Gorfili Posted September 18 Report Share Posted September 18 Pozdrav svima! Često na forumu čitam kvalifikacije tipa: ...može svirati i u par klasa jačem sistemu...; to je odlično za tu klasu...; radiće odlično u toj klasi... Nigdje nijesam mogao da nađem konkretno objašnjeno: Da li je klasa Hi-Fi uređaja apsolutan ili relativan pojam, koje karakteristike uređaja ga svrstavaju u određenu Hi-Fi klasu, da li postoje definisane reference za različite Hi-Fi klase i koje su? (Da ne bude zabune, ovdje ne mislim na klase pojačala (A, B, AB, D...), nego generalno na Hi-Fi uređaje) Hvala!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nixie Posted September 18 Report Share Posted September 18 To ti je sve vezano za novce uložene u sistem, nije nešto baš tako tačno definisano. Više je za priču. Meni sledeća viša klasa znači duplo više para. 😂 Nemački audio časopisi imaju neke klase, ali slabo pratim njihovu audio štampu, osim DIY časopisa (Klang&Ton i Hobby HiFi). Link to comment Share on other sites More sharing options...
TurboMaximus Posted September 18 Report Share Posted September 18 Potrudi se oko instalacije sistema i dobićeš višu klasu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sondek Posted September 18 Report Share Posted September 18 Kad zaboli novčanik naleteo si na novu klasu. Zvučni rezultat ne prati finansije. Svakog u nekom momentu zaboli... 500eur,5.000, 50. 000, 500.000... A najmanje ove na 500.000eur, njih nesto drugo zabole 😁 Ono sto je zajedničko za sve je da posle nekog vremena kreće crv. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gvlada Posted September 18 Report Share Posted September 18 По мени следећа виша класа је приметно бољи звук у односу на тренутни. Нешто може бити скупо а подбацити или наћи јефтино (половно) а унапредити звук у вишу класу. Лепо каже турбомакс за инсталацију система. Постави систем како треба у простору, уклопи лепо компоненте и поради на акустици просторије и ето више класе звука. Link to comment Share on other sites More sharing options...
giZ_Mo Posted September 18 Report Share Posted September 18 Pozdrav svima! Često na forumu čitam kvalifikacije tipa: ...može svirati i u par klasa jačem sistemuЕ волео бих објашњење "јачем систему" .....Послато са M2006C3MNG помоћу Тапатока Link to comment Share on other sites More sharing options...
sondek Posted September 18 Report Share Posted September 18 Pravilna instalacija se podrazumeva. Ne znaci da je nesto vise klase ako je pravilno instalirano pa sad zbog toga zvuci bolje, iako itekako ima loših instalacija. Ako neko ne ume da vozi nije tu auto kriv već vozač. Visa klasa bi trebala pod istim uslovima da zvuči bolje, ali najcesce povlači i kupovinu ostatka sistema "vise" klase. Evo primera, rodjak mi je kupio odlicne zvucnike, esl principa. Nedostatak novca i kupljeno je pojačalo i izvor zvuka znacajno nize klase. Nisu uopšte proradili kako treba i tako su radili godinama, recimo da nikad covek nebi pomislio da se radi o visoj klasi uredjaja, zaista odličim zvucnicima. Dok jednog dana nije donešen na probu izvor zvuka i amp znacajno boljeg kvaliteta. Razlika je bila bukvalno dan i noć. Tek tad se videla "klasa" tog zvucnika. Tako da nikad ne mozes reci viša klasa bez adekvatno sklopljenog sistema. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nixie Posted September 18 Report Share Posted September 18 Koliko para toliko klase. 😎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iron man Posted September 18 Report Share Posted September 18 Klasu definiše: -Inženjering. -kvalitet upotrebljenih komponenti, -izrada -dizajn. Važi za HiFu ali i sve ostalo Aute. odeću, obuću, građevinu, nameštaj... Link to comment Share on other sites More sharing options...
giZ_Mo Posted September 18 Report Share Posted September 18 Koliko para toliko klase. И приде Послато са M2006C3MNG помоћу Тапатока Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gorfili Posted September 18 Author Report Share Posted September 18 7 minutes ago, Iron man said: Klasu definiše: -Inženjering. -kvalitet upotrebljenih komponenti, -izrada -dizajn. Važi za HiFu ali i sve ostalo Aute. odeću, obuću, građevinu, nameštaj... Ok, ako izuzmemo dizajn koji ne utiče na karakteristike i kvalitet zvuka (tamo gdje nije bitna njegova funkcionalnost), ali slažem se da je bitan generalno, sve ostalo su reference i standardi. Koliko su oni određeni u determinaciji klase Hi-Fi uređaja? Link to comment Share on other sites More sharing options...
srdjan_cvetkovic Posted September 18 Report Share Posted September 18 Reference i standardi u Hi-Fi ne postoje. Postoje standardi u izradi uređaja, ali to nema veze sa zvukom. Sve je manje-više relativno i subjektivno, jedino što važi je da uvek postoji bolji i skuplji sistem od onog koji imaš. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ab Posted September 18 Report Share Posted September 18 1 sat ranije, Iron man said: Klasu definiše: -Inženjering. -kvalitet upotrebljenih komponenti, -izrada -dizajn. Važi za HiFu ali i sve ostalo Aute. odeću, obuću, građevinu, nameštaj... next level - ако си сеља и не знаш да носиш, возиш, свираш, уживаш...шшто си уопште џар'о? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sondek Posted September 18 Report Share Posted September 18 Uopšte nisu određeni standardi, ali kvalitet izrade i dizajna mora da prati cenu uredjaja. Ne mozes vise prodati skup uredjaj u lošem kućištu, za zaista višu "klasu" to kuciste mora biti unikatni tj. namenski pravljeno. Ne racunam u to DIY pokret, tu je dizajn kućišta nebitan već isključivo funkcionalnost, iako sam video mnogo DIY uređaja boljih i lepših od fabričkih . Ne prolazi vise univerzalna metalna kutija iz kine sa probušenim rupama za dugmiće. Takvo kućište često kosta par stotina eur, koliko i svi delovi koji su cesto vrlo mali deo cene. Marketing i prodaja najcešće najveći. Mi recimo imamo veliku sreću što imamo dosta svojih proizvođača i tu možemo zaobići dobar deo troškova, pa i kod mnogih dobiti značajan popust u odnosu na to koliko ti uređaji koštaju u inostranstvu. To je jedan od načina da se kupi "klasa" više. Meni su recimo i servis i buduće održavanje uređaja vrlo bitna stavka. Nikad ne bih kupio uređaj od firme koja nema dobru reputaciju u servisiranju uređaja. Ima danas dosta skupih uređaja koji su po meni problematični po pitanju toga. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nixie Posted September 18 Report Share Posted September 18 Rekoh lepo, oma na početku priče, klasa uređaja je vezana za cenu. Tako ih klasifikuju i magazini najčešće, do 500eur, do 1000 itd. Postoje uređaji koji zvukom upadaju u višu klasu cene, a postoje i obrnuti slučajevi. Što se kutija uređaja tiče, ponekad je upravo najviše para na to otišlo, na mehaniku a ne na elektroniku. Elektronika ima tendenciju pojeftinjenja, a mašinske komponente samo poskupljuju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vdzele Posted September 18 Report Share Posted September 18 Terminom "klasa" se najviše bave ljudi koji su dali puno para za uredjaje. Čisto da se zna da su svojom kupovinom i oni sami neka klasa. Naravno ima i dosta paljevina koji nemaju para ali se lože i vole da pričaju o skupim "klasama". Kad se domognu nekih para i oni će biti neka klasa, do tada ide "jaka priča" Strogu stratifikaciju uredjaja po klasama nigde nisam video. Zvuk je dosta subjektivna stvar. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zormanic Posted September 18 Report Share Posted September 18 1 sat ranije, vdzele said: ... se najviše bave ljudi koji ... Većinom najviše vole da se bave drugim ljudima i tuđim problemima. Ja HiFi klase opreme delim prema vrednostima po mojoj "odkativno logaritamskoj" skali: 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 ... dalje se samo dopisuju nule i monete . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gorfili Posted September 18 Author Report Share Posted September 18 Nijesam stekao utisak da se termin klasa Hi-Fi uređaja/komponente, koristi isključivo da bi se naglasila (materijalna) vrijednost audio opreme. Sigurno da ima i takvih izuzetaka, ali ne vjerujem da je to pravilo. Možda se samo radi o izražavanju u opšte prihvaćenom žargonu (ne samo na ovom forumu, nego generalno), ne znam... Kontam da je Hi-Fi više fluidan pojam u oblasti teorije i nauke, nečega što se generalno unapređuje i razvija. Ali moram da priznam da sam termin klase HI-Fi uređaja doživljavao mnogo određenije, napr. ako uređaj može da reprodukuje prirodan zvuk recimo 80% vjerno, onda je Hi-Fi uređaj, a da reprodukcija koja ima veću vjernost, determiniše klase u tom domenu... Na stranu sve vezano za subjektivan osjećaj zvuka (što je vezano i za umjetnost). Za mene sam pojam "klasa" podrazumjeva pripadanje određenom skupu nečega... Link to comment Share on other sites More sharing options...
sondek Posted September 18 Report Share Posted September 18 Au, da nisi ti programer Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gorfili Posted September 18 Author Report Share Posted September 18 Just now, sondek said: Au, da nisi ti programer 🤣 ma ne, samo hoću da svrstam ove moje komponente u neku hi-fi klasu da se hvalim 😂🤣 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nixie Posted September 18 Report Share Posted September 18 Evo prepravih malo ono moje pojačalo, svira za klasu bolje. 🤣 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Margioni Posted September 18 Report Share Posted September 18 Pojam klasa uređaja u Hifi nije vezan za gradaciju zvuka, već za kvalitet upotrebljenih delova, komponenti, materijala... Sa druge strane sam kvalitet zvuka nije u direktnoj proporciji sa njima. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zek Posted September 18 Report Share Posted September 18 25 minuta ranije, Margioni said: Pojam klasa uređaja u Hifi Gde postoji konkretna klasifikacija i po kojim parametrima i ko je definisao klase HiFi uređaja? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Margioni Posted September 18 Report Share Posted September 18 Entry-level, mid-range, premium, high-end, reference su samo neki od pojmova koji se vrlo često upotrebljavaju u Hifi industriji, i kao takvi su prihvaćeni, kako od strane prozvođača, tako i od krajnjeg korisnika, i u Hifi svetu služe za jasnije definisanje klase uređaja. Pomenuti pojmovi su prosti, logični, verovatno nastali prostom analogijom, spontano, i ne verujem da imaju veze sa bilo kakvim naučnim kategorijama. Link to comment Share on other sites More sharing options...
giZ_Mo Posted September 18 Report Share Posted September 18 Мени није јасно дал' је покретачу теме неко помог'о да смисли тему или је сам смислио!Послато са M2006C3MNG помоћу Тапатока Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now