Jump to content


DAC za Focal Alpha Evo 80


Roolieman

Recommended Posts

Da se ne nastavljam na drugu temu posto ne mogu promeniti naziv.

Elem, poslusao sam par Focalovih alpha evo monitora u radnji i odusevljen detaljnim i punim zvukom pazario Evo 80.

U radnji su bili povezani na neki DAC sa balansiranim izlazima na XLR ulaz na monitorima i to se jako dobro culo.

Imam mali Earmen Tr-AMP koji ima linijski RCA i pojacani signal za slusalice ali nije balansiran. Monitore sam stigao probati samo kratko direkt povezane na komp sa matorim Xfi soundblasterom i na laptopu preko nebalansiranog RCA ulaza na zvucnicima. I dalje se to korektno cuje pogotovo na xfi ali se volume ne moze dici preko 20, bude preglasno. Verovatno ce sa tr-amp biti isti slucaj.

Pretpostavljam da bi balansiranom vezom to bilo bolje regulisano. Ono sto sam procitao negde je i da balansirana veza daje manje suma.

Zvucnici trenutno stoje na stolu, videcu jos oko stalaka ili nekog postolja i da li ima potrebe za tim.

Voleo da cujem misljenja oko nabavke odgovarajuceg DAC-a za njih ili da se drzim tr-ampa.

 

Link to comment
Share on other sites

Balansirana veza u principu je pogodnija za dugačke vodove signalnih kablova i rešava problem ground loop-a ako isti postoji u sistemu. Uređaji koji imaju balansirani izlaz daji duplo veći napon na izlazu, tako da treba pogledati u specifikacije zvučnika i balansiranog DAC-a i videti koje su vrednosti predviđene za takvu vezu.

Prvo probaj TR-amp, on je jako dobar, i ako nema nikakvih problema na bacaj pare za nešto drugo.

Link to comment
Share on other sites

Tako su i meni rekli u radnji, ali na par mesta sam video da balansirani izlaz daje i bolji zvuk. 
Iz rezencije Fiio K7, gde je probao na starijem Alpha 80 modelu i nekim slusalicama.

FiiO K7 Review - Headfonia Reviews

To be clear, after testing both outputs in a volume-matched condition, I found the balanced output to be superior in terms of technical aspects. Balanced output feels more expansive, more spacious. The instruments have more room to chime, and the sound is more effortless compared to the SE. As for the treble, the K7 sounds exciting with its well-extended, well-pronounced treble. It is also controlled and there aren’t any shrill or sharpness. The treble response feels more accurate and more detailed via the 4.4mm output. If you are looking to get the most out of K7, I highly recommend you get a balanced cable of any sort. You don’t need to go crazy as there are many budget options when it comes to those as well, from brands like XINHS, Tripowin, Linsoul, etc. 

 

Svakako prvo testiram na Tr-Amp pa javljam utiske.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Stigao Gryphon, pa ostadoh duzan za utiske.

Prvo sam testirao na beyerdynamic dt 770pro 250ohm sluskama i poredio sa Tr-Amp.
Osetno detaljniji zvuk i za mene iznenadjenje da je mnogo prijatniji za dugotrajno slusanje. Tr-Amp je primetno topliji sto inace volim, ali mi nimalo ne nedostaje na Gryphonu. Probao sam i sa Xbass i Xspace filterima, meni deluje da nema potrebe, bar ne na ovim sluskama. Bas je prijatan i utegnut i ima ga sasvim dovoljno. Razlika je i u tome sto na 3.5mm izlazu gryphona treba pojacati na preko 60% da bi se normalno culo, kod tr-amp je to znatno manje.

Sto se Focal monitora tice, skoro isti utisak uu vezi detalja i boje, s tim sto mi smetaju previse izrazeni visoki, ali to je izgleda do Focalovih inverted metalnih visokotonaca. Isti je slucaj i sa Tr-Amp i sa Gryphon, samo je efekat na Gryphonu izrazeniji i vise "smeta", pogotovo na muzici gde ima dosta gitara, distorzije i cinela.

Imacu priliku da oba DAC-a probam sa Genelec 8330A + 7350A subom i uporedim direkt sa Focalima pa cu izneti utiske.

Link to comment
Share on other sites

36 minutes ago, Delija said:

To ti je generalno odlika Focala, pa i onih najskupljih.

Pa ko voli. Ili mu je oslabio sluh... 🙃

 

Moze da se ublazi ostatkom sistema i/ili akustickim tretmanom prostorije.

sa dobrom elektronikom su milina , mislim na najskuplje sa berilijumom 

Link to comment
Share on other sites

Da sam to na slusanju u radnji provalio sigurno ih ne bi uzeo.

Sa gryphonom je bas primetno, i dosta zavisi od tipa muzike, za elektroniku je ok, za rock bas naporno.

Videcemo nakon slusanja Geneleca da li vredi menjati.

 

Zato kombo Gryphon-DT770 pro 250 rastura. Uzivancija za slusanje, sa tr-amp mi se cinilo da su slusalice neudobne, a u stvari je bilo do zamora od slusanja.

Link to comment
Share on other sites

Nisam uspeo da poslusam Genelec kombo, otisli novom vlasniku, tako za sada ostaju Focali do neke druge prilike. Nabavljen je 3.5mm > dual XLR kabl i cini mi se da je sada zvucna slika bolja nego preko RCA ulaza.
Mozda odem do lokalnog distributera pa da tamo poslusam, madam su cene novih poprilicno jake.

Ako neko ima iskustva sa slusanjem Genelec monitora 80xx ili 83xx voleo bih cuti da li je i kod njih slicna situacija sa visokim kao kod Focala. Vidim da isto imaju metalne tweetere.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Poprilican obrt situacije, toliko da sada vise i ne razmisljam o zameni Focala.

Umesto ifi gryphona koji sada sluzi samo za sluske (i to fenomenalno radi), stavljen je CA CXN v.2 strimer i preko xlr balansirane veze ukacen na Focale.

Nema vise suma i sitnog cviljenja koje je dolazilo od laptopa, mnogo prijatnije za slusanje, ali i sam zvuk bogatiji sa vise detalja. Zvuk sa strimera fantastican, bilo da je rec o tidal/spotify connect ili internet radio stanicama.

Na sve to umesto obicnog usb kabla, kojim sam povezao laptop i strimer, probao sa Supra USB i USB by Drazo, koji sam inace pazario za primarni sistem. Drazin naravno ubedljivo pobedio, visoki Focalovi vise uopste ne smetaju, cela zvucna slika smirenija, bogatija i moze se slusati mnogo glasnije a da ne umara. Supra je isto OK, ali su razlike toliko upadljive da sam u iskusenju da i za B sistem u nekom momentu pozovem Drazu u pomoc. Ostaje da se proba neki kvalitetni xlr balansirani, tu bi verovatno isto bilo pomaka.

Link to comment
Share on other sites

Kada se postigne bogatija i detaljnija zvucna slika, a detaljnost ne ometa slusljivost na duzi period onda ozbiljno treba podici rucnu. Secam se da me je prvi digitalni izvor pretvorio u ozbiljnog slusaca Cd-ova nakon godina provedenih uz gramofon kao jedini slusljiv izvor zvuka. Dotada je samo sluzio kao srrdstvo da se gramofon prikaze kao superioran

Link to comment
Share on other sites

To i jeste ideja pustiti da se sada sve lepo usvira i slegne. Meni je glavni parametar da mogu dugo slusati, posto su oba sistema nearfield i sluze kao pomoc da se lakse koncentrisem i iskljucim od pozadinske buke. To je sada u potpunosti  uspesno realizovano, pogotovo na Lyngdorf/Gallo sistemu. Kao da sedim u  zvucnoj lopti/oklopu, skoro da ne cujem sta se u kancu desava.

Link to comment
Share on other sites

тај параметар неумарајућег система заиста много значи као и, лепо си приметио, колико можеш опуштено да појачаш...ја чак знам и да одспавам уз појачано и да се пробудимчим престане музика јер ме то поремети :)

Link to comment
Share on other sites

On 7/2/2023 at 6:11 PM, Roolieman said:

bas to, i uopste nisam ocekivao da je mozda najbolje sto je Drazin kabl doneo, da moze da se odvrne a da opet zvuci opusteno i ultra detaljno.

Ah, I see. You are expressing your surprise regarding the positive aspects of Draz's cable, specifically highlighting that it can be unscrewed while still delivering a relaxed and ultra-detailed sound. It's great to hear that you've discovered a feature that exceeded your expectations. Enjoy your audio experience with the cable!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...