Jump to content

Recommended Posts

Posted

Kao notorni švajser dajem ti dobronamerni savet. 

U samogradnju ne idi ako:

-ne umeš da uradiš, 

-misliš da ćeš da uštediš, 

-ne uživaš u izradi. 

Bolje kupi gotovo. Ima tušta i tma odličnih zvučnika second hand za taj budžet

• Replies 64
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted
1 minut ranije, Iron man said:

-ne umeš da uradiš, 

-ne uživaš u izradi. 

Вала баш ?

Posted
4 sati ranije, skrstic said:

https://gumatic.com/prodavnica/tehnologije/auto-zvucnici-165mm-ground-zero-gzrm-165x/

Ovo je dvosistemac i pravljen za automobile. Moj ti je savet da nađeš gotov projekat za drajver koji odabereš.

I navedena cena je za par zvučnika, što odgovara nameni, ali ne i za neku DIY varijantu.

Što @skrstic reče najbolje naći gotov provereni projekat i držati se načina izrade - ne računaj da se time nešto uštedi, već da se napravi nešto svojim rukama.

@Iron man ti je dao pravi savet. ?

Posted
6 sati ranije, zflazar said:

Da li imaš mogućnost da pozajmiš neke kutije sa širokopojasnim zvučnikom i poslušaš u svojoj slušaonici?

Ili da odeš u goste i da ih poslušaš? Ako si iz Beograda, naći će se već neka dobra duša da ti skuva kafu koju si mu doneo i da poslušaš takav neki zvučnik.

Lično mislim da se nećeš usrećiti sa tim drajverima za javne prostore koje si našao.

Strpi se, uštedi još malo i kupi Visaton B200 ako ni zbog čega drugog onda zbog prisustva gomile projekata sa tim drajverom. Ili nešto na temu starih Alnico zvučnika tipa Saba ili Philips koji posle adekvatnog servisa mogu pružiti puno užitka ako ti hajfaj nije prioritet nego užitak u zvuku.

Izvinite na dugom i uopštenom postu. Sve u svemu srećno.

Ја генерално имам новца, али не знам како ће испасти кутија? Шта са тим драјвером после?
Да ли унапређивати кутију до савршества са тим драјвером да би се добило нешто што ваља?

Posted
4 sati ranije, Iron man said:

-ne umeš da uradiš, 

-ne uživaš u izradi. 

Све што си набројао, је баш контра у мом случају.
Не мислим да ћу уштедети, умем да урадим и сигурно ћу уживати, јер увек волим нешто да чачкам.
Радионицу имам у којој ћу то радити, дате мере ће ми исећи другар на цнц-у, ради у великој радионици за намештај и имају озбиљну машинерију.
Све услове имам, само се поставља питање да ли ће моја замишљена кутија бити добар простор том висатону.
Да ли ћу извући из њега оно што пружа.

Није ми циљ да прекопирам кутију, желео бих своју идеју да спроведем у дело, а ако та кутија не свира, онда ћу покушавати да је унапред до жељеног.
Или на крају крајева направити кутију по њиховим прорачунима.

Posted

Или на крају крајева направити кутију по њиховим прорачунима.

Шта на крају крајева, одма'!

Послато са M2006C3MNG помоћу Тапатока

Posted
2 sati ranije, Gramofonac said:

Ја генерално имам новца, али не знам како ће испасти кутија? Шта са тим драјвером после?
Да ли унапређивати кутију до савршества са тим драјвером да би се добило нешто што ваља?

није да се пита и завлачи у туђи џеп али колики си фонд наменио?

Posted
2 sati ranije, Gramofonac said:

Није ми циљ да прекопирам кутију, желео бих своју идеју да спроведем у дело, а ако та кутија не свира, онда ћу покушавати да је унапред до жељеног.

Ne znam kako misliš da unapređuješ nešto što nije provereno sa odabranim drajverom?

Za izradu zvučnih kutija od starta, treba ti neka merna oprema, znanje da se isprojektije odgovarajuća skretnica i vrsta kabineta za zadati drajver.

Ja bih se držao dobro proverenog projekta do najsitnijih detalja.

Posebno za širokopojasne zvučnike - bilo bi dobro da negde poslušaš takav zvučnik, jer se ne sviđa svakome kako oni zvuče.

Posted

Za vežbu i eksperimente je verovatno bolje uzeti taj Ground Zero za kola, brodove, terase, kupatila i slično  nego nešto skupo. Verovatno ima i jeftinijih za igranje. Samo za određivanje zapremine kutije i tipa (bassreflex, kompresiona itd.) bi ipak trebalo znati TS parametre. Možda se mogu iščupati od proizvođača? Eventualno i frekventni opseg. Ti zvučnici za ugradnju u vrata automobila i zidove,  sumnjam da su baš optimalni za kućne uslove. 

Posted

Prvo bi trebalo da poslusas kod nekog takav koncept sirokopojasnog drajvera.

Zatim krenuo si naglavacke - kutije se pravi prema driver-u a ne obratno.

Besplatne strucne literature ima koliko hoces, npr :

Loudspeaker Design Cookbook by Vance Dickason.pdf  je besplatan.

Treba ti neki osnovni alat, npr. TS parametre mozda neko moze da ti premeri ( makar i za novac ) kad se odlucis za driver, ako podataka vec nema, potom se tek moze videti za kakav tip kutije je driver pogodan.

Najvaznije - posto si pocetnik - posto prvo cujes takav koncept zvucnika, neko iskusan treba da ti preporuci proveren projekt jer internet je pun kojecega - danas kurta i murta misle da su dizajneri.

P.S. Divno je ostvarivati sopstvene ideje ali to u diy kvalitetno ide samo sa iskustvom i znanjem.

Posted

E baš mu dajemo podršku?!?

Neka proba, neka eksperimentiše, time će puno naučiti, pa ja sam kao klinac u garaži pravio kutije, ručnom testerom sekao, obložio ih starim tepihom iznutra i ubacio zvučnike iz kasetofona.. Zvuk je bio užasan, ali to su bili prvi koraci..

Posle sam starom zvučniku sa iscepanom membranom napravio novu membranu od kartona (tvrdi papir), ubacio ga takođe u sklepanu kutiju i stavio kao vufer u kola. Bas je tukao kao lud, niko nije mogao da veruje..

Posle sam napravio velike trosistemce od jeftinih RTO zvučnika, družio se s njima 10-ak godina iako je zvuk poprilično loš, znao sam posle šta valja i kako se radi, ali nisam imao love..

Danas (sa 45 god) muziku slušam na pojačalu i pretpojačalu koje sam sam napravio, na dobrim vintage Canton zvučnicima, veoma sam zadovoljan..

Ne mora sve da bude high-fi, high-end, bitno je iskustvo, uživanje u plodovima svog rada, proces učenja, eksperimentisanja..

Samo napred!!!

Poslato sa VOG-L29 pomoću Tapatoka

Posted
1 sat ranije, remark said:

Neka proba, neka eksperimentiše, time će puno naučiti, pa ja sam kao klinac u garaži pravio kutije, ručnom testerom sekao, obložio ih starim tepihom iznutra i ubacio zvučnike iz kasetofona.. Zvuk je bio užasan, ali to su bili prvi koraci..

To je tad tako bilo, i ja sam to radio sa Ei drajverima tada dostupnim u velikim količinama. Doduše zvuk baš i nije bio užasan, ali sigurno daleko od optimalnog bez merne opreme i raznih simulatora za kutije. Sve se svodilo na neku peške računicu i probe pa korekcije dok se ne utera da zvuči prihvatljivo. I tada sam nakon par pokušaja nabavio neki mikrofon, ton generator, Ruski osciloskop, pa sam mogao nekako da merim odziv i impedansu i crtam na papiru. Mučenje neviđeno spram ovoga danas.

Danas ne mora tako da se radi, merna oprema nije tako skupa, a free programa za merenje i računicu ima puno. Ako neko planira da pravi zvučnike, da mu to bude hobi ili biznis, isplatiće se svaka oprema za merenje. Plus malo čitanja i informisanja, i toga ima puno besplatno. Ili se uzima gotov proveren projekat.

Posted

ah poslušaj mudre savete koje si dobio ovde na Forumu glede racionalnog pristupa dizajnu kutija da ne završiš sa Hedlund hornom u kojoj je Cabasse extended range zvučnik.

Podržavam ideju o copy paste nekog projekta sa Tang Band zvučnicima, ili Visaton ili Mark Audio prcvoljcima koji pružaju svi redom enormnu zabavu tokom učenja o širokopojasnim zvučnicima.

Puno sreće u svakom slučaju.

post-36-126817094401.jpg.b62032885ee67f5b6a89c5f9e6bc0e9f.jpg.bf415e7fb7ed019ba43aeaece8524144.jpg

Posted
7 sati ranije, zflazar said:

post-36-126817094401.jpg.b62032885ee67f5b6a89c5f9e6bc0e9f.jpg.bf415e7fb7ed019ba43aeaece8524144.jpg

ако ти је до механике иоле стало немој вако никад савијати леђа, љуби те брат ?

Posted

Ovako nešto je daleko primerenije za početnika i na temu zabave i na temu učenja (Mark Audio, slika od letos).

P.S. bele horne su iz neke 2018 godine bile aktuelne do 2020...

IMG_20231206_074228.jpg