Jump to content


Micro hi-fi


milek

Recommended Posts

Pozdrav audiofilima, razmatram kupovinu micro hi-fi sistema sa optičkim ulazom i bluetoothom, letimično sam pregledao šta se nudi, budžet je do 400e, u igri su Panasonic (sc-pmx94), zatim Yamaha (mcr-b 270d), Denon (d-m41) i eventualno ostali slični modeli. Šta je po vašem cenjenom mišljenju vredno kupovine u ovom cenovnom rangu i klasi uređaja?

 

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 75
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Nekako mi je u 2023 prevaziđeno da se kupuje nešto što ima CD, a i DAB prijemnik je upitne korisnosti. Tj. greota da se taj relativno skroman budžet rasplinjuje i na te stvari.

Sa druge strane nisam primetio da su se pojavili slični mini sistemi ali izgrađeni oko striming servisa i internet radija. Bar ne u tom budžetu, ili ako ih ima to obično bude zapakovano u jedan zvučnik. Npr Yamaha MusicCast 20 - ima sigurno i kod drugih proizvođača nešto takvo.
A ja bi najpre išao u drugom smeru - za 200e mogu da se uzmu ok aktivni zvučnici (Edifier, Presonus...), i onda za ostatak neki strimer.

Link to comment
Share on other sites

Namena sistema bila bi prvenstveno reprodukcija zvuka sa tv-a, zatim Internet radio i na kraju reprodukcija pojedinih cd-ova koje lepša polovina koristi za učenje jezika (bitan cd plejer). E sad, razmišljao sam i o varijanti aktivnih zvučnika sa optičkim ulazom, streamerom i zasebnim cd plejerom, ali nekako bi mi sve to na gomili nakaradno izgledalo. Možda imate neki konkretan predlog, ili da se zadržim na varijanti micro sistema navedenih u prvom postu.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk



Link to comment
Share on other sites

E ako CD ima svoju namenu onda ok. Samo ne znam da li znaš da ovi uređaji ne puštaju internet radio sami za sebe. Možeš da puštaš sa telefona preko blututa, ali je onda telefon zauzet što se tiče zvuka, ne možeš da zoveš, da gledaš youtube ili da izađeš iz kuće a da radio nastavi u pozadini.

Najbolji savet je bio ovaj gore da odeš do salona i poslušaš. A ako ti zvuče isto onda bi prednost dao onom koji ima više ulaza, da mogu i tv i strimer da budu povezani u isto vreme, pa nije loše ako ti ostane još jedan ulaz potencijalno za gramofon, ili npr DAC. Ne mora to ništa da ti zatreba sutra, ali audio tehnika ima tendenciju da dugo traje a uređaji samo da se dodaju, ređe da se sklanjaju. Vidim da je Yamaha koju si kačio najsiromašnija po tom pitanju.

Link to comment
Share on other sites

Ova 3 iz tvog prvog posta ni nemaju mrežni priključak ni wifi, pa ni samostalni striming. Sad vidim da si posle pominjao neki polovan Denon koji ima mrežu i ugrađen strimer, to je već malo modernija varijanta i tu može i internet radio - piše da može i Tune In pored Spotify Tidal i ostalog.

Link to comment
Share on other sites

Samo da dodam da TV (uglavnom optički) izlazi, nemaju u svim slučajevima aktivan signal, već traže da se preko menija aktiviraju (interni zvučnik/optički izlaz), što u mnogome otežav i frustrira korišćenje. Trenutna opcija i svakodnevica je TVBox (EON, MTS, Yettel ...) povezan optikom na neki mikro sistem na kome se može imati i Tidal i YouTube, i Internet pretraživač i Internet Radio, kao i Audio/Movie player sa eksternih diskova ili lokalne mreže. Dovoljno je da Micro Audio sistem ima Optički ulaz i sve je rešeno, osim što TV mora da bude upaljen sve vreme zbog navigacije i održavanja TV Box-a aktivnim preko HDMI signala.

Link to comment
Share on other sites

Kod mene Mi Box radi i kad je TV u sleep. Verovatno stari Sony TV održava HDMI portove aktivnim u nekom smislu. A ima i line out, što je sad pre izuzetak nego pravilo. Drugo je pitanje šta možeš da radiš na Android TV uređaju bez ekrana. Može Spotify preko connect opcije, kastovanje iz youtube ili yt music, a za internet radio koristim Kodi i neki plugin, što može da se kontroliše preko aplikacije na telefonu, ali to je dosta pipavo, limitirano i nepouzdano. Da li postoji neki drugi način da se pušta internet radio na Android TV uređaju a da kontrola ide sa mobilnog?

Link to comment
Share on other sites

1 minut ranije, milek said:

Ne interesuje me sub, ne volim previše niskih frekvencija, dakle samo stereo zvuk.

Nije sub da bi imao previše basa, već da si smiri sobnu akustiku. Dobro postavljen sub vrhunski pegla neke nagomilane modove sobe n niskim freq. Zvuk bude daleko brzi i zategnutiji, ali sa više mesa i fundamenta, pogotovo se vrlo jasno čuje razlika kod ljudskog glasa.

Link to comment
Share on other sites

Svakako će biti konkretnih predloga, pa odluči. Ovo je tu na izvolte na lokalnim oglasima i čovek je aktivni član. Možda je i proba moguć scenario... Već ima iskustva sa postavkama i moglo bi biti interesantno... Sub uvek može negde da se postavi gde neće smetati, ako se pokaže da tu radi posao, a možda i ne.

Kolika je prostorija ŠxDxV gde bi bio sistem?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...