Jump to content

Recommended Posts

Posted

Pevi susret sa Leben electronikom sam imao sada već davne 2007 godine kod dragog prijatelja koji je tada bio zastupnik njihovih proizvoda. Slušao sam CS-660P pojačalo snage koje se više ne proizvodi. Imao sam utisak da muziku ne reprodukuje lampaško pojačalo već vrhunsko ss ali tako muzikalno kakonse retko sreće. 

Nedugo zatim slušao sam integralno pojačalo CS-300 koje je verovatno i donelo slavu ovoj maloj kompaniji iz Japana. Neverovatan zvuk je emitovalo na odličnim Omega zvučnicima  visoke osetljivosti model Super 3XR mislim da je bio model ili neki njegov predhodnik. Džez trio, koji i inače skoro uvek zvuči odlično je doslovno bio u sobi. Šteta što Omega zvučnici nisu kod nas stekli popularnost koju zaslužuju. Verovatno nije bio dovoljan broj upućenih i zainteresovanih, na žalost i predubeđenje ume da poremeti dosta toga.

Ono što me je ubedilo da je ova firma sam vrh svetske ponude uređaja je integralno pojačalo CS-600. Ovo pojačalo je je među najboljim integralnim pojačalima, mislim i na ss i na pojačala na bazi lapmi. Sa 6L6GC lampama daje žestok ne lampaško/ne ss zvuk. Svi alinsvi žanrovi muzike se reprodukuju fenomanalno. Prihvata veliku gamu zvučnika. Najviše voli klasične a odgovaraju i modernije projektovani zvučnici. Sa pomenutim lampama snaga je 32 W ali kakvih, kao elektrana se ponaša. 

Ako ste ikad u prilici da čujete neki od Lebenovih modela ne propustite priliku. Na tim pojačalima AC/DC, Pink Floyd, Led Zeppelin, Muse, Radio Head, Coldplay, Sade, Santana, Iron Butterflay i da ne nabrajam dalje, zvuče baš onako kako treba.:listen

Screenshot_20230327_090708_com.google.android.youtube_edit_311446418810809.jpg

Screenshot_20230327_091153_com.google.android.youtube_edit_311607244528493.jpg

Screenshot_20230327_091212_com.google.android.youtube_edit_311634943436822.jpg

Screenshot_20230327_091106_com.google.android.youtube_edit_311568577912874.jpg

• Replies 59
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Kad sam imao Leben "pod nosom" skoro cijelo vrijeme, nisam imao love za nega, a do trenutka kad lova više nije bila problem shvatih da se mahom radi o pojačalima male snage koja me u biti ne interesiraju. Već tada mi je bilo jasno da all-round pojačalo, kakvo meni treba, čak i u nevelikoj sobi, ali da ne moram razmišljati što ću na njega prikopčati, je cca. 100-tinjak watta. Bolje i više ako može.

Kao neljubitelj cijevi mogu potvrditi da uređaji nisu imali "klasičan" cjevni prizvuk ili onaj koje se "čuje s vrata", ali dovoljno... recimo "mekan" da nije iznenađenje da su cijevi unutra, ali isto tako je mogao proći pod neutralan.

Čuh ih nekoliko puta, u poznatim uvjetima, no nikad nisu bili spojeni na zahtjeve zvučnike, uvijek s nečime s čime bi ih i ja spojio, tako da mi se ovaj izraz "32 W ali kakvih, kao elektrana se ponaša" čini poprilično pretjerivanje. Isto tako ne znam kakvi bi to bili "klasični i modernije projektovani zvučnici".

Po slikama, ako se misli na neke klasične JBL kištre ili nešto slično više osjetljivosti, vjerojatno da rock (na "rokerskim" zvučnicima) zvuči vrlo dobro, ali čisto sumnjam da će to zvučati isto tako uvjerljivo i na malo zeznutijim "modernijim" zvučnicima, koji imaju manje koloracije, pa je za "rokerski štih" ipak potrebno nešto malo više snage. Osim ao ne govorimo o visokoosjetljivijim rješenjima.

Uostalom, Leben, mene barem, uopće ne asocira da bi bio pr(a)vi izbor za one koji uglavnom slučaju klasičnu rokeriju. Ne sumjam da može on i to odsvirati zadovoljavajuće, na solidnom broju zvučnika, ali ipak mislim da se ne treba pretjerivati.

Ne sjećam da sam ih igdje vidio sparene s nekim Wisonima, Focalima, Bowersima, Sonusima... dakle "modernije projektovanm zvučnicima" (govorim o gornjem dijelu ponude), koji stvarno i trebaju male elekrtrane pored sebe. Tamo obično "sjede" ampovi barem 10x veće snage. Očito s razlogom.

Iskreno, meni su bili uvijek simpa, s tim svojim speifičnim retro štihom, iako nisam ljubitelj toga, no imaju neki svoj šmek, a i zvuče vrlo "pitko". Da imam malo drukčiji glazbeni, a posljedično i hifi ukus, možda bi koji bio u mojoj sobi. Ili barem na ozbiljnijem slušanju.

Posted
1 sat ranije, Sten said:

tako da mi se ovaj izraz "32 W ali kakvih, kao elektrana se ponaša" čini poprilično pretjerivanje.

Sticajem okolnosti imao sam prilike da čujem Led Zeppelin II, AC/DC Back in Black, Gorillaz, Pink Floyd više albuma  na Leben CS 600 + Spendor Classic 100 89dB,  31 cm bas jedinica. Jeste elektrana nije preterivanje. Samo prenosim svoje iskustvo. Jeste pojačalo za "klasičnu rokeriju" ali ljudi nažalost robuju predubeđenjima.

Posted

Što je onda pojačalo od, recimo, 300watta, ako je ovo elektrana?

Budimo relani. To što može rokadžiju dobro svirati sa određenom tipom zvučnika (Englezi tu prednjače, jer oni uglavnom rade 8 ohmske kutije, solidno visoke osjetljivosti - to im je dio tradicije, iako naravno, kod svih se može naći tako što - pogotovo ako je još velika papirnata bas membrana u igri), ne znači previše, jer to može i hrpa drugih, bitno jeftiniih uređaja.

Spoji ti to na stvarno zeznute zvučnike, pa ćeš onda vidjeti koliko je to elektrana, a koliko je bio samo splet povoljnih okolnosti. Vjerujem da je bolje napravljeno od nekog integrirca slične snage za 1k eura, ali ne djeluje sigurno 5x jače.

Posted

Da li si nekada slušao kombinaciju amp zvučnici koju sam naveo. Sa npr. gramofonskim setapom. I nije reč o nekom pojačalu koje je bolje od integralca od 1000 eu slične snage. E cirkus stvarno.?

Posted

Inače na istim zvučnicima poređeno sa Electrocompaniiet integralcem , jačem. Ovaj Elcompaniet nije imao daha da pokrene zvučnike koje je Leben vozio kao lokomotivu. Ali dobro svako ima svoj utisak o nečemu.

Posted
16 minuta ranije, lars said:

Zašto bih uradio nešto tako glupo?

Pa nije glupo ako je taj Leben od 32 watta "elektrana". Ja ti dajem samo primjer kako ćeš testirati je li zaista "elektrana" ili se samo u određenom okruženju tebi čini tako.

Uostalom nebitno, jer vidim da spominjep gram kao izvor, što je potpuno nebitno, taj Leben je 6k eura (evo sad provjerio) dakle ne znam kako ispada da nije ni 1k eura (kako ti pišeš, a ja razumijem)...

I onda na kraju EC integrirac kao usporedba. Koji? 1, 2, 3, 4, 5... ili onaj prvi koji nije imao ni oznaku? Razlika nebo i zemlja među nekima od njih.

Uostalo, sve malo previše podsjeća na reklamni pamflet, iako znam da se radi o kvalitetnoj amplifikaciji, pa ima smisla, ali za ovo za "elektranu"... tko vjeruje ako hoće.

Posted

Bitan je gram za klasičnu rokačinu. Nema veze pojačalo od 1k to si ti pomenuo. Nismo se razumeli verovatno. EC 5 je. A elektrana je kada Leben pokreće zvučnike od 82 dB čija impedansa ide veoma nisko. Čuo sam kvalitetna pojačala renomiranih firmi  od više od 100W deklarisane snage koja nisu imala moć kontrole . Nije sve u W ima nikako. A veruje onaj ko je čuo, uverio se. Nisi mi odgovorio da li si čuo 100-ke sa Lebenom.

Posted

Jednom ljubitelju d class i velike snage kao nekog pojma kvaliteta ampa sam ostavio svoj lampaski amp od 70w. Njegov komentar posle je bio 1w lampaskog ampa kao 10 d class w . Mslm. Preterivanja su uvek prisutna u hifi, uvek treba adekvatno upariti uredjaje bilo kakvi da su..ali samo sam preneo utisak. Inace jedan po meni neutralan slusaoc koji nema ni lampe ni d class je nakon direktnog poredjenja rekao da je efekat stavljanja d class ampa bio po njega takav da je imao osecaj "kao da je sva muzika izasla iz sobe". Slusala se klasika na njegov zahtev, Čajkovski. 

Rock sa lampama...pa i Clapton ih ima u ampu, zar ne ?

Posted
2 sati ranije, lars said:

... Nismo se razumeli verovatno. EC 5 je. A elektrana je kada Leben pokreće zvučnike od 82 dB čija impedansa ide veoma nisko...

Ne nismo se rarumjeli, niti ćemo... Sretno s tim zvučnikom na 82db (ne mislim pitati koji je i dalje širiti ovu konfuznu temu) pa znam kakva je razlika između dobrih 100w i jako dobrih 200w (tranzistorskih), i što je s kojime davao.

Milsim, sve 5 za Lebenea, samo si trebao malo pritegnuti ručnu i izostaviti tu "elektranu". Elektranu ćeš možda naći jednog dana, pa ćeš onda vidjeti da amp sa 32w na 8 (ili i 4) ohma (cijevni ili tranđa), to ne može biti nazvan ni pod razno.

Posted

Pojačala snage (ss) ako je dizajn istih urađen kako treba ne greše nigde naravno. Pokušao sam da objasnim da nominalna snaga nije uvek garancija da će pojačalo zadovoljiti visoke kriterijume. Za D klasu je potreban izuzetan inženjerski dizajn. Devialet, Linn i drugi proizvođači su ok ali ako se želi stvarno nešto posebno onda su to pojačala iz SPEC game proizvoda. Navodim samo primer ne reklamiram. SPEC stereo ili mono blokovi kao pojačalo snage. Posebna napajanja za svaku jedinicu. To je onda ono pravo. Ovi prethodno navedeni uređaji su ok ali više idu na lep moderan dizajn i popularno ime. Daleko od toga da su loši da se odmah razumemo.

Nema Leben tajnu, izuzetno dobro osmišljeno pojačalo, top kvalitet delova i izrade. Ponoviću, jedno od najboljih integralnih pojačala ikada proizvedenih. Muzikalnost je ta koja ga odvaja od drugih.

Posted
2 sati ranije, _Naum said:

Dal je tacno da Leben nema daljinsku kontrolu?

Za ovu informaciju što ću Vam je sada dati mnogi rodoljubi su položili svoje živote. 

Tačno je da Leben CS 600 nema daljinski upravljač.?

Posted
On 28. 3. 2023. at 7:58, lars said:

Pojačala snage (ss) ako je dizajn istih urađen kako treba ne greše nigde naravno. Pokušao sam da objasnim da nominalna snaga nije uvek garancija da će pojačalo zadovoljiti visoke kriterijume. Za D klasu je potreban izuzetan inženjerski dizajn. Devialet, Linn i drugi proizvođači su ok ali ako se želi stvarno nešto posebno onda su to pojačala iz SPEC game proizvoda. Navodim samo primer ne reklamiram. SPEC stereo ili mono blokovi kao pojačalo snage. Posebna napajanja za svaku jedinicu. To je onda ono pravo. Ovi prethodno navedeni uređaji su ok ali više idu na lep moderan dizajn i popularno ime. Daleko od toga da su loši da se odmah razumemo.

Nema Leben tajnu, izuzetno dobro osmišljeno pojačalo, top kvalitet delova i izrade. Ponoviću, jedno od najboljih integralnih pojačala ikada proizvedenih. Muzikalnost je ta koja ga odvaja od drugih.

Slušao sam neki SPEC davno kod Krge, ništa posebno, čak prilično tunjavo.

Leben je odličan, ali teško da se može nazvati ''elektranom'', a nije mu ni potreban taj epitet.

Posted

Slušao si nešto od ovoga što sam naveo. Stero snagaš ili monoblokove od kojih svaka jedinica ima svoje zasebno napajanje, dve i četri komponente respektivno?