Jump to content


Kokov sistem


Koko Bil

Recommended Posts

Brrrrrr... !!!

Polako, stići će i to na red... :D

Kako u personalnoj komunikaciji rekoh uvaženom Älanu foruma - Äudan je ovo sport. Duže od decenije sanjao sam Tannoy Definition u svom posedu i to se ostvarilo. Sve sam noću ustajao da ih pomazim kolika je milina bila... I posle otprilike godinu dana sam ih prodao. Da bih stavio zvuÄnik iz prestige serije, istina, ali i D500 je bio sasvim dobar (a za neke stvari uvek to priznajem i bolji od Stirlinga). Isto je i sa rx505, s tim Å¡to sam bio ubeÄ‘en da ga nikad neću imati. Nisam bio (istiÄem, bio) neki zaljubljenik u dekove i ta mi je igraÄka bila sumanuto skupa. I onda se otvorila ta varijanta sa Zokijem, cenom unutar granice prihvatljivosti, i eto te spravice u mom posedu...

I sve je poÄelo sluÄajno, gledanjem iznutrice Akaia 760 - velik trofazni motor, kao tenk, kalibracija, snimci,... Pa je kolega forumaÅ¡ krenuo da prodaje jedan Sony 950; surfovanje, raspitivanje - to ti je jedan video plejer u malom, rekoÅ¡e mi, moćan, robustan, nepoderiv, kao i cd plejer x77. Na njemu je, Å¡to bi rekli, napisano moje ime :klanjanje I posle par dana igranja zakljuÄim da takve snimke, Äak i na starim trakama nisam ni Äuo da neko pravi. Jednostavno se ne Äuje razlika kad tokom snimanja cimate source-tape. Neverovatno. I Akai je odliÄan, ali ovaj sondža - neverovatan. I onda, Å¡ta sa NakamiÄijem? Sistem B je zauzet, Äeka se druga legenda, Akai 570. Da ga Å¡ibam u sistem C - i tu već imam veliku dilemu, staviti Akaia 760 kad stigne veliki brat ili ostaviti Marantza 5010 koji je pristojan dekić i koncepcijski se sasvim uklapa? Ne znam, o tome ću misliti kad doÄ‘e vreme za to. Za sada sistem A izgleda ovako, kao na gornjim slikama.

Pitam se, šta je sledeće... :o

Link to comment
Share on other sites

Kako u personalnoj komunikaciji rekoh uvaženom Älanu foruma - Äudan je ovo sport. Duže od decenije sanjao sam Tannoy Definition u svom posedu i to se ostvarilo.

Zar to nije dovoljno, taj veliÄanstveni osećaj da se ostvarilo to Å¡to si sanjao? :D

Pitam se, šta je sledeće... :o

Nije :klanjanje

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Evo novog sistema B :thumbsup2

SystemB.jpg

Dakle, slika ne doÄarava veliÄinu ove sprave! U prostoriji izgleda kao kontrola sobe, neÅ¡to kao ono oko Äega se ludira Piter Selers u Zabavi. Malo smo morali da modifikujemo policu, ali iÅ¡lo je lako. Trajalo je 10 minuta, Äak ni sprave nisam morao da skidam. Dobro sam je projektovao (policu :beer ).

Link to comment
Share on other sites

Nego, da se vratimo malo na onaj retro cd plejer. Jer, pogledajte gornju sliku: marantz 6000oseLE je uljez. Voleo bih kad bi mogao da ga potpuno izbacim, ali to je nemoguće, suviše je nove muzike samo na cedeovima.

Traženjem po netu našao sam idealnog kandidata. Evo ga :facehearts

marantz-cd73.jpg

Potpuni je retro. Ni displeja nema. Kako ide koja pesma, tako se pale ove ledovke. Ako pesama ima više od 16, sve veselo svetle do kraja :grin: A ni daljincem ne može da se odabere željena nego se mota jedna po jedna dok do nje ne dođete. Ultra cool!

Nažalost, do njega se ne dolazi tek tako. Sad ga treba vrebati u našim oglasima, e-bay,....

A dotle, na KP našao sam ovaj:

Philips-cd304-004.jpg

Philips cd304. Vizuelno će se uklopiti i bolje od cd73. 14-bitni, ma Å¡ta to znaÄilo (ok, jasno mi je da 'Äita' manje informacija od 16-bitnih plejera, o ovim novim da i ne govorimo, ali ne znam Å¡ta to znaÄi kad se sluÅ¡a. Ja sam sa cd plejerima poÄeo da se bakćem poÄetkom ovog milenijuma, a ovo je priliÄno matoro sokoćalo). PoÅ¡tovani kolega sa foruma mi je u personalnoj komunikaciji preporuÄio cd100 i cd204 kao zvuÄno superiorne, no sa njima je ista situacija kao i sa lepotanom odozgo: treba ih naći. Za sada, dovoljno mi je da sa ovim starcem ne bude problema u radu. Kad stigne, a oÄekujem ga sledeće nedelje, sviraće back to back sa marantzom 6000oseLE pa ćemo videti. Ne oÄekujem da bude bolji. 6000oseLE je u toj klasi bio ubedljivo bolji od svega sa Äime sam ga poredio. Nadam se samo da neće imati ton koji će mi biti neprihvatljiv, kao Å¡to je to bilo sa Revoxovim pojaÄalom. InaÄe sjajnim, ali taj zvuk jednostavno nije bio za mene. Ali poÅ¡to su to marantzphilips godine, trebalo bi da svira sliÄno marantzu...

Link to comment
Share on other sites

Teško da cd ne odudara modernošću,...

To si sasvim u pravu, ali u tome je lepota problema :-D

Od desetina, možda i stotine 'kandidata', vizuelno (mada je to teÅ¡ko dokuÄiti, raspolažem samo fotografijama) mislim da najbolje paÅ¡e philips304. Ima slika na prethodnoj strani: kockast, pola silver, pola taman, kao risiver iznad kojeg bi stajao. Videćemo kad stigne.

I za marantza cd73 si u pravu. I ne samo to, on nije silver, Äak ni Å¡ampanj, već je zlatan. Kako će to izgledati, ne znam. Ali rad sam da Äujem i kod mene isprobam te stare dacove i transporte. Sve se nadam da ću dobiti korak prema analogiji. Mada, stoji i da taj analogniji zvuk predstavlja zapravo nedostatak detalja i nepreciznost. U dve reÄi - primitivnija tehnologija.

Ali nema veze, ne bi mi bilo prvi put da menjam novo za staro. U tom sistemu su već glanc novi Kef iQ3 zvuÄnici zamenjeni nekoliko generacija starijim Tannoyima M2. Koji su radili i mutnije i sa manje detalja, ali meni lepÅ¡om bojom zvuka. Kad smo već kod zvuÄnika, sledeći uljez su Sonus Faberi. To će biti teÅ¡ko reÅ¡ivo...

Link to comment
Share on other sites

Razmatrao sam ga :)Marantz cd60 ali ako bolje pogledate, ipak je to već jedan moderniji dizajn.

Nisam proÄitao prethodnu stranu, moja greÅ¡ka...

CD60 je predložen zbog izgleda :grin:

Nikada nisam video taj model u šampanj finišu, bar na slikama izgleda sjajno.

Ako si već rešio da probaš neku od tih starih mašina, izgrađenih oko TDA1540 (post sa prethodne strane), mogu samo da se složim sa predlozima koje ti je neko izneo u pp i da dodam da možda i ovde na forumu imaš aktuelan CD204 u oglasima, a da sam 204, a možda i CD200 video skoro i na KP.

CD303/Marantz 73 izgledaju moćno (i odliÄno sviraju).

CD204 izgleda manje ubedljivo na fotografijama, uživo - drugi osećaj.

Zato pogledaj kada ti se ukaže prilika, ne sudi iskljuÄivo po fotografiji.

PriÄa o analognijem, kao manje detaljnom stajaće u sistemima koji su uglavnom mutavi, pa im prija oÅ¡tar, ili kreÅ¡tav izvor, kakav cd plejer u ogromnoj većini jeste.

Kada budeÅ¡ naÅ¡ao neki od tih plejera, probaj ga u razliÄitim sistemima.

Link to comment
Share on other sites

Šta planiraš sa SF ? :o

Ništa. Za sada... :rolleyes:

Ako si već rešio da probaš neku od tih starih mašina, izgrađenih oko TDA1540 (post sa prethodne strane), mogu samo da se složim sa predlozima koje ti je neko izneo u pp

Veoma uvaženi forumaš, velikog iskustva, bez dlake na jeziku :-D

i da dodam da možda i ovde na forumu imaš aktuelan CD204 u oglasima,

Promakao mi je. Tad me to još nije zanimalo... Kontaktiraću vlasnika, mada me zanima 1540 + cdm-0. Ovde je cdm-1.

PriÄa o analognijem, kao manje detaljnom stajaće u sistemima koji su uglavnom mutavi, pa im prija oÅ¡tar, ili kreÅ¡tav izvor, kakav cd plejer u ogromnoj većini jeste.

Ne znam. Kako rekoh, u celu priÄu sa cedeovima uÅ¡ao sam relativno kasno, tako da ja ni nemam nikakva iskustva sa tim prvim modelima. Ovo sa uklapanjem u sistem je ustvari dobar izgovor za popunjavanje rupa u obrazovanju.

Link to comment
Share on other sites

Prošla inkarnacija sistema B se nije dugo održala. :)

Evo najnovije:

SystemBp.jpg

Pošto sam ga sada i vizuelno doterao, ne mogu a da ne dodam fotku i iz drugog ugla:

SystemBp_1.jpg

Lepo izgleda, zar ne?

A kako zvuÄi? Dobro, hvala na pitanju. Ne mogu reći da je doÅ¡lo do drastiÄne promene u bilo kom pravcu i u tom sam pogledu zadovoljan. Koliko se cd plejer uopÅ¡te sluÅ¡a u ovom sistemu i viÅ¡e nego zadovoljan. Direktno poreÄ‘enje cd6000oseLE i cd304 otkriva da je ovaj prvi daleko ispred kad su u pitanju tzv audiofilski snimci - Diana Krall, Patricia Barber, Jacintha, ali viÅ¡e detalja ima i na Zeppelinima sa Mothershipa na primer. Bas na Smoke on the Water je takoÄ‘e ubedljiviji. Akustika je tu negde. Ako philips ima neku prednost to je recimo prirodniji zvuk Äinela...

Na prvu me je loptu cd304 razoÄarao. Potajno sam se nadao da ću pronaći kamen mudrosti; da ću otkriti da matore sprave sviraju bolje, te da ću za male pare doći do bogatog i raskoÅ¡nog zvuka... To se ipak nije desilo. Dobio sam Äestitu spravu koju sam sluÅ¡ao celo poslepodne bez da me je ugnjavila i sitnije probleme s fiokom (neće sama da se zatvori, mora joj se pomoći rukom). To mi doduÅ¡e ne smeta, na daljincu ionako nema opcije open/close pa svakako moram biti tu. Nije moguće ni iznebuha startovati osmu pesmu recimo, mora se pritisnuti next osam puta.

S poÄetka sam se malo kolebao Å¡ta da zadržim i da li da se uopÅ¡te upuÅ¡tam u sve to, ali kako je vreme odmicalo i svirala razna muzika shvatio sam da mi ustvari niÅ¡ta ne nedostaje i da neću pogreÅ¡iti ako zadržim cd304. Bar dok ne 'navatam' cd303.. :bounce

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...