetka.

Skida povrsinsku prasinu solidno, da li zbog navike ili neceg drugog, nekako verujem da je karbonska bolja opcija.

Inace, sve su mi ploce oprane u ultrazvucnoj kadici, tako da se skida samo ona povrsna prasina nakupljena od poslednjeg slusanja. 

Posted
19 minutes ago, Nixie said:

Men se čini da će to samo da nabija prašinu dublje u brazde.

to se i meni činilo...koristim je dva dana pa da razmenimo iskustva...karbonska odlično skida prašinu ali površinski...

juče sam puštao neke ploče i ima previše statike...očistim karbonskom, skine malo prašine ali statika ostaje...ovu sam naprskao mešavinom destilovane i alkohola, prešao preko ploče i moj utisak je da je daleko bolje uticala na statički elektricitet, ploče su bile dosta naelektrisane ali nakon slušanja i vraćanja u omot taj elektricitet je nestao...svirale su odlično bez pucketanja...

sad, moguće da si i ti u pravu za to nabijanje u brazde, i možda to važi ako se čisti na suvo...čini mi se ako se koristi neka tečnost da je čak i bolje...koristim, naravno, karbonsku i dalje, i sa njom radim prvo skidanje prašine...

Posted

Moje iskustvo sa karbonskim četkama koje se čak i blago naprskaju destilovanom vodom hoće da se čerupaju i ostaju u brazdi što pokupi igla u vidu brade već oko 3 do 4 pesme na strani.

Ja sam imao analogisovu duplu četku sa filcem u serdini i konačno sam počupao sve te karbonske nonsense i samo koristio taj njihov filc koji blago vrlo delikatno naprskam aerosol pumpicom destilovane vode, tek da bude malo vlažna. Sve pokupi od prašine, a eliktriciteta nema ni u naznakama, čak i kada se posle ploča vadi iz omota.

Nikada nisam imao problem sa elektricitetom, od kad sam primenjivao ovu proceduru pred spuštanje igle u brazdu. Naravno, nakon svakog prebrisavanja ovim analogisovim filcom, filc sam prečetkao četkicom za zube kako bi odstranio sve što je filc na sebe pokupio. Na taj način filc je uvek ostajao čist i suv nakon korišćenja.

Naglašavam da sam koristio izuzetno malu količinu destilovane vode u jednom aerosolnom prsku sa nekih 15cm po filcu. Filc nije bio mokar nego samo posedovao sićušne kaplice delikatno raspršene po svojoj površini.

Posted

https://www.amcleansound.com/care-guide/the-important-difference-between-vinyl-record-brushes

ovo sam našao naknadno, i otprilike sam napamet došao do sličnog zaključka, somotska je veoma dobra za wet cleaning...solidna i za dry...

@Father

za čišćenje filca koristim onu veću četkicu iz kompleta...verovatno ću i ja da isključim alkohol i koristim samo malu količinu destilovane vode, dobar tip...

slično pišu i slučajni prolaznici na internetu...

"Velvet will get a deeper clean and is intended to make more contact with the record. They're usually best for wet cleaning but will do a good job for dry cleaning as well. I'd think it would do better than a carbon fiber brush in most cases".

Posted

Možda i grešim, ne znam, možda je to neki baš dobar mikro fiber koji skuplja prašinu kako sa pobršina tako i iz brazdi. Uvek sam koristio karbon fiber četke, bez ikakvih tečnosti.  Definitivno treba probati, jeftino je. Vidi se na igli uvek da li postoji dobar efekat čišćenja, ako ne valja brzo se nagomilava prljavština. Naravno, puno zavisi i od toga koliko je trenutno prašine u vazduhu.

Posted

Водите рачуна да не свака "карбонска четка" има у себи угљеничка влакна. Цена и овде игра улогу.

Праве четке са угљеничним влакнама су non plus ultra опција за сухо чишћење грамофонских плоча пре репродукције. Осим влакана, те четке морају имати у путању за одвођење статичког електрицитета.

Четка коју могу свесрдно да препоручим је најновија AudioQuest четка, која сада долази у две варијанте:

https://www.audioquest.com/products/gold-anti-static-record-brush

https://www.audioquest.com/products/silver-record-brush

Нису најјефтиније опције на тржишту, али овакве четке трају годинама.

Posted

Sećam se tog AM-a još iz osamdesetih. Imali su tečnost za čišćenje u bočici kao komplet sa filcanim jastucima koje sam video da koristi lokalni grčki DJ u kampovskom disco klubu, pa sam odmah pojurio i kupio tokom boravka u Grčkoj davne 1982-83.

Kako sam dalje istraživao tokom sledećih odlazaka u Grčku, naišao sam na još jedan njihov proizvod. Providna tečnost koja se utrlja u ploču i ostavi da se osuši u vidu folije koja se nakon sušenja odlepi kao sličica. I to sam koristio tokom osamdesetih. To je sada dobro poznato "lepkiranje ploča".

Ova AM formula mi nije poznata, ali usled nemogućnosti da je kupim do sledeće godine bila je sasvim upotrebljiva i nakon korišćenja ako se pažljivo ponovo razredi destilovanom vodom i ponovo aplicira. :) "desperate times need desperate measures"

Posted
17 sati ranije, InSides said:

Водите рачуна да не свака "карбонска четка" има у себи угљеничка влакна. Цена и овде игра улогу.

Праве четке са угљеничним влакнама су non plus ultra опција за сухо чишћење грамофонских плоча пре репродукције. Осим влакана, те четке морају имати у путању за одвођење статичког електрицитета.

Четка коју могу свесрдно да препоручим је најновија AudioQuest четка, која сада долази у две варијанте:

https://www.audioquest.com/products/gold-anti-static-record-brush

https://www.audioquest.com/products/silver-record-brush

Нису најјефтиније опције на тржишту, али овакве четке трају годинама.

AudioQuest u Srbiji zastupa 4Audio?

Posted
On 7/31/2024 at 10:46 AM, Parton said:

Ja imam upravo ovu....Jako sam zadovoljan sa njom.Nisam neki supernapredni korisnik, tako da ovo uzmete sa rezervom.ALi kada prije slusanja cistim ( s tim da ja sasvim lagano spustim cetku na plocu bez pritiska , tako da ne znam koliko i da li utrljava prasinu ) sva pucketanja budu stavrno milimalna ili ih uopste nema.NIsam prskao cetku bilo cime, pogotovo ne alkoholom.Samo na suho.Takodje ima jedna mala cetka koja je za skidanje prasine sa igle i ima treca koja je nesto veca i ne znam konkretno za sta je ali ja sa njom pocistim cetku kad se nakupi sloj prasine sa ploca.Eto...uglavnom, jako se jeftino moze naci i radi solidno posao za razliku od nekih koje su urnebesno skupe iz ne znam  kog razloga ( pohlepe? )..