Jump to content


Predpojačalo i Vu metri


Recommended Posts

 Aiwa AA-8300, код овог модела конкретно сигнал за ВУ метре се доводи са излаза за звучнике тачније са релеја за заштиту и касније укључивање звучника!

Link to comment
Share on other sites

Imao sam nekad davno drugar mi napravio sa led sijalicama, ali kad sam kupio malo bolje pojačalo i zvučnike čulo se tiho zujanje kada su radile silajice koje se naravno nije čulo na lošijem sistemu.

Predpostavljam da svaka budžotina koja se kači na pojačalo utiče na zvuk.

Link to comment
Share on other sites

Šta bi pokazivali VU metri na pretpojačivaču? Signal u dB? Šta bi bila referenca 0dB: 1V (dBV)? Da li bi pun opseg pokazivao maksimalni nivo modulacije (pobudni napon) za izlazni pojačivač? Da li bi VU metri bili vezani pre ili posle potenciometra za glasnoću? To je zanimljivo kod pre/power parova, ali ovako mislim da nema neki značaj, tim pre što je skala u vatima.

Link to comment
Share on other sites

Pošto je ovo početnički forum, usudiću se da pitam sledeće:

standardni Vu metri na pojačalima prikazuju, prosto rečeno jačinu zvuka, znači koliko se pojača volume toliko će kazaljke na vu metrima da više pokazuje, i vu metar pokazuje wate koje pojačalo šalje na izlaz, jesam u pravu?

A šta meri vu metar ili recimo one lampice što imamo na nekim pojačalima, mislim da se negde zove grafički ekvilajzer, čije lampice se pale u ritmu muzike, bez obzira na volume, i koje svetle i kad se smanji volume na 0?

Nisam stručnjak ali volim da se petljam.

Link to comment
Share on other sites

Нађи неки јефтини дек са ВУ метрима извади их и скарабуџи у неку кутију са све погонском јединицом за исте + 2+2 чинч прикључа!

Link to comment
Share on other sites

Evo kako bi ovi VU metri mogli da se iskoriste: treba ih interno prevezati da mere nivo signala posle potenciometra, a zatim ih kalibrisati da pokazuju snagu koja je izmerena na izlazu snagaša. Znači: kada se preleme ulazi VU metara, dovede se 1kHz na ulaz pretpojačivača i glasnoća podesi tako da se na izlazu snagaša (sa priključenim zvučnicima) dobije 1W, a to je 2,83VAC za 8-omske zvučnike. Prema tome treba kalibrisati VU metre da pokazuju 1W. Tako će posrednim putem preamp pokazivati snagu na izlazu.

Ukoliko se promene snagaš ili zvučnici, potrebno je ponovo kalibrisati VU metre.

Link to comment
Share on other sites

VU metar ne meri snagu nego napon. Skala je logaritamska i može se baždariti u vatima na nekom konstantnom otporu recimo 8 oma, međutim obzirom na promenljivu impedansu zvučnika i  sporost klasičnog instrumenta sa kretnim kalemom to pokazivanje uglavnom nije tačno, više je zabavnog karaktera.

Elektronski VU metri, recimo LED, vakuumske cevi i slično su brži i precizniji, imaju peak hold i druge mogućnosti koje ih čine znatno upotrebljivijim.

Ima veliku upotrebnu vrednost za snimanje na magnetne trake, jer one slabo tolerišu prekoračenje nivoa i obavezan su deo takvih sprava. Velika greška prisutna na nižim nivoima signala tu nije bitna, samo pikovi su bitni.

Link to comment
Share on other sites

5 sati ranije, Trulex said:

Ako pojačalo koje ima u sebi Vu metre i koje ima pre out, tačnije može da se koristi i kao predpojačalo,

da li Vu metri reaguju i kada se pojačalo koristi kao preamp?

Ima li neko pravilo ili zavisi od proizvođača?

Zavisi od konkretne implementacije.

Ako je realizovano čipom TA7318P  onda meri signal sa izlaza za zvučnike (snagu)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...