Jump to content

Recommended Posts

Posted

Pored muzike i književnosti, veliki sam poklonik slikarstva, nisam video da ima na forumu ovakva tema, doista bi voleo kako da razmenima dela, tako da proširimo znanje i o ovoj grani umetnosti. Za početak slika na kojoj se uvek dugo zadržim i zamislim i odvede me negde daleko,duboko i visoko.

Caspar David Friedrich

Lutalica iznad mora magle (Der Wanderer über dem Nebelmeer), slika romantičnog slikara Caspara Davida Friedricha iz 1818. godine. Izložena je u muzeju Hamburger Kunsthalle u Hamburgu u Nemačkoj

Caspar_David_Friedrich_-_Wanderer_above_the_sea_of_fog.jpg

Posted

Ko putuje u Barselona obavezno na izlet do rodnog mesta Salvadora Dalija Figueresa i Dali-jevog muzeja. Organizuju redovno agencije taj izlet, a moze se i samostalno. 

Poseta Beča bez posete Galerije Belvedere za ljubitelje Gustava Klimta takođe nikako. 

Uopšteno su posete muzejima i izložbama najbolji deo putovanja. 

Posted

Jeste hifiles forum, većina smo audiofili i muzikofili, manje više u toj sferi je sve dotaknuto, al su dotaknute na forumu i grane umetnosti pesnistvo, film i što da ne slikarstvo. Malo je previše reći glupa tema za slikarstvo, to si tako paušalno izrekao da sam šokiran.

Posted

Kad na prvu stranu teme koja se po običaju otrgla kontroli i otišla dođavola već od trećeg posta, staviš "poznatog" slikara iz Vrbasa koji je '79. godište, mo'š misliti koliko su tek drugi šokirani...

Posted
30 minuta ranije, perodeformero said:

Ja sam šokiran da su počele ikone da iskaču po forumu.emoji849.png

И Ја, боље слике конобарица, ту бар има шта да се види!

Posted

иконописање никада није имало додирне тачке са сликарством

то би љубитељу првог или другог требало бити јасно

за познаваоца сувише мало информација на тему да би се научило нешто ново

• 5 weeks later...
Posted
On 3. 5. 2024. at 18:46, petarjovic said:

Ilya Yefimovich Repin, ruski slikar, prva slika Sadko ( kakvu maštu je imao ovaj čovek),  druga  Ivan Grozni i njegov sin, pazite mu oči.

Ilya_Repin_-_Sadko_-_Google_Art_Project.jpg

1280px-Iván_el_Terrible_y_su_hijo,_por_Iliá_Repin.jpg

sam Repin, mislim da nije vredan opis. Naime, u pokusaju da ga opisem, sav moj trud pasce u vodu zbog manjka znanja i vokabulara

Pored Ivana Groznog, gde njegove oci govore toliko da su upile celu sliku (bogatstvo detalja se ne vidi od tog, "sta to uradih" pogleda) slika koja je meni jako bitna je "Burlaks on the Volga". Svaki karakter mi daje svoju pricu, i to onako, cuteci, sa pogledom. Od onih prvih, kojima se zivot pretvorio u vucu brodova, ovih koji su tek na pocetku i sve ih zulja i potonji, koji su tu da zarade ili za dug ili ni sami ne znaju zasto su tu, nego vuku zato sto je tu doveden. Ali, opet, svima njima dan je doveden i sveden na vucu broda,  gledanje u stopala koja tromo hodaju, u zemlju koju trebaju pregaze a od silnog monotonog gledanja ne vide ni sebe same. Ipak, javlja se svetlo na kraju tunela. Grad ili luka do koje brod treba da stigne... ali nakon kratkog vremena, dobijaju "priliku" da ponovo "zarade". 
Njihova zarada nije novac, niti nesto materijano. Njihova zarada je to sto nesto rade, sto nisu psi na ulici bez svrhe. Ovu zadnju recenicu vidim u pogledu "prvog medju jednakima", koji me gleda pogledom "uradi nesto sa svojim danom, ili ces ovako ponavljati svaki dan, vukuci teret. Uradi nesto sa svojim danom radi svesti da si ziv, radi mogucnosti izbora koju jos imas. Uradi nesto jer sledece u sta cu se ja pretvoriti je ovaj pored mene"

sad, jedna digresija, pa ce kasnije spojiti 
Modest Musorgski, jedan od autora zbog kojeg sam poceo kvalitetnije da slusam klasicnu muziku, i, naravno, "Slike sa izlozbe"
"Slika" ispred koje bih se ja zadrzao najvise je "Bydlo", ii ti vo (ako se ne varam, kastrirani bik...). Delo koje pocinje teskim, dubokim i dugackim tonovima, razvija se i raste da bi se na kraju opet vratilo u dugacke ritmicne spore tonove. Iako se delo zove "vo", meni je znacilo nesto drugo, ne radi se o zivotinji koja je lisena osnovnih prava da bi radila jace, neko o coveku koji je lisen svakih prava jer se rodio na dnu lestvice, jer nije pazio na svoje imanje pa je prokockao na kartama i sl. Svakako to su licnosti kao sa one gore slike, koje svaki dan vuku i vuku, monotono, ali jako i jako... Bez svesti koliko su bitni za onu barku ili brod koji treba prevuci. A na toj barci su imucni ljudi, materijalno i politicki. Oni ljudi koji vode drzavu na ovaj ili onaj nacin. Pocetak dela bydla pokazuje sporost, mutnost zivota, ali to razvijanje i pojacaanje tempa, pokazuje njiovu bitnost i njihovu snagu. Pokazuje se kako to izgleda kada bydlo odluci da krene svojim putem, ili u cilj koji je on odredio a da je nateran tudjom voljom. To je onaj momenat "kad se digne kuka i motika". Tu je prikazano i pokazano na cijim ledjima lezi drzava. Ne na ledjima politicarima i bogatunima sa broda, nego na prostom narodu, koji ima pleca za sve nedace. Onog momenta kada treba pomerice brdo, odbranice zemlju... a kad zavrse taj posao, oni ce natrag da vuku brod uzvodno, dan za danom, a na brodu ce se nastaviti po starom, bez da se baci pogled na one ljude koji su im obezbedili mogucnost postojanja tog broda 

Inace Musorgsky i Repin su bili veliki prijatelji, a njih dvojica se mogu videti zajedno na slici "Katakombe"

1920px-Ilia_Efimovich_Repin_(1844-1930)_-_Volga_Boatmen_(1870-1873).jpg
(slika preuzeta sa wikipedia.org)