Jump to content

Recommended Posts

Posted

Zdravo svima,

Nedavno sam uzeo TECHNICS SL-1500C i malo sam se pomučio sa podešavanjem tonske ručice i ovog mehanizma za sprečavanje proklizavanja.

Pratio sam uputstvo proizvođača i gledao sam gomilu tutorijala za nameštanje ručice i antiskatinga, ali jedna stvar ne ide.

Uspeo sam da namestim (valjda uspešno) pritisak na iglu ketridža koji ide sa gramofonom (Ortofon 2M RED) na 1.8 g i uglavnom svi preporučuju da i antiskating bude na istoj vrednosti. Ali, čim stavim antiskating na 1.8, ručica ide u desno i nemoguće je pustiti ploču. 

Sve radi okej ako je antiskating namešten na 0.

E sada, je l' ovo okej i normalno ili baš i nisam namestio kako treba ručicu i iglu :-)

Hvala!

• Replies 55
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

АС ради, очигледно, моје размишљање иде у правцу четири проводника који спајају конектор на врху ручице и плочице са чинчевима.

Мислим брука и срамота а кошта 150К Динара!

Posted

Naravno da ne, košta maltene pola od toga, ja ga platio manje od 90k u playeru. A i ne znam uopšte o kakvim provodnicima i činčevima pričaš i kave veze mogu da imaju sa antiskatingom.

Elem, slikao sam kako je kod mene podešeno sa fabričkom glavom ako može nešto da pomogne... Ako si gledao tutorijale pretpostavljam da si i nulti položaj namestio dobro, ono kad ručka praktično lebdi izbalansirano. Pa onda na taj nulti nivo podesiš gaznu silu.220d0e2506b1e0e5653328a3aa0ff751.jpg

Posted
9 minuta ranije, Gruja said:

A i ne znam uopšte o kakvim provodnicima i činčevima pričaš i kave veze mogu da imaju sa antiskatingom.

Јел ово мени упућено?

Posted
28 minuta ranije, Gruja said:

Jeste, jer ne vidim kako je tvoj komentar povezan sa temom. Ako jeste pojasni malo.

Шта у овој реченици није јасно?

"моје размишљање иде у правцу четири проводника који спајају конектор на врху ручице и плочице са чинчевима"

Posted

Izgleda da nije moglo zbog pomoćnog tega. Podešavao sam antiskating sa njim i zato nije išlo. Skinuo sam taj pomoćni teg i evo radi kako treba :-) Sve je namešteno na 1.8

Posted
1 sat ranije, bambayay said:

Izgleda da nije moglo zbog pomoćnog tega. Podešavao sam antiskating sa njim i zato nije išlo. Skinuo sam taj pomoćni teg i evo radi kako treba :-) Sve je namešteno na 1.8

Kako misliš da nije moglo zbog pomoćnog tega? Nebi smeo da smeta dok god uspevaš da izbalansiraš ručicu...

Posted

Za ovaj fabrički ketridž nije potreban pomoćni teg. To ide (valjda) za druge, teže ketridže. Tako sam pročitao. Elem, mogli su lepše to da napišu to u uputstvu, ali važno da je sada okej. 

Posted

Изгледа да су косооки побркали лончиће у самом упутству за употребу...

Послато са M2006C3MNG помоћу Тапатока

Posted
31 minuta ranije, somilenko said:

Kako misliš da nije moglo zbog pomoćnog tega? Nebi smeo da smeta dok god uspevaš da izbalansiraš ručicu...

Ti izbalansiraš ručicu sa dodatnim tegom i podesiš gaznu silu. Iz tog aspekta ne bude veći pritisak igle na ploču. Ali cela ručica tad ima veću masu zbog tog dodatnog tegića, a veća masa (inercija) znači da će teže da je ploča "vuče" prema centru, tj. trebaće manja antiskating sila da je vuče nazad.

Posted

Ništa nije pobrkano u uputstvu ali može da bude konfuzno za čoveka koji ima prvi susret sa gramofonom jer se pominju "head shell weight" i "cartridge mass". U suštini su trebali da eksplicitno napišu da za kertridž koji dolazi u gramofon ne treba dodatni teg, a da ne mora korisnik da gleda različite brojeve i sam to zaključuje.

Posted
16 sati ranije, bambayay said:

ručica ide u desno i nemoguće je pustiti ploču.

2 sati ranije, Gruja said:

Ti izbalansiraš ručicu sa dodatnim tegom i podesiš gaznu silu. Iz tog aspekta ne bude veći pritisak igle na ploču. Ali cela ručica tad ima veću masu zbog tog dodatnog tegića, a veća masa (inercija) znači da će teže da je ploča "vuče" prema centru, tj. trebaće manja antiskating sila da je vuče nazad.

Promašio si temu, pročitaj šta je čoveku bio problem i da, kako objašnjavaš da ručice veće efektivne mase imaju gotovo istu vrednost potrebnog antiskate-a za istu gaznu silu, kao i ručice manje efektivne mase i šta ako stavi na gramofon teži headshell ili težu zvučnicu i stavi dodatni teg sa druge strane ručice, tačnije, inercije ručice nema neke velike veze sa antiskate-om, ima veze sa gaznom silom.

Po njegovom pisanju ispadne da ručica "levitira", tj kao da je gazna sila previše mala, pa se u toku spuštanja lifta ne ostvaruje dovoljno trenje između šine lifta i oslonca ručice na lift a dodatni teg je na headshell-u, to mi je nelogično ako je ručica, kako kaže, izbalansirana kako treba...

Posted

Ručica mu ne levitira. Zamisli samo da je na klackalicu selo teže dete nego što je sa druge strane. Prvi korak je balansiranje klackalice. Teže dete se pomeri malo napred i voila, klackalica je izbalansirana. Da li je teže dete koje je selo malo napred ili lakše dete koje je selo malo nazad - isto je, klackalica je u balansu.

Isto je i sa ručkom i kontrategom. U prvom koraku se teg stavi na pravu poziciju da bude izbalansirano. Ta pozicija će biti malo napred ili malo nazad u zavisnosti od mase tega. Na tegu se namesti da na skali piše 0 u tom položaj. U drugom koraku se dete (kontrateg) pomeri još za mrvicu napred, smanji se krak i samim tim bude manja sila poluge na toj strani pa onda sa druge strane poluge imamo sad neku silu na dole tj. gaznu silu igle.

Mislim da je iz ovoga jasno da gazna sila može da se namesti da bude ista u oba slučaja i da nije ona problem, tj. ne levitira igla.

Moram da priznam da ne znam pravu fizičku prirodu antiskating sile, da li to ivica brazde "gura" iglu? Nemam pojma. Ali je to druga sila horizontalna. Pošto ne znam mehanizam kako sila nastaje, a ni kako se pravi kontrasila u ručici (da li je to neka opruga?) za ovo nemam plastično objašnjenje kao za klackalicu. Ali znam da ukupna masa ručice nije ista ako se koriste dva različita tega, te je i inercija cele ručice u horizontalnom smeru drugačija. Ako zamislimo dve ručice, jedna od 100g druga ekstremna od 10kg. Obe mogu da prave istih 1.8g pritiska na ploču ako se izbalansiraju tako što se teg stavi na odgovarajuću daljinu. Ali brazda sa svojom sićušnom silom guranja neće isto uticati na 100g i na 10kg. Intuitivno zaključujem da na lakšu ručicu (ukupna masa zajedno sa tegom) antiskating sila može više da utiče nego na težu.

I za kraj, sa jedne strane mi je žao što sam se uopšte petljao u ovu temu i da sad moram da se bavim osnovnoškolskom fizikom, a sa druge strane mi je drago što je bambayay na osnovu moje slike provalio šta je problem pa eto, bar neka korist od toga. 

Posted

Antiskating korekcija je sila kojom se kontrira sili koja se stvara zbog toga što je sila trenja igle u brazdi pod nekim uglom u odnosu na osu ručice. Sila trenja je uvek tangencijalna na prečnik brazde. Kad se sila trenja projektuje na osu ručice i upravno na osu, dobiju se dve komponente. Jedna nije problematična, ona u osi, a problematična je ona upravno na osu, ona vuče sve ka centru rotacije. Osa ručice je virtuelna, kreće iz vertikalne ose ležaja i završava se u vertikalnoj osi igle, bez obzira na oblik ručice. Znači čista geometrija. Kod tangencijalne ručice, sila trenja je u osi ručice i nema bočne komponente.