Jump to content


Phone vs HiRes DAP


ZoranR

Recommended Posts

Inicijalna kapisla da pokrenem ovu temu jeste prepiska sa kolegom @NShappy u temi vezanoj za streaming servise sto i jeste dobar slagvort za razmenu iskustava, misljenja.


Slusate li muziku preko nekih od ova dva uredjaja? Da li ste zadovoljni? Koje su prednosti i mane? Na cemu slusate, ako slusate… i zasto bas na tom uredjaju?


Moja dilema je pocela onog momenta kada mi je telefon prvi put izbacio notifikaciju sa tekstom: Looks like you`ve been wearing your earphones longer than recommended.  A uzrok tome je TIDAL, na kojem imam vise muzike nego na svom FiiO X1 DAP-u koji gulim vec evo… vise od 6 godina. A FiiO je bolji od RedMiNote11 kada je reprodukcija u pitanju. Ali, TIDAL ne radi na FiiO… tako do smo dosli do problema forma vs sustina. A muzika je sustina. E sad, ugurati sustinu u formu…. ume biti izazov.


NShappy predlaze neki eksterni DAC za mobilni. Meni se to ne dopada, jer u dzepu to naprosto place za lomljenjem. Sa druge strane noviji telefoni izbacuju 3,5mm jack iz upotrebe pa je taj eksterni DAC jedino resenje da bi se neke krstene slusalice i koristile. Bluetooth mozda?
Dakle, ne govorim o kucnoj varijanti slusanja muzike … rekao bih da vecina nas vec ima fotelju i uredjaj u koji ce gurnuti i onaj veci jack… vec o slusanju u hodu ili na klupi pored reke uz knjigu, kindle…
Resenje je DAP na koji se moze instalirati TIDAL, Qobuz…. poput Sony NW-ZX707 ... a njih je sve vise, … naprosto streaming servisi menjaju pravila igre

Sound and Vision: If you love music, get a portable music player
 

Best smartphones 2023: the best phones for music and movies
 

 

Link to comment
Share on other sites

BlueTooth je danas najcesce koriscen protokol za sluske van kuce. I to ne svira tako lose, cak bih rekao iznenadjujuce dobro, kada se uporedi sa ranijim verzijama BT. Nema potrebe za dodatnim DACovima i raznim drugim gadgetima. Telefon i BT sluske (male) i to je to, za outdoor.

Interesantna je opcija koriscenje telefona kao streamera u kucnim uslovima. Ja imam iPhone, kupio sam Apple adapter koji na izlazu ima USB-A i povezem ga sa DACom koji ima USB-B ulaz. I to radi dobro. Na telefonima mogu da se instaliraju razni UPnP clients ili pak Apps od Tidal, Spotify, ... itd.

Link to comment
Share on other sites

Dakle @ZoranR k'o što vidiš, tema se ne prima. :P:D

I ja sam prešao na BT bubice jer su konfor i praktičnost neprevaziđeni, kada pričamo o on-the-go slušanju muzike.

Ja zapravo ne kontam tačno kako rade moderni BT protokli za audio, gde zvuk zaista nastaje, gde je DAC, i šta je tu zaista izvor? Koliko su telefon i njegova interna elektronika bitni za zvuk, ako imamo moderne BT slušalice. Sve je jasno za "preko žice", a za BT, malo mi sve to apstraktno, čak i kada pročitam protocol description.

Eno onaj neki najskuplji Sony hi-ress malecki plejer, sa zlatom u kalaju za lemljenje i na PCB, ima i BT kao opciju za slušanje?!?

Neko je linkovao i neke BT bubice koje rade lossless. Jedine na svetu?!?

Predpostavljam da će uskoro postati standard da su sam plejer, DAC i phones amp u BT slušalicama, a da u telefonu budu UI tog plejera, storage i streamer. Kroz BT će da putuje samo fajl. Tek tada će mi biti jasno od čega zvuk zavisi i gde zaista nastaje, i tek tada ću početi da razmatram kupovinu HiFi-ja za on-the-go. Ovako, sve ovo sada mi je malo mambo-džambo, i kratkog daha...

Ti probaj npr. da kupiš neki taj jeftiniji DAC "na kabliću". Ima ih sa USB konektorom pod uglom od 90 stepeni, pa probaj. Mala je verovatnoća lomljenja za ovakav konektor, kao deo kabela slušalica se skoro ne oseti, mala je to cena za HiFi pojmove, pa eto probaj vredi li razmišljati o telefonu kao on-the-go plejeru i HiFi-ju.

Link to comment
Share on other sites

On 1/19/2023 at 6:36 PM, Dragan Penev said:

Da skratiš sebi muke za pristojne pare...

Ja sam kupio Nura True slušalice. Fantastičan zvuk, oduševljen sam. Pravi personalized profil na osnovu oblika ušne školjke.

Više ne nosim nikakav DAC, DAP ili dodatne kablove. 

Bojim se da druge slusalice nisu put ka skracivanju mog problema…. odnosno kako da Tidal muziku koju sam skinuo na phone, prebacim na HiRes player gde se cuje daleko bolje. Kao ilustraciju prenecu jedan od prikaza slusalica koje koristim:


Bottom Line
The Audio-Technica ATH-MSR7 headphones are excellent hi-fi headphones that sound so good they can ruin other headphones for you. If clarity and detail are what you’re looking for then you can’t go wrong, just don’t pair them with a smartphone for maximum results and be aware that they will butcher low bit rate tracks.
https://www.earbudszone.com/audio-technica-ath-msr7-review/


A sto se tice bluetooth slusalica odnosno bubica, tesko da bi bilo koje mogle da se mere sa Sony-XBA A3, koje takodje koristim. https://www.sony.com.tw/en/electronics/in-ear-headphones/xba-a3/specifications

Hocu reci, nisu slusalice usko grlo vec uredjaj sa kojeg se pusta muzika... sto je uostalom i tema ovog topica.

 

Link to comment
Share on other sites

On 1/22/2023 at 7:24 PM, NShappy said:

Dakle @ZoranR k'o što vidiš, tema se ne prima. :P:D

 

 

Da, nisi jedini koji mi je to rekao  :)

BT slusalice, i meni je to nejasno.... jer u onu bubicu moraju stati pojacalo, baterija i zvucnik :) sto mi je nestvarno za porediti sa krstenim bubicama koje u sebi nose samo zvucnik.

Dobro, imacu u vidu tvoj predlog za eksterni DAC.... probacu. Javljam utistke kad se odvazim na taj cin.

Link to comment
Share on other sites

Ove BT sto sam ih ja spominjao nisu in ear. Mislim i da im jeste kvalitet sto tolerisu i losiji izvor zvuka, a i muziku manje dobro produciranu. Doduse ja sam ih kupovao cerci pa je trebala dobro da se cuje bas takva muzika. Nisam omanuo sa JBL. Racunam i da je napolju bolje imati malo nabudzeni zvuk. Za audiofilsko slusanje izbor bi svakako bio drugaciji. Doduse i u hofi vise preferiram zvucnike i sisteme gde sve dobro zvuci i moze da se slusa sve. Mnogo sam vremena izgubio na "probirace". To sto bi iskasapile los snimak mi zvuci kao najgora moguca reklama.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, ZoranR said:

BT slusalice, i meni je to nejasno.... jer u onu bubicu moraju stati pojacalo, baterija i zvucnik :) sto mi je nestvarno za porediti sa krstenim bubicama koje u sebi nose samo zvucnik.

A šta tek reći da Apple ekosistem i lightning to 3.5mm adapter, gde su u sam taj konektor(čić) što se uključuje u telefon, nagurali i DAC i amp, i mic, i ADC?!? Lightning je digital only konektor.

18350-16932-3873859_mo_tai_nghe_lightnin

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...