Jump to content

Recommended Posts

Posted

Skala je tačna ali nije primenljiva na tvoju sobu, to je glavna poruka. Kvadrat je najgora varijanta ali tu smo gde smo. Imaš jako izražena pojačanja određenih frekvencija i to vrlo učestala a takođe prirodna jaka slabljenja na drugim. Probaj neki sabvufer sa DSP korekcijom. Prva slika sa linka koji si dao sve govori - merenja na livadi (otvoren prostor) a još su trebali biti na stalcima 1-2m od zemlje.

• Replies 72
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted
5 minutes ago, dj.nik said:

Probaj neki sabvufer sa DSP korekcijom.

Овим се мисли на pro варијанте SVS subwoofer-а, евентуално B&W DB4S, мислим да KEF KC62 нема апликацију за dsp подешавања. Може предлог и неког другог модела, на ове сам наишао да су испод 900 евра, а да их хвала. Заправо највише хвале SVS и то у стилу: Шаоми брате, најбољи однос квалитета и цене :lol:

А зар те корекције, у идеалном свету, не би могао и Audyssy (Audyssey MultEQ XT) да одради?

Posted

Ispada da imaš neki Denon AVR a ne pojačalo/predpojačalo u sistemu. Onda možeš i Oberon zvuje da koriguješ sa tim MultiEQ bez dodavanja sabvufera. Kad pomislim na DSP tu je najčešće posebna spravica npr. 'minidsp' i slično. Na prvoj strani imaš moj predlog britanskog specijaliste za sabvufere, B.K. Electronics. SVS, REL itd, sve su renomirana imena ali bez direktne probe u tvojoj sobi teško je dati 'najbolje rešenje'. Kod mene se prošetalo dosta sub-ova i ništa se zadržalo nije. Bumbanje, mumlanje, komšije na vratima. Onda promeniš pristup, promeniš tip zvučnika. Nažalost to ne mogu svi da usvoje i primene.   

Posted

Највероватнији је тај сценарио, па за почетника можда најлакша REL филозофија имплементације са реалним последицама по звука али без DSPa

Posted
11 hours ago, rashomon said:

Шаоми брате, најбољи однос квалитета и цене :lol:

Izgleda da si prespavao par godina ?

@ab Od Rel-ova nize klase za filmove posao radi samo HT serija.

Posted
14 hours ago, rashomon said:

Питао и оне интернАт брбљивице и добио овакав одговор:

image.png.fb26eee36d5dd04d9c2efcd689e974d0.png

И сада ме занима како то KEF KC62 са 2х6,5 даје дубље/боље басове од subwoofer-а са драјверима од 12 и 13 инча?

Te cifre nisu tacne - vec sam ti rekao.

Posted
18 sati ranije, dj.nik said:

merenja na livadi (otvoren prostor) a još su trebali biti na stalcima 1-2m od zemlje.

tuđa livada = zelenija trava 

Nekim prostorima zbog bolesti dimezije nema leka akustička apoteka.

Možeš probati neki sub sa DSP-om ali nemoj nipošto uzimati/kupovati na slepo i na časnu reč ako si ikako u mogućnosti.

Pozajmi, podesi, slušaj. Ako akustika ozdravi onda kupuj a ako se bolest samo prenese na više registre opet nisi srećan.

Nemojmo zaboraviti posljedice korekcije DSP-om i u domenu harmonika prema gore i prema dole jbg.

Posted
On 25. 4. 2025. at 9:39, rashomon said:

Питао и оне интернАт брбљивице и добио овакав одговор:

image.png.fb26eee36d5dd04d9c2efcd689e974d0.png

И сада ме занима како то KEF KC62 са 2х6,5 даје дубље/боље басове од subwoofer-а са драјверима од 12 и 13 инча?

Sto ste specifikacija u HiFi svetu tiče to je jedna standardima vrlo neuređena oblast, meri i piše šta i ko kako hoće, na svoj način i pod svojim uslovima kako im treba u reklamne svrhe. Nekako se uvek setim reči svog profesora književnosti da će samo trgovci "posle kurvi u raj".  

Posted
On 4/25/2025 at 1:19 PM, dj.nik said:

Ispada da imaš neki Denon AVR a ne pojačalo/predpojačalo u sistemu. Onda možeš i Oberon zvuje da koriguješ sa tim MultiEQ bez dodavanja sabvufera. Kad pomislim na DSP tu je najčešće posebna spravica npr. 'minidsp' i slično. Na prvoj strani imaš moj predlog britanskog specijaliste za sabvufere, B.K. Electronics. SVS, REL itd, sve su renomirana imena ali bez direktne probe u tvojoj sobi teško je dati 'najbolje rešenje'. Kod mene se prošetalo dosta sub-ova i ništa se zadržalo nije. Bumbanje, mumlanje, komšije na vratima. Onda promeniš pristup, promeniš tip zvučnika. Nažalost to ne mogu svi da usvoje i primene.   

Да, имам Denon x2800h и осим подешавања за crossover 80Hz нисам сигуран шта би још требало радити. Зар не би Audyssey требао одрадити корекције због позиције у соби (мислим да сам негде видео да за sub треба евентуално ставити +6dB). 

И јесам видео да си предлагао BK Electronic, само има ли тога игде да се купи, нов/полован? Делује интересантно BK Electronic XXLS400-DF, али сем у УК нисам нигде видео да се може купити. А из УК би достава и порез коштали као сам subwoofer.

Аууу, тек сада видех шта је тај miniDSP. Чак и за основни модел (2x4 HD) треба добрано музичко/техничко знање да би се све изподесило, а тек прављење посебних профила за сваки тип музике + филм... Далеко сам од тога.

Posted
7 hours ago, zflazar said:

Možeš probati neki sub sa DSP-om ali nemoj nipošto uzimati/kupovati na slepo i na časnu reč ako si ikako u mogućnosti.

Pozajmi, podesi, slušaj. Ako akustika ozdravi onda kupuj a ako se bolest samo prenese na više registre opet nisi srećan.

Nemojmo zaboraviti posljedice korekcije DSP-om i u domenu harmonika prema gore i prema dole jbg.

Лепо звучи савет да „позајмим, подесим, слушам... пробам да ли ми одговара”, само што у реланом свету не знам ко ће тако нешто дозволити. Свакако ми нико полован неће дати на тестирање. 

Читам на страним форумима да SVS има политику да можеш тестирати 30 дана, па вратити ако ти се не свиђа, али нисам сигуран да то важи у Србији. 

Када већ спомињем SVS, сетих се да сам свратио у Player (који je њихов заступник за Србију) да купим каблове. Питам продавца да ли имају 16 AWG или 14 AWG каблове, а он ће:
Брате не знам ти ја то. Могу да ти кажем који су најпродаванији каблови. А ту ознаку или колико је mm, ако знаш погледај на самом каблу.

И очекивати од таквих да ми дозволе тестирање, па још у кућним условима....

Posted

Svi saveti / predlozi su vrlo dobronamerni. 

Uputstvo za Denon x2800h je dosta obimno ali koliko mi se čini Audissey funkcije će raditi u nekom DTX i sličnom režimu a ne i u Direct, Direct plus ili Stereo. Slično je i sa grafičkim ekvilajzerom pa probaj u kom modu radi da malo podigneš nivo donjeg spektra. Ne preteruj, izleteće membrane.

Meni zanimljiv cenom / konstrukcijom  je recimo Polk Audio HTS12.

I kod nas vredi pravilo povraćaja robe, 15 dana rekao bih, bar tako ide za internet kupovine.

Posted
39 minutes ago, dj.nik said:

Svi saveti / predlozi su vrlo dobronamerni. 

Uputstvo za Denon x2800h je dosta obimno ali koliko mi se čini Audissey funkcije će raditi u nekom DTX i sličnom režimu a ne i u Direct, Direct plus ili Stereo. Slično je i sa grafičkim ekvilajzerom pa probaj u kom modu radi da malo podigneš nivo donjeg spektra. Ne preteruj, izleteće membrane.

I kod nas vredi pravilo povraćaja robe, 15 dana rekao bih, bar tako ide za internet kupovine.

Нисам ни ја ништа лоше мислио, већ просто питао где се може набавити?

И мени се свиђа како изгледа BK Electronics xxls400 mk3 (један од ретких да видех да има хладњак позади). Али џаба што је он 530 евра у британији, када се са доње слике види да је поштарина 1.171,58 евра, па још 20-30% (порез + царина) 

image.thumb.png.625d7d040e0120f41d04fa1342efeddf.png

Posted
6 sati ranije, sondek said:

Nekako se uvek setim reči svog profesora književnosti da će samo trgovci "posle kurvi u raj".  

...зеленаши и штампачи новца...:)

Posted
3 sati ranije, rashomon said:

Лепо звучи савет да „позајмим, подесим, слушам... пробам да ли ми одговара”, само што у реланом свету не знам ко ће тако нешто дозволити. Свакако ми нико полован неће дати на тестирање. 

ја имам ван тренутне употребе малени Rel Tzero, па ако ти нешто значи...

Posted
On 4/26/2025 at 5:32 PM, ab said:

ја имам ван тренутне употребе малени Rel Tzero, па ако ти нешто значи...

Ау лаве, хвала ти на понуди, баш си ме пријатно изненадио.

Али ја сам у Нишу, и не бих да ризикујем да курирска служба оштети при преносу. Не дешава се често, али се дешава.

Још једном хвала на понуди.

Posted
On 4/26/2025 at 3:42 PM, dj.nik said:

Погледаћу наведени модел.

Пошто се доста потенцира да је добро да subwoofer има и dsp могућности, налетех и на Arendal 1723 Sub 1s, и мањи Arendal 1916 1s. Колико видех они имају позади дисплеј преко кога се коригују хармоници (спомињало се и да имају мобилну апликацију која исто ради). Да ли неко има искуства са њима?

Да не буде да сам неразуман, јасно је мени да су предложени модели SVS SB-3000, SVS SB/PB-2000pro, REL T7/T9, RLS Speedwoofer, Hsu VTF-3 MK5... одлични. Aли се они ни половни не могу наћи испод 1000 евра, а за сада не бих преко тог износа.

Posted

Ja sam svoj Rel T7 kupio na KP za 500 ili 550 pre par meseci. Nije ova poslednja verzija, vidim da Sad neko prodaje i trazi 900 sto mislim da je puno ali je i nova verzija. Premašio je sva očekivanja i relativno lako sam ga uklopio sa Esl uz jedno premeštanje položaja. Apsolutno se nista ne čuje "woofersko" iz njega, upotpunio je taman koliko koliko treba, bas je čist kao da je kompresija iako je bass pluss pasivna membrana dodao odličan 3d. Zajednički zaključak par nas koji smo ga čuli je da bi u mojoj prostoriji bolji/veći Woofer nesto svakako doneo, ali i neke probleme mozda doneo. Izgubio sam entuzijazam za dalje po pitanju Woofera.

Posted

и сантиметар је битан у тражењу праве тачке, па се вреди помучити

лично мислим да од тог Т7 не треба већи ако се постави где треба

+ ДСП чуда/.уда не кваре срећу

Posted
1 sat ranije, rashomon said:

Погледаћу наведени модел.

Пошто се доста потенцира да је добро да subwoofer има и dsp могућности, налетех и на Arendal 1723 Sub 1s, и мањи Arendal 1916 1s. Колико видех они имају позади дисплеј преко кога се коригују хармоници (спомињало се и да имају мобилну апликацију која исто ради). Да ли неко има искуства са њима?

Да не буде да сам неразуман, јасно је мени да су предложени модели SVS SB-3000, SVS SB/PB-2000pro, REL T7/T9, RLS Speedwoofer, Hsu VTF-3 MK5... одлични. Aли се они ни половни не могу наћи испод 1000 евра, а за сада не бих преко тог износа.

Pa gde nađe i Arendal u izbor... Bez uvrede ali Dali Oberon + Denon AVR nikako ne spadaju u klasu uređaja za uparivanje sa Arendalom, bilo koji model. Ova tema tj. tvoje lutanje baš postaje rašmonijada. Ja se isključujem.

Posted
2 hours ago, dj.nik said:

Pa gde nađe i Arendal u izbor... Bez uvrede ali Dali Oberon + Denon AVR nikako ne spadaju u klasu uređaja za uparivanje sa Arendalom, bilo koji model. Ova tema tj. tvoje lutanje baš postaje rašmonijada. Ja se isključujem.

Аууу друже, немој тако. Схватио сам критику, нема више (неумесних) предлога, гледам само оно до сада предложено, па шта прво упадне у постојећу буџет.

Може ли барем питање око miniDSP-а. Да ли се прво бира одокативна позиција (типа минимум 30 cm од зида), па онда мери у REW и на основу резултата тражи „боље место”. Или се по постављању subwoofer-а одмах „пеглају хармоници” (повећавају/смањују одговарајући да би се добила што уједначанија линија)? И да ли се стварно праве посебни профили за филм, односно посебни за врсте музике које се најчешће слуша (рок, џез, класична, реп или шта већ)? Ако сам добро видео мерења се раде са посебним микрофоном (UMIK-1), може ли служити онај из Denon комплета, који се користи за Audyssey подешавања?

Ако успем да узмем SVS SB-2000pro /3000, да ли то може њихова (мобилна) апликација да одради или је и за њих препоручљиво одрадити озбиљнијим DSP уређајем (miniDSP 2x4 HD/Flex)?

Хвала на саветима

Posted

Hmm, kod bas reprodukcije MORA da se koristi merenje mikrofonom. Na uvo kao što većina misli da može, definitivno, ne može i gotovo, žao mi je. Umik-1, koji koristim je ok. Pazi, obično je reč o prve dve oktave  (grubo 20-40Hz i 40-80Hz)  što predstavlja jednu petinu čujnog opsega. Relativno male kutije, recimo oko 10 litara , ne mogu taj opseg ni da reprodukuju. Elem, i na malim kutijama se čuje bas, vlasnici često u superlativima govore o tome, ali činjenica je da osnovni ton i drugi harmonik nije moguće čuti.

Dakle, rešenje je u dodatku suba jer retko koji zvučnici imaju toliko dubok opseg. IME ,takvih zvučnika i nema, gotovo svima treba sub. Inače, ja sam pristalica multisub-a, najbolji bas sam imao pre desetak godina, ali sa 5 subvufera. Takva je bila situacija. Apogee Stage u Mini Grand konfiguraciji, gde su subovi direktno ispod zvučnika  i 3 suba raspoređeni u sobi. Taj bas je bio za pamtiti. Low pass za subove  je bio na 50-60Hz, nisam sad siguran, davno je bilo.

Da ne dužim, mora se prvo izmeriti situacija u prostoriji i onda doneti zaključak šta je raditi.

Kod mene je aktivan sistem, full riboni sa XO-DSP-om, relativno retko, ali najbolje.

U svakom slučaju preporučujem neku vrstu DSP-a.

Posted

па сад, сто соба - 500 ушеса...

стварно никада нисам чуо надмоћ ДСП-а у односу на његов изостанак, наравно тамо где је могло да се упоредо послуша тј. уколико је конфигурација дозвољавала такве функционалности

кратко и јасно, где год се штрбне неки делић неће се никада реконструисати изгубљено као и на неки начин створити непостојеће на упитан начин на другом опсегу које није ни циљано

Сувише интервенција у дигиталном домену и непотребних обрада за мене није позитивно и то све након неопходне продукције у студију.

искључиво моје мишљење и необавезујуће за било кога