Jump to content

Recommended Posts

• Replies 106
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 2 months later...
Posted

Još jedan prototip Headamp-a u fazi puštanja u rad i podešavanja. Nije baš Whammy, dosta je skromnije, ali je sličnog koncepta, samo sa bipolarnim push-pull izlaznim stepenom.

IMG_20240815_202817_copy_2059x1544_copy_1544x1158.jpg

Posted

Skromna sprava, ali radi lepo. Vrlo malo kompenzacije je trebalo za savršenu reprodukciju četvrtki. Nije loše ni kao Line preamp, ali primarna namena je Headamp. Ugrađena je DC zaštita da se zaštite skupocene (ali i jeftine) slušalice. Ugrađena je i kompenzacija frekventnog opsega za AKG K371, koja se može isključiti. Sve je pravilno uzemljeno (preamp, metalni paneli, trafo) i dodat Line Out. Sve u svemu, zadovoljan sam kako je ispalo.

Preamp 1.jpg

Preamp 2.jpg

Preamp 3.jpg

Preamp 4.jpg

Preamp 5.jpg

Preamp 6.jpg

• 6 months later...
Posted

Pri kraju je još jedan Whammy headamp/preamp. Sve isto ko pre, samo malo drugačije. Ovog puta su na izlazu originalni Toshiba mosfetovi, teškom mukom nabavljeni (upareni 2SJ313/2SK2013). Takođe sam predvideo dva ulaza i dva izlaza, da bude kao pravi line preamp. Pretpostavljam da će mu savršeno pasovati Burson V7 Classic, barem se nadam. ?

Whammy Headamp 1.jpg

Posted

Ne bih taj stavljao, nego dolazi uz kutiju, ima navoje za limeni nosač u prednjoj ploči i otvor namenski za njega na prednjici. Uzeo sam par rezervnih ako zatreba nekad.  Druga opcija je proširenje otvora na fi16mm i ugradnja onog lepog prekidača koji stavljam na dakove.

Posted

Ма добар је тај прекидач и веома поуздан само између предње плоче и прекидача стави одстојник на српском дистанцер, има га у Келку, цца 10мм.!

Posted

Ne treba tu ništa dodavati i oduzimati. Na šrafovima stoji to čvrsto za sve pare. Inače imam plastičnih ostojnika raznih. ?

Zameram samo što nije dupli prekidač, ali da je jak, jeste. A uključuje trafo 30VA, trajaće to.

Posted

Pa i ja čekam da mi se ugreje svetleća sprava.?

Taj radio koliko se sećam nije imao FM opseg. Ali je bio SE lampaš, to je i danas popularno.

Posted
34 minuta ranije, Nixie said:

Ama to je bilo neko drugo vreme. Onaj gore radio je imala moja baba. Upališ i čekaš da se ugreje, pa da posvira.

Таман да се смедеревац распали...?

Posted

E da bio je i Smedervac šporet. Kad napada sneg, milina. ?

Radio je imao zeleno oko magično. Čekanje najviše zbog ispravljačice verovatno. Nije to ni nešto mnogo dugo trejalo.

Posted

Imao je FM:mellow:

• Main principle
  • Superheterodyne (common); ZF/IF 452/10700 kHz
  • Tuned circuits
  • 7 AM circuit(s)     9 FM circuit(s)
  • Wave bands
  • Broadcast, Long Wave, Short Wave plus FM or UHF.
  • Power type and voltage
  • Alternating Current supply (AC) / 110; 220 Volt
  • Loudspeaker
  • Permanent Magnet Dynamic (PDyn) Loudspeaker (moving coil)
  • Power out
  • 2.5 W (unknown quality)
  • Material
  • Wooden case
  • from Radiomuseum.org
  • Model: Simfonija - Ei, Elektronska Industrija; Ni
  • Shape
  • Tablemodel with Push Buttons.
  • Dimensions (WHD)
  • 570 x 250 x 240 mm / 22.4 x 9.8 x 9.4 inch
  • Notes
  • Wavebands:
    FM = 87 - 100 MHz
    SW = 5.6 - 20 MHz
    MW = 515 - 1620 kHz
    LW = 150 - 330 kHz

Posted

Eto vidiš, zaboravio sam. Bio je još jedan radio lamapški u drugoj kući, moẓ̌da sam ih pomešao. Neki stari sa okruglom skalom. Skroz drveni.

Posted
5 minuta ranije, Nixie said:

Radio je imao zeleno oko magično. Čekanje najviše zbog ispravljačice verovatno. Nije to ni nešto mnogo dugo trejalo.

Срећа те оде у историју!

Posted
3 minuta ranije, Nixie said:

Kad smo bili klinci, to je jedino bilo od tehnike na selu. 

Благо теби, Ја не видех ништа осим калдрме и асфалта!