Jump to content

Recommended Posts

Posted

Trebalo bi do vikenda da proradi. Malo radim, malo gledam Roland Garros.  Nadam se da neće pot  navatati bruma od ovih žica ca AC strujom. Ako se desi, moram ga još podići, na vrh kutije. Kutija je reciklirana od drugog test uređaja, tada je pot bio postavljen tu ge je, ali tada nije bilo nikakvih žica okolo.

Mislim da će Gizmo biti sasvim zadovoljan izborom kutije. 😁

Whammy 2.jpg

• Replies 106
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Krenuo je zvučni test Whammy germanium. U početku je bilo preoštrog zvuka, pa se malo smirilo posle par sati sviranja. Treba još da svira definitivno do konačnog zvuka.

Merenja su prošla dobro, nema oscilovanja, sve radi ko sat. Ne greje se puno, nema ni šuma ni bruma. Probao sam sa TL072 i Burson V7 Classic, nije potrebna kompenzacija ali sam stavio 10pF ipak.

Međutim što se zvuka tiče, dobio sam upravo suprotno od onoga što sam želeo. Zvuk originalnog preampa sa Toshiba mosfetima je mekši nego ovog sa germanium BJT. 🤣

U principu, to je i logično. BJT izlazni stepen uvek zvuči tvrđe od mosfeta, barem to znam od silnih pojačala koje smo pravili godinama. Bas zakiva ko čekić, nije to ni tako loše. Zvuk je čist i detaljan. Ovo je pravi disko preamp/headamp, (Techno, House, Synth... sve zavisi ko šta voli).

20260531_230732_copy_1632x1224.jpg

Posted

Imam i par merenja Whammy Germanium na 10kHz, dosta dobro rekao bih reprodukuje četvrtke. Klipping sa TL072 na 19,8V PP a sa Burson V7 Cassic na 21,3V PP. To mu dođe 7V RMS i 7,5V RMS. Izdržavaju AD161/162 napone i preko 20V iz datasheet. Clipping je meren na 20koma+390pF. Tek ću da probam merenje na 33oma. 7V RMS je 1,5W na 32oma, daleko više od praga bola. 150mW na 320oma, znači radiće i za visokoomske slušalice, preko 300oma je danas retko naći. Pojačanje je namešteno na 3x (10dB) sasvim dovoljno za većinu potreba. Mirna struja kroz izlazni par je 75mA, znači da ostaje u A klasi sve do 350mW na 32oma, a za veće impedanse i više od toga. Mirna struja kroz V7 Classic je 8mA, on verovatno ostaje stalno u A klasi jer je beta izlaznih tranzistora preko 100.

10kHz clipping TL072.jpg

10kHz clipping V7 Classic.jpg

10kHz square TL072.jpg

10kHz square V7 Classic.jpg

Posted

Bezecirao sam jednu vikend probu, pa će mo da vidimo zašto i da li ti savršeni sinusi i četvrtke zvuče švapski ladno baš...??? Ja "volem" THD da ga bem u vr zicegu, al ovo moram da odGermanizujem uvetom pa nek mi je zadnje u Šifotu.

Posted

Malo ču ga propržim par dana, pa donosim. Sve je potpuno novo, ukjučujući opamp, tako da je potrebno neko vreme da se razradi. Daleko od toga da loše svira, nego sam ja očekivao kvalitativni pomak u drugom smeru. 🤣